1085 - 16 iulie 2018 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


 

VEDETE

Actori şi interpreţi de renume vor participa la cea de-a V-a ediţie a C'Art Fest, care se va desfăşura în comuna Cristian între 15 şi 22 iulie, sub sloganul "Unul pentru toţi", la eveniment fiind aşteptate circa 30.000 de persoane, informează, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES, organizatorii evenimentului.
Printre participanţi vor fi prezenţi Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Pascal Bruckner, Zdob şi Zdub, Nicu Alifantis, Ada Milea şi Alexander Bălănescu, Luiza Zan, Harry Tavitian şi Ovidiu Lipan Ţăndărică.
Festivalul va începe duminică, 15 iulie, ora 18,00, cu un spectacol de stradă cu tobe şi fachiri şi un concert extraordinar, în premieră, dedicat Mariei Tănase, susţinut de Kamerata Kronstadt şi artistele Alexandra Fits, Analia Selis şi Nadia Trohin.

Preşedintele festivalului, Alexandru R. Creţu, a afirmat că, anul acesta, C'Art Fest este un "amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi".
"Anul acesta, mai mult ca oricând, C'Art Fest este un amestec fericit de oameni, stiluri şi culturi.
Avem jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, vioară şi voce, folk cu orchestră, cor de biserică, muzicuţe, fanfară, muzică de odinioară pe trei tonalităţi, rock cu accente româneşti şi moldoveneşti, teatru de stat, teatru independent, teatru dans, one man show, teatru mic şi teatru mare, o producţie proprie, scriitori internaţionali, conferinţe cu istorici şi politologi, fachiri, ateliere pentru copii, păpuşi în mărime naturală şi proiecţii de film", a precizat Alexandru R. Creţu, potrivit sursei citate.
Directorul executiv al festivalului, Petronela Rotar, a menţionat că ediţia în acest an se află sub semnul Centenarului Unirii, fiind alcătuit un program care să celebreze diversitatea culturală a României.
"Fiindcă anul acesta ne aflăm sub semnul Centenarului Unirii, ne-am dorit o ediţie care să reprezinte artistic acest eveniment foarte important, aşa că am alcătuit un program care să celebreze diversitatea culturală a României. Avem artişti importanţi din toate etniile şi culturile care vieţuiesc laolaltă în spaţiul românesc, români, maghiari, moldoveni de peste Prut, aromâni, evrei, romi.
Şi nu ne-am oprit doar la spectacole, ci am iniţiat şi o serie de dezbateri culturale cu miez şi sens pentru Centenar, alături de istorici, politologi, filosofi şi filologi", a informat directorul executiv al festivalului.
Ca şi în anii trecuţi, festivalul păstrează structura celor patru secţiuni: teatru, carte, muzică de stradă, precum şi spaţiile inedite care să pună în valoare patrimoniul cultural al Cristianului: sala Căminului Cultural săsesc, datând de la 1900, cu o arhitectură specifică, Biserica Evanghelică Fortificată, datând de la 1300, piaţeta din centrul localităţii, o sală a şcolii cu pictură pe tavan veche de un secol, proaspăt restaurată.
Intrarea la majoritatea spectacolelor este liberă, excepţie făcând spectacolele de teatru jucate în Sala Mare. La ediţia din acest an sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de spectatori, potrivit documentului citat. 

Concursul "George Enescu" se deschide pe 1 septembrie cu un concert extraordinar la Ateneul Român
Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaţionale, laureaţi ai Concursului internaţional "George Enescu" din anul 2014 - violonistul Ştefan Tarara, pianistul Josu de Solaun şi violoncelista Eun-Sun Hong - deschid, pe 1 septembrie, ediţia din acest an a competiţiei artistice cu un concert de gală dirijat de Gabriel Bebeşelea.
"Violonistul Ştefan Tarara, tânăr artist de origine română, aclamat pe scenele internaţionale, pianistul spaniol Josu de Solaun, îndrăgostit de muzica lui George Enescu, şi vibranta violoncelistă Eun-Sun Hong, stabilită în Germania, aduc publicului în seara de deschidere a Concursului 'George Enescu' 2018 singurul triplu concert din literatura muzicală românească: Triplul concert de Paul Constantinescu. Dirijorul Gabriel Bebeşelea se va afla la pupitru, alături de Orchestra Filarmonicii 'George Enescu'", se arată într-un comunicat al organizatorilor Concursului Enescu, remis marţi AGERPRES.
Concertul extraordinar va avea loc la Sala mare a Ateneului Român, începând cu ora 19,00, iar în partea a doua a spectacolului va fi interpretată în primă audiţie românească lucrarea câştigătoare a Secţiunii Compoziţie la ediţia precedentă a Concursului - "Concerto for Orchestra", a tânărului compozitor Tian Tian din China.
Interpretarea din deschiderea Concursului Enescu 2018 va fi înregistrată şi lansată la prestigioasa casă de discuri internaţională Naxos.
"Desfăşurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediţia din 2014, Concursul Internaţional 'George Enescu' invită publicul să descopere unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti ai momentului, marile nume ale muzicii clasice de mâine şi să le urmărească şi susţină parcursul până la vârf: câştigarea competiţiei", precizează organizatorii.
În total, în concursul din acest an vor intra 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări - 22 dintre aceştia fiind din România şi din Republica Moldova, manifestarea fiind organizată în perioada 1 - 23 septembrie pe patru secţiuni: Compoziţie, Vioară, Violoncel şi Pian. 

Drake doboară recordul deţinut de Beatles cu 7 piese în Top 10 Billboard
Rapperul canadian Drake este prezent în această săptămână cu şapte piese între primele zece ale Top 100 Billboard, doborând astfel recordul deţinut de Beatles, care în 1964 au reuşit să se plaseze cu cinci piese simultan pe lista de popularitate muzicală din SUA, relatează miercuri EFE.
Potrivit revistei de specialitate Billboard, cele 25 de cântece ale noului album al rapperului Drake, ''Scorpion'', apar pe lista Hot 100, iar 7 dintre ele se poziţionează între primele 10.
''Nice for What'' conduce clasamentul, urmat de ''Nonstop'', în timp ce podiumul este completat de ''I Like It'', al artiştilor latino Cardi B, Bad Bunny şi J Balvin, piesa care a fost detronată de pe primul loc de hitul rapperului canadian.
Pe de altă parte, ''Scorpion'' a devenit săptămâna aceasta primul album care atinge cifra de 1 miliard de reproduceri într-o singură săptămână.
Notorietatea acestui album a dus la doborârea recordului stabilit de Beatles, în 1964, când printre primele zece piese incluse pe lista Hot 100 au apărut melodiile ''Can't Buy Me Love'', ''Twist and Shout'', ''She Loves You'', ''I Want to Hold Your Hand'' şi ''Please Please Me''.
Chiar şi aşa trupa din Liverpool continuă să deţină recordul singurului grup sau artist care au ocupat primele cinci locuri pe lista Hot 100 timp de o săptămână.
Hitul lui Drake ''God's Plan'', care s-a menţinut timp de 11 săptămâni pe primul loc, cade săptămâna aceasta pe locul patru, în timp ce poziţia a şasea este ocupată de ''In My Feelings'', urmată de ''I'm Upset'', ''Emotionless'' şi ''Don't Matter to Me''.
În ceea ce priveşte vânzările - inclusiv descărcările şi streamingul - Drake a vândut 732.000 de copii ale ultimului său album, pulverizând performanţa rockerilor din Dave Matthews Band, cu 292.000 de exemplare vândute ale albumului lor "Come Tomorrow".
În noul său album cu 25 de piese, Drake se menţine în registrul rap-ului care l-a consacrat - devenind unul dintre cântăreţii cei mai vânduţi în ultimii ani - însă, în unele piese, el se aventurează şi în domeniul pop-ului.
Rapperul Jay-Z apare în piesa "Talk Up" denunţându-l pe preşedintele american Donald Trump, în timp ce vocea "regelui popului" Michael Jackson poate fi recunoscută în corul piesei "Don't Matter To Me", la aproape zece ani după moartea artistului. 

Emmy 2018: ''Game of Thrones'', serialul cu cele mai multe nominalizări; Netflix detronează HBO
Saga fantastică-medievală ''Game of Thrones'' a primit joi cele mai multe nominalizări - 22 -, inclusiv la categoria cel mai bun serial dramatic, pentru ediţia din 2018 a premiilor Emmy, iar platforma de streaming Netflix a detronat canalul HBO, aflat de 17 ani în topul nominalizărilor, potrivit Reuters.
Serialul vedetă al canalului HBO, premiat deja de 38 de ori de-a lungul celor şase sezoane, dar care nu a primit nicio nominalizare anul trecut din cauza unei probleme de eligibilitate, concurează la numărul de nominalizări cu ''Saturday Night Live'', cea mai longevivă emisiunea de satiră de la televiziunea americană, şi cu serialul ''Westworld'', difuzat tot de HBO, fiecare cu câte 21 de nominalizări.
Adaptarea romanului scriitoarei canadiene Margaret Atwood, "The Handmaid's Tale'', premiat anul trecut, se află pe poziţia a treia în topul nominalizărilor, cu 20.
La doar cinci ani de la lansarea primului său serial original, ''House of Cards'', Netflix a detronat HBO, care timp de 17 ani a fost canalul cu cel mai mare număr de nominalizări la premiile Emmy.
Netflix a obţinut 112 nominalizări pentru producţii diverse, de la serialele ''Stranger Things'' şi ''The Crown'', la comedia despre femei practicante de wrestling ''GLOW'' şi westernul ''Godless''.
HBO a obţinut 108 nominalizări, în timp ce producţiile NBC au primit 78.
Netflix a susţinut o campanie puternică pentru premiile Emmy, cele mai importante distincţii din industria de televiziune americană, şi susţine că a prevăzut un buget de 8 miliarde de dolari pentru producţiile din 2018.
Câştigătorii celei de-a 70-a ediţii a premiilor Emmy vor fi anunţaţi în cadrul unei gale desfăşurate la Los Angeles în data de 17 septembrie şi prezentate de doi dintre membrii echipei ''Saturday Night Live'', Michael Che şi Colin Jost.
''Game of Thrones'' va concura în cadrul categoriei 
cel mai bun serial dramatic cu laureata de anul trecut, ''The Handmaid's Tale'', produsă de Hulu, care a fost, de asemenea, nominalizată pentru performanţa actriţelor Elisabeth Moss, Alexis Bledel, Samira Wiley, Ann Dowd şi Yvonne Strahovski.
Tot la categoria cea mai bună serie dramatică au mai fost nominalizate ''Stranger Things'', ''The Crown'', drama produsă de NBC ''This Is Us'', serialul de spionaj ''The Americans'' şi ''Westworld''.
Pentru 
cel mai bun serial de comedie concurează producţia despre muzica hip-hop ''Atlanta'', ''The Marvelous Mrs. Maisel'', ''Black-ish'', ''GLOW'', ''Curb Your Enthusiasm'', ''Barry'', povestea din lumea tehnologiei ''Silicon Valley'' şi ''Unbreakable Kimmy Schmidt''
Favorita din ultimii ai premiilor Emmy, seria ''Veep'', nu va participa la competiţia de anul acesta, filmările fiind decalate de tratamentul pentru cancer al protagonistei, Julia Louis-Dreyfus, care a câştigat premiul pentru cea mia bună actriţă de comedie şase ani la rând.
Prezentăm mai jos nominalizările anunţate în cadrul celor mai relevante categorii pentru premiile Emmy 2018.
Cel mai bun serial dramatic: ''The Americans'', ''The Crown'', ''Westworld'', ''Game of Thrones'', ''The Handmaid's Tale'', ''This Is Us'', ''Stranger Things''
Cel mai bun serial de comedie: ''Atlanta'', ''Barry'', ''Black-ish'', ''Curb Your Enthusiasm'', ''GLOW'', ''The Marvelous Mrs. Maisel'', ''Silicon Valley'', ''The Unbreakable Kimmy Schmidt''
Cea mai bună miniserie TV: ''The Alienist'', ''The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story'', ''Genius: Picasso'', ''Godless'', ''Patrick Melrose''
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial dramatic: Jason Bateman (''Ozark''), Sterling K. Brown (''This Is Us''), Ed Harris (''Westworld''), Matthew Rhys (''The Americans''), Milo Ventimiglia (''This Is Us''), Jeffrey Wright (''Westworld'')
Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial dramatic: Claire Foy (''The Crown''), Tatiana Maslany (''Orphan Black''), Elisabeth Moss (''The Handmaid's Tale''), Sandra Oh (''Killing Eve''), Keri Russell (''The Americans''), Evan Rachel Wood (''Westworld'')
Cel mai bun actor în rol principal într-un serial de comedie: Donald Glover (''Atlanta''), Bill Hader (''Barry''), Anthony Anderson (''Black-ish''), William H. Macy (''Shameless''), Larry David (''Curb Your Enthusiasm''), Ted Danson (''The Good Place'')
Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie: Pamela Adlon (''Better Things''), Rachel Brosnahan (''The Marvelous Mrs. Maisel''), Tracee Ellis Ross (''Black-ish''), Allison Janney (''Mom''), Lily Tomlin (''Grace and Frankie''), Issa Rae (''Insecure'')

Catherine Deneuve, Pierre Alechinsky şi Christian de Portzamparc - printre laureaţii Praemium Imperiale, considerat ''Nobelul Artelor''
Actriţa Catherine Deneuve, pictorul Pierre Alechinsky şi arhitectul Christian de Portzamparc se numără printre laureaţii celei de-a 30-a ediţii a Praemium Imperiale, considerat ''Nobelul Artelor'' şi acordat de Japan Art Association, potrivit AFP.
Acest prestigios premiul japonez, al cărui palmares a fost anunţat miercuri la Paris, a fost creat în 1988 şi recompensează anual cinci artişti valoroşi din lumea întreagă. Fiecare dintre cei cinci laureaţi va primi, din partea prinţului Hitachi, fratele mai mic al împăratului Akihito, suma de 15 milioane de yeni (circa 117.000 euro) cu ocazia unei ceremonii desfăşurate la 23 octombrie la Tokyo.
Bursa pentru tineri artişti, creată în anul 1997, a fost atribuită organizaţiei ''Shakespeare Schools Foundation'' din Marea Britanie, care organizează, începând din anul 2000, cel mai mare festival de teatru de tineret din lume.
Cu o carieră de peste 50 de ani, Catherine Deneuve este una dintre cele mai importante actriţe franceze, al cărei nume va rămâne inseparabil legat de creaţia lui Jacques Demy, ''Les parapluies de Cherbourg''', de cea a lui Luis Bunuel, ''Belle de jour'', sau François Truffaut, ''Le dernier métro''. Actriţa figurează pe afişul viitorului film al lui Kore-Eda, regizorul japonez câştigător anul acesta la Cannes al premiului Palme d'Or .
În vârstă de 90 de ani, pictorul şi gravorul franco-belgian Pierre Alechinsky a fost recompensat pentru întreaga sa operă situată între expresionism şi suprarealism. Una dintre creaţiile sale, o tapiserie monumentală, decorează biroul de la Elysée al preşedintelui Emmanuel Macron. Membru marcant al grupului avangardist CoBrA apărut după cel de-Al Doilea Război Mondial, Alechinsky a fost influenţat, într-o mare măsură, de caligrafia japoneză.
''Nu este doar o onoare, ci şi o fericire (...). Mă gândesc la prietenii mei care nu mai sunt în viaţă din grupul CoBrA şi mă mir că eu mai trăiesc'', a mărturisit Pierre Alechinsky pentru AFP, subliniind că acest premiu este ''total neaşteptat''.
Printre laureaţi se numără şi Christian de Portzamparc, în vârstă de 74 de ani.
Primul laureat de naţionalitate franceză al prestigiosului premiu Pritzker pentru arhitectură, este unul dintre cei mai importanţi artizani ai mişcării de reînnoire a arhitecturii franceze datorită operei sale care nu se revendică nici de la clasicism, nici de la modernism. El a realizat proiectele pentru sediul Ambasadei Franţei de la Berlin, Muzeul Hergé din Belgia şi, cel mai recent, Prism Tower de la New York (la începutul anului 2017).
În cadrul Praemium Imperiale, au mai fost recompensaţi japoneza Fujiko Nakaya, de 85 de ani, la categoria sculptură, şi dirijorul italian Ricardo Muti, de 77 de ani, care s-a aflat la conducerea celor mai prestigioase orchestre din lume. În 1971, el a fost invitat de Karajan să dirijeze în cadrul Festivalului de la Salzburg, reprezentând începutul unei colaborări neîntrerupte până în prezent cu festivalul austriac.
Cunoscută drept ''sculptoriţa ceţii'', Fujiko Nakaya este creatoarea unor opere vaporoase, dintre care unele temporare, şi care manifestă un interes viu pentru problemele mediului.
De-a lungul timpului, aproape 150 de artişti au fost recompensaţi în cadrul Praemium Imperiale, printre care cineastul suedez Ingmar Bergman, compozitorul american Leonard Bernstein, sau sculptorul britanic Anish Kapoor. 

Chris Pratt, de la chelnerul fără locuinţă, la starul din "Jurassic World"
Actorul Chris Pratt, 39 de ani, a încasat un onorariu de 10 milioane de dolari pentru ultimul său rol, cel din blockbuster-ul "Jurassic World: Fallen Kingdom", al studiourilor Universal Pictures, însă viaţa lui nu a fost întotdeauna aşa.
Chris Pratt reprezintă încă un exemplu de "vis american" devenit realitate. El a plecat de jos, muncind cu ziua şi dormind într-o dubiţă pe plajă până a reuşit să-şi facă loc în Olimpul actorilor de film, la Hollywood, conform CNBC.com.
Salariul de 10 milioane de dolari încasat pentru ultimul film al seriei cu dinozauri reprezintă "o mică creştere" faţă de cel încasat de Pratt ca protagonist al filmului "Jurassic World" (2015).
Prin rolul din această serie Pratt s-a impus ca un actor profitabil pentru studiourile de film. Conform Forbes, filmul din 2015 a realizat încasări totale de 1,7 miliarde de dolari.
Însă cu mult înainte de a deveni un nume recunoscut la Hollywood, Chris Pratt era un tânăr care a renunţat la studii şi debarasa mesele la o cârciumă din Hawaii, fuma marijuana şi dormea într-o dubiţă pe malul mării.
Rolul din seria "Jurassic World" reprezintă apogeul (cel puţin de până acum) al carierei sale de actor, o carieră cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani. Actorul a pornit de la un rol secundar în sitcomul NBC "Parks and Recreation" pentru a ajunge, în doar câţiva ani, la roluri principale în filme cu buget mare, precum "The Lego Movie" al studiourilor Warner Bros. sau "Guardians of the Galaxy" al studiourilor Disney în 2014.
Cariera sa a continuat cu roluri principale în filmul SF "Passengers" (2016) şi în "Guardians of the Galaxy Vol. 2", filme al căror succes de casă l-au propulsat în premieră pe lista Forbes a celor mai bine plătiţi actori, în 2015. De atunci nu a mai părăsit această listă, acumulând, conform Forbes, până în 2017 o avere de 17 milioane de dolari.
Pentru a ajunge însă la succes "înotând" în bazinul olimpic plin cu rechini de la Hollywood, Pratt, ca şi alţi actori care nu s-au născut în familii cu bani, deja consacrate în industria cinematografică, a avut nevoie de noroc. Zeiţa Fortuna l-a sărutat pe când era un adolescent care debarasa mese la un restaurant fast-food din Maui.
Născut în Minnesota, dar crescut la Washington, Pratt a urmat cursuri de actorie după ce a terminat liceul, în 1997. A renunţat însă la colegiu după mai puţin de un semestru. A încercat să-şi câştige existenţa muncind ca vânzător ambulant şi chiar şi ca striper. El a povestit pentru BuzzFeed că a fost plătit 40 de dolari pentru a face striptease cu ocazia zilei de naştere a bunicii unui prieten şi apoi a dat chiar şi o audiţie pentru un job permanent de dansator erotic, dar nu a primit postul pentru că nu ştia să danseze suficient de bine.
La 19 ani Pratt s-a mutat în Hawaii, după ce un prieten l-a ajutat să-şi cumpere un bilet de avion dus. Odată ajuns în Hawaii, Chris Pratt nu şi-a putut permite să închirieze o locuinţă şi dormea într-o dubiţă parcată pe plajă, "lux" pe care şi-l permitea muncind cu ziua oriunde era nevoie de el.
Chiar şi aşa, nu s-a lăsat descurajat. Actorul declara în 2014 pentru publicaţia britanică The Independent că Hawaii "este un loc extraordinar chiar şi dacă nu ai locuinţă" şi mărturisea că i-a plăcut această perioadă din viaţa lui. "Nu făceam decât să bem, să fumăm iarbă şi munceam minimum de ore pe săptămână, adică 15 - 20, suficient cât să am bani de benzină, mâncare şi scule de pescuit. A fost o perioadă plină de farmec", declara el pentru publicaţia britanică.
La 19 ani Pratt era un simplu chelner la restaurantul fast-food Bubba Gump Shrimp Company din Maui şi norocul a făcut să o servească la masă pe actriţa şi regizoarea Rae Dawn Chong ("The Color Purple"). În acea perioadă, actriţa încerca să-şi închege o distribuţie pentru debutul său regizoral - un scurtmetraj comedie-horror denumit "Cursed Part 3". Iar Chris Pratt a reuşit să o cucerească apelând la puţinele cunoştinţe de actorie pe care a apucat să le dobândească jucând în piese puse în scenă pe când era la liceu.
"Mi s-a părut o figură cunoscută şi am întrebat-o dacă lucrează în industria cinematografică şi i-am spus că mereu mi-am dorit să joc şi eu în filme", a povestit Pratt pentru Entertainment Weekly despre întâlnirea sa cu Chong. "Ea mi-a spus că sunt drăguţ şi m-a întrebat dacă pot să joc. La naiba, bineînţeles că pot să joc, i-am răspuns. Pune-mă într-un film!".
Chong i-a oferit lui Pratt un rol în filmul ei şi acesta s-a mutat la Los Angeles pentru a-şi începe cariera de actor. Filmul a fost un eşec şi nu a mai fost lansat.
Chiar şi aşa, Chris Pratt susţine că acest rol i-a schimbat viaţa. "În momentul în care mi-a spus să mă duc cu ea la Los Angeles, am ştiut. Mi-am dat seama că asta voi face pentru tot restul vieţii", a declarat el pentru Entertainment Weekly.
La Los Angeles, Pratt s-a chinuit să obţină roluri timp de câţiva ani şi a ajuns să lucreze din nou într-un restaurant. "Era o cârciumă oribilă, iar eu eram unul dintre factorii principali care o făceau să fie oribilă", recunoştea el, mai în glumă, mai în serios, într-un interviu oferit pentru emisiunea "The Graham Norton Show" din 2016. Chris Pratt câştiga mai puţin de 30 de dolari pe zi la restaurantul din Beverly Hills şi a povestit că încerca să economisească din banii pentru mâncare, hrănindu-se cu resturile lăsate de clienţi în farfurii.
Abia în 2002 Chris Pratt a obţinut primul său rol, cel al lui Bright Abbott, în serialul "Everwood", care a avut patru sezoane. De acolo Pratt a apărut în producţia Fox "The O.C." şi în filmul din 2011 "Moneyball". La scurt timp a primit şi rolul din sitcom-ul "Parks and Recreation" (şapte sezoane), care s-a încheiat în 2015.
Acum Chris Pratt este unul dintre cei mai căutaţi actori de la Hollywood, o schimbare pe care recunoaşte că nici nu şi-o imagina pe când încerca să obţină primul său rol. "Înainte aş fi jucat şi în reclame la medicamente împotriva herpesului genital, dacă mi-ar fi propus cineva.
Orice numai să nu rămân la debarasat de mese".

Reese Witherspoon va avea propria emisiune de interviuri
Reese Witherspoon va avea o emisiune săptămânală de interviuri începând cu 17 iulie, a anunţat marţi compania AT&T, relatează The Wrap.
Showul săptămânal se va numi "Shine on With Reese" şi actriţa va avea ca invitate femei deschizătoare de drumuri, precum cântăreţele Dolly Parton, Pink şi Kacey Musgraves, actriţa America Ferrara sau scriitorul şi activistul Glennon Doyle.
Emisiunea va fi difuzată pe canalul cu plată Hello Sunshine al lui Reese Witherspoon, care urmează a fi lansat pe DirecTV şi AT&T.
"Sunt încântată să am colaboratori atât de creativi la AT&T şi să ajut Hello Sunshine să continue misiunea noastră de a face auzite vocile femeilor pe care le admirăm şi le respectăm atât", a precizat Witherspoon.
"AT&T a fost unul dintre partenerii noştri în tentativa de a aduce în prim plan un mod de spune poveştile care are în centru femeile şi suntem foarte mândri de aceste showuri originale care duc misiunea mai departe", a declarat la rândul ei CEO-ul Hello Sunshine, Sarah Harden.
Noua emisiune într-un moment foarte încărcat pentru Reese Witherspoon şi Hello Sunshine. Actriţa este implicată într-un număr de proiecte tv, printre care al doilea sezon al dramei "Big Little Lies" şi o adaptare pentru televiziune a romanului lui Celeste Ng "Little Fires Everywhere", cu Kerry Washington, care va fi difuzat la Hulu.
De asemenea, actriţa va juca în "Legally Blonde 3", care urmează a fi lansat în februarie 2020, film pe care îl va şi produce. 

Paul Simon va lansa un nou album în luna septembrie înainte de a-şi lua adio de la scenă
Cântăreţul şi compozitorul american Paul Simon, aflat în această vară în turneul de adio, a anunţat joi lansarea, în luna septembrie, a unui nou album care va oferi noi versiuni ale unora dintre melodiile care l-au consacrat, informează AFP.
Fostul membru al legendarului duo Simon and Garfunkel a anunţat în februarie, la vârsta de 76 de ani, că îşi va lua rămas bun de la scenă pe 22 septembrie, după un concert pe stadionul Forest Hills, din Queens, cartierul copilăriei sale din New York.
Pe 7 septembrie, legenda rock-ului american va lansa un al patrulea album solo, "In the Blue Light", în care mai mulţi artişti i se vor alătura pentru a oferi noi interpretări pentru unele dintre piesele sale.
"Este destul de neobişnuit pentru un artist să aibă posibilitatea de a reface şi regândi lucrări mai vechi, de a le modifica sau chiar de a schimba complet anumite părţi ale melodiilor originale", mărturiseşte Paul Simon în broşura care însoţeşte albumul, potrivit unui comunicat care anunţă lansarea acestuia.
Albumul nu va oferi însă noi versiuni ale celor mai faimoase piese ale sale, cum ar fi "You Can Call Me Al" şi "Me and Julio Down by the Schoolyard", ci se va concentra pe melodii mai puţin cunoscute, cum ar fi "René and Georgette Magritte With Their Dog After the War", inspirată de pictorul suprarealist belgian René Magritte.
"In the Blue Light" va include colaborări cu mai mulţi artişti printre care trompetistul de jazz Wynton Marsalis (pentru melodiile "How the Heart Approaches What It Yearns" şi "Pigs, Sheep and Wolves") şi Bryce Dessner, compozitor şi chitarist al trupei indie-rock The National, care va cânta alături de Simon într-o nouă versiune a piesei "Can't Run, But", care face aluzie la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Cântăreaţa Patti Smith, cap de afiş al unui concert pentru climă
Cântăreaţa americană Patti Smith va fi cap de afiş la un concert de caritate, ce va fi organizat la San Francisco în luna septembrie pentru a stimula lupta împotriva modificărilor climatice, au anunţat miercuri organizatorii evenimentului, citaţi de AFP.
Concertul va închide, pe 14 septembrie, un summit de trei zile pentru climă la care participă lideri locali, reuniţi la iniţiativa guvernatorului Californiei, Jerry Brown, în contextul în care preşedintele american Donald Trump refuză să ia parte la eforturile mondiale demarate pentru a limita creşterea temperaturilor.
Patti Smith, supranumită "naşa stilului punk", în vârstă de 71 de ani, a susţinut în ultimii ani numeroase concerte de caritate. Pe afişul concertului din San Francisco se mai află Bob Weir - chitaristul trupei Grateful Dead - şi celebrul Flea, basistul grupului Red Hot Chili Peppers.
Vor urca pe scenă şi alte nume cunoscute ale muzicii internaţionale, precum cântăreaţa franceză Imany şi activistul şi muzicianul tibetan Tenzin Choegyal.
"În industria muzicii, cea mai bună metodă pentru a progresa este colaborarea. La fel stau lucrurile şi în cazul chestiunii cruciale a modificărilor climatice", a declarat fiica artistei Patti Smith, Jesse Paris Smith, muziciană şi activistă ecologistă.
"Trebuie să ne reunim pentru a face din acest proiect cea mai ambiţioasă colaborare a secolului", a adăugat ea.
Încasările obţinute de pe urma acestui concert vor fi donate în beneficiul unor asociaţii care militează împotriva încălzirii globale şi pentru Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Alte trei concerte de acelaşi tip au avut deja loc în cadrul "Pathway to Paris", un proiect lansat de mai mulţi artişti înainte de Conferinţa ONU privind schimbările climatice, organizată la Paris în 2015.
La scurt timp după alegerea sa în funcţia de preşedinte, Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul pentru climă de la Paris, pe care îl consideră "injust" faţă de industria ţării sale. 

Kylie Jenner, la un pas să devină cea mai tânără miliardară ''autorealizată''
Vedeta americană de reality-show şi deţinătoarea unei game de produse cosmetice Kylie Jenner este la un pas să devină cea mai tânără miliardară ''autorealizată'', ea confruntându-se totodată cu numeroase voci critice care susţin că succesul său s-ar datora de fapt mediului privilegiat din care provine, informează joi DPA.
Starleta în vârstă de 20 de ani deţine o avere estimată la 900 de milioane de dolari, potrivit unui articol publicat de Forbes miercuri cu puţin timp înainte de ieşirea pe piaţă a ediţiei din august a revistei care o are pe prima pagină pe Jenner.
"La fel ca (sora ei vitregă) Kardashian West, ea s-a folosit bunurile sale pentru a câştiga atât faimă cât şi bani. Însă, în timp ce sora ei este mai bine cunoscută pentru prima, Jenner s-a dovedit a fi adepta celei din urmă'', se arată în articol.
În 2016, Jenner a lansat compania de cosmetice Kylie Cosmetics, care s-a bucurat de un mare succes prin produsele destinate clientelor care îşi doresc buze mai mari, prin umplere şi supra-conturare.
''Uau. Nu-mi vine să cred că public prima mea copertă Forbes'', a scris Jenner miercuri pe Instagram, vedeta adăugând mesajului o poză cu prima pagină a revistei. ''Mulţumesc pentru acest articol şi pentru recunoaştere. Mă simt atât de binecuvântată pentru că în fiecare zi fac ceea ce îmi place. Nu aş fi putut visa la aşa ceva!'', a adăugat starleta americană.
Alţi utilizatori ai media sociale s-au grăbit să critice utilizarea cuvântului ''autorealizată'' amintind că vedeta provine dintr-un mediu privilegiat.
''Autorealizat înseamnă să reuşeşti în viaţă neajutat'', a notat pe Twitter Dictionary.com.
''Autorealizată? Pe bune? Este uşor să devii miliardar când părinţii tăi sunt milionari... Se numeşte avere transmisă de la o generaţie la alta şi nepotism'', a scris pe Twitter Shelby Ivey Christie, media manager în cadrul L'Oreal Luxe.
Jenner a devenit în 2017 cea mai tânără persoană inclusă în topul celor mai bine plătite 100 de celebrităţi în ultimul an realizat de revista Forbes - Forbes Celebrity 100, notează DPA. Ea este cea mai tânără dintre copiii cuplului Caitlin (fostă Bruce) şi Kris Jenner.


Tânăra actriţă Anya Taylor-Joy va fi protagonista filmului ''Weetzie Bat''
Actriţa de origine latino-americană Anya Taylor-Joy va juca rolul principal în filmul ''Weetzie Bat'', potrivit site-ului de specialitate Deadline, citat joi de EFE.
''Weetzie Bat'' este ecranizarea cărţii cu acelaşi titlu a scriitoarei Francesca Lia Block şi îi va avea în distribuţie, în afară de Taylor-Joy, pe alţi tineri actori care încearcă să-şi facă un nume la Hollywood, precum Nick Robinson (''Love, Simon'', 2018) şi Sasha Lane (''American Honey'', 2016).
Sub bagheta regizorală a lui Justin Kelly (''King Cobra'', 2016), ''Weetzie Bat'' povesteşte aventurile lui Weetzie şi ale prietenilor ei în Los Angeles, după ce un spirit îi împlineşte tinerei trei dorinţe.
De origine spaniolă şi engleză - mamă scoţiană şi tată argentinian -, Anya Taylor-Joy este una dintre revelaţiile cinematografiei din ultimii ani, după ce a avut roluri în filmul horror ''The Witch'' (2015) şi în thriller-ul ''Split'' (2016) al lui M. Night Syamalan.
Taylor-Joy a fost văzută anul acesta în ''Thoroughbreds''.
Actriţa va putea fi văzută şi în peliculele nelansate încă ''Glass'' - un alt film al reputatului regizor M. Night Syamalan, care va fi un sequel la precedentele sale ''Split'' şi ''Unbreakable'' (2000) - precum şi în ''New Mutants'', un spin-off al seriei ''X-Men'', care prezintă povestea unui grup de mutanţi adolescenţi. 

Justin Bieber a confirmat pe Instagram logodna sa cu modelul american Hailey Baldwin
Starul pop canadian Justin Bieber a confirmat pe Instagram logodna sa cu modelul american Hailey Baldwin, informează DPA.
Luni seară, artistul în vârstă de 24 de ani a publicat pe contul lui de Instagram o fotografie ce îl arată alături de Hailey Baldwin, însoţită de un mesaj amplu, în care starul pop îşi declară dragostea pentru iubita sa.
"Hailey, sunt atât de îndrăgostit de orice are legătură cu tine! Atât de angajat să îmi petrec viaţa cunoscându-te în cel mai mic detaliu, iubindu-te cu răbdare şi bunătate", a scris Justin Bieber pe Instagram.
TMZ, un site dedicat celebrităţilor, a relatat duminică că Justin Bieber şi iubita lui s-au logodit după ce artistul a cerut-o în căsătorie în seara precedentă, în timpul unei vacanţe în Bahamas.
Informaţiile apărute pe site-ul american s-au bazat pe surse anonime şi pe interpretarea unor mesaje publicate de părinţii lui Justin Bieber pe reţelele de socializare.
Anunţul starului a fost urmat de un mesaj pe Twitter ("tweet") în care Hailey Baldwin a precizat că "niciun cuvânt nu poate exprima recunoştinţa" sa pentru ceea ce i se întâmplă în viaţă în această perioadă.
"Nu sunt sigură că lucrurile pe care le-am făcut până acum în viaţă merită o astfel de fericire, dar sunt atât de recunoscătoare lui Dumnezeu că mi-a dat o persoană atât de incredibilă cu care să îmi împart viaţa", a scris tânăra în vârstă de 21 de ani.
Referinţa religioasă din postarea lui Hailey Baldwin aminteşte de cele folosite de Justin Bieber într-un mesaj de pe Instagram, în care artistul a subliniat credinţa lui creştină şi a citat din Proverbele lui Solomon din Vechiul Testament.
Hailey Baldwin, una dintre cele două fiice ale actorului Stephen Baldwin, a început o relaţie cu Justin Bieber în luna mai, după ce starul pop s-a despărţit de actriţa Selena Gomez.

Prinţul Harry şi Elton John intenţionează să lanseze o ''coaliţie globală'' dedicată tratării bărbaţilor infectaţi cu HIV
Prinţul Harry al Marii Britanii şi muzicianul Elton John intenţionează să lanseze o ''coaliţie globală'' dedicată tratării bărbaţilor infectaţi cu HIV, potrivit asociaţiei de luptă împotriva SIDA patronată de cântăreţ, relatează Reuters.
The Elton John AIDS Foundation nu a oferit mai multe detalii despre iniţiativă, dar a precizat că planul va fi dezvăluit în cadrul Conferinţei internaţionale aupra SIDA desfăşurată în Amsterdam, la 24 iulie.
Cântăreţul în vârstă de 71 de ani şi prinţul de 33 de ani se numără printre personalităţile cele mai implicate în campaniile pentru combaterea SIDA.
Elton John a cântat la moartea prinţesei Diana, mama lui Harry, şi a participat la căsătoria prinţului cu Meghan Markle, care a avut loc în luna mai.
Muzicianul a spus că, în urmă cu doi ani, a participat împreună cu prinţul Harry la o masă rotundă despre HIV în rândul tinerilor, ''singura arie demografică în cadrul căreia infecţiile cu HIV sunt în creştere, nu în scădere''.
''De atunci, fundaţia mea, împreună cu alţi parteneri, a participat la un studiu centrat pe oameni desfăşurat în şase ţări'', a adăugat artistul.
''O concluzie esenţială în urma acestei iniţiative a fost nevoia urgentă de a creşte accesul şi participarea bărbaţilor la testare şi tratamentul HIV''.
Aproximativ 36,7 milioane de persoane din lumea întreagă sunt infectate cu HIV, potrivit statisticilor din 2016 citate de programul Naţiunilor Unite UNAIDS.
Potrivit unui raport UNAIDS dat publicităţii anul trecut, mai puţin de jumătate dintre bărbaţii diagnosticaţi cu HIV la nivel global primesc tratament, în comparaţie cu un procent de 60% în rândul femeilor.
Harry calcă pe urmele mamei sale, implicată în campanii pentru combaterea stigmatului cu care se confruntă bolnavii de SIDA, şi este fondatorul organizaţiei Sentebale, care intenţionează să ajute copiii infectaţi cu HIV din Leshoto şi Botswana.

top

LIFE INEDIT

Thailanda - Întoarcere dificilă spre normalitate pentru cei 13 tineri salvaţi din peştera inundată
Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal care au fost salvaţi într-un mod aproape miraculos dintr-o peşteră inundată din nordul Thailandei vor trebui să treacă peste această traumă, însă drumul lor spre normalitate va fi lung şi dificil, afirmă jurnaliştii de la AFP.
Copiii au fost separaţi de familiile lor timp de două săptămâni, privaţi de lumină şi hrană, iar timp de nouă zile nu au ştiut dacă vor fi găsiţi vreodată. Mediul în care au rezistat atât de mult timp era la rândul lui generator de angoase: o apă tulbure, care i-a urmărit în tuneluri şi care înconjura micul promontoriu pe care s-au refugiat, unde au fost descoperiţi aproape miraculos de doi scafandri britanici.
Pentru moment, autorităţile thailandeze afirmă că tinerii "au cu toţii o sănătate mintală bună", protejaţi de "coconul" reprezentat de spitalul în care au fost internaţi şi în care vor rămâne cel puţin o săptămână.
Coşmare, claustrofobie, tristeţe, atacuri de panică... După o experienţă traumatizantă de această amploare, experţii afirmă că în lunile care vor urma astfel de simptome vor fi cât se poate de obişnuite.
"După o astfel de încercare, să te afli în circumstanţe similare, să fii în întuneric, într-o cameră cu uşa închisă, să fii nevoit să faci un test la tomograf sau chiar să înoţi, poate să retrezească trauma", afirmă Jennifer Wild de la Centrul de cercetări asupra anxietăţii şi traumelor din Oxford, vorbind pentru Science Media Centre despre drama trăită de aceşti copii.
"Dacă după o lună unii dintre ei vor rămâne încă în stare de şoc, ei vor fi trebui să fie atent monitorizaţi din punct de vedere medical", a declarat Yongyud Wongpriromsarn, expert în sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătăţii din Thailanda. Într-adevăr, dincolo de pragul de o lună, în timpul căreia oamenii sunt bântuiţi de experienţa negativă prin care au trecut, apare riscul de stres posttraumantic.
"Dacă vor putea să considere acea încercare drept o aventură ieşită din comun şi să nu se gândească la felurile în care ar fi putut să îşi piardă viaţa, atunci vor putea mai degrabă să îşi revină foarte bine din punct de vedere emoţional", a explicat Jennifer Wild.
"Este important ca băieţii să se concentreze mai degrabă pe faptul că au reuşit să iasă la suprafaţă decât pe lucrurile care ar fi putut să li se întâmple", a adăugat aceeaşi specialistă.
Prezenţa alături de copii a tânărului antrenor de 25 de ani, care a petrecut mai multe sejururi în mănăstiri budiste, a reprezentat un factor liniştitor, au subliniat autorităţile locale. "Erau cu toţii împreună, ca o echipă, se ajutau între ei. Antrenorul lor a gestionat foarte bine situaţia", a declarat miercuri Thongchai Lertwilairatanapong, expert în cadrul Ministerului Sănătăţii din Thailanda, într-o conferinţă de presă organizată la spitalul din Chiang Rai, unde au fost internaţi cei 13 tineri.
Ei trebuie să rămână în spital timp de o săptămână, mai întâi în carantină, fără să poată fi îmbrăţişaţi de părinţii lor timp de câteva zile. Într-o primă etapă, părinţii pot să îi vadă şi să le vorbească printr-un geam.
La şcoala din Mae Sai, unde învăţă majoritatea copiilor salvaţi din peşteră, colegii aşteaptă cu nerăbdare revenirea lor.
"Să îi ajuţi pe cei din cadrul grupului, să te gândeşti la viitorul lor, să revii la şcoală şi în comunitate sunt progrese fundamentale", afirmă Boonruang Triruangworawat, directorul departamentului de sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătăţii thailandez. Potrivit părerii sale, copiii vor beneficia de o monitorizare psihologică timp de mai multe luni.
Echipajele de salvare au criticat folosirea dronelor de anumite companii mass-media locale în timpul operaţiunii, întrucât unele dintre drone au stânjenit circulaţia elicopterelor care îi evacuau pe copiii scoşi din peşteră.
Experţii avertizează şi în privinţa riscului generat de expunerea mediatică, recomandând copiilor să evite orice şedinţă foto şi orice interviu, deoarece trebuie să fie protejaţi de mass-media.
"Copiii nu ar trebui să dea interviuri sau să fie solicitaţi pentru fotografii pentru o anumită perioadă", a recomandat Andrea Danese, psihiatru şi cercetător specializat în ştiinţa stresului la King's College of London, citat de Science Media Centre.


Parisul renunţă după 118 ani la tichetele de metrou
Cunoscutele tichete de metrou din Paris, tipărite pe hârtie cartonată cu formă dreptunghiulară şi folosite încă din 1900, anul inaugurării primei linii de metrou din capitala Franţei, vor deveni în curând obiecte care aparţin trecutului, întrucât urmează să fie înlocuite cu un sistem de acces complet automatizat, similar celui care funcţionează deja în cadrul reţelei de transport subteran din Londra, informează Reuters.
Pentru mulţi turişti, acele tichete albe - adeseori cumpărate într-un carnet de 10 bilete - nu pot fi separate de ideea unui sejur la Paris. Adeseori, ele sunt regăsite de posesorii lor, după mulţi ani, între paginile unor cărţi, pe fundul portofelelor sau sub canapele.
Sunt obiecte care pot fi pierdute foarte uşor şi sunt aruncate adeseori pe jos, unde au nevoie de un an pentru a se descompune, iar banda magnetică de pe spatele lor tinde să devină nefuncţională cu timpul. În fiecare an, aproximativ 550 de milioane de tichete de metrou sunt vândute la Paris.
Ca urmare, Ile-de-France Mobilities (IDFM), compania care coordonează reţeaua de transport în comun din Paris şi din Regiunea Pariziană, a votat miercuri în favoarea automatizării sistemului de acces în metroul parizian până în 2021.
"Vom elimina treptat folosirea tichetului de metrou", a declarat Valerie Pecresse, preşedintele IDFM şi coordonatorul sistemului de transport public din Regiunea Pariziană.
Deşi mulţi dintre naveşti folosesc deja carduri electronice săptămânale, lunare şi anuale, denumite Navigo, similare cardului Oyster folosit de metroul din Londra, IDFM va introduce alte două opţiuni, create în special pentru turişti şi călătorii ocazionali.
Metroul parizian ocupă locul al 10-lea în topul celor mai aglomerate reţele de transport subteran din lume, fiind utilizat de 1,5 miliarde de pasageri în fiecare an. Însă din punct de vedere al tehnologiei, Metroul din Paris a rămas în urmă faţă de cele din Londra şi Tokyo, iar aceste mici bilete reprezintă una dintre problemele sale principale.
"5% din tichetele de metrou se demagnetizează şi nu mai funcţionează, frustrându-i pe călători. Noile sisteme de acces vor rezolva efectiv această problemă", a declarat Sebastien Mabille, purtător de cuvânt al IDFM.
Noile sisteme de acces vor fi introduse în aprilie şi octombrie anul viitor, permiţând astfel Metroului din Paris şi reţelei sale interconectate de autobuze şi trenuri să devină complet digitalizate înainte de Jocurile Olimpice din 2024, care vor fi organizate în capitala Franţei.

Un cor de peste 16.000 de persoane a cântat la Riga pentru celebrarea independenţei Letoniei
Peste 16.000 de persoane au cântat în cor, duminică, la Riga, pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a independenţei Letoniei, în cadrul unui cunoscut festival de cântece şi dansuri organizat în acest mic stat baltic, informează AFP.
"După o săptămână de repetiţii, suntem destul de obosiţi", a declarat Aija Rijniece, una dintre coriste, înainte de a intra pe scenă într-un costum popular în culori vii.
Potrivit organizatorilor, această a 26-a ediţie a Festivalului leton de cântece şi dansuri a atras aproape 500.000 de spectatori timp de nouă zile, la Riga, într-un amfiteatru imens, amplasat în pădure.
Sâmbătă seara, peste 18.000 de dansatori folclorici au captivat publicul, în pofida competiţiei făcute de meciul de fotbal Rusia-Croaţia, din sferturile Campionatului Mondial de fotbal din Rusia.
Timp de peste o săptămână, peste 40 de mii de cântăreţi şi dansatori - reprezentând 2% din populaţia Letoniei - au participat la această importantă manifestare artistică, organizată la fiecare cinci ani.
Tradiţia datează din 1873, din timpul regimului ţarist. După Revoluţie, Letonia şi-a declarat independenţa pe 18 noiembrie 1918, însă această libertate a fost una de scurtă durată. Ţările baltice au fost ocupate de URSS în 1940, apoi cucerite de Germania nazistă în 1941, înainte de a trece din nou sub controlul Moscovei în 1944.

Familiile chineze ar putea fi plătite pentru a avea mai mulţi copii
Autorităţile chineze din domeniul medical analizează posibilitatea oferirii de stimulente financiare pentru a încuraja natalitatea, după ce mai multe decenii de control al populaţiei au dus la diminuarea forţei de muncă, informează mass media locală citată de Bloomberg.
Comisia Naţională de Sănătate din China a cerut unor experţi să analizeze modul în care pot fi utilizate reducerile de taxe şi alte facilităţi pentru a diminua costurile pentru cei care au copii, susţine the Paper, un portal de ştiri din Shanghai. Studiul va analiza efectele recompensării familiilor pe baza numărului de copii pe care îi au, susţine portalul de ştiri fără a preciza sursa informaţiilor sale.
Acest studiu este ultimul semn că liderii chinezi cred că este nevoie de acţiuni mai hotărâte pentru a dezamorsa o bombă demografică la aproape trei ani după ce au abandonat politica copilului unic.
Articolul publicat miercuri de portal de ştiri din Shanghai a dus imediat la creşterea cotaţiei acţiunilor producătorilor de lapte praf şi articole de îmbrăcăminte pentru copii. Acţiunile Annil Co. au crescut cu 5,6% în timp ce acţiunile Xinjiang Tianrun Dairy Co. s-au apreciat cu 3,4%.
Numărul de naşteri în China a scăzut anul trecut cu 3,5% până la 17,2 milioane, potrivit datelor furnizate de biroul naţional de statistică. Mulţi părinţi sunt preocupaţi de costul creşterii mai multor copii într-o societate obişnuită să îşi concentreze toate resursele unei familii pe un singur copil.
Îmbătrânirea societăţii chineze va avea consecinţe de amploare atât pentru China cât şi pentru întreaga lume, prin majorarea costurilor cu pensiile şi îngrijirile medicale şi totodată prin trimiterea companiilor străine şi mai departe în căutarea de mână de lucru. Consiliul de stat de la Beijing estima anul trecut că în 2030 aproximativ un sfert din populaţia Chinei va avea o vârstă de cel puţin 60 de ani, în creştere faţă de 13% în 2010. 

Arta stradală din Bethleem, între mesajul de rezistenţă de o inepuizabilă creativitate şi controversele locale
Zidul de separaţie din Bethleem a devenit în ultimii ani, pe lângă un simbol tangibil al ocupaţiei israliene, şi un reper al unei forme de artă specială: zeci de artişti palestinieni şi europeni au desenat aici graffiti care se întrec în creativitate, cu personaje de notorietate precum Donald Trump sau cu simboluri care îşi propun să atragă atenţia lumii asupra situaţiei din Palestina. În ultima vreme au apărut însă acuze din partea artiştilor locali că a apărut un "turism al zidului" care vizează în primul rând obţinerea de profit şi care instituţionalizează o structură nelegitimă, precum şi că unii artişti străini se folosesc de zid pentru a transmite mesaje care nu au nimic de a face cu rezistenţa non-violentă palestiniană.
După ce treci din Ierusalim în Bethleem printr-unul dintre punctele de control israeliene, primul lucru care îţi sar în ochi sunt graffiti-urile mari care ocupă aici cea mai mare parte a zidului de separaţie. Fie că este vorba despre desenul mare cu Leila Khaled, prima femeie care a deturnat un avion, sau mesajul de mai mici dimensiuni "Make Hummus, Not Walls", despre imaginile mai vechi cu Yasser Arafat şi Marwan Barghouti, sau cele mai noi cu Donald Trump, grafffiti-urile de mari dimensiuni de pe zidul de separaţie reprezintă o formă de expresie artistică care nu au cum să nu-ţi atragă atenţia.
Ele sunt la fel de prezente şi în Ramallah, capitala administrativă a Cisiordaniei, sau în Hebron, motorul economic al Palestinei, dar şi în Nablus, Ierihon sau Jenin, întinzându-se uneori pe suprafeţe de câţiva metri. Sunt atât de multe şi atât de vii, încât pentru mulţi turişti au început să devină un soi de artă naţională palestiniană. Dar cine se află în spatele acestor lucrări stradale atât de pline de creativitate? Dacă este să-i ascultăm pe ei, numărul artiştilor care realizează graffiti este de câteva sute. În contextul în care arta stradală s-a consacrat ca o formă de rezistenţă, cei mai mulţi autori de graffiti se consideră a fi artişti underground. Familiile şi prietenii sunt mândri de ei, iar celebritatea este ultimul lucru la care se gândesc atunci îşi lasă amprenta pe zidul de separaţie sau pe pereţii clădirilor din oraşe.
Unul dintre ei este Yazan, un artist de 24 de ani din Beit Sahour, un mic oraş de lângă Bethleem, care are la activ zeci de graffiti, inclusiv pe zidul de separaţie. Tânărul a studiat arta la colegiu timp de doi ani, iar alţi doi ani a lucrat cu un artist pentru a învăţa. Apoi s-a decis să se apuce să facă grafitti, deşi mărturiseşte că trebuie să fii puţin nebun pentru a te ocupa cu asta. "Am ales graffiti pentru că este liber, îl poţi face oriunde, poţi pune totul într-o singură lucrare. Bineînţeles, uneori trebuie să fugi", ne-a spus râzând când ne-am întâlnit cu el lângă zidul de separaţie din Bethleem, la sfârşitul lunii trecute.

El a realizat trei graffiti pe zidul pe zidul de separaţie, dar pe cel mai mare dintre ele - un mare steag palestinian cu patru stele deasupra - l-a putut termina doar pe jumătate.
"Nu am putut să termin, pentru că sunt soldaţi în turn şi nu pot urca prea mult. Am făcut în acelaşi timp acest graffiti pe care l-am denumit 'Omul roşu' sau 'Free Palestine' ", ne-a spus el arătând un alt desen care reprezintă un bărbat îmbrăcat într-un hanorac roşu cu glugă care trage cortina de pe un zid pe care scrie "Free Palestine" (Palestina liberă). Un al treilea graffiti, cu câteva cadavre cu capetele şi trupurile acoperite cu giulgiuri care stau unul lângă altul în picioare ca într-o mulţime, se află la câţiva metri mai încolo.
Întrebat dacă a avut vreodată probleme cu soldaţii israelieni, Yazan spune că i s-a întâmplat să fie oprit de militarii din posturile de pază de pe zid, dar nu a fost niciodată reţinut.
"Uneori soldaţii vin şi te întreabă ce faci. Dar este aşa, ca o glumă, pentru că ei ştiu foarte bine ce faci", ne-a povestit el. O dată, când realiza un graffiti într-o altă secţiune a zidului, soldaţii i-au apărut cu armele înainte şi i-au luminat faţa cu lanternele. "Dar am avut nişte oameni din Europa cu mine, când am făcut graffiti-ul, care m-au protejat. Ei nu-ţi pot face nimic dacă este cineva cu tine din exterior, presă sau altcineva. Ei au făcut un clip video cu mine, de circa un minut", a relatat el.
Yazan spune că familia lui este mândră de el, chiar dacă şi-a umplut de desene şi graffiti mansarda casei în care locuieşte în Beit Sahour şi uneori lipseşte cu nopţile pentru a termina câte un desen. "Ei sunt mândri de ceea ce fac eu aici, fac ceea ce iubesc, fac artă, nu am omorât pe nimeni, nu fac probleme pentru nimeni. Realizez nişte imagini pentru ca oamenii să simtă, să gândească, asta fac eu. Nu pentru bani. Mulţi oameni vin aici, din toată lumea. Pentru ca ei să înţeleagă ce se întâmplă aici am făcut acest steag", susţine tânărul.

Pentru a putea să-şi cumpere spray-urile cu vopsea şi alte accesorii, Yazan ia diverse comenzi de graffiti sau de pictură pe pânză. Deşi cele mai multe sunt lucrări cu mesaj, unele reprezintă pur şi simplu reclame pentru diferite afaceri. În plus, ne-a spus el, a lucrat şapte luni în Hotelul Walled Off de lângă zidul de separaţie - în care toată lumea îţi spune că toate lucrările sunt 100% creaţii ale artistului britanic Banksy -, dar a refuzat să dezvăluie cu ce s-a ocupat acolo.
În ceea ce priveşte sursele lui de inspiraţie, Yazan afirmă că îşi ia ideile de oriunde. "Peste tot unde mă duc îmi pun reflectorul, ca să spun aşa. Când lucrez cu artişti din Bethleem, Ramallah, Jenin sau Nablus văd ce fac şi iau de la ei ceea ce îmi place. Apoi te întâlneşti cu oamenii şi vezi ceea ce cred", ne-a spus el. Totuşi, deşi graffiti-urile sunt mesaje de rezistenţă non-violentă faţă de ocupaţie, nu poţi desena orice cu impunitate. "În Jenin, un artist dintr-o tabără de refugiaţi a fost arestat pentru că a scris ceva pentru Hamas. I-au dat trei ani", a declarat el.
Întrucât spune că nu-l interesează faima sau banii, Yazan este unul dintre artiştii palestinieni care nu este de acord cu faptul că unele graffiti-uri sunt reproduse în scop comercial. La câţiva metri de noi se află un magazin în care se vând suveniruri cu graffiti-urile de pe zid, lângă care a fost reprodus celebrul desen al lui Banksy cu fetiţa care percheziţionează un soldat. Yazan ne-a atras atenţia că nu este vorba despre desenul original al lui Banksy. La fel stau lucrurile şi cu desenul în care apar un măgar şi un soldat, aflat la o aruncătură de băţ de cel mai mare dintre graffiti-urile lui Yazan. De fapt, singurul graffiti original Banksy care a mai rămas la Behtleem este cel cu porumbelul păcii cu vestă antiglonţ aflat pe peretele unei clădiri la câteva zeci de metri de zidul de separaţie.

"Această imagine, cu măgarul şi soldatul, o vedem mereu când venim la Bethleem. Nu este imaginea originală. Au făcut-o pentru a atrage turiştii. Am o problemă cu cei care desenează pentru bani, pentru că distrug arta, semnificaţia ei. Când Banksy a făcut acest graffiti s-a gândit la locaţie, a avut o semnificaţie. Dar cel care a făcut-o din nou s-a gândit doar la bani", a declarat Yazan.
Pe de altă parte, el nu are nicio problemă cu graffiti-urile desenate de unii artişti străini, precum australianul Lushsux, pe zidul de separaţie după deschiderea Walled Off Hotel, în urmă cu aproape un an şi jumătate.
"Arta este ceva liber. O poţi face oriunde. Nu am nicio problemă cu asta. Dacă cineva face ceva nou, vreau să văd. Pentru că tu vii să vezi această artă, faci o fotografie în Palestina pentru oameni care văd ce se întâmplă aici", ne-a asigurat Yazan.
Evident, nu toţi artiştii şi militanţii locali sunt de acord cu el. Artistul local care pretinde că este autorul mesajului "Make Hummus, Not Walls" şi-a vandalizat propriul desen după ce s-a deschis Walled Off Hotel, scriind în arabă pe deasupra "Bine aţi venit la mall". Ulterior aceeaşi soartă au avut-o şi unele dintre desenele artistului Lushsux, care locuieşte la Melbourne, scrie Al Jazeera într-un articol din decembrie 2017. Artistul a fost acuzat în mesaje în arabă de antisemitism şi de propagandă Alt-right.
De asemenea, mai scrie Al Jazeera în articolul citat, unii artişti palestinieni spun că proliferarea imaginii zidului face ca imaginarul oamenilor să se oprească la el, să devină o imagine subconştientă a Palestinei. În plus, cred ei, aşa-numitul turism la zid poate crea un interes legitim faţă de permanenţa structurii. "În curând, nu vom mai putea să dărâmăm zidul pentru că cineva ne va spune că face parte din patrimoniul mondial", a declarat unul dintre ei.
Patronul palestinian al Walled Off Hotel, Wisam Salsaa, nu este de acord cu aceste critici şi subliniază faptul că proiectul artistic în care este implicat a reuşit să creeze în Bethleem un turism alternativ la cel religios. "Oamenii au spus: 'Wisam, profiţi de conflictul palestinian'. Le-am spus că în primul rând sunt palestinian, sunt din Behtleem. În al doilea rând, oamenii spun că normalizez zidul. Dar pentru mine asta nu are sens, pentru că arta este creativă şi folosirea artei poate fi puternică în a produce o schimbare. Iar principala idee a Walled Off Hotel este să atragem atenţia asupra zidului, să vorbim despre ocupaţie, dar nu prin violenţă", ne-a declarat el.
Wisam Salsaa afirmă că, păstrând proporţiile, hotelul său transmite lumii acelaşi mesaj ca şi protestatarii din Gaza, unde s-au înregistrat zeci de victime în ultimele luni în timpul protestelor care militau pentru dreptul palestinienilor la revenirea pe pământurile lor. "Aceşti oameni au murit exact pentru a transmite un mesaj în Vest, să le transmită oamenilor - uitaţi, murim, suntem sub asediu, vrem să trăim ca fiinţe umane. Deci Walled Off face astăzi rezistenţă non-violentă şi suntem foarte puternici în modul în care ne transmitem mesajul", a adăugat el.

În ceea ce priveşte graffiti-urile lui Lushsux, sau ale altor artişti acuzaţi să denaturează mesajele artiştilor locali, el afirmă: "Nu sunt responsabil pentru orice artist care vine aici. Dar toţi artiştii care vin în Palestina au propriul lor punct de vedere. Mie îmi pasă de mesajul nostru de la Walled Off Hotel."
El spune că hotelul său a avut de la deschidere, într-un an şi jumătate, în jur de 72.000 de vizitatori, majoritatea fani ai lui Banksy din Marea Britanie. "Într-un fel am creat o atracţie pentru un alt tip de turism în afară de cel religios", a mai spus Wisam Salsaa.
Patronul ineditului hotel, în care singura panoramă din camerele cu graffiti-uri ale lui Banksy este zidul de separaţie, crede că oportunitatea pe care o au vizitatorii de a desena ei înşişi pe zid este importantă, deşi în zonă a apărut de pildă un mesaj în arabă cu textul "Palestina nu este blocul vostru de desen".

"Este ca o carte de oaspeţi. Majoritatea oamenilor îşi exprimă solidaritatea şi furia împotriva zidului. Nu am avut pe nimeni care să scrie, de exemplu, 'Viva Israel'. Ideea este ca oamenii să aibă un contact fizic cu această structură urâtă şi să vorbească despre ea, să-şi amintească. E dificil să-i faci pe oameni să gândească ca noi, dar am făcut paşi în direcţia cea bună", ne-a mai declarat el.

''Cantinele'' pentru elefanţi, o soluţie pentru scăderea numărului de conflicte dintre aceste animale şi oameni
Lucrătorii din domeniul protecţiei mediului înconjurător din provincia Yunnan situată în sud-vestul Chinei au amenajat mai multe ''cantine'' dedicate elefanţilor asiatici sălbatici pentru reducerea conflictelor dintre săteni şi aceste animale în pericol de dispariţie, informează joi agenţia Xinhua.
În acest an, personalul din cadrul rezervaţiei naturale Xishuangbanna au amenajat locuri de hrănire care însumează o sută de hectare în care elefanţii pot găsi alimentele lor preferate, precum bambus sau dud japonez, situate în trei zone diferite.
La 5 iulie, la o astfel de ''cantină'' s-au ospătat cei mai recenţi oaspeţi, respectiv douăzeci de exemplare de elefant asiatic. Masa lor a durat aproximativ două ore.
În localitatea Pu'er, peste 253 de hectare cu trestie de zahăr, banane şi porumb au fost plantate special pentru elefanţi, precizează sursa citată.
Autorităţile speră ca aceste ''cantine'' în aer liber să îi ţină pe elefanţi departe de aşezările omeneşti şi să prevină conflictele dintre aceste vieţuitoare şi săteni.
Elefantul asiatic este o specie ameninţată cu dispariţia. În China, aceste animale trăiesc mai ales în Xishuangbanna, Pu'er şi Lincang din provincia Yunnan.
În China, populaţia acestei specii a crescut de la peste 170 de exemplare în 1990 la circa 300 în prezent.
''Cantinele oferă un loc sigur în care elefanţii pot consuma hrana departe de satele în care pot intra în conflict cu oamenii. Mai puţini elefanţi caută acum hrană în zonele cultivate'', a declarat Wang Bin, inginer în cadrul rezervaţiei naturale.
Elefantul asiatic, Elephas maximus indicus, este un important simbol cultural al Asiei care a ajuns să fie ameninţat cu dispariţia din cauza restrângerii habitatului prin defrişări în scopul extinderii terenurilor agricole dar şi din cauza braconajului, conform World Wildlife Found (WWF). Boom-ul demografic din sudul Asiei a dus treptat la restrângerea habitatului sălbatic care a devenit fragmentat de elemente de infrastructură (în special de drumuri şi căi ferate). Astfel elefanţii sălbatici ajung să trăiască în "insule" delimitate de astfel de elemente de infrastructură, rutele lor tradiţionale de migraţie fiind întrerupte.
De asemenea, restrângerea habitatului aduce aceste animale din ce în ce mai aproape de aşezările umane. În căutarea hranei, un sigur elefant poate distruge complet o mică fermă agricolă. De multe ori elefanţii care ajung pe terenurile agricole sunt omorâţi de localnici

Un crocodil de 600 de kilograme, capturat în nordul Australiei după zece ani de căutări
Pădurarii din Teritoriul de Nord (Australia) au capturat unul dintre cei mai mari crocodili din regiune după o căutare care a durat un deceniu, informează marţi Xinhua.
Exemplarul mascul de crocodil de apă sărată, cu o lungime de 4,71 de metri şi o greutate de 600 de kilograme, a fost prins luni seara de pădurari în zona râului Katherine, la 320 kilometri sud de Darwin.
Tot luni a fost capturat un alt crocodil, de 2,37 metri, în acelaşi râu, la aproximativ 60 de kilometri în aval de o localitate cu o populaţie de 6.000 de persoane.
Zvonurile cu privire la crocodilul monstruos au circulat în zonă după ce în anul 2008 a fost observată pentru prima dată coadă lui gigantică, în apropierea unei rampe pentru bărci.
Pădurarii Chris Heydon şi John Burke din cadrul Northern Territory Parks and Wildlife au declarat că găsirea unui crocodil de peste 4,5 metri în sistemul râului Katherine este un lucru ieşit din comun.
''Avem în medie un crocodil de 4,2 metri în majoritatea anilor, însă niciodată atât de mare'', a declarat Burke, marţi, pentru Fairfax Media.
''Capturarea mai multor crocodili în aval face mai puţin probabilă găsirea unuia în apropierea oraşului Katherine'', a adăugat el.
În urmă cu două săptămâni au fost amplasate capcane în sistemul cursului de apă după ce, la începutul acestui an, trei crocodili de mari dimensiuni au fost observaţi în timpul zborurilor de monitorizare a zonei.
Odată prins, crocodilul de 4,71 metri a fost sedat şi scos din râu.
Potrivit lui Burke, captura ar trebui să constituie o avertizare cu privire la recomandarea de a nu înota în apele Teritoriului de Nord.
''Deşi acesta este cel mai mare crocodil pe care l-am prins în râul Katherine, sunt unii şi mai mari acolo care vin din râul Daly'', a subliniat el.
În urma celor două capturi, numărul total al crocodililor de apă sărată prinşi în Teritoriul de Nord în 2018 a ajuns la 188, şapte dintre aceştia fiind găsiţi în râul Katherine, precizează sursa citată.

Un vehicul rusesc de tip cargo a ajuns la ISS într-un timp record
Un vehicul rusesc de tip cargo a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) într-un timp record - trei ore şi 40 de minute -, spre deosebire de traiectoria clasică de două zile pe orbită, şi a depăşit precedentul record în domeniu, care era de cinci ore şi 39 de minute, au anunţat marţi reprezentanţii Agenţiei Federale Spaţiale Ruse (Roscosmos), citaţi de AFP.
După ce a decolat cu succes luni, la ora 21.51 GMT, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, vehiculul spaţial Progress MS-09, plasat în spaţiu de racheta purtătoare Soyuz-2.1a, s-a conectat la ISS, marţi, la ora 01.31 GMT, potrivit Roscosmos.
"Durata zborului său, între lansarea vehiculului şi până în momentul conectării cu staţia orbitală, a fost de 3 ore şi 40 de minute", a precizat agenţia spaţială rusă. "Este o premieră în istoria vehiculelor cargo din gama Progress", au subliniat specialiştii din industria spaţială rusă.
Zborurile cu durate de aproximativ trei ore şi jumătate spre ISS au devenit posibile graţie unui nou sistem de navigaţie prin satelit. Vehiculele din gama Progress rămân totuşi dependente, pentru a ajunge la ISS, de poziţia staţiei orbitale în raport cu Terra în momentul lansării, fapt care le obligă să efectueze un număr mai mare sau mai mic de survolări pe orbită înainte de a putea să se conecteze la staţie.
Traiectoria clasică necesită două zile - adică 34 de survolări pe orbită - spre deosebire de cele două survolări orbitale care au fost necesare în timpul zborului de marţi. Recordul precedent de durată a unui zbor spre ISS - ce a necesitat patru survolări pe orbită - era de cinci ore şi 39 de minute, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
Un reprezentant al industriei spaţiale ruse, Aleksandr Kaleri, a precizat pentru RIA Novosti că, după un nou zbor-test ce va fi realizat de un vehicul de tip cargo, "va fi deschisă calea pentru zborurile cu echipaje de astronauţi la bord".
În februarie, vehiculul spaţial Progress MS-07 nu a putut să se conecteze la ISS urmând traiectoria aferentă unui zbor de trei ore şi 30 de minute, întrucât lansarea sa a fost anulată în ultimul moment. O altă încercare ratată a avut loc în octombrie 2017.
Conectându-se marţi la ISS, vehiculul Progress MS-09 aduce astronauţilor aflaţi la bordul staţiei peste două tone de provizii (apă şi alimente), combustibil, oxigen şi materiale necesare realizării unor experimente ştiinţifice.
Pe 8 iunie, rusul Serghei Prokopiev, americanca Serena Aunon-Chancellor şi germanul Alexander Gerst au ajuns la bordul ISS, alăturându-se astfel astronauţilor americani Drew Feustel şi Richard Arnold şi cosmonautului rus Oleg Artemiev, aflaţi în interiorul laboratorului spaţial de pe 21 martie.

Turism spaţial - Primele zboruri regulate ar putea avea loc în 2019
Cele mai avansate două companii private de pe piaţa turismului spaţial afirmă că se află la doar câteva luni distanţă de primele zboruri în spaţiu cu clienţi la bord, deşi ambele au rămas prudente în declaraţii şi au evitat să anunţe datele oficiale la care vor avea loc aceste lansări, informează AFP.
Virgin Galactic, companie înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson, şi Blue Origin, companie creată de miliardarul amercan Jeff Bezos, CEO-ul grupului Amazon, participă la această cursă spaţială şi încearcă să devină primele firme din lume care vor finaliza testele necesare. Cele două companii deţin tehnologii care sunt radical diferite.
Câteva minute în imponderabilitate
În cazul ambelor companii, pasagerii lor nu vor ajunge pe orbita Terrei: experienţa lor în starea de imponderabilitate va dura doar câteva minute, spre deosebire de acei câţiva turişti spaţiali care au plătit zeci de milioane de dolari pentru a călători la bordul unor capsule Soyuz şi, apoi, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în anii 2000.
Graţie unui bilet mai puţin scump (250.000 de dolari pentru Virgin Galactic şi o sumă necunoscută deocamdată pentru Blue Origin), viitorii turişti vor fi propulsaţi la o altitudine de câteva zeci de kilometri, înainte de a reveni pe Terra.
Prin comparaţie, ISS se află pe o orbită de 400 de kilometri.
Obiectivul acestor zboruri este acela de a se apropia sau chiar de a depăşi linia imaginară ce marchează frontiera cu spaţiul, linia Karman, situată la altitudinea de 100 de kilometri, sau linia preferată de armata americană, aflată la altitudinea de 50 de mile (80 de kilometri).
La acea altitudine, cerul devine mai întunecat, iar curbura Terrei poate fi văzută cu claritate.
În cazul Virgin Galactic, şase pasageri şi doi piloţi se vor instala la bordul SpaceShipTwo VSS Unity, un vehicul spaţial care seamănă cu un avion privat. VSS Unity va fi ataşat de un avion purtător, denumit WhiteKnightTwo. Odată eliberat la altitudinea de 15.000 de metri, VSS Unity îşi va porni motoarele şi se va îndrepta spre bolta cerească.
Acolo, pasagerii vor pluti în imponderabilitate timp de câteva minute.
Coborârea va fi încetinită de un sistem de "ampenaj": aripioarele de pe coada vehiculului spaţial vor putea să pivoteze, iar VSS Unity va urma o traiectorie în arc de cerc, înainte de a reveni la o poziţie normală de coborâre. Apoi, aparatul de zbor se va plasa pe o pistă de aterizare a unui "spaţioport" construit de grupul Virgin într-un deşert din New Mexico.
Cu ocazia unui test ce a avut loc pe 29 mai în deşertul californian Mojave, vehiculul spaţial a atins o altitudine de 35 de kilometri.
În octombrie 2014, un vehicul orbital produs de grupul Virgin s-a dezmembrat în aer din cauza unei erori de pilotaj, iar unul dintre cei doi piloţi a murit. Testele au fost reluate cu un nou aparat.
Virgin a încheiat un acord pentru a deschide un al doilea spaţioport în Italia, asimilat aeroportului Taranto-Grottaglie.
Richard Branson a declarat în luna mai pentru BBC Radio 4 că speră să fie el însuşi unul dintre primii pasageri ai noului vehicul orbital Virgin în lunile următoare. Aproximativ 650 de clienţi se află pe lista de aşteptare, au declarat pentru AFP reprezentanţii grupului Virgin.
Blue Origin a dezvoltat un sistem care se aseamănă cu rachetele tradiţionale - New Shepard.
Şase pasageri vor lua loc pe scaune într-o "capsulă" - o cabină fixată în vârful unei rachete verticale, ce are o înălţime de 18 metri.
După lansare, care va propulsa capsula în apropiere de punctul Mach 3, aceasta se va desprinde de racheta purtătoare şi îşi va continua traiectoria ascendentă pe o distanţă de câţiva kilometri. În timpul unui test ce a avut loc pe 29 aprilie, capsula americană a ajuns la altitudinea de 107 kilometri.
În acest timp, racheta va coborî şi va executa o aterizare la punct fix, lentă şi controlată, pe verticală.
După câteva minute petrecute în condiţii de imponderabilitate, în timpul cărora pasagerii vor putea să se ridice din scaune şi să privească spre exterior prin hublouri de mari dimensiuni, capsula va reveni şi ea pe Terra, iar coborârea ei va fi încetinită de trei paraşute uriaşe şi de motoare cu propulsie inversă.
De la decolare şi până la aterizare, zborul celui mai recent test organizat de Blue Origin a durat 10 minute.
Până în prezent, au fost realizate doar zboruri ce aveau la bord manechine. Testele au avut loc în centrul spaţial deţinut în Texas de Blue Origin.
Unul dintre managerii companiei, Rob Mayerson, a declarat în iunie că primele teste cu oameni la bord vor avea loc "în curând". Un alt manager, Yu Matsutomi, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că testele în cauză vor avea loc "la sfârşitul acestui an", potrivit Space News.
SpaceX şi Boeing dezvoltă la rândul lor capsule pentru a transporta la bordul ISS astronauţi de la NASA, probabil începând cu anul 2020, din cauza unor întârzieri tehnice. Investiţiile făcute au fost considerabile, iar cele două companii vor încerca cel mai probabil să le amortizeze prin intermediul unor zboruri destinate turiştilor spaţiali.
"Dacă vreţi să mergeţi în spaţiu, veţi avea în curând de patru ori mai multe opţiuni decât au existat vreodată", a declarat pentru AFP Phil Larson, directorul adjunct al facultăţii de inginerie din cadrul Universităţii Colorado din Boulder.
Pe termen lung, compania rusă care construieşte vehiculele Soyuz studiază posibilitatea de a trimite noi turişti la bordul ISS. Un start-up american, Orion Span, a anunţat în 2018 că doreşte să plaseze o staţie spaţială pe orbita Terrei peste câţiva ani, însă acest proiect este încă departe de a vedea lumina zilei.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Cafeaua reduce riscul de sinucidere
Cercetători de la Universitatea Harvard (Boston) au stabilit o asociaţie cel puţin surprinzătoare: două-trei ceşti de cafea pe zi ar reduce riscul de sinucidere, scrie passionsante.be. O echipă de cercetători de la Şcoala de sănătate publică de la Universitatea Harvard a analizat datele a circa 200.000 de adulţi (trei sferturi femei), observaţi de-a lungul mai multor ani. Au fost analizaţi mai mulţi parametri, printre care fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, indicele de masă corporală, starea civilă, date socio-demografice, tratamente medicale, pentru depistarea cât mai obiectiv posibil a relaţiei între cafea şi sinucidere. Trecerea la actul fatal a fost consemnată în cazul a 0,1% din persoanele luate în considerare.
Principala concluzie a fost că, la persoanele care consumă cel puţin două-trei cafele pe zi, riscul de sinucidere scade semnificativ faţă de cele care nu consumă aproape deloc. Nu s-a stabilit nicio relaţie însă cu consumul de cafea decafeinizată. Autorii studiului spun că explicaţia ar fi creşterea nivelurilor de dopamină şi de serotonină din creier sub acţiunea cafeinei, cu efect protector împotriva depresiei şi, implicit, a riscului de sinucidere.

Somnul permite creierului să se cureţe
Somnul permite creierului să se cureţe de deşeurile acumulate în timpul perioadei de veghe datorită unui mecanism descoperit recent şi care este activ îndeosebi când oamenii dorm, arată un studiu difuzat joi şi preluat de AFP. Această descoperire ar putea îmbunătăţi înţelegerea funcţiilor biologice ale somnului şi s-ar stabili tratamente adecvate împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer, apreciază cercetătorii, al căror studiu este publicat în revista americană Science. 'Creierul are diferite stări de funcţionare în timpul perioadelor de veghe şi de somn, arată cercetările', spune dr Maiken Nedergaard de la Facultatea de Medicină a Universităţii Rochester (New York), principalul autor al studiului. 'De fapt, calitatea de recuperare a somnului rezultă din eliminarea deşeurilor produse de activitatea neuronală, care se acumulează în timpul perioadei de veghe', adaugă el,
La această activitate de curăţare creierul utilizează un sistem unic numit 'glimfatic', deosebit de activ în timpul somnului şic are permite curăţarea de toxinele responsabile de boala Alzheimer şi alte boli neurologice. În plus, cercetătorii au descoperit că celulele cerebrale îşi reduc dimensiunile cu 60% în timpul somnului, permiţând deşeurilor să fie scoase mai eficient.
Sistemul limfatic asigură eliminarea deşeurilor celulare din organism, dar nu şi din creier, protejat de un sistem complex de porţi de acces moleculare ce controlează intrările şi ieşirile. Cercetătorii au observat prima oară acest sistem de curăţare cerebral datorită unei noi tehnologii de imagistică, utilizată pe şoareci, al căror creier este asemănător cu al omului. Acest mecanism integrat în sistemul sanguin cerebral pompează fluidul cerebro-spinal prin ţesuturi şi îl trimite purificat, deşeurile fiind transportate de sânge până la ficat, de unde sunt eliminate. Eliminarea toxinelor din creier este esenţială, fiindcă acumularea lor, ca şi ce a proteinelor toxice, poate provoca boala Alzheimer.
Aproape toate bolile neuro-degenerative sunt legate de o acumulare de deşeuri celulare, subliniază cercetătorii.

Consumul de brocoli are efecte benefice asupra artrozei
Consumul de legume din familia cruciferelor, îndeosebi de brocoli, are efecte benefice asupra artrozei, relatează passionsante.be. Această proprietate este legată de sulforafan, compus eliberat în organism după consumarea acestui tip de legume, printre care se numără varza (verde, roşie sau creaţă), varza de Bruxelles, conopida, napii, ridichiile şi mai ales brocoli.
Cercetători de la Universitatea East Anglia (Norwich) au făcut experienţe pe cartilagii de articulaţii umane, ţesuturi de bovine şi şoareci hrăniţi cu alimente bogate în sulforafan. Rezultatele tuturor testelor au arătat că această substanţă, prin acţiunea asupra enzimelor şi altor proteine de mare risc, blochează procesul de distrugere a cartilagiilor, ţesutul care constituie prima ţintă a artrozei.
În prezent se desfăşoară teste pe pacienţi afectaţi de aceasă boală pentru a se vedea cum se pot integra legumele crucifere (brocoli) în regimul acestor persoane. Studiul atrage atenţia asupra unei virtuţi suplimentare a sulforafanului pentru sănătate pentru că se cunoşteau deja proprietăţile sale anti-canceroase şi anti-inflamatoare, încheie passionsante.be.

Omega-3 are efecte benefice în combaterea poliartritei reumatoide
O alimentaţie care include peşte gras, cu conţinut ridicat de omega-3, reduce semnificativ riscul de a suferi de poliartrită reumatoidă. Somon, hering, macrou, anşoa, sardină, ton, păstrăv sunt tot atâtea surse importante de acizi graşi polisaturaţi, scrie passionsante.be.
Cercetători suedezi de la Institutul Karolinska au analizat date privitoare la 30.000 de femei, observate mai mulţi ani, care au completat la intervale regulate chestionare despre obiceiurile lor de viaţă şi îndeosebi despre regimul alimentar.

Când au făcut bilanţul ca să tragă concluziile, specialiştii au constatat că femeile care mâncau regulat - cel puţin o dată pe săptămână - peşte gras prezentau un risc redus la jumătate să aibă poliartrită reumatoidă (cea mai frecventă formă de reumatism inflamator). Efectul de prevenire este spectaculos însă doar dacă se consumă acest tip de aliment o perioadă îndelungată (cel puţin zece ani).
Efectul pozitiv se datorează acţiunii anti-inflamatoare a omega-3, element asimilat de peşti prin algele - o altă sursă foarte preţioasă - cu care se hrănesc, încheie passionsante.be.

Administrarea de multivitamine nu reduce riscul de boli cardiace şi decese din această cauză
Administrarea de multivitamine şi minerale nu reduce riscul de boli cardiovasculare sau de decese asociate acestora, conform unei analize recente a cercetărilor existente în acest domeniu.
''Nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia (aceste) suplimente susţin sănătatea cardiovasculară'', a declarat pentru Reuters doctor Joonseok Kim de la Universitatea Birmingham din statul american Alabama, autor principal al studiului. ''Sperăm că lucrarea noastră va contribui la încheierea dezbaterii pe această temă'' cu privire la utilizarea multivitaminelor şi a mineralelor pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare''.
Potrivit estimărilor, în anul 2017 americanii au cheltuit 36,1 miliarde de dolari pe vitamine şi suplimente nutriţionale, mulţi considerând că acestea menţin şi susţin sănătatea prin prevenirea a diferite boli, inclusiv afecţiunile cardiovasculare. Însă, majoritatea studiilor efectuate pe scară largă nu au identificat astfel de beneficii.
Echipa condusă de Kim a adunat dovezi de la optsprezece studii la care au participat peste două milioane de persoane pentru a analiza asocierea dintre administrarea de multivitamine şi minerale şi diverse probleme cardiovasculare precum bolile coronariene şi accidentul vascular cerebral.
Administrarea de multivitamine şi minerale nu a fost asociată cu riscul de deces ca urmare a unei afecţiuni cardiovasculare sau a bolii coronariene, sau cu incidenţa accidentului vascular cerebral ori decesul din aceste cauze, potrivit raportului publicat în jurnalul Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Suplimentele cu multivitamine şi minerale au fost asociate cu un risc uşor mai scăzut de apariţie a bolii coronariene, însă această diferenţă a fost observată doar în studii care nu au luat în calcul cantitatea de fructe şi legume consumată şi în cercetări efectuate în afara Statelor Unite. Studiile realizate în Statele Unite şi cele care au ţinut cont de dieta subiecţilor nu au identificat niciun beneficiu relevant din punct de vedere statistic în urma administrării de multivitamine şi minerale pentru prevenirea bolilor de inimă.
Rezultatele au fost consistente când oamenii de ştiinţă au luat în calcul alţi factori, precum durata de monitorizare a subiecţilor, vârsta, sexul sau nivelul de activitate fizică, precizează sursa citată.
''Am aflat din experienţele anterioare că este extrem de dificil să influenţezi publicul când la mijloc se află o percepţie puternică şi profitul comercial'', a notat Kim. ''Însă, personal cred că profesioniştii în domeniul sănătăţii şi oamenii de ştiinţă deţin acum dovezile necesare pentru a educa publicul oferind informaţii corecte şi pentru a se concentra mai mult pe probleme mai presante pentru prevenirea în mod eficient a bolilor cardiovasculare'', a adăugat el.
''Aş vrea să încurajez oamenii să discute despre cu medicii lor despre utilizarea suplimentelor cu multivitamine şi minerale şi să îşi realoce resursele către ceea ce s-a dovedit că îmbunătăţeşte starea cardiovasculară, cum ar fi aportul de fructe şi legume şi exerciţiile fizice'', a mai spus cercetătorul.
Doctor Susanne Rautiainen de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, care a cercetat intens asocierea dintre administrarea multivitaminelor şi mineralelor şi prevenirea bolilor însă nu a fost implicată în acest studiu a declarat pentru Reuters că speră ca aceste rezultate să îi ''influenţeze pe medici să nu recomande multivitamine pacienţilor ce par a fi sănătoşi''.

''Dacă te consideri sănătos, nu ai în istoric afecţiuni şi ai o alimentaţie echilibrată, caracterizată de un aport important de fructe şi vegetale, cereale integrale, legume, nuci şi peşte, nu există niciun motiv pentru a cheltui bani pe suplimente cu multivitamine'', a subliniat ea.
Pe de altă parte, doctor Jeffrey B. Blumberg de la Institutul de cercetare în domeniul nutriţiei şi îmbătrânirii Jean Mayer USDA din Boston, Statele Unite, care nu a fost implicat în acest studiu, a precizat că multivitaminele şi mineralele se pot dovedi utile în anumite situaţii. Spre exemplu, el a notat că 90% dintre persoanele din Statele Unite nu îndeplinesc cerinţele medii estimate în ceea ce priveşte nivelul optim de potasiu, vitaminele D şi E şi colină, situaţie care poate fi ''corectată'' cu ajutorul unor astfel de suplimente.


Terapiile genice - Speranţă pentru pacienţi, provocare pentru asiguratori
Terapiile genice au început să pătrundă tot mai mult pe piaţa medicală actuală, încercând să vindece maladii considerate până acum incurabile. Ele reprezintă o speranţă formidabilă pentru pacienţi, dar şi o provocare uriaşă pentru sistemele naţionale de sănătate din cauza costurilor lor, mai ales dacă utilizarea acestor tratamente se va generaliza în perioada următoare, informează AFP.
Terapiile genice constau, în general, în înlocuirea directă în organism (in vivo) a unei gene deficitare cu o genă funcţională sau în prelevarea unor celule care sunt apoi modificate genetic în laborator, înainte de a fi reinjectate în corpurile pacienţilor (ex vivo).
Acest segment al industriei biotehnologice ar putea genera încasări de 363 de milioane de dolari în 2022 la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat recent de cabinetul Research and Markets.

Suma menţionată reprezintă însă o picătură de apă în oceanul reprezentat de uriaşa piaţă farmaceutică mondială, ale căror vânzări de medicamente eliberate pe bază de reţete medicale ar putea să depăşească 1.000 de miliarde de dolari în 2022, potrivit Evaluate Pharma.
Însă, deşi primele tratamente bazate pe terapie genică au vizat doar boli rare şi monogenice (implicând o singură genă), cercetările biofarmaceutice abundă în prezent în acest domeniu de activitate, cu peste 2.200 de teste clinice în desfăşurare pe plan mondial, ce vizează inclusiv patologii de masă, precum cancerul, diabetul şi bolile neurodegenerative.
Reuşita metodei CAR-T
În domeniul cancerului, în special, o strategie indirectă de terapie genică, constând în celule CAR-T, avansează în prezent cu paşi mari.

Această tehnologie constă în reprogramarea genetică a unei categorii de celule imunitare, limfocitele T, pentru "a le înarma ca pe un proiectil", înainte de a le permite să detecteze şi să distrugă celulele canceroase, a explicat pentru AFP Antoine Papiernik, preşedintele Sofinnova, companie specializată în ştiinţe ale vieţii.
Gigantul biofarmaceutic elveţian Novartis a deschis acest drum în august 2017, obţinând aprobarea de a comercializa în Statele Unite un prim produs CAR-T, Kymriah, care ţinteşte o formă rară de leucemie.
Proiectele de amploare nu au întârziat să apară în industria farmaceutică: imediat după aprobarea Kymriah, compania americană Gilead a cumpărat cu aproape 12 miliarde de dolari o companie specializată în CAR-T, Kite Pharma. Ea a fost imitată după câteva luni de compania Celgene, care a cumpărat Juno Therapeutics cu 9 miliarde de dolari.
La sfârşitul lunii iunie, Kymriah şi Yescarta - medicament din gama CAR-T dezvoltat de Gilead, vizând un cancer al sistemului limfatic - au fost aprobate şi în Europa. În Statele Unite, preţul lor de catalog este uriaş: 475.000 de dolari pentru Kymriah şi 373.000 de dolari pentru Yescarta.
Complexitatea actuală a procesului lor de fabricaţie, pornind de la celule autologe (prelevate din corpul pacientului), a determinat costuri foarte mari şi lasă să planeze îndoiala asupra unei utilizări potenţiale a lor pe scală largă.
"Pentru moment, aceste tratamente nu vizează decât cancere ale sângelui, însă ele oferă rezultate impresionante. Următoarea etapă a terapiilor CAR-T, ce vizează tumorile solide, se anunţă mai complicată", a explicat Antoine Papiernik.
Pentru industrializarea utilizării lor, specialiştii vor trebui să găsească o metodă eficientă de folosire a celulelor provenind de la donatori sănătoşi (celule alogenice), un obstacol pe care doresc să îl depăşească numeroase companii din industria biotehnologiei, precum cea franceză Cellectis şi cea americană Allogene Therapeutics.
Puterea terapiilor CAR-T pare să fie, uneori, o sabie cu dublu tăiş, deoarece "enorma reactivare a sistemului imunitar pe care ele o declanşează poate să ucidă pacientul", a prevenit Antoine Papiernik.
Un model de activitate care "tatonează" terenul
Utilizate ca ultimă măsură de salvare, terapiile genice au întâmpinat dificultăţi până în prezent în a găsi un model de activitate viabil, din cauza costurilor ridicate şi a numărului foarte mic de pacienţi eligibili.

Glybera, un medicament revoluţionar lansat în Europa în 2012 pentru a trata o maladie genetică a pancreasului şi vândut cu 1 milion de dolari per pacient, a fost un eşec comercial răsunător. Eşecul a fost atât de mare, încât producătorul medicamentului, compania olandeză UniQure, l-a retras de la vânzare anul trecut.
Grupul britanic farmaceutic GSK a preferat să îşi transfere, în aprilie, întregul portofoliu de terapie genică (inclusiv medicamentul Strimvelis, dezvoltat pentru bebeluşii cu sisteme imunitare slăbite şi care trăiesc protejaţi în interiorul unor bule din plastic) în structura unei companii specializate în biotehnologie, Orchard Therapeutics.
Pentru a contracara criticile ce vizează preţurile acestor tratamente, unii dintre producători au recurs la practici comerciale atipice pentru acest sector de activitate.
Astfel, la începutul anului 2018, compania americană Spark Therapeutics s-a angajat să ramburseze asiguratorilor sumele plătite pentru pacienţii care nu au răspuns la tratamentul cu Luxturna, o terapie genică dezvoltată pentru a trata o degenerescenţă ereditară a retinei, comercializată cu 850.000 de dolari în Statele Unite. Acest demers s-a inspirat dintr-un angajament similar adoptat de grupul Novartis pentru tratamentul cu Kymriah.

O nouă analiză de sânge va putea identifica riscul de a suferi de cancer la plămâni
O nouă analiză de sânge care evaluează patru biomarkeri proteici îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea identificării riscului de a suferi de cancer de plămâni, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) citată joi de EFE.
Această metodă ajută la identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.
Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE că este "prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse".
Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.
Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.
Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, în rândul fumătorilor şi foştilor fumători, 63 % dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor prezentând indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42 %.
Directorul IARC, Christopher Wild, a asigurat într-un comunicat că, deşi "evitarea tutunului este cel mai bun mod de a reduce riscul de dezvoltare a unui cancer de plămâni; între fumători şi foşti fumători cu risc mai mare, detectarea timpurie are un rol cheie în combaterea acestei boli".
Cancerul de plămâni reprezintă 20 % dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC - entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Structura creierului fiecărui individ este unică 
Structura creierului fiecărui individ este unică, la fel cum fiecare persoană are o amprentă digitală diferită de a celorlalţi, este concluzia unui studiu preluat joi de Press Association.
În urma analizei anatomiei creierului a 200 de indivizi, echipa de psihologi de la Universitatea din Zurich care a condus cercetarea susţine că anumite caracteristici ale celei mai importante componente a sistemului nervos central sunt unice, iar această unicitate este rezultatul unei ''combinaţii de factori genetici şi experienţe de viaţă individuale''.
Sub îndrumarea profesorului Lutz Jancke, de la catedra de psihologie a universităţii menţionate anterior, cercetătorii au scanat, cu ajutorul rezonanţei magnetice, creierele participanţilor la studiu pe o perioadă de doi ani.
Oamenii de ştiinţă au analizat peste 450 de caracteristici anatomice în cazul fiecărui creier în parte, inclusiv grosimea cortexului, volumul materiei cenuşii şi a celei albe, precum şi volumul total al creierului.
Cercetătorii susţin că au identificat ''o combinaţie individuală de caracteristici anatomice cerebrale'' cu o precizie de 90%.
Acest studiu vine în completarea unei cercetări anterioare, realizate de aceeaşi echipă, care susţine că experienţele individuale şi circumstanţele de viaţă modelează anatomia cerebrală. Spre exemplu, muzicienii profesionişti, jucătorii de golf sau de şah prezintă caracteristici unice în zonele din creier pe care le folosesc cel mai intens pentru exercitarea abilităţilor pe care le stăpânesc cel mai bine.
''Credem că aceste experienţe au un efect asupra creierului şi interacţionează cu moştenirea genetică astfel încât, pe parcursul trecerii anilor, fiecare persoană dezvoltă o anatomie cerebrală individuală'', spune Jancke.
''Studiul nostru confirmă faptul că structura creierului diferă de la individ la individ. Combinaţia de influenţe genetice şi non-genetice afectează în mod clar nu doar funcţionarea creierului, ci şi anatomia acestuia''.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că înlocuirea senzorilor pentru detectarea amprentelor cu aparate RMN în viitor este puţin probabilă, în ciuda progreselor recente din domeniul neuroştiinţelor.
În urmă cu doar 30 de ani, se credea că cerebelul are doar câteva sau poate nicio caracteristică individuală. Identificarea personală cu ajutorul caracteristicilor anatomice ale creierului era de neimaginat'', a adăugat cercetătorul.
Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către 

AGERPRES

top