1050 - 13 noiembrie 2017 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


VEDETE

"Remember Cenaclul Flacăra - Adrian Păunescu", un maraton muzical de peste șase ore
Peste 50 de artiști au urcat pe scena Sălii Palatului vineri seară, într-un spectacol maraton în care au fost rememorate cele mai importante momente ale mișcării culturale Cenaclul Flacăra.
Spectacolul a început cu o prezentare în imagini a Cenaclului și a celui care în perioada 1973-2010 a fost organizatorul a peste 2.000 de manifestări de mare amploare — poetul Adrian Păunescu. Pe ecranul uriaș montat pe scena Sălii Palatului, s-au derulat, pe parcursul a peste șase ore, imagini sau filmări cu momente reprezentative, fiecare artist fiind invitat în scenă după ce pe ecran apăreau fotografii din perioada în care a început activitatea în cenaclu.
Andrei Păunescu a fost gazda acestui spectacol și a cântat, alături de trupa Totuși, cu majoritatea artiștilor.
Primul invitat a fost Doru Stănculescu, acesta aducând în atenția iubitorilor de muzică folk melodii celebre cântate la Cenaclul Flacăra — "Fără petale" și "Hai, hai", după care Mircea Vintilă a cântat "Mielul". Nicu Alifantis a readus acordurile celebrei melodii "Decembre", iar Mircea Rusu a cântat "Omul bun și pomul copt".
George Nicolescu a amintit cântecele "Ordinea de zi" și "Eternitate", Ștefan Hrușcă a adus acorduri de colinde, dar și binecunoscuta "Rugă pentru părinți".
Prezențele feminine ale acestui spectacol au fost Zoia Alecu — care a cântat "Ouă de rouă" și "Pastel de toamnă", grupul Ecoul (Magda Pușkaș și Sorina Bloj) — cu melodiile "La o cană cu vin" și "Taina", Maria Gheorghiu — care a interpretat "Bocetul lui Ioan fără de mormânt", Mihaela Popescu — cu al ei "Zurgălău", Mădălina Amon.
Cântecul Tatianei Stepa "Copaci fără pădure" a fost interpretat de fiul acesteia, Cătălin Stepa, împreună cu Magda Pușkaș.
Au mai urcat pe scenă Dan Chebac, Adrian Ivanițchi, Evandro Rossetti, Sorin Minghiat, Majay Gyözö, Dinu Olărașu, Cătălin Condurache, Mircea Bodolan, Arpad Domokos, Raul Cârstea, Adi Manolovici, Majay Gyözö, Dinu Olărașu, Emerik Imre, Valentin Moldovan, Vali Șerban, Cristian Buică, Florin Săsărman, Dan Iliescu (Timpuri Noi), Vasile Mardare, Mihai Napu, Adrian Sărmășan, Vanghele Gogu, frații Chiriac, Adi Beznă, Walter Ghicolescu, Tică Lumânare, Eugen Avram, Eugen Cristea, George Stanca.
Victor Socaciu a cântat "Oameni de zăpadă" și "Cântec pentru Charlie Chaplin", dar a amintit și imnurile echipelor de fotbal Rapid și Universitatea Craiova. Pe scenă, alături de Socaciu, au urcat Aurel Țicleanu, fost fotbalist la U Craiova, și alți câțiva sportivi echipați în echipament alb-albastru.
Grupul Poesis (Eugen Baboi și Marius Bațu) a cântat "Odată am ucis o vrabie", Mircea Baniciu — cu "Tristeți provinciale", "Vara la țară" și "Andrii Popa" — a electrizat publicul, iar actorul Radu Gheorghe a adus pe scena Cenaclului Flacăra "Broasca țestoasă".
La finalul spectacolului, Andrei Păunescu a invitat toți artiștii pe scenă, aceștia fredonând împreună cu publicul cele mai cunoscute refrene ale Cenaclului Flacăra. Zeci de drapele au fost fluturate în sală de fanii muzicii folk.
Spectacolul "Remember Cenaclul Flacăra — Adrian Păunescu" de la Sala Palatului va fi urmat de un turneu la Zalău — 6 noiembrie, Năsăud — 7 noiembrie, Bistrița — 8 noiembrie, Craiova , pentru inaugurarea noului stadion — 10 noiembrie, Satu Mare — 10 și 11 noiembrie.

Gary Oldman, Kate Winslet și Jake Gyllenhaal, printre laureații Hollywood Film Awards
Kate Winslet, Jake Gyllenhaal, Gary Oldman, Angelina Jolie, Mary J. Blige și alți actori și profesioniști din industria filmului au fost premiați duminică seară, la Los Angels, în cadrul galei Hollywood Film Awards, relatează The Hollywood Reporter. Printre momentele memorabile ale serii a fost și un sărut între actrițele Kate Winslet și Allison Janney.
"Ce an 2017 a fost pentru filme: a existat un remake al 'Beauty and the Beast', un remake al 'It', un remake al 'The Mummy', un remake al 'Blade Runner' — oameni bun, v-ați depășit pe voi înșivă! Nu știu cum reușiți, sunteți geniali", a declarat James Corden, care a fost gazda Hollywood Film Awards. Evenimentul, care s-a desfășurat duminică la Beverly Hilton, nu este televizat și, în cadrul său, sunt premiați câștigători deja anunțați, dintre care unii joacă în filme care nu au fost încă lansate.
Kate Winslet a primit distincția pentru cea mai bună actriță pentru rolul din "Wonder Wheel", dar și un sărut pe scenă de la actrița Allison Janney, din "I, Tonya", premiată pentru rol secundar feminin. După ce a fost prezentată de partenera ei din "Divergent" Shailene Woodley, Kate Winslet a remarcat cantitatea considerabilă de talent din sală și inclusiv pe Janney. "Nu te cunosc foarte bine, dar știu că aș vrea să fiu ca tine. (...) Adică, ne-am putea săruta, poate?", a spus actrița cu candoare. Pe măsură ce Allison Janney se îndrepta spre scenă, Winslet a spus: "Ah, se va întâmpla cu adevărat! Este un moment excitant!"
Actrița a plecat acasă cu două trofee, după ce Mary J. Blige a uitat pe scenă statueta ei pentru cel mai de succes rol ("Mudbound)", pe care o primise de la Viola Davis.
Jake Gyllenhaal a susținut cel mai emoționat discurs al serii când i-a adus un omagiu lui Jeff Bauman, un supraviețuitor al atentatului din timpul maratonului de la Boston, al cărui rol îl joacă în "Stronger". "Am avut mereu această nevoie compulsivă de eroi, nevoia de a transforma oameni obișnuiți în supraoameni, dar Jeff Bauman nu a vrut niciodată fie un erou", a spus el, după ce a fost prezentat de Amy Adams. "Nu știu dacă aș fi putut găsi curajul de a face ce a făcut Jeff în viața reală, dar știu acum ceva ce nu știam atunci: dacă am putea găsi în noi înșine puterea pe care a găsit-o Jeff, s-ar putea să nu avem nevoie de supereroi", a adăugat Gyllenhaal.
Alte premii pentru interpretare au primit Sam Rockwell ("Three Billboard Outside Ebbing"), Timothee Chalamet ("Call Me by Your Name") și Jamie Bell ("Film Stars Don't Die in Liverpool"). Premii pentru întreaga distribuție au primit filmele "The Big Sick", "I, Tonya" și "Mudbound". Adam Sandler a primit premiul Hollywood pentru comedie pentru rolul din "The Meyerowitz Stories", el fiind prezentat de colegul său de distribuție Dustin Hoffman, a cărui intrare a fost primită cu murmure de audiență, după acuzațiile de hărțuire sexuală care l-au vizat.
Regizorul filmului "Darkest Hour", Joe Wright, a primit premiul pentru regie, iar vedeta filmului, Gary Oldman, a primit premiul pentru întreaga activitate. "Mi-am început cariera în urmă cu aproape 40 de ani și la fiecare punct de cotitură, o persoană semnificativă sau o întorsătură a destinului m-au ajutat. Am avut un mare noroc în cariera mea și simt fiecare părticică din acest privilegiu. Toți facem această meserie pentru a realiza ceva mai mare decât viața reală și poate pentru a găsi ceva adevăr în asta. Într-adevăr, este un mod foarte special de a-ți câștiga existența", a declarat actorul.
Harrison Ford a participat și el la eveniment pentru a le decerna premii producătorilor "Blade Runner 2049" — Andrew S. Kosove, Broderick Johnson și Cynthia Sikes Yorkin—, iar James Franco a urcat pe scenă pentru a-i premia pe scenariștii "The Disaster Artist", Scott Neustadter și Michael H. Weber.
Eva Longoria i-a acordat lui "Coco" premiul pentru animație, Jacqueline Bisset i-a decernat Angelinei Jolie și lui Loung Ung premiul Hollywood pentru film de limbă străină ("First They Killed My Father"), iar "Can't Stop, Won't Stop: The Bad Boy Story" a primit premiul pentru documentar.
Alte premii le-au fost acordate directorului de imagine Roger Deakins pentru "Blade Runner 2049", compozitorului Thomas Newman ("Victoria & Abdul"), editorului de montaj al filmului "The Shape of Water", Sidney Wollinsky, echipei de sunet a filmului "Guardians of the Galazy, Vol. 2" și echipei de efecte vizuale a "War for the Planet of the Apes".

Actrița americano-israeliană Natalie Portman, laureată a Premiului Genesis 2018
Actrița americană de origine israeliană Natalie Portman a fost distinsă cu Premiul Genesis 2018, a informat marți fundația care acordă acest premiu decernat anual unor membri ai comunității în semn de omagiu adus carierei lor profesionale și pentru angajamentul lor față de valorile evreiești, relatează EFE.
"Prezența carismatică a lui Natalie pe ecrane a emoționat inimile a milioane de oameni", a declarat Stan Polovets, cofondator al Fundației Premiului Genesis.
Membrii juriului au lăudat angajamentul actriței față de cauzele sociale și legătura ei strânsă cu originea sa evreiască și israeliană care o transformă, potrivit lui Polovets, într-un punct de reper pentru milioane de tineri evrei.
Natalie Portman, care s-a născut la Ierusalim în 1981 sub numele real de Neta Lee Hershlag, a plecat cu familia în SUA când era copil iar la 12 ani ani a început o carieră de succes în cinema, încununată de două Globuri de Aur și un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță datorită interpretării sale magistrale în filmul 'Black Swan' din 2010.
Deși a plecat din Isreal când încă era copil, Portman are dublă naționalitate, vorbește ivrit și menține legături strânse cu comunitatea sa de origine. În 2015, ea a regizat 'A Tale of Love and Darkness', un lungmetraj vorbit în ivrit care este o adaptare a cărții scriitorului israelian Amos Oz.
Dincolo de cariera ei artistică, Portman este cunoscută pentru militantismul său în favoarea egalității de gen, pentru drepturile animalelor și eradicării sărăciei.
Ca în fiecare an, Premiul Genesis este însoțit de un cec în valoare de un milion de dolari destinat unor programe filantropice, care cu această ocazie și în onoarea lui Portman va fi acordat unor proiecte care promovează egalitatea de gen.

Trupa U2, marea vedetă a galei premiilor europene MTV 2017
Veterana trupă irlandeză U2 va fi marea vedetă a noii ediții a European Music Awards (EMAs), premiile europene ale postului MTV, prilej cu care va susține un recital în centrul Londrei și va fi omagiată cu premiul Global Icon, relatează EFE.
"Impactul U2 asupra muzicii, culturii pop și chestiunilor sociale din întreaga lume a fost uriaș și timp de peste patru decenii trupa a continuat să încânte, să influențeze și să inspire fanii din întreaga lume", a precizat vicepreședintele executiv al EMAs Bruce Gillmer în declarații preluate de MTV.
Trupa condusă de solistul James Hewson, cunoscut sub numele de Bono, se adaugă astfel listei în care figurează Ozzy Osbourne, Eminem, Whitney Houston, Queen și Bon Jovi, precedenții laureați ai acestui premiu pe care îl va sărbători cu un amplu recital susținut sâmbătă 11 noiembrie în legendara piață Trafalgar Square, având o capacitate de 7.000 de persoane.
Cu 13 albume de studio vândute în aproximativ 157 de milioane de exemplare și numeroase premii, printre care 22 de premii Grammy, U2 va dezvălui astfel anticipat câteva dintre piesele noului album, ''Songs of Experience'', ce urmează să fie lansat la 1 decembrie.
Biletele pentru a asista la concert sunt gratuite și se vor obține printr-o tragere la sorți care începe marți și se va încheia miercuri la orele 22:00 GMT și la care pot participa fani din întreaga lume.
O parte din concertul U2 va fi transmis la gala EMAs, care se va desfășura la 12 noiembrie la The SSE Arena Wembley din Londra.
The Killers, Shawn Mendes, Camila Cabello, Kesha și Demi Lovato vor susține recitaluri la marea gală European Music Awards, cu premii care au o ca favorită anul acesta pe Taylor Swift, urmată de Shawn Mendes, Ed Sheeran și Kendrick Lamar.

Nicole Kidman a inaugurat sezonul Sărbătorilor de Crăciun la centrul comercial parizian Printemps
Actrița australiană Nicole Kidman a inaugurat marți seară sezonul Sărbătorilor de Crăciun la exclusivistul centru comercial parizian Printemps, ale cărui vitrine devin la sfârșit de an o atracție tradițională pentru turiștii din întreaga lume, relatează EFE.
Actrița în vârstă de 50 de ani a onorat invitația casei de modă Fendi pentru a da startul sărbătorilor din acest an.
Îmbrăcată cu o jachetă albă cu mâneci bufante și o fustă verde, Nicole Kidman a tăiat panglica roșie în prezența conducerii complexului comercial de lux situat în centrul Parisului, la doar câțiva metri distanță de legendarele galerii Lafayette .
Printemps estimează că aproximativ 10 milioane de persoane vor trece în perioada sărbătorilor pe strada în care se găsesc cele două galerii comerciale, pe Boulevard Haussmann din capitala franceză, și a făcut risipă de imaginație pentru a atrage atenția vizitatorilor până la mijlocul lunii ianuarie.
Decorațiunile celor 11 vitrine au ca temă aventurile lui Jules și Violette, două personaje care fac înconjurul lumii în căutare de cadouri și care sunt însoțite de numeroase marionete și păpuși.

Cântăreața de origine mexicană Selena, omagiată postum cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood
Cântăreața de origine mexicană Selena Quintanilla, asasinată în 1995, a primit vineri cu titlu postum o stea pe Walk of Fame din Hollywood, într-o ceremonie la care au participat sora sa Suzette Quintanilla, vedeta de film Eva Longoria și primarul orașului Los Angeles, Eric Garcetti, care au celebrat memoria celei considerate "Regina muzicii tejano", relatează EFE.
"Selena ne reprezintă pe toții mexicano-americani. Ea este un exemplu al muncii și al eforturilor pentru a obține succesul. Obișnuia ne spună că ceea ce este imposibil poate deveni posibil. Obiectivul ei nu a fost trăiască veșnic, ci să creeze ceva care să rămână pentru totdeauna. Azi ea a reușit acest lucru", a spus sora sa Suzette Quintanilla.
Cariera artistei Selena Quintanilla-Perez (16 aprilie 1971 — 31 martie 1995) a început în deceniul 1980 ca membră a trupei ''Selena y Los Dinos'', alături de frații săi Suzette și A.B. Quintanilla. Supranumită " Regina muzicii tejano", ea a fost de asemenea compozitoare, actriță, model și creatoare de modă.
Artista, un adevărat simbol în rândul publicului hispanic, a fost omagiată cu steaua cu numărul 2.622 de pe celebrul Walk of Fame din Hollywood situat în fața istoricei clădiri discografice Capital Records, într-o ceremonie la care au participat și numeroși fani ai regretatei cântărețe.
"Nu ar fi trebuit să dureze atât de mult pentru ca Selena să primească o stea pe Walk of Fame din Hollywood ", a scris o fană a cântăreței pe Twitter. La ceremonie a fost prezent și regizorul Gregory Nava, care a realizat ''Selena'', filmul biografic lansat în 1997 și având-o ca protagonistă pe Jennifer López.
Printre hiturile celebrei cântărețe Selena născută în Texas se numără "Bidi Bidi Bom Bom", "Dreaming of You" și "Como La Flor". În 1994, ea a câștigat un premiu Grammy la categoria "Cel mai bun album Mexicano-American", cu "Selena Live!". Albumele ei s-au vândut în peste 65 de milioane de exemplare în întreaga lume.
Celebritatea sa a crescut după ce a fost împușcată, la 31 martie 1995, de Yolanda Saldivar, președinta fan-clubului său, când Selena avea doar 23 de ani.

Ben Affleck spune că vrea să fie "parte a soluției" în scandalul hărțuirilor sexuale de la Hollywood
Ben Affleck a declarat că furtuna de acuzații privind hărțuirea sexuală care a cuprins Hollywoodul l-a făcut să-și examineze propriul comportament, relatează luni The Hollywood Reporter.
Într-un interviu acordat duminică Associated Press pentru promovarea filmului cu supereroi "Justice League", Affleck a spus: "Îmi analizez propriul comportament și mă asigur că sunt parte a soluției".
După ce a condamnat acțiunile lui Harvey Weinstein luna trecută, Affleck a fost forțat să-și apere propriul comportament. El și-a cerut scuze pentru că a atins cu mâinile sânii actriței Hilarie Burton în 2003 în timpul unei emisiuni pe care aceasta o găzduia,"Total Request Live" de pe MTV. Într-o altă înregistrare din 2004 se poate vedea cum Affleck o trage în brațele sale pe prezentatoarea Montreal TV Anne-Marie Losique.
Duminică, Affleck a spus că două lucruri trebuie se întâmple. Primul dintre acestea este ca "mai multe femei să ajungă în poziții de putere", iar al doilea ca hărțuirea sexuală să fie "o problemă a bărbaților", respectiv ca aceștia să semnaleze comportamentul inadecvat.

Mariah Carey, acuzată de hărțuire sexuală de un fost bodyguard
Diva Mariah Carey nu a scăpat de valul de acuzații de hărțuire sexuală care face în acest moment ravagii la Hollywood și în întreaga lume. O companie de bodyguarzi amenință că o va da în judecată pe vedetă pentru hărțuirea unora dintre gărzile sale de corp, informează miercuri Huffingtonpost.fr.
Michael Anello, directorul companiei Anello Security and Consulting din Los Angeles , este cel care ar putea lansa acțiunea în justiție, potrivit site-ului american TMZ. Acuzațiile privesc perioada în care artista a folosit serviciile acestei companii de bodyguarzi, între iunie 2015 și mai 2017.
Anello povestește cum cântăreața îl umilea în mod repetat, numindu-l "skinhead", "nazist", "membru al Ku Klux Klan" sau "suprematist alb" și cum aceasta nu "voia să fie înconjurată decât de bărbați de culoare, niciodată de albi".
El a adăugat că, în timpul unui sejur la Cabo San Lucas în Mexic, Mariah l-ar fi rugat vină în camera sa să mute un bagaj. Odată ajuns în cameră, el a dat de artistă îmbrăcată într-o lenjerie transparentă. Anello povestește că a încercat scape din această situație jenantă, însă diva l-ar fi forțat să mute valiza. Michael Agnello a părăsit apoi camera, povestind că nu a existat niciun contact fizic între el și cântăreață.
Anello susține, de asemenea, că artista îi datorează peste 220.000 de dolari pentru plata salariilor. Cazul ar fi deja în curs de negociere, în condițiile în care avocații companiei de bodyguarzi s-ar fi întâlnit cu cei ai artistei.
Cu toate acestea, după primele discuții, TMZ a anunțat că Michael Anello nu a fost mulțumit de suma propusă de către cealaltă parte.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a lui Mariah Carey susține că nu este la curent cu acuzația de hărțuire sexuală.

Actrița Julie Walters a devenit Dame Commander a Ordinului Imperiului Britanic
Actrița Julie Walters a devenit în mod oficial Dame Commander a Ordinului Imperiului Britanic (DBE), după ce a primit acest titlu din partea reginei Elizabeth a II-a în cadrul unei ceremonii care a avut loc marți la Palatul Buckingham din Londra, informează contactmusic.com.
Renumita actriță britanică, în vârstă de 67 de ani, a primit această distincție pentru servicii deosebite aduse artei dramatice. Cu o carieră de peste patru decenii în industria de divertisment, Julie Walters a devenit cunoscută pe plan internațional grație rolului interpretat în filmul "Educating Rita" (1983), în care a jucat alături de Michael Caine și care i-a adus o nominalizare la Oscar.
La ceremonia organizată marți la Palatul Buckingham, Julie Walters a venit însoțită de actrița Helen McCrory, care a primit la rândul ei titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE). La sfârșitul ceremoniei, Julie Walters a glumit cu jurnaliștii și s-a declarat "ușurată" că evenimentul s-a încheiat.
"Am fost ușor nervoasă. Mă întrebam: 'Cum să îmi exprim curtoazia?'. Însă toată lumea pățește la fel când vine aici. Este unul dintre acele lucruri pentru care te simți ușurat când se încheie, dar, apoi, când te gândești puțin în urmă, îți spui: 'Cât de fabulos a fost!'. Mi-ar fi plăcut ca părinții mei să fie aici", a declarat actrița britanică.
"E un sentiment minunat, nu pot să îl explic. Desigur că premiile BAFTA sunt fantastice și cu adevărat importante, dar ele au legătură cu industria de divertisment. Și acest titlu are legătură, însă el este, de asemenea, despre țară, despre regină , fiind special din acest punct de vedere", a mai spus Julie Walters.
Julie Walters și-a construit o carieră prestigioasă în industria de divertisment și a apărut în numeroase filme care s-au bucurat de mare succes, precum "Billy Elliot", "Mamma Mia!", "Calendar Girls" și a interpretat personajul Molly Weasley în șapte dintre cele opt lungmetraje din seria "Harry Potter".
Actrița a primit titlul de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) în 1999 și pe cel de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) în 2008.
Julie Walters a fost recompensată și cu numeroase premii decernate de asociațiile din industria de film, teatru și televiziune, inclusiv cu un premiu BAFTA pentru rolul din "Billy Elliot" în 2001, un premiu Laurence Olivier pentru cea mai bună actriță grație interpretării din spectacolul de teatru "All My Sons" și numeroase trofee BAFTA TV, care i-au fost atribuite pentru evoluțiile sale din "My Beautiful Son", "Murder" și alte producții de televiziune. Actrița britanică a primit și două nominalizări la premiile Oscar, pentru rolurile din filmele "Educating Rita" și "Billy Elliot".

Ozzy Osbourne a anunțat un turneu mondial ''de adio''
Ozzy Osbourne, legenda muzicii heavy metal, a anunțat luni că va face un turneu mondial ''de adio'' în 2018, potrivit AFP.
Osbourne va porni în turneu pe 5 mai, în Mexic. Supranumit ''prințul întunericului'', artistul va concerta apoi în Chile , Argentina și Brazilia, după care va petrece o lună în Europa, începând cu spectacolul de la Moscova, pe data de 1 iunie.
Rockerul britanic în vârstă de 68 de ani va concerta apoi în America de Nord, datele spectacolelor urmând a fi anunțate ulterior.
''Oamenii mă tot întreabă când am de gând să mă pensionez'', a declarat Ozzy Osbourne într-un comunicat. ''Acesta va fi ultimul meu turneu mondial, dar e posibil să mai susțin câte un concert ici-colo''.
Acest turneu marchează întoarcerea chitaristului american Zakk Wylde, care a contribuit la crearea sonorităților specifice muzicii lui Ozzy, la sfârșitul anilor '80. Decizia de a-l înlocui pe Zakk Wylde a fost luată chiar de Ozzy Osbourne, în 2009.
Ozzy Osbourne se va îmbarca în anunțatul turneul final la un an după ultimul său concert cu Black Sabbath, pe 4 februarie 2017, la Birmingham, Marea Britanie.
Osbourne, exclus din formația Black Sabbath în 1979 din cauza consumului excesiv de droguri, și-a construit o carieră de succes ca artist solo. Cântărețul a fost protagonistul, în 1982, al unui incident devenit celebru, în care a smuls cu dinții capul unui liliac, în timpul unui concert.

Ed Sheeran este în curs de recuperare după accidentul de bicicletă
Ed Sheeran a declarat că este în curs de recuperare după accidentul de bicicletă de luna trecută de la Londra în urma căruia s-a rănit la încheietura mâinii și la cot și în urma căruia a fost silit să anuleze un turneu în Asia , informează sâmbătă DPA.
"Nu sunt încă pe deplin recuperat dar voi ajunge și acolo", a declarat cântărețul britanic de 26 de ani care a trebuit poarte ghips în această perioadă.
"Faptul că mi-am rupt mâna mi-a permis într-un fel să mă relaxez puțin, dar sunt gata să mă întorc la muncă", a declarat Sheeran pentru DPA.
Ed Sheeran, care în prezent se află pe locul al doilea în topul single-urilor de pe iTunes, cu balada sa "Perfect", a plecat în turneu pentru a-și promova ultimul album, "Divide", pe care se află mai multe hituri.
"Nu vreau să reduc ritmul", a spus cântărețul despre lunile pline pe care le-a avut de la lansarea noului album, în martie. El avea programat joi un concert la Jakarta .
Ed Sheeran, cunoscut pentru activitățile lui riscante, precum bungee jumping, spune că accidentul nu l-a lăsat cu dorința de a fi mai prudent. "Nu îmi trăiesc viața într-o bulă. Încerc să-mi trăiesc viața așa cum trebuie", a mai spus el.

top

LIFE INEDIT

Aflat în vizită în Japonia, Trump și-a pierdut răbdarea cu crapii koi,... spre deliciul internauților
Președintele american Donald Trump a făcut deliciul internauților luni după ce a fost fotografiat în timp ce vărsa o pungă întreagă cu hrană pentru pești într-un iaz cu crapi koi, într-un gest de nervozitate în cursul vizitei sale în Japonia, relatează AFP.
Președintele american și premierul japonez, Shinzo Abe, au început mai întâi să arunce firimituri din pungă în iaz, deasupra crapilor strânși în număr mare.
Dar Trump și-a pierdut apoi răbdarea în mod vizibil cu această metodă și a vărsat dintr-odată tot conținutul din punga cu hrană pentru pești, sub privirile amuzate ale secretarului său de stat, Rex Tillerson.
Atitudinea sa a stârnit critici și ironii pe Twitter, unde mulți au subliniat faptul că nu este sănătos pentru pești să înghită atâta hrană dintr-odată.
''Trump nu este în stare nici măcar să hrănească corect niște pești'', scria în mod ironic un internaut pe Twitter.

Xi Jinping crede că nepoata lui Trump merită un "A+" pentru felul în care recită și cântă în mandarină
Nepoata președintelui american Donald Trump a reușit încă o dată să fure inimile chinezilor cu abilitatea sa de a recita și a cânta în mandarină, printre cei fermecați de micuță figurând de această dată președintele chinez Xi Jinping, informează DPA.
Trump, aflat în vizită în China în cadrul unui turneu în cinci țări asiatice, a arătat miercuri videoclipuri cu nepoata sa, Arabella Kushner, președintelui Xi și soției acestuia, Peng Liyuan.
Cei doi lideri și soțiile lor au luat ceaiul în Orașul Interzis, ocazie cu care Trump le-a arătat pe tabletă cum nepoata sa în vârstă de șase ani poate cânta și recita în mandarină, a informat presa chineză de stat.
Xi a lăudat-o pe Arabella, spunând că merită un "A +" și a adăugat că micuța — ale cărei videoclipuri au devenit virale în China — este un copil vedetă în țara sa.
Arabella este fiica Ivankăi Trump și a lui Jared Kushner.
Pentru Trump și prima doamnă, Melania Trump, gazdele au oferit o reprezentație a Operei din Beijing .
După servirea ceaiului, cuplurile s-au așezat la intrarea unui pavilion din Orașul Interzis.
Copii purtând costume în culorii vii au realizat o secvență acrobatică din "Monkey King", urmată de un alt moment artistic care a implicat aruncarea de confetti și de petale de flori. "Bine ați venit în China , vă iubesc", le-au spus ei oaspeților."Frumos", a exclamat Trump, în timp ce el și Melania s-au pozat la sfârșit alături de copii.

Papa Francisc le-a cerut credincioșilor nu facă fotografii în timpul slujbei, care ''nu este un spectacol''
Papa Francisc a cerut miercuri credincioșilor și preoților să nu-și scoată telefoanele mobile și să nu facă fotografii în timpul slujbei, care ''nu este un spectacol'', informează AFP.
Cu ocazia audienței săptămânale din Piața Sfântul Petru, suveranul pontif a evocat momentul din liturghie în care preotul spune ''Să ne ridicăm inimile''.
''Nu spune 'să ne ridicăm telefoanele ca să facem o fotografie'. Nu, nu este frumos'', adăugat acesta.
''Când țin slujba aici, în piață, sau în bazilică, mă întristez foarte tare când văd atât de multe telefoane mobile în aer. Nu numai ale credincioșilor, ci și ale preoților și chiar ale episcopilor. Vă rog! Slujba nu este un spectacol'', a insistat suveranul pontif.

Un om al străzii în vârstă de 52 de ani a obținut un loc la prestigioasa Universitate Cambridge
Un britanic în vârstă de 52 de ani care de mulți ani trăia pe stradă vânzând exemplare din ziarul 'Big Issue' a fost acceptat la prestigioasa universitate britanică Cambridge, potrivit ziarului The Guardian citat joi de EFE.
După ani lungi fără aibă un acoperiș deasupra capului, Geoff Edwards a fost acceptat în elitistul centru academic unde va studia Literatura engleză.
Lectura, marea pasiune a lui Geoff descoperită cu ajutorul părinților săi în vremea când locuiau în Liverpool, l-a ajutat de-a lungul anilor să-și mențină moralul în lungile perioade în care și-a pierdut locul de muncă, a lucrat ocazional ca sezonier în agricultură, a fost în șomaj, a căzut în depresie și a rămas fără locuință.
Acum acest hobby l-a ajutat să fie admis într-una dintre cele mai bune universități din lume.
"Nu pot spune că asta mi-am dorit dintotdeauna, pentru că nici măcar nu visam să ajung la universitate", a declarat ziarului britanic. El a recunoscut totuși că după ce a trăit atâta timp pe străzile din orașul Cambridge 'este un privilegiu' să poată trece dincolo de porțile universității.
Tatăl său a fost poștaș iar mama lui a lucrat ca funcționară la un birou, însă casa lor era mereu plină de cărți. Bărbatul a povestit că erau puține perspective de muncă în Liverpool, așa că a decis să plece la Cambridge, fără vreun gând însă să ajungă la facultate.
În Cambridge a locuit în mai multe cămine atunci când avea posibilitatea, sau pe stradă, adunând cărți din biblioteci sau din librării caritabile ca o modalitate de a scăpa de realitatea vieții sale precare.
Cu ajutorul unor organizații de binefacere, el a început să vână exemplare din 'Big Issue', un ziar având ca temă persoanele fără acoperiș care vor să se reintegreze în piața muncii și în societate.
Potrivit The Guardian, Geoff a început în urmă cu trei ani un curs la unul din colegiile din Cambridge, obținând note maxime la toate materiile, astfel încât tutorele său l-a îndemnat să încerce să obțină un loc la universitate, unde în cele din urmă a fost admis.

O femeie devenită celebră pe internet după ce a arătat degetul către coloana lui Trump a fost concediată
O femeie care a arătat degetul mijlociu către coloana oficială a președintelui american Donald Trump, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe lângă aceasta a declarat luni că a fost concediată pentru gestul ei, relatează marți DPA.
Gestul de revoltă al lui Juli Briskman a fost fotografiat de un fotoreporter care călătorea împreună cu Trump atunci când președintele a părăsit terenul de golf din Sterling, Virginia, la 28 octombrie.
"L-am văzut trecând și a început să-mi fiarbă sângele în vene... numai o treime din Puerto Rico are curent electric. Și l-am văzut că din nou este la terenul de golf", a declarat Briskman, în vârstă de 50 de ani, pentru Huffington Post.
Imaginea a devenit virală în ziua următoare după ce a fost postată pe Twitter.
Juli Briskman, analist de marketing, a folosit apoi imaginea ca fotografie de profil pentru conturile ei de pe Facebook și Twitter și și-a anunțat angajatorul, Akima LLC, care supervizează contracte guvernamentale, despre mediatizarea de care a beneficiat gestul ei pe internet.
Compania a concediat-o pe femeie, mama a doi copii, la numai trei zile după incident, afirmând că a încălcat politicile sale privind social media și este posibil să fi afectat reputația profesională a Akima.
Juli Briskman a declarat că a anunțat compania că paginile ei de social media nu menționează angajatorul ei, iar incidentul s-a produs în timpul ei liber.
Statul Virginia dispune însă de legi care le permit companiilor din domeniul privat concedieze oameni aproape din orice motiv, notează DPA.
Akima nu a răspuns solicitării Washington Post de a comenta informația, iar site-ul său a căzut luni.

SUA: O femeie a fost arestată pentru conducerea în stare de ebrietate... a unui cal
Atunci când te afli în stare de ebrietate, să te urci pe cal în loc să conduci un autovehicul poate părea o idee bună. Poliția din Florida nu este însă de aceeași părere și a arestat o femeie care călărea în stare de ebrietate.
Donna Byrne, de 53 de ani, a fost arestată joi pentru "conducerea unui cal în timp ce se afla sub influența alcoolului", a anunțat vineri, într-un comunicat, biroul șerifului din comitatul Polk, din centrul Floridei (sud-est).
Ea mai fost acuzată și de neglijență față de un animal, pentru că nu și-a protejat în mod corect calul cu care se deplasa pe șosea. Calul ar fi putut din acest motiv fie rănit sau omorât, a apreciat poliția.
Potrivit poliției, care a intervenit după ce a fost sesizată de un trecător, femeia de peste 50 de ani mirosea a alcool atunci când a fost plasată în detenție.
"Dna Byrne nu era, în mod evident, în stare se deplaseze pe stradă. S-a pus în pericol nu numai pe sine, ci și calul și toate persoanele care circulau pe această stradă care este în general foarte frecventată", a spus șeriful Grady Judd.
Calul a fost plasat într-un adăpost pentru animale al biroului șerifului.

Egipt: O prezentatoare tv care a făcut o emisiune despre dreptul mamelor de a fi celibatare, condamnată la închisoare
Justiția egipteană a condamnat în această săptămână la trei ani de închisoare o prezentatoare de televiziune care a consacrat o emisiune dreptului femeilor de a deveni mame în afara căsătoriei, relatează AFP.
Doaa Salah, care prezintă o emisiune săptămânală pe un canal privat, a fost găsită vinovată de "ultraj la decența publică" și ar urma să plătească o cauțiune de 10.000 de lire egiptene (circa 488 de euro) pentru o amânare a executării pedepsei, în așteptarea unui posibil apel, potrivit unor surse judiciare.
În luna iulie, Doaa Salah a prezentat o misiune în cadrul căreia ea a vorbit despre maternitatea femeilor celibatare și s-a întrebat dacă este posibil pentru o femeie însărcinată "să se mărite doar pentru nașterea copilului ei, iar apoi să divorțeze, în baza unui acord prealabil".
Viața sexuală în cadrul căsătoriei rămâne un subiect tabu în societatea conservatoare din Egipt, notează AFP.
Plângerea împotriva prezentatoarei pentru "incitare la libertinaj" a fost depusă de un avocat. Apărarea poate face apel la verdict.

Canada: Un fermier s-a trezit cu o casă pe terenul său
Un fermier din provincia Saskatchewan, Canada, a avut recent o surpriză majoră în timp ce se plimba cu mașina pe proprietatea sa de 100 de hectare, atunci când a descoperit o structură ciudată, care apăruse dintr-o dată pe unul dintre câmpurile sale, informează luni cnewsmatin.fr.
Abia când s-a luminat, fermierul, pe nume Patrick Maze, și-a dat seama că structura era o veritabilă casă, amplasată pe o remorcă, care apăruse pe unul dintre terenurile sale.
După ce și-a revenit din surpriza creată, fermierul a încercat să dea de proprietarul casei, postând un mesaj pe Facebook. Mesajul său a fost distribuit de sute de ori, până când o utilizatoare, Brenda Robertson, i-a scris "Este casa mea!" punând astfel capăt misterului.
Din cauza unor probleme administrative, cei care trebuiau livreze noua casă femeii nu dispuneau de adresa de livrare corectă. Fără scrupule, aceștia au abandonat casa în mijlocul câmpului. În cele din urmă, aceasta a fost livrată proprietarei săptămâna trecută.

Un băiețel sud-african a murit după ce ambulanța care-l transporta la spital a fost oprită de oameni înarmați și jefuită
Un băiețel de 8 ani a murit miercuri în Africa de Sud după ce ambulanța în care se afla a fost oprită și jefuită de oameni înarmați la Cape Town, unul dintre cele mai violente orașe din lume, relatează media locale citate de DPA.
Copilul suferise răni la cap într-un accident rutier de marți noapte și era transportat la spital, când ambulanța a fost oprită, iar personalul medical a fost amenințat cu arma și jefuit.
Întârzierea a făcut ca băiatul moară în urma rănilor suferite miercuri dimineață, a informat African News Agency.
"Personalul ambulanței a fost amenințat cu arme de foc și jefuit, iar vehiculul a fost incapacitat", a declarat Robert Daniels, purtător de cuvânt al Serviciilor de urgență medicală din provincie.
Ambulanțele sunt oprite frecvent de bande înarmate în Cape Town , iar anul trecut s-a luat decizia ca ambulanțele care se deplasează prin cartierele cele mai periculoase fie escortate de poliție.

O femeie din Japonia supranumită "văduva neagră", condamnată la moarte după ce și-a omorât trei parteneri
O femeie de 70 de ani supranumită "văduva neagră" a fost condamnată marți la moarte prin spânzurare pentru că și-a ucis soțul și alți doi bărbați și pentru că a încercat să-l ucidă un al patrulea între 2007 și 2013, la finalul unui proces care a captivat întreaga țară, informează media locale, citate de DPA și AFP.
Femeia, Chisako Kakehi, a fost condamnată la moarte de tribunalul districtual din Kyoto . Echipa ei de avocați a pledat că este nevinovată, pe motiv că lipsesc dovezile, și a argumentat că ea nu poate fi făcută responsabilă penal din cauza faptului că suferă de demență, relatează agenția Kyodo News. Controalele medicale de anul trecut au confirmat că femeia suferă de demență, dar într-un stadiu precoce, ceea ce o face aptă să compară în fața tribunalului.
"În toate cele patru cazuri, acuzata le-a făcut pe victime bea cianură cu intenția de a le ucide", a declarat în instanță judecătoarea Ayako Nakagawa, potrivit canalului NHK. Cele trei crime și tentativa de crimă au fost premeditate și "bine pregătite", a adăugat judecătoarea, care a spus că nu a avut de ales și a trebuit să pronunțe pedeapsa capitală pentru aceste fapte.
Marți, Chisako Kakehi nu a afișat nicio emoție cu prilejul anunțării verdictului. Femeia, care poartă un aparat auditiv, i-a cerut judecătoarei să vorbească tare.
Kakehi a fost arestată în noiembrie 2014 sub suspiciunea că l-a ucis pe soțul ei, Isao, cu cianură.
Când procesul ei a început în luna iunie, Kakehi a refuzat să vorbească, dar ulterior a recunoscut că l-a ucis pe Isao în decembrie 2013, la o lună după ce s-au căsătorit.
Kakehi a spus că Isao nu a tratat-o bine din punct de vedere financiar, întrucât se întâlnea cu alte femei.
"L-am ucis (...) pentru că dădea altor femei milioane de yeni, iar mie nu-mi dădea nimic", a declarat ea instanței în iulie, potrivit agenției de presă Jiji. "Nu am nicio intenție de a-mi ascunde vina. Chiar dacă aș fi executată mâine, aș muri cu zâmbetul pe buze", a adăugat ea.
Presa niponă a numit-o pe Kakehi "văduva neagră", după numele celebrului păianjen veninos.
Kakehi a fost căsătorită sau a avut relații cu peste zece bărbați și a moștenit în jur de un miliard de yeni (8,8 milioane de dolari) întrucât căuta bărbați înstăriți prin intermediul agențiilor matrimoniale. Ea a ajuns însă în cele din urmă aibă datorii, după ce a făcut speculații și plasamente financiare riscante.
Chisako Kakehi a ucis "din dragoste de bani", a mai spus judecătoarea care a dat verdictul.
În cadavrele a cel puțin doi dintre foștii săi soți a fost găsită cianură, iar anchetatorii au găsit urme din această otravă în pubelele casei sale din Kyoto . De asemenea, anchetatorii au descoperit într-un alt apartament pe care femeia îl deținea la Kyoto material privind administrarea de medicamente, precum și cărți medicale.
În pofida acestor dovezi, avocații lui Chisako Kakehi au decis marți facă apel în fața celei mai înalte instanțe, ceea ce ar putea prelungi acest foileton judiciar neobișnuit din Japonia, notează AFP.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi decât salariul mare sau religia
Căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi decât un salariu mare, credinţele religioase sau chiar copiii, conform unui studiu publicat de Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie, informează publicaţia The Daily Telegraph.
Un sfert din oamenii din Anglia şi din Ţara Galilor sunt singuri. În acest context, conform ONS, căsătoria este considerată de 20 de ori mai importantă pentru bunăstarea unei persoane decât salariul câştigat şi de 13 ani mai importantă decât proprietatea unei locuinţe. În plus, conform statisticilor, venirea pe lume a unui copil aproape că nu are niciun fel de impact asupra fericirii de zi cu zi a unei persoane, dar îi face pe părinţi să se simtă mai 'merituoşi'.
Studiul realizat de ONS se bazează pe intervievarea a 165.000 de persoane care au fost rugate să-şi acorde calificative în ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie al vieţii, dacă viaţa lor merită trăită, cât de fericiţi şi respectiv cât de anxioşi se simt.
Astfel, pentru prima oară ONS a folosit aceste date adunate pentru a realiza un clasament al importanţei diferiţilor factori pentru starea de fericire şi bunăstare. Sănătatea şi un loc de muncă reprezintă cei mai importanţi doi factori din acest clasament, fiind urmaţi imediat de căsătorie sau de parteneriatul civil.
Pe o scară de la 0 la 10, persoanele căsătorite sunt în medie cu 0,14 puncte mai fericite decât cele care trăiesc în concubinaj, cu 0,3 puncte mai fericite decât persoanele singure şi cu 0,4 puncte mai fericite decât persoanele divorţate.
Studiul a avut şi unele concluzii ce pot fi considerate surprinzătoare. Astfel, persoanele cu studii superioare sunt în mod semnificativ mai anxioase decât cele care nu au studii superioare. La fel, se confirmă şi faptul că banii nu aduc fericirea, cel puţin în Marea Britanie, unde cei 10% dintre britanici cu cele mai mari câştiguri financiare sunt şi mult mai anxioşi decât cei care câştigă mai puţin decât ei.

Principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă
Alimentaţia nesănătoasă este cunoscută deja pentru consecinţele grave pe care le aduce asupra calităţii şi duratei vieţii, a fost ideea evidenţiată vineri în cadrul simpozionului 'Nutriţie, Sănătate, Longevitate'. Potrivit celor mai recente date emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată, se arată în informarea de presă remisă de organizatori.
Simpozionul 'Nutriţie, Sănătate, Longevitate' a cuprins prezentări interactive cu privire la rolul nutriţiei echilibrate în menţinerea sănătăţii organismului. Astfel, teme precum piramida alimentară, prevenţia principalelor boli cronice cauzate de o alimentaţie nesănătoasă şi provocările nutriţiei au fost abordate în cadrul întâlnirii. "Alimentaţia sănătoasă este o provocare în ziua de astăzi. Aflându-se în faţa unei plaje imense de produse alimentare, mulţi oameni nu ştiu ce să aleagă ca să le fie benefic pentru sănătate. Din păcate, mulţi sunt cei care încă nu cunosc regulile de bază ale unui stil alimentar sănătos, de aceea este foarte important rolul specialistului în nutriţie", a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Prof.dr Gabriela Radulian, şef secţie Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice", a vorbit despre "Prevenirea bolilor cronice legate de alimentaţie şi creşterea calităţii vieţii". "Din păcate, lipsa unei educaţii nutriţionale determină apariţia unor dezechilibre care pot genera apariţia unor patologii diverse. Un program de nutriţie individualizat şi echilibrat include prezenţa tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderaţie şi variaţie. Este extrem de important cunoaştem ce înseamnă un aport alimentar optim din punct de vedere nutriţional. Rolul acestei întâlniri este tocmai acela de a discuta principiile alimentaţiei echilibrate şi de a stabili direcţiile de promovare a nutriţiei sănătoase şi a creşterii longevităţii", a arătat ea.
Conf. dr. Gabriela Roman a evidenţiat că o " alimentaţie sănătoasă nu presupune să renunţi la toate plăcerile culinare, ci înseamnă să alegi dintre toate alimentele pe acelea care sunt benefice organismului".
Prof. dr. Mariana Graur a explicat ce înseamnă ,,Piramida alimentaţiei sănătoase'. "Pentru ca alimentaţia fie sănătoasă, este foarte important să cunoaştem grupurile de produse care formează piramida alimentară şi să ştim în ce proporţii trebuie consumate", a punctat medicul.
'Nutriţie, Sănătate, Longevitate', întâlnire de top a nutriţioniştilor, a fost o iniţiativă a prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, evenimentul fiind coordonat ştiinţific de Asociaţia pentru Studiul Obezităţii şi de Societatea de Nutriţie din România.

Postarea fotografiilor cu feluri de mâncare preferate pe reţelele sociale ar fi semnul unor tulburări de comportament alimentar
Fotografierea şi postarea pe reţelele sociale a felurilor de mâncare preferate ar putea trăda o problemă reală.
Trimiterea fotografiilor având ca subiect mâncarea pe Facebook, Twitter, Pinterest sau Instagram a ajuns un fenomen obişnuit şi chiar la modă şi datorită succesului emisiunilor culinare televizate din ultimii ani, scrie lesoir.be.
Specialiştii sunt de părere că este îngrijorător când mâncarea ajunge atât de des în centrul atenţiei. Problema este obsesia de a fotografia orice fel culinar îngurgitat. Acest lucru ar dezvălui o tulburare de comportament, potrivit dr Valerie Taylor, şeful serviciului de psihiatrie al Women's College Hospital al Universităţii din Toronto ( Canada ). Când oamenii se gândesc numai la conţinutul farfuriei, neglijează aspectele esenţiale ale vieţii. 'Devine o problemă când nu fac decât să trimită poze cu mâncare. Se fac fotografii la lucrurile care reprezintă ceva pentru noi şi pentru unii mâncarea ajunge să ocupe locul central, în timp ce restul - locuri, persoane - face parte doar din decor', spune Taylor.
Pentru unele femei, mâncarea nu este o simplă sursă de energie, ci o problemă reală, încât aproape că nu pot aborda alt subiect decât alimentaţia. O astfel de atitudine este uneori semnul unor tulburări ale comportamentului alimentar, cum ar fi anorexia sau bulimia.
Comportamentul problematic nu s-ar opri la reţelele sociale, potrivit dr Valerie Taylor. Potrivit ei, şi tatuarea unei imagini reprezentând alimente trădează o tulburare de comportament. Specialista consideră că toate aceste fenomene arată 'cât de importantă a ajuns mâncarea pentru unii dintre noi'.

Poluarea atmosferică, responsabilă de milioane de cazuri de boală renală cronică anual
Numărul total al cazurilor de boală renală cronică (BRC) cauzate anual de poluarea atmosferică a depășit 10 milioane, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite, citat de Xinhua.
Oamenii de știință de la Centrul de Epidemiologie Clinică al VA Saint Louis Health Care System care au descris anterior o asociere între nivelurile ridicate de particule fine în suspensie și riscul de dezvoltare a BRC au revenit ulterior și au utilizat metodologiile studiului Global Burden of Disease (GBD) pentru a realiza o estimare a gradului în care poluarea aerului contribuie la apariția BRC.
Studiul a fost prezentat în cadrul evenimentului ''Kidney Week 2017'' organizat de Societatea Americană de Nefrologie, desfășurat între 31 octombrie și 5 noiembrie în New Orleans, Louisiana.
Rezultatele cercetării sugerează că măsura în care poluarea atmosferică duce la apariția BRC variază considerabil în funcție de poziția geografică, cele mai înalte valori fiind observate în America Centrală și Asia de Sud.
''Poluarea atmosferică ar putea explica cel puțin în parte creșterea incidenței BRC cu origini necunoscute în multe zone zone geografice din lume, și creșterea (cazurilor de) nefropatie mezoamericană în Mexic și America Centrală'', a declarat cercetător principal Benjamin Bowe în cadrul unui comunicat de presă.

Criză nutrițională globală: milioane de persoane sunt fie subnutrite, fie obeze
Aproape toate țările se confruntă cu probleme nutriționale grave, fie din cauza supraalimentației, ce conduce la obezitate, fie ca urmare a hranei insuficiente, ceea ce duce la subnutriție, conform unui studiu important publicat sâmbătă, citat de Reuters.
Oamenii de știință care au redactat Global Nutrition Report 2017 — realizat pe baza unor date prelevate din 140 de țări — au declarat că problemele nutriționale ''înfrânează dezvoltarea umană în ansamblul său'' și au făcut un apel prin care au cerut o modificare considerabilă a reacției pe care societatea globală o are față de această amenințare la adresa sănătății mondiale.
În acest raport se subliniază faptul că în ciuda faptului că rata malnutriției la nivel global a scăzut, această tendință nu este îndeajuns de rapidă pentru a atinge țelul stabilit la nivel internațional în cadrul programului ''Sustainable Development Goal'' (SDG), al cărui scop este eradicarea tuturor formelor de malnutriție până în anul 2030.
Peste 155 de milioane de copii sub cinci ani sunt subdezvoltați, având au o talie mai mică decât cea normală pentru vârsta lor din cauza privării de alimente, iar 52 de milioane au o greutate mai mică în comparație cu cea normală pentru talia lor, conform acestui raport.
La polul opus, supraalimentația afectează în mod sever persoanele de toate vârstele din lumea întreagă. Conform raportului, două miliarde de persoane dintre cele circa șapte miliarde din lume sunt în prezent supraponderale sau obeze.
În America de Nord, o treime dintre bărbați și femei suferă de obezitate, menționează raportul.
De asemenea, la nivel global, cel puțin 41 de milioane de copii cu vârste de sub cinci ani sunt supraponderali; numai în Africa circa 10 milioane de copii sunt în prezent clasificați drept supraponderali.
''În istorie, anemia maternală și subnutriția infantilă au fost văzute ca probleme separate de obezitate și de afecțiunile netransmisibile'', a declarat Jessica Fanzo, profesoară la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite, unul dintre autorii Global Nutrition Report. ''Realitatea este că acestea sunt strâns conectate și determinate de inegalitățile prezente peste tot în lume. De aceea guvernele (...) trebuie să le abordeze în mod holistic, nu ca pe niște probleme distincte'', a adăugat ea.
Fondurile primite de la donatori au crescut cu doar 2% și au ajuns la 867 de milioane de dolari în 2015, potrivit raportului. În concluziile acestuia se arată că finanțarea trebuie fie ''supraaccelarată'', fiind necesară triplarea contribuțiilor la nivel global în domeniul nutriției, pentru ca acestea să ajungă la 70 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.
Global Nutrition Report este o analiză anuală produsă în mod independent cu privire la nutriția la nivel mondial. Acesta monitorizează progresele făcute în ceea ce privește unele ținte stabilite de statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum nutriția maternală, a bebelușilor și a copiilor mici ori evoluția bolilor cronice asociate alimentației.

Brazilienii dependenți de tehnologii mobile se pot interna într-o clinică de "dezintoxicare digitală"
Un brazilian în vârstă de 29 de ani, cunoscut sub inițialele L.L., adoră noile tehnologii mobile, la fel ca mulți tineri de vârsta lui. Însă el a decis că are nevoie de tratament de specialitate, după ce a remarcat că această pasiune a devenit o veritabilă dependență, care îi afectează în mod direct activitatea profesională și relațiile cu cei apropiați, informează miercuri AFP.
În septembrie, L.L., un student la o universitate din Rio de Janeiro care dorește să își păstreze anonimatul, a început un tratament la Institutul Delete, specializat în "dezintoxicare digitală". Conceptul există și în alte regiuni ale lumii, însă institutul citat este primul stabiliment de acest tip înființat în Brazilia.
L.L. suferă de nomofobie (termen ce provine din sintagma engleză "no mobile phobia"), o afecțiune de care suferă persoanele angoasate de ideea că vor trebui să petreacă o anumită perioadă de timp fără telefonul lor mobil și care sunt dependente de rețelele de socializare. Patologia a devenit tot mai des întâlnită în Brazilia, o țară cu peste 200 de milioane de locuitori și care deține a patra populație de internauți din lume.
"Mi-am dat seama că pacienții erau dependenți de tehnologii precum telefonul mobil și calculatorul. Aceste dependențe sunt asociate cu tulburări de comportament", a explicat pentru AFP psihologul Anna Lucia King, care a înființat institutul în 2013 în cadrul Universității Federale din Rio de Janeiro .
Tratamentele sunt gratuite și 800 de persoane au fost deja internate în această clinică specială.
Institutul Delete primește atât adolescenți care se joacă online zile întregi, cât și adulți care și-au pierdut locurile de muncă sau au pus capăt relațiilor de cuplu pentru că au petrecut prea mult timp pe rețelele de socializare.
Pierderea controlului
Noii pacienți trebuie completeze un chestionar pentru a identifica originea dependenței lor, care poate fi asociată cu tulburări precum angoasele, obsesiile compulsive și fobiile sociale.
Apoi, ei sunt repartizați în trei categorii, în funcție de severitatea dependenței lor. Durata tratamentului variază de la caz la caz și poate ajungă la mai multe ore pe săptămână.
Obiectivul clinicii nu este diabolizarea noilor tehnologii, ci de a face în așa fel încât acestea să fie utilizate într-o manieră mai sănătoasă.
Programul "detox" conține ședințe săptămânale de terapie de grup, ce permit împărtășirea unor experiențe de viață între pacienți, dar și exerciții specifice, precum ore de lectură și proiecția unor filme, în timpul cărora pacienții nu își mai consultă telefoanele mobile.
Cazurile cele mai "rebele" pot necesita și un sprijin medicamentos.
În plus față de tulburările psihice, acest tip de dependență poate declanșeze și probleme fizice. Din acest motiv, echipa pluridisciplinară de la Institutul Delete are în rândul ei și un kinetoterapeut, Mariana King Padua.
După părerea ei, înclinarea capului în timpul utilizării prelungite a smartphone-ului exercită o presiune puternică asupra gâtului, "a cărui musculatură nu este pregătită să suporte această greutate".
Ea prescrie o serie de exerciții fizice, care se adaugă tuturor tipurilor de sfaturi asociate "etichetei digitale", un ansamblu de bune practici care contribuie la o utilizare mai judicioasă a acestor tehnologii.
Simpla lectură a unei cărți și participarea la terapia de grup pot îi ajute pe pacienți să se elibereze de dependența digitală.
"Încep mă simt mai bine grație acestor exerciții. Problema este că atunci când ești conectat prea des pe internet începi să neglijezi alte aspecte ale vieții", a recunoscut L.L.
"Utilizarea este considerată abuzivă atunci când virtualul depășește realul, când persoana își pierde controlul", a declarat Eduardo Guedes, specialist în media digitale și angajat al institutului.

Dificil de deconectat
Adeseori, pacienții nu sunt conștienți de această problemă și au nevoie de intervenția celor apropiați pentru a solicita ajutor de specialitate.

Este și cazul lui H.B, de 24 de ani, adus de mama lui la Institutul Delete în august, pentru a-și trata dependența de jocurile online. "Nu mi-am dat seama. Când te obișnuiești cu acest fel de lucruri, e dificil să te deconectezi", a recunoscut tânărul student brazilian.
Este dificil să te deconectezi total, într-o țară care număra în 2015 peste 120 de milioane de internauți, reprezentând mai mult de jumătate din populația sa totală, potrivit unui raport ONU despre economia informației, publicat în luna octombrie.
Doar China (705 milioane), India (333 milioane) și Statele Unite (242 milioane) au mai mulți internauți.
Un studiu realizat de Comitetul de Gestionare a Internetului, un organism public însărcinat cu reglementarea domeniului online în Brazilia, arată că 85% dintre internauții din această țară se conectează online pentru a comunica între ei, în special pentru a schimba mesaje instantanee pe foarte populara aplicație WhatsApp. Iar 77% dintre internauți utilizează rețele de socializare precum Facebook, Instagram și Snapchat.
Însă Brazilia, prima economie din America Latină, nu dispune de programe de "dezintoxicare digitală" la fel de dezvoltate ca acelea din țări precum Coreea de Sud, China și Japonia, unde aceste dependențe sunt considerate o veritabilă problemă de sănătate publică.
La Institutul Delete din Rio de Janeiro , sfârșitul tratamentului nu înseamnă neapărat că pacienții nu mai au nevoie de ajutor, într-o lume în care noile tehnologii sunt omniprezente. "Mulți oameni părăsesc grupul în mod natural, însă ușile sunt mereu deschise. Ei pot să revină în orice moment", a dezvăluit Anna Lucia King.

AGERPRES

top