1094 - 17 septembrie 2018 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


 

VEDETE

Artiştii români Alexandru Ciubotariu şi Mircea Pop, la Festivalul internaţional de bandă desenată de la Bruxelles
Artiştii români Alexandru Ciubotariu şi Mircea Pop expun la Festivalul de bandă desenată care va avea loc în Parcul regal din Bruxelles, în perioada 14 - 16 septembrie, la invitaţia Institutului Cultural Român Bruxelles.
Alexandru Ciubotariu invită publicul belgian pasionat de cea de-a noua artă să descopere spectaculozitatea îmbinării a două stiluri de desen, complet diferite, în miniexpoziţia "One Artist, Two Different Styles" şi să participe la o sesiune de autografe pentru lucrarea Oeuvres anciennes . . . tout neuves!, realizată, special pentru acest eveniment, în limba franceză. Pe durata festivalului, artistul va susţine o prezentare despre istoria benzii desenate româneşti în cadrul unui panel de discuţii dedicat fenomenului BD din Estonia, Letonia, Polonia, România şi Ungaria.
O altă prezenţă notabilă la festival este Mircea Pop, care prezintă ilustraţii detaliate şi precise pentru traducerea în română a cărţii Păsări, lighioane şi rubedenii de Gerald Durell (traducere de Maria Berza, ilustraţii de Mircea Pop, Editura ART, 2017). Miniexpoziţia artistului este intitulată elocvent "Animal Illustrations". În cadrul festivalului, ilustratorul va susţine atelierul Creative Visual Stories, dedicat publicului larg pasionat de tehnicile care stau la baza realizării unei benzi desenate.
Absolvent al Academiei de Arte "George Enescu" din Iaşi - secţia grafică (2004), Alexandru Ciubotariu (nume de scenă "Ciubi" sau "Pisica Pătrată") a semnat grafică de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate în publicaţii precum Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Business Magazin, Adevărul, Arhitectura. Artistul este iniţiator şi curator al Muzeului Benzii Desenate în Bucureşti şi a participat la peste 100 de expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Grecia, Serbia, Maroc, Italia, Elveţia, Portugalia, Ungaria şi Statele Unite. Alături de Dodo Niţă, Alexandru Ciubotariu a coordonat realizarea volumului Istoria Benzii Desenate Româneşti (Editura Vellant, 2010).
Mircea Pop este artist grafic, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. În 2014, Mircea Pop a creat identitatea vizuală a proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, manifestare de artă contemporană care s-a desfăşurat în 38 de galerii şi 32 de spaţii alternative din Bucureşti. În ultimii 5 ani, Mircea Pop a ilustrat peste 20 de cărţi traduse în limba română şi publicate la Editura Art, printre care se numără Crocodilul de Dostoievski (2018), Păsări, lighioane, rubedenii şi Familia mea şi alte animale de Gerald Durell (2017 şi 2014) şi Dicţionar de idei primite de-a gata de Gustave Flaubert (2007).
Alexandru Ciubotariu şi Mircea Pop vor anima standul EUNIC Bruxelles din cadrul Pavionului internaţional, care reuneşte 28 de artişti de bandă desenată din 10 ţări europene: Estonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Turcia, Ţara Bascilor, Ungaria.
Evenimentul este organizat de EUNIC Bruxelles (reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale din Bruxelles) şi cuprinde ateliere interactive (pentru copii şi pentru adulţi), live drawings, sesiuni de autografe, miniexpoziţii şi conferinţe dedicate fenomenului BD şi Anului european al patrimoniului cultural.
Festivalul de bandă desenată de la Bruxelles atrage anual peste 100.000 de vizitatori şi programează manifestări de amploare: spectacole stradale, Noaptea Benzilor Desenate, proiecţii de filme de animaţie, conferinţe şi dezbateri despre banda desenată şi ilustraţia de carte. Organizatorul principal al festivalului este VisitBrussels.
De asemenea, artiştii români prezenţi la Festivalul de bandă desenată vor susţine, în 13 septembrie, în premieră, ateliere de bandă desenată pentru copiii români din cadrul Departamentului de limba română al Şcolii Europene nr. 4 din Bruxelles. 


Nia Franklin, reprezentanta statului New York, încoronată Miss America fără să fi defilat în costum de baie
Nia Franklin a fost încoronată 'Miss America', cel de-al patrulea titlu pentru statul New York în şase ani, fiind prima care a obţinut acest titlu - în 28 de ani de concurs - fără să fie nevoită să defileze în costum de baie, lucru pentru care şi-a exprimat mulţumirea, relatează marţi EFE.
După ce a fost eliminată această cerinţă, participantele sunt supuse unei serii de întrebări care permit juriului să evalueze concurentele dincolo de atributele lor fizice.
"Mă bucur că nu a trebuit să defilez în costum de baie pentru a câştiga acest titlu, care reprezintă mai mult decât acest lucru", a declarat noua regină a frumuseţii, în vârstă de 24 de ani.
Tânăra afro-americană consideră că schimbarea acestei politici a concursului este "un lucru genial" care va atrage mai multe tinere să se înscrie la acest concurs, mărturisind faptul că, nefiind obligată să defileze în costum de baie, a putut să "mănânce puţin mai mult".
În iunie anul acesta organizatorii concursului Miss America au eliminat defilarea în costum de baie în actualul mandat al preşedintei Gretchen Carlson, care a preluat conducerea în ianuarie.
Gretchen Carlson, Miss America 1989 şi fost reporter la televiziunea Fox, l-a denunţat în urmă cu doi ani pentru hărţuire sexuală pe preşedintele de atunci al postului, Roger Alies.
Nia Franklin, care s-a născut în Carolina de Nord dar locuieşte la New York şi are un mare talent de compozitoare, şi-a demonstrat şi abilităţile de cântăreaţă de operă, interpretând un fragment din La Boheme, de Puccini, în cadrul concursului desfăşurat duminică 9 septembrie în Atlantic City.
Tânăra a mărturisit că participarea la concurs a ajutat-o să-şi plătească studiile universitare după ce tatăl ei a fost diagnosticat cu cancer şi i-a donat celule-suşă pentru tratament. Pe lângă coroana pe care o va deţine timp de un an, ea a câştigat un premiu de 50.000 de dolari sub formă de bursă. 


Cardi B şi Drake, în fruntea nominalizărilor la American Music Awards; Kanye West nu se află pe listă
Artiştii rap Cardi B şi Drake se află în fruntea nominalizărilor la American Music Awards anunţate miercuri, cu opt propuneri fiecare, pe o listă care îi include pe Taylor Swift şi Ed Sheeran. Kanye West nu a obţinut nicio nominalizare, iar Beyonce, Ariana Grande şi Rihanna au câte o singură propunere, potrivit Reuters.
Regretatul artist XXXTentacion, împuşcat mortal într-un aparent jaf în Florida în luna iunie, a obţinut două nominalizări, la categoriile cel mai bun tânăr artist şi cel mai bun album soul/R&B pentru materialul său discografic de debut ''17''.
Pe lista de nominalizări alcătuită în urma voturilor fanilor se mai află cântăreaţa de origine cubaneză Camila Cabello, cu cinci nominalizări, inclusiv la categoriile cel mai bun tânăr artist şi cel mai bun artist de sex feminin, Bruno Mars, cu patru nominalizări, şi artistul hip-hop Post Malone, cu şase nominalizări.
Trupa de băieţi BTS a devenit prima formaţie coreeană nominalizată la American Music Award şi va concura la categoria "favorite social artist".
Beyonce şi Ariana Grande au câştigat fiecare câte o singură nominalizare, pentru cel mai bun turneul al anului alături de soţul său, Jay-Z, respectiv la categoria "favorite social artist". Rihanna are, de asemenea, o singură nominalizare la categoria cel mai bun artist de sex feminin soul şi R&B.
Kanye West, care şi-a lansat albumul de succes "Ye" în luna iunie după ce a făcut valuri cu mai multe postări pe Twitter, nu a primit nicio nominalizare.
La categoria artistul anului, Drake va concura cu Taylor Swift, Post Malone, trupa rock Imagine Dragons şi cantautorul britanic Sheeran.
Artista rap din New York Cardi B, care a avut un an plin de succese cu hituri precum ''Bodak Yellow'' sau ''Finesse'', în care cântă alături de Bruno Mars, va concura pentru cel mai bun artist tânăr şi cel mai bun artist de sex feminin, la categoriile pop şi rap.
Sheeran şi Post Malone au obţinut şase nominalizări fiecare, în timp ce Swift are patru propuneri, inclusiv la categoriile cel mai bun turneu şi cel mai bun album pop pentru discul ''Reputation''.
Lista nominalizărilor la American Music Award ia în calcul vânzările de albume în mediul digital, canalele de streaming, difuzările la radio, prezenţa în social media şi turneele desfăşurate în perioada septembrie 2017 - august 2018.
Câştigătorii sunt desemnaţi online de către fani şi vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii care va avea loc în Los Angeles la 8 octombrie. 

Eminem, primul artist cu nouă albume consecutive ce au ajuns pe primul loc în topul britanic
"Kamikaze", noul album surpriză lansat de Eminem, a urcat vineri pe primul loc în topul vânzărilor din Marea Britanie, ajutându-l astfel pe rapperul american să depăşească un record istoric, pe care îl împărţea cu grupul ABBA şi trupa Led Zeppelin, care au avut cele mai multe albume consecutive ce au ajuns pe primul loc în clasamentul britanic, informează AFP.
"Kamikaze" este cel de-al nouălea disc consecutiv lansat de Eminem care a urcat pe prima poziţie în clasamentul vânzărilor de albume din Marea Britanie, potrivit organizaţiei care întocmeşte acest top săptămânal, UK Official Charts Company.
"Asta înseamnă că pot să îmi spun Sir Eminem?", a declarat, în glumă, artistul american, în vârstă de 45 de ani, al cărui nume real este Marshall Mathers III. Răspunsul oficial al organizaţiei britanice este negativ: rapperul din Detroit trebuie să devină mai întâi un supus al reginei Elisabeta a II-a şi să fie apoi ridicat la rangul de cavaler înainte de a putea să folosească titlul de Sir.
Eminem, pentru care "Kamikaze" este al 10-lea album solo, împărţea până vineri recordul de opt albume consecutive ajunse pe primul loc în topul britanic cu trupa rock Led Zeppelin (din 1979) şi cu grupul suedez ABBA (din 1982).
Singurul artist din lume care deţine mai multe albume - 10 - ajunse pe primul loc în topul britanic este Robbie Williams, însă această performanţă nu a fost stabilită de discuri consecutive, potrivit Press Association.
Eminem a stabilit noul record deşi precedentul lui disc, "Revival", i-a dezamăgit pe criticii de specialitate şi pe admiratorii starului american, care i-au reproşat artistului că s-a înconjurat de staruri pop, precum Ed Sheeran şi Beyonce, pentru a explora un univers muzical mult prea diferit faţă de stilul său.
Lista de colaboratori de pe "Kamikaze", lansat pe 31 august, la doar opt luni după precedentul album, este mai puţin prestigioasă, dar a permis acestui LP - ce conţine 13 piese - să câştige în coerenţă şi sobrietate.

Elton John şi-a început turneul de adio "Farewell Yellow Brick Road"
Elton John le propune fanilor o călătorie în trecut în turneul său de adio "Farewell Yellow Brick Road", care a debutat sâmbătă seara, în Allentown, Pennsylvania, cu un concert în care legendarul artist, în vârstă de 71 de ani, a interpretat multe dintre hiturile care l-au consacrat, informează Reuters.
Turneul va include peste 300 de concerte în întreaga lume şi se va desfăşura pe o perioadă de trei ani.
În luna ianuarie, artistul anunţase că vrea să renunţe la turnee pentru a se concentra asupra familiei sale, explicând că priorităţile sale s-au schimbat după ce a devenit părintele a doi copii alături de partenerul său, David Furnish.
Vedeta a prezentat fanilor fotografii şi filmuleţe din cei 50 de ani de carieră şi a adus un omagiu celor care l-au influenţat de-a lungul acesteia, printre care artista soul Aretha Franklin, liderul sud-african Nelson Mandela sau fizicianul Stephen Hawking.
"Am putut fi martor la un număr imens de schimbări sociale, politice şi culturale. Vreau ca 'Farewell Yellow Brick Road' să celebreze acest lucru", a mărturisit John într-o declaraţie.
În încheierea concertului de sâmbătă seara, John a cântat "Goodbye Yellow Brick Road", îmbrăcat într-un costum în culorile negru şi roşu, asemănător celui purtat pe coperta albumului cu acelaşi nume din 1977, în timp ce fundal rula un filmuleţ cu momente importante din viaţa sa. 

Ariana Grande îi aduce un omagiu fostului său iubit, rapperul Mac Miller, după moartea acestuia
Cântăreaţa pop americană Ariana Grande a postat pe Instagram o imagine a rapper-ului Mac Miller, găsit mort în casa lui la vârsta de 26 de ani. Ariana Grande a fost atacată pe reţelele de socializare şi blamată pentru moartea fostului ei iubit, relatează online ziarul spaniol ABC.
A doua zi după ce rapperul Mac Miller a fost găsit mort la domiciliul său, după o presupusă supradoză de droguri, fosta lui iubită, cântăreaţa Ariana Grande, i-a adus un omagiu pe Instagram.
Tânăra a postat o poză în alb şi negru a fostului său iubit, care a strâns deja peste 7 milioane de like-uri.
În poză, regretatul rapper este văzut aşezat pe iarbă şi privind în sud spre aparat, iar în faţa lui se vede o pereche de pantofi de sport, care ar putea fi ai lui Ariana Grande.
O imagine emoţionantă pe care tânăra a postat fără niciun text, după ce sâmbătă a renunţat să mai posteze orice comentariu legat de tristul eveniment.
După ce TMZ a publicat ştirea decesului rapperului, contul de Instagram al cântăreţei a fost luat cu asalt de mii de mesaje în care tânăra era găsită vinovată de moartea fostului ei iubit.
După doi ani de logodnă, Ariana şi Mac Miller, au pus capăt poveştii lor de iubire în luna mai, după mai multe eforturi de a-şi salva relaţia.
La câteva săptămâni după despărţire, se afla despre noua relaţie a Arianei Grande cu comicul Pete Davidson şi faptul că tânăra s-a mutat cu el la puţin timp după ce începuseră să iasă împreună. 

top

LIFE INEDIT

Au fost decernate premiile Ig Nobel 2018, cu o româncă printre laureaţi
Cea de-a 28-a gală Ig Nobel Prize, care recompensează cele mai trăznite cercetări ştiinţifice, a fost organizată joi într-un amfiteatru al Universităţii Harvard. Printre laureaţii de anul acesta se află şi românca Gabriela-Alina Sauciuc, cercetătoare la o renumită universitate din Suedia, care a câştigat la categoria antropologie, relatează dpa.
Ea a fost recompensată pentru că a descoperit că maimuţele de la zoo imită vizitatorii la fel de des pe cât vizitatorii imită maimuţele. "Motivul pentru care ne aflăm aici este un studiu despre interacţiunile spontane dintre cimpanzei şi oameni, la o grădină zoologică din Suedia. Scopul nostru era să vedem dacă cele două specii de primate îşi imită reciproc maimuţărelile. Aşa a fost. Cel mai important, am observat că maimuţăreala a dus la prelungirea interacţiunii interspecii', a spus Gabriela Sauciuc.
Premiul Ig Nobel pentru medicină a fost câştigat de doi americani care au folosit tururile într-un montagne russe, ca mijloc de accelerare a eliminării unei pietre la rinichi.
Trofeul pentru economie a fost decernat unei echipe internaţionale formată din Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, HuiwenLian, Samuel Hanig, D Lance Ferris şi Lisa Keepingcare care a investigat cât de eficient este ca angajaţii să folosească păpuşi voodoo pentru a se răzbuna pe şefii abuzivi. Potrivit lui Hanyu Liang, folosirea acestor păpuşi are un efect pozitiv. "Angajaţii se simt mult mai bine. Ei simt că în acest fel li se face dreptate", a declarat câştigătoarea.
O altă echipă de cercetători alcătuită din John Barry, Bruce Blank şi Michel Boileau a câştigat premiul pentru medicină reproductivă prin studiul lor care a analizat legătura dintre erecţie şi timbre. "Ne-am gândit să răspundem la întrebarea What's up Doc?,", a declarat unul dintre laureaţi la primirea premiului.
La acceptarea trofeului Ig Nobel pentru pace, pentru studiul său privind proferarea de strigăte şi injurii în timpul conducerii unui vehicul, cercetătorul Francisco Alonso a declarat că este important să se pună capăt acestui flagel - al furiei manifestate la volan. "Să ne amintim că oamenii folosesc maşinile şi pentru a-şi exprima dragostea, ceea ce este mult mai bine decât să le folosim ca mijloace pentru a semăna moartea", a subliniat el.
În fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităţilor care au obţinut rezultate trăznite în diverse domenii - de la fizică, la economie, anatomie, medicină sau chiar pace. De multe ori aceste descoperiri sunt inutile, incredibile, sau bizare şi stârnesc râsul. Laureaţii primesc o diplomă scrisă de mână şi un cec de 10 trilioane de dolari zimbabweeni (1 dolar american echivalează cu 35.000.000.000.000.000 de dolari locali) emis în vremea când această ţară era afectată de hiperinflaţie.
Premiile Ig Nobel sunt decernate în fiecare an cu o lună înainte de acordarea adevăratelor Premii Nobel. Ig Nobel Prize sunt creaţia editorului şi fondatorului revistei, Annals of Improbable Research, şi sunt menite să celebreze neobişnuitul, să onoreze imaginaţia şi să încurajeze oamenii să gândească în mod neobişnuit.


Academy of World Records a publicat pe site-ul său noi recorduri româneşti
Academia Recordurilor Mondiale (Academy of World Records), cea mai mare organizaţie care certifică recorduri mondiale, a publicat în această săptămână pe site-ul oficial, mai multe recorduri româneşti din domeniul medical.
Este vorba de ''Cea Mai Mare Paradă de Ambulanţe: Alba Iulia 2018''; ''Primul Institut de Endolcrinologie din Lume: Institutul CI Parhon Bucureşti''; ''Primul Tratat Medical de Endocrinologie: CI PArhon''; ''Prima disecţie aortică complexă tratată endovascular: Polisano Sibiu''; ''Cele mai multe operaţii neurologice: Dr. Leon Dănăilă''; ''Cele Mai Multe Operaţii Pediatrice: Dr. Alexandru Pesamosca''; ''Primul Institut Geriatric din Lume: Institutul Ana Aslan''.
În ultimii 12 ani, Academia Recordurilor Mondiale a publicat câteva zeci de recorduri româneşti, majoritatea fiind realizări deosebite care au fost recunoscute prima dată de această instituţie. Printre aceste recorduri se numără: Nadia Comăneci, primul 10 din istoria gimnasticii; Helmut Duckadam, 4 goluri consecutive aparate; Octavian Belu, cel mai de succes antrenor din lume; Mugur Isarescu, Cel Mai Longeviv Guvernator de Bancă Centrală; Cleopatra Stratan, cea mai de succes tânără artistă; Ilie Dobre, cel mai de succes comentator sportiv de radio; Crina Coco Popescu, cea mai de succes tânără alpinistă; Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire administrativă; 'Luceafarul' de Mihai Eminescu, cel mai lung poem de dragoste; Cel mai lung meci de baschet: Sibiu; Cea Mai Lungă Scrisoare către Moş Crăciun: copiii din Braşov; Cristina Neagu, prima jucătoare de handbal care a câştigat de trei ori titlul de Jucătoarea Anului; Constantina Diţă, cea mai în vârstă câştigătoare a maratonului olimpic.

Sute de monede de aur din epoca Imperiului roman, descoperite în subsolul unui teatru din Italia
Aproape 300 de monede de aur din ultima epocă a Imperiului roman au fost găsite în interiorul unei amfore, îngropată în subsolul unui teatru din oraşul italian Como (nordul Italiei), relatează marţi EFE.
"Pentru mine este un caz absolut excepţional, este una din descoperirile care marchează istoria", a declarat ministrul culturii, Alberto Bonisoli, la conferinţa de presă de la Milano în care au fost prezentate monedele.
Monedele care datează din secolul V au fost descoperite miercurea trecută în interiorul unei amfore îngropate în subsolul teatrului Cressoni, din oraşul Como, potrivit Ministerului Culturii al Italiei.
Erau îngropate într-un loc din apropierea forului vechiului oraş Novum Comum, întemeiat în secolul I î.H. de împăratul Iulius Cesar.
Teatrul Cressoni, inaugurat în 1807 şi transformat în cinematograf la începutul secolului XX, a fost închis în 1997 şi urmează să fie demolat pentru a ridica o noua construcţie.
Acest tezaur a fost găsit în cursul acestor lucrări, iar monedele au fost trimise la Ministerul Culturii pentru a fi examinate de experţi. Arheologii au analizat piesele, a căror valoare este, potrivit mass-media italiene, de mai multe milioane de euro.
Autorităţile au întrerupt lucrările şi vor excava mai în profunzime pentru a vedea dacă mai sunt ascunse şi alte obiecte preţioase.
Ministrul culturii a asigurat că imediat ce vor fi încheiate analizele, oraşul "Como este cel mai bun loc" pentru a expune publicului monedele de aur. 

Pentru a găsi o tânără cunoscută cu o seară în urmă, un canadian a trimis e-mail-uri la 246 de persoane cu acelaşi prenume
Pentru a găsi o tânără cunoscută cu o seară înainte, care îi dezvăluise doar că o cheamă "Nicole", un student canadian a trimis e-mailuri la 246 de persoane cu acelaşi prenume de la Universitatea din Calgary. Încântate de iniţiativă, tinerele contactate au luat apoi legătura unele cu altele şi şi-au dat întâlnire pentru a se cunoaşte, relatează AFP marţi.
"Avem acum o reţea de Nicole", a povestit pentru AFP Nicole Manaog, studentă la comunicare.
Carlos Zetina, un student de la Universitatea din Alberta, a întâlnit-o Nicole Toetenel joia trecută, însă cum nu-i ştia decât prenumele, a contactat toate personale numite Nicole de la universitate printr-un e-mail cu titlul "te-am cunoscut seara trecută şi mi-ai dat un număr greşit".
Spre ghinionul lui Carlos, Nicole Toetenel era o studentă olandeză venită la un program de schimb în Canada, aşa că nu avea o adresă de email afiliată universităţii. Celelalte Nicole, pe de altă parte, au început repede să schimbe între ele sute de mesaje. După continuarea acestor conversaţii pe reţelele de socializare - fără Carlos -, tinerele au decis să se întâlnească.
"Am creat o pagină de Facebook pentru noi (Nicolele) şi am vorbit online. E frumos că tehnologia ne-a permis să ne cunoaştem", a declarat pentru AFP Nicole Rathgeber, studentă la teatru.
Vineri după-amiaza, mai multe Nicole s-au întâlnit la un bar aflat lângă campusul universitar, din cartierul Kensington din Calgary - la invitaţie răspunzând 15 studente, profesoare şi angajate ale universităţii.
"Adevărata Nicole", aşa cum este numită acum tânăra care l-a pus pe jar pe Carlos, a aflat în cele din urmă de situaţie printr-o prietenă vineri seara şi este aşteptată la a doua întâlnire a "Nicolelor" de vinerea viitoare, la care şi-au anunţat prezenţa peste 25 de tinere.
Tânăra l-a contactat până la urmă pe Carlos şi au stabilit să se întâlnească la o cafea în timpul săptămânii. 

Nouă premieră în Arabia Saudită: O companie aeriană recrutează copiloţi din rândul femeilor din regat
Compania aeriană saudită Flynas a lansat o campanie de recrutare de femei saudite pentru posturi de copilot şi însoţitoare de zbor, o premieră în regatul ultraconservator, informează AFP.
Anunţul survine după ce în iunie autorităţile din regat au ridicat interdicţia impusă femeilor de a conduce maşini.
La mai puţin de 24 de ore după ce a publicat anunţurile, compania low-cost primise aproape 1000 de candidaturi din partea sauditelor pentru posturi de copilot, a precizat joi pentru France Presse un purtător de cuvânt al Flynas.
"Flynas doreşte să le confere femeilor saudite mai multă putere şi să le încurajeze să joace un rol mai important în transformarea regatului", potrivit unui comunicat al companiei aeriene, care menţionează că "femeile sunt esenţiale în succesul" său.
Decizia Flynas are loc după ce o altă companie aeriană saudită low-cost, Flyadeal, a anunţat tot săptămâna aceasta că recrutează stewardese din regat.
În Arabia Saudită nu este în vigoare nicio lege care să le interzică femeilor saudite să lucreze în sectorul transporturilor aeriene, însă până acum majoritatea însoţitoarelor de zbor ale companiilor locale erau străine, mai ales filipineze.
În ultimul timp regatul saudit a lansat reforme economice şi sociale care, pe lângă dreptul femeilor de a urca la volan, au permis şi deschiderea de săli de cinema.
Totuşi, Arabia Saudită rămâne una din ţările cele mai restrictive din lume în ce le priveşte pe femei, aflate încă sub "oblăduirea" unui sistem de tutelă masculină care le obligă să obţină în prealabil permisiunea celei mai apropiate rude masculine - soţ, tată, frate sau chiar fiu - pentru aproape tot ce vor să facă, inclusiv pentru a călători sau pentru a se mărita.


Tanzania: Parlamentarelor care poartă unghii sau gene false li s-a interzis accesul în clădirea legislativului
Parlamentarelor cu unghii sau gene false li s-a interzis luni intrarea în clădirea care adăposteşte legislativul din Tanzania, potrivit Xinhua.
"Prin autoritatea pe care mi-o oferă Constituţia ţării, interzic tuturor femeilor parlamentar care poartă unghii şi gene false să intre în clădirea Parlamentului", a spus Job Ndugai, purtătorul de cuvânt al adunării naţionale.
Acesta a adăugat că s-a consultat cu experţi înainte să ia decizia de a interzice accesul femeilor care poartă astfel de accesorii cosmetice.
Ndugai a anunţat interdicţia la scurt timp după ce ministrul adjunct al Sănătăţii, Dezvoltării Comunitare, Genului, Vârstnicilor şi Copiilor, Faustine Ndugulile, le-a spus legiuitorilor că femeile cu gene şi unghii false riscă probleme de sănătate.
Ndugulile a spus că în fiecare an cel puţin 700 de femei ajung la spitalul naţional Muhimbili cu probleme de sănătate legate direct de utilizarea unghiilor şi genelor false precum şi a produselor pentru decolorarea tenului.

Potrivit lui Ndugulile, unghiile şi genele false nu se află pe lista de cosmetice din Legea pentru alimentaţie, medicamente şi cosmetice din 2003, care prevede reglementarea şi controlul alimentelor, medicamentelor, cosmeticelor, medicamentelor din plante şi substanţelor otrăvitoare. 

Autorităţile britanice interzic peste 400 de numere de înmatriculare, apreciate ca jignitoare sau jenante
Peste 400 de numere de înmatriculare au fost interzise în ultimele zile în Marea Britanie de autoritatea de specialitate pentru că au fost apreciate drept jignitoare sau jenante, relatează vineri Press Association.
Agenţia britanică responsabilă de acordarea permiselor de conducere şi a numerelor de înmatriculare, DVLA, are dreptul de a bloca folosirea de combinaţii de litere şi cifre care "pot fi insultătoare, stânjenitoare sau de prost gust", în condiţiile în care de multe ori şoferii dau dovadă de creativitate când îşi aleg plăcuţe de înmatriculare personalizate.
Astfel, conform sistemului britanic de acordare a acestor numere, de la 1 septembrie a devenit disponibil numărul "68", care a creat însă probleme pentru DVLA, întrucât "6" poate reprezenta litera B, G, C sau S, iar "8" poate fi de asemenea citit ca B.
La solicitarea PA în baza libertăţii de informare, DVLA a dezvăluit că a interzis în total 436 de combinaţii, între care 68 OMB, A68 USE, BA68 TAD şi OR68 ASM.
Alte plăcuţe interzise făceau referire la Brexit (EU68 BAD), gruparea rasistă KKK (UK68 KKK) sau la droguri (DR68 GGS).
Veniturile obţinute de DVLA din vânzarea de numere personalizate au atins 111 milioane de lire în anul financiar trecut. 


Zăpada a început să dispară din Elveţia, inclusiv din Alpi
Zăpada a început să dispară din Elveţia, ţară identificată tradiţional cu câmpurile înverzite şi dealurile acoperite de zăpadă, care au atras generaţii de schiori şi de excursionişti, se arată într-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Geneva, relatează agenţiile France Presse şi EFE.
Rezultatele studiului arată că zonele unde ninge puţin sau aproape deloc reprezintă 44 % din teritoriul ţării în perioada 2005-2007, comparativ cu 36 % în deceniul 1995 şi 2005.
Această diferenţă implică o creştere cu 5.200 kilometri pătraţi a suprafeţei unde se poate afirma cu certitudine că zăpada este o raritate, potrivit acestei investigaţii realizate în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) .
Preocupă nu doar faptul că zăpada este în proces de dispariţie la altitudine joasă, ci şi că este tot mai puţină la altitudini mari precum în munţii Alpi sau în masivul Jura.
Zonele aşa-numite "veşnic ninse", unde probabilitatea căderii de ninsori este de între 80 şi 100 %, acoperea 27 % din teritoriul Elveţiei în perioada 1995-2005, în prezent acoperă doar 23 %, reprezentând o pierdere de 2.100 kilometri pătraţi.
Rezultatele obţinute se bazează pe o analiză preliminară a 22 de ani de date culese de sateliţii care acoperă întregul teritoriu al Elveţiei. "Am înmagazinat echivalentul a 6.500 de imagini care acoperă 34 de ani, fapt datorat unei politici a datelor deschise", a declarat Gregory Giuliani, expert în mediul înconjurător şi participant la studiu.
Într-un comunicat, Universitatea din Geneva informează că datele pot fi accesate liber pe site-ul swissdatacube.org, care dispune de un vizualizator (viewer) care face posibilă compararea datelor din zonele specifice ale Elveţiei în diferite epoci.
"Ţinând cont de sensibilitatea zăpezii la schimbările climatice, este clar că există o legătură cu încălzirea globală", a declarat AFP, Gregory Giuliani. Elveţia este foarte preocupată de fenomenul încălzirii globale, notează expertul.
Efectele încălzirii planetare sunt deja perceptibile în această ţară: topirea gheţarilor, recrudescenţă a perioadelor de secetă şi episoade mai frecvente de caniculă. 

SpaceX anunţă primul său client pentru o călătorie în jurul Lunii
Compania spaţială americană SpaceX a anunţat joi că a semnat cu primul său client, a cărui identitate urmează să fie dezvăluită în următoarele zile, pentru o călătorie în jurul Lunii la bordul viitoarei sale rachete de mari dimensiuni, BFR, relatează vineri AFP.
'SpaceX a semnat cu primul său client privat din lume pentru un voiaj în jurul Lunii la bordul rachetei de transport spaţial BFR - o etapă importantă pentru cei care visează să ajungă în spaţiu", a scris compania pe Twitter, precizând că identitatea clientului va fi dezvăluită luni.
În 2017, SpaceX anunţase că doi pasageri vor fi pleca într-o călătorie în jurul Lunii în 2018, la bordul rachetei sale Falcon Heavy, ceea ce până la urmă nu a mai avut loc.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Aspirina este mai indicată seara decât dimineaţa
Aspirina este mai indicată înainte de culcare decât dimineaţa. Sângele se coagulează astfel mai puţin în primele ore ale zilei, scăzând riscul unui accident vascular cerebral sau cardiac, relevă un studiu realizat de Tobias van Bunten de la Centrul medical universitar din Leyden (Olanda), citat miercuri de agenţia Belga.
Studiul a fost prezentat la Dallas (Texas, SUA), la sesiunea ştiinţifică a American Heart Association, cel mai important congres internaţional pe tema bolilor cardiace şi vasculare. El arată că, la persoanele care iau o aspirină înainte să se culce, plachetele sanguine sunt mai puţin active dimineaţa, astfel încât se formează mai încet cheaguri de sânge. Prin urmare, scad riscurile de accident cardiac sau vascular cerebral. Cercetătorul a precizat că studiul său trebuie aprofundat.
Persoanelor care prezintă riscuri de accident cardiac sau vascular cerebral li se prescrie adesea aspirină în doze mici, aceasta având efect anticoagulant şi fiind folosită pe termen lung pentru scăderea riscului de infarct miocardic.

Cine vrea să slăbească trebuie să doarmă bine
Cei care doresc să scadă în greutate şi cărora nu le place să facă mişcare sunt acum liniştiţi de cercetători: aceştia au pus în evidenţă un nou secret de slăbit care nu cere niciun efort - un somn bun, relatează 7sur7.be. Cercetătorii de la clinica Mayo din Minnesota (SUA) au studiat somnul a 300 de femei cu vârste cuprinse între 17 ani şi 26 de ani şi au descoperit că cele care dormeau cel mai bine aveau cele mai puţine probleme cu greutatea.
Oamenii de ştiinţă au observat cu atenţie întreaga activitate a participantelor la studiu, atât ziua, cât şi noaptea. Cercetarea, publicată în American Journal of Health Promotion, arată că somnul este legat de greutate. Potrivit profesorului Bruce Bailey, lipsa somnului afectează hormonii ce reglează pofta de mâncare, astfel că tendinţa de a mânca este mai mare când durata somnului este mai mică.

Un regim alimentar nesănătos şi o igienă orală deficitară afectează sănătatea dinţilor
Un regim alimentar nesănătos şi o proastă igienă orală sunt factori ce pot afecta sănătatea dentară, potrivit expertei ortodonte mexicane Silvia Salazar Guzmán, citată de EFE.
În cadrul unei întâlniri a specialiştilor ortodonţi, desfăşurată la Universitatea Autonomă din Guadalajara (Mexic), specialista a explicat că "pentru a ajuta igiena orală trebuie să mâncăm sănătos şi să ne clătim gura după fiecare mâncare".
"Dacă nu avem la îndemână pasta şi periuţa de dinţi, cel puţin să ne clătim gura, având în vedere că apa este un mare aliat pentru igiena orală, sau cu o apă de gură", a spus ea.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între 60 şi 90 % dintre elevi şi aproape 100 % dintre adulţi au carii dentare în întreaga lume. "Acest lucru este din cauza proastelor obiceiuri alimentare ale populaţiei", potrivit Silviei Guzmán.
Ea a recomandat ca în loc de consumul de alimente dulci, care se lipesc de dinţi, să se mănânce legume şi fructe precum morcovi, mere, jicama, castraveţi, sau pepeni, prin altele, care sunt aşa-numite 'alimente detergenţi'.
'Se numesc astfel pentru că ajută la curăţarea dinţilor în timp ce se mestecă' , a spus specialista. Ea a precizat că sănătatea dentară este un element fundamental pentru prevenirea a numeroase boli ce ne pot invada organismul.
"Cariile, neglijarea dinţilor şi a gurii în general sunt legate, printre altele, de afecţiuni cardiace, respiratorii şi neurologice", a explicat ea. Specialista a subliniat că îngrijirea dinţilor, nu trebuie să ţină doar de estetică, ci şi de prevenirea a numeroase boli. 


'Vinul roşu este cel mai bun medicament din lume', afirmă ziaristul Tony Edwards
'Vinul este cel mai bun medicament din lume' este, fără îndoială, o veste bună pentru amatorii de vin. Consumat în cantităţi mici, este un minunat remediu natural în multe boli, susţine ziaristul specializat în ştiinţe Tony Edwards, în cartea sa 'The Good News About Booze', publicată recent, , notează cotidianul belgian Het Laatste Nieuws, preluat de 7sur7.be. În opinia lui Edwards, cele mai bune medicamente din lume sunt băuturile alcoolice. Aceste băuturi şi îndeosebi vinul roşu sunt leacuri excelente împotriva guturaiului, a problemelor cardiace, dar şi pentru libido, susţine ziaristul citat.
Tony Edwards a citit numeroase studii publicate în întreaga lume, printre care unul elaborat de cercetători de la Universitatea Harvard care timp de 12 ani au observat 12.000 de oameni cu hipertensiune arterială. Potrivit concluziilor studiului acestora, oamenii care beau vin roşu, în doze mici, riscă mai puţin să aibă o criză cardiacă. Şi riscul de cancer ar scădea semnificativ la consumatorii de vin. În cazul femeilor care beau zilnic, în cantităţi rezonabile, riscul de a face cancer la sân a scăzut cu 42%, iar la bărbaţi scade riscul de cancer de prostată, stomac şi colon la patru pahare de vin băute pe săptămână.
Conform unui studiu realizat de cercetători canadieni, cei care beau un pahar de alcool din când în când riscă cu 13% mai puţin să facă diabet. În plus, osteoporoza de care suferă vârstnicii poate fi combătută cu un pahar de alcool consumat periodic, dar în cantităţi mici.
Tony Edwards le recomandă celor care au guturai să bea un pahar de vin alb, care, în plus, reduce cu 88% riscul de a se îmbolnăvi din nou.
În sfârşit, băuturile alcoolice pot îmbunătăţi semnificativ relaţiile cu partenerul de viaţă. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă italieni în 2009, femeile care beau regulat câte un pahar de vin au o viaţă sexuală mai bogată decât celelalte.

Pentru a îmbătrâni frumos, nu este niciodată prea târziu să faci mişcare
Activitatea fizică regulată, chiar dacă este începută târziu de cei vârstnici, le-ar înmulţi cu trei şansele acestora de a 'îmbătrâni sănătos', potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP. Studiind timp de opt ani un eşantion de 3.500 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani, o echipă de cercetători britanici a arătat că cei care desfăşurau o activitate fizică regulată moderată sau viguroasă aveau de şapte ori mai multe şanse să îmbătrânească frumos decât persoanele inactive. Şansele erau de trei ori mai mari şi în rândul celor 10% care au desfăşurat o activitate fizică doar între 2002 şi 2010 şi au fost sedentari înainte, potrivit studiului publicat în revista de specialitate British Journal of Sports Medicine, care face parte din grupul British Medical journal (BMJ). La sfârşitul perioadei studiate, o persoană din cinci era considerată sănătoasă, în timp ce patru din 10 au dezvoltat o boală cronică, unul din cinci suferea de depresie sau de tulburări cognitive, iar o treime, de o dizabilitate cel puţin parţială.
Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii, conduşi de dr. Mark Hamer, epidemiolog la University College London, a luat în considerare principalii alţi factori susceptibili de a avea un efect asupra îmbătrânirii, precum fumatul, consumul de alcool, starea civilă sau resursele financiare, precizează agenţia de presă franceză.
Deşi nu există un consens pe acest subiect, oamenii de ştiinţă au estimat că 'îmbătrânirea sănătoasă' poate fi definită prin faptul de a nu suferi de o boală cronică, tulburări cognitive 'majore' sau 'limitare semnificativă' a capacităţii fizice, precum şi a fi sănătos mintal. 'Acest studiu susţine politicile de sănătate publică care încurajează vârstnicii să aibă o activitate fizică, chiar şi la o vârstă deja avansată', concluzionează cercetătorii.

Ţigara electronică este dăunătoare şi periculoasă
Ţigara electronică este dăunătoare şi provoacă dependenţă, la fel ca ţigara obişnuită, se arată într-un studiu desfăşurat de cercetători ai Institutului olandez pentru Sănătate şi Mediu, menţionat joi în cotidianul Het Algemeen Dagblad şi preluat de agenţia Belga.
Rezultatele studiului neagă faptul că ţigara electronică este benefică pentru sănătate. Cercetătorii susţin că fumătorii de ţigări electronice suferă adesea de iritaţii ale gurii sau gâtului, ameţeli şi greaţă. Nivelul de nicotină inhalat de femeile însărcinate este dăunător pentru făt, la fel ca în cazul unei ţigări normale. Studiul adaugă că şi aerul expirat când se fumează o ţigară electronică conţine numeroase substanţe nefaste pentru sănătate.
Secretarul de stat pentru sănătate publică, Martin van Rijn, a spus că se vor lua urgent măsuri vizând reglementarea reclamei, calitatea şi etichetarea ţigărilor electronice care se vând pe piaţa olandeză. În Belgia, ţigările electronice sunt interzise în locurile publice. În pofida acestui fapt, produsul face tot mai mulţi adepţi. Potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia împotriva Cancerului, 50.000 de persoane au optat în 2013 în Belgia pentru ţigara electronică, adică 2% din fumători, faţă de 0,2% în 2012.

Adolescenţii preferă să comunice prin SMS decât să se vadă
SMS-urile sunt mijlocul de comunicare preferat al adolescenţilor din SUA, mai apreciat decât întâlnirile în persoană, conform unui studiu publicat luni de organizaţia independentă Common Sense Media, transmite AFP.
Circa 35% dintre tinerii de 13-17 ani intervievaţi în cadrul acestui studiu au spus că preferă SMS-urile, în timp ce numai 32% s-au exprimat pentru întâlnirile faţă în faţă.
La precedentul sondaj realizat de Common Sense, în 2012, întâlnirea în persoană era pe primul loc detaşat (49%), în faţa mesajelor (33%).
Prin intermediul SMS-urilor, reţelelor de socializare (16%), conversaţiilor video (10%) sau conversaţiilor telefonice (5%), peste două treimi dintre adolescenţii americani aleg, atunci când pot, comunicarea la distanţă, în contextul în care aceste instrumente nu reprezentau decât jumătate din opţiunile lor în urmă cu şase ani.
Între persoanele de 13-17 ani intervievate, mai mult de jumătate (51%) au spus că trimit SMS-uri cel puţin o dată pe oră, iar 21% - "aproape încontinuu".
În privinţa reţelelor de socializare, ele fac parte din viaţa a 81% dintre cei chestionaţi şi sunt "extrem de importante" sau "foarte importante" pentru 32% dintre adolescenţi.
Aproximativ 70% dintre adolescenţii intervievaţi spun că intră "mai mult de o dată" pe zi pe reţelele de socializare, în timp ce în 2012 procentul era de 34%.
Deloc surprinzător, cea mai utilizată platformă de către acest segment de vârstă este Snapchat (63%), devansând Instagram (61%) şi Facebook (43%).
Procentul celor de 13-17 de ani care deţin propriul smartphone a trecut de la 41% la 89% între 2012 şi 2018.
Studiul a fost realizat online pe un eşantion de 1.141 de tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, între 22 martie şi 10 aprilie. 

Deputaţii europeni cer să se consume mai puţine antibiotice
Deputaţii europeni au cerut joi reducerea consumului de antibiotice în Uniunea Europeană pentru a limita dezvoltarea bacteriilor rezistente, conform unui comunicat postat pe site-ul Parlamentului European.
Cu o majoritate largă de 589 voturi (12 contra şi 36 de abţineri), eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat o rezoluţie fără caracter obligatoriu ce îndeamnă Comisia Europeană şi statele membre să limiteze vânzarea de antibiotice în domeniul sănătăţii umane şi animale şi să înlăture orice stimulent - financiar sau de altă natură - pentru prescrierea antibioticelor.
De asemenea, textul cere răspândirea de mesaje de sensibilizare pentru a promova o schimbare de atitudine pentru a utiliza şi manipula în mod responsabil antibioticele, dar şi pentru a încuraja pacienţii să respecte prescripţiile personalului medical calificat şi să acorde atenţie regulilor de igienă personală (spălarea mâinilor, batiste de unică folosinţă etc.) pentru a limita propagarea infecţiilor.
Parlamentul European consideră, de asemenea, că ar trebui depuse eforturi pentru o mai bună colectare şi transmitere a datelor privind cazurile de rezistenţă la antibiotice şi că ar trebui instituite stimulente pentru a investi în noi substanţe alternative, relatează AFP.
"Dacă nu se face nimic, rezistenţa la antimicrobiană ar putea provoca mai multe decese decât cancerul până în 2050", a prezis raportorul textului, Karin Kadenbach, eurodeputată austriacă socialistă, pledând pentru o abordare "holistică" în ceea ce priveşte sănătatea umană şi animală.
Rezistenţa bacteriilor la antibiotice, datorată în special utilizării excesive a acestor medicamente la om şi la şeptel, este responsabilă pentru aproximativ 25.000 de decese în fiecare an în UE, spune Parlamentul European. Potrivit unui Eurobarometru din 2016, lipsa de conştientizare rămâne un factor-cheie: 57% dintre europeni sunt conştienţi că antibioticele sunt ineficiente împotriva virusurilor, 44% nu sunt conştienţi că acestea sunt ineficiente în cazul răcelii şi gripei. Există diferenţe semnificative între ţările UE în ceea ce priveşte utilizarea antibioticelor, apariţia rezistenţei şi măsura în care au fost implementate politici naţionale eficiente. 

AGERPRES

top