1059 - 15 ianuarie 2018 - WEEKEND

VEDETE
LIFE INEDIT
LIFESTYLE & SĂNĂTATE

HOROSCOP


VEDETE

Filmul "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, premiat de National Society of Film Critics
Lungmetrajul "Bacalaureat", pentru care cineastul român Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016, a fost desemnat cel mai bun film străin sâmbătă seară la ediţia din acest an a premiilor decernate de National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii, informează site-ul revistei Variety.
La aceeaşi categorie au mai concurat filmele "Faces Places", regizat de JR şi Agnes Varda, şi "120 battements par minute", regizat de Robin Campillo.
În 2017, trofeul acestei categorii a fost câştigat de "Toni Erdmann", o coproducţie cu participare românească, regizată de Maren Ade.
Sâmbătă seară, criticii din NSFC au decis că "Lady Bird", de Greta Gerwig, este cel mai bun film al anului 2017. Cu acest film, Greta Gerwig a câştigat şi premiul pentru regie şi cel pentru scenariu.
Premiile de interpretare au fost acordate actorului Daniel Kaluuya pentru evoluţia sa din filmul "Get Out" şi actriţei Sally Hawkings pentru rolul din pelicula "The Shape of Water".
Willem Dafoe ("The Florida Project") şi Laurie Metcalf ("Lady Bird") au primit premiile pentru roluri secundare.
Producţia cinematografică "Faces Places" s-a impus la categoria "cel mai bun documentar", iar Roger Deakins, directorul de imagine al filmului "Blade Runner 2049", a câştigat premiul pentru cea mai bună imagine.
Premiile decernate în acest an de NSFC au fost dedicate regretatului critic şi istoric de film Richard Schickel.
National Society of Film Critics (NSFC), înfiinţată în 1966 la New York, este una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii şi este alcătuită din 59 de membri - jurnalişti de la cele mai importante publicaţii americane. Printre filmele care au câştigat trofeul principal la galele organizate de NFSC s-au aflat pelicule precum "Moonlight", "Spotlight", "Adieu au langage" şi "Inside Llewyn Davis". 

Un lungmetraj cu Alec Secăreanu, nominalizat la premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic
Lungmetrajul "God's Own Country", în care actorul român Alec Secăreanu interpretează unul dintre rolurile principale, a fost nominalizat marţi la premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, potrivit site-ului revistei Variety.
La aceeaşi categorie vor mai concura filmele "Darkest Hour", "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", "Paddington 2", "The Death Of Stalin" şi "Lady Macbeth".
Filmul "God's Own Country", regizat de Francis Lee, a fost marele învingător la gala British Independent Film Awards (BIFA) din 2017, ce a avut loc la începutul lunii decembrie la Londra, unde s-a impus la trei categorii - "cel mai bun film britanic independent", "cel mai bun actor" (Joshua O'Connor) şi "cel mai bun scenarist debutant" (Francis Lee).
"God's Own Country", un film cu tematică gay, are o acţiune plasată în Marea Britanie şi prezintă povestea de iubire dintre un fermier local (Johnny Saxby, interpretat de Joshua O'Connor), care se îndrăgosteşte de un imigrant român, Gheorghe Ionescu, interpretat de Alec Secăreanu.
Într-o primăvară, tânărul fermier Johnny Saxby din comitatul Yorkshire încearcă uite de dificultăţile şi frustrările zilnice consumând alcool în cantităţi exagerate şi întreţinând raporturi sexuale ocazionale cu bărbaţi necunoscuţi. Totul se schimbă atunci când la ferma lui ajunge un tânăr român, cu ocazia sezonului de primăvară, marcat de naşterea mieilor. Venirea lui Gheorghe reprezintă debutul unei relaţii intense, care îl ajută pe Johnny să renunţe la obiceiurile sale nocive şi să îşi aleagă un alt drum în viaţă, potrivit sinopsisului oficial al acestui film, publicat pe site-ul imdb.com.
Alec Secăreanu s-a născut pe 4 decembrie 1984, în Bucureşti. A absolvit cursurile organizate de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (UNATC) în anul 2004. S-a remarcat, printre altele, în scurtmetrajul "Mătăsari" (2011), filmul spaniol "Canibal" (2014) şi lungmetrajul românesc "Minte-mă frumos în Centrul Vechi" (2016). A primit rolul Gheorghe Ionescu din filmul "God's Own Country" după un casting de şase luni în România, pe durata căruia producătorii peliculei au purtat discuţii cu peste 40 de alţi actori.
Gala de decernare a premiilor BAFTA 2018 va avea loc pe 18 februarie la Royal Albert Hall din Londra. Evenimentul va fi prezentat de actriţa de comedie Joanna Lumley, care a preluat acest rol de la Stephen Fry.

Gala Globurilor de Aur a avut în prim-plan lupta împotriva abuzurilor sexuale
Ediţia din 2018 a Globurilor de Aur a celebrat lupta împotriva violenţelor sexuale la Hollywood şi în lume după unda de şoc declanşată de scandalul Weinstein, producţiile cu personaje feminine obţinând partea leului din premiile acordate, relatează AFP.
"Three Billboards Outside Ebbing, Missouri " şi "Big Little Lies" au fost marii câştigători de duminică, cu câte patru statuete primite.
În cadrul galei de duminică seară producătoarea, prezentatoarea tv şi actriţa Oprah Winfrey a devenit prima femeie de culoare care a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră. "Să spunem adevărul este instrumentul cel mai puternic pe care-l avem. Sunt foarte mândră şi inspirată de toate femeile care s-au simţit suficient de puternice pentru a ridica vocea şi a-şi împărtăşi poveştile lor personale", a declarat vedeta de televiziune favorită a americanilor. "De prea multe timp, femeile nu au fost ascultate sau crezute dacă ele îndrăzneau să spună adevărul în faţa puterii acestor bărbaţi. Dar s-a terminat pentru ei! S-a terminat pentru ei!", a subliniat actriţa, primind ovaţii în picioare şi făcându-le să plângă pe unele dintre actriţele adunate în sala de la Beverly Hilton.
Producătorul Harvey Weinstein, care a domnit la Hollywood timp de decenii, a fost acuzat de peste 100 de femei de hărţuire, agresiuni sexuale sau violuri, iar căderea sa a declanşat o undă de şoc în lumea întreagă şi în toate sectoarele profesionale.
Filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", despre o mamă care cere dreptate cu ajutorul a trei panouri publicitare şi care denunţă inerţia anchetei poliţiei asupra asasinării fiicei sale, a fost desemnat cea mai bună dramă şi a primit alte trei premii, pentru actriţa din rolul principal Frances McDormand, actorul din rolul secundar Sam Rockwell şi scenariul lui Martin McDonagh, care a fost şi regizorul peliculei.
Frances McDormand s-a declarat fericită să participe la "schimbarea tectonică în structura de putere a industriei noastre".
"Lady Bird", fabulă dulce amară despre o adolescentă confuză regizată de Greta Gerwig - omisă totuşi la nominalizările pentru cel mai bun regizor - a primit premiul pentru cea mai bună comedie, iar actriţa Saoirse Ronan a plecat acasă cu statueta pentru cel mai bun rol feminin într-o comedie sau musical.
Aproape toţi participanţii la gala de decernare a Globurilor de Aur s-au îmbrăcat complet în negru, răspunzând la apelul actriţelor din organizaţia Time's Up înfiinţată de mari nume de la Hollywood, precum Natalie Portman şi Jessica Chastain, pentru a finanţa apărarea victimelor abuzurilor sexuale la locul de muncă.
Concentrarea atenţiei asupra violenţelor sexuale a ocultat dezbaterea asupra lipsei de diversitate de la Hollywood, mai ales în condiţiile în care palmaresul de duminică a fost aproape în întregime alb, cu excepţia lui Sterling K. Brown (cel mai bun actor dramatic în serialul "This is Us") şi Aziz Ansari (cel mai bun actor într-un serial de comedie - "Master of none"), notează AFP.
Povestea de dragoste fantastică între o femeie mută şi un monstru reptilian, "The Shape of Water", regizată de mexicanul Guillermo del Toro, a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun regizor şi cel pentru cea mai bună coloană sonoră originală, decernat compozitorului francez Alexandre Desplat.
"The Post", al lui Steven Spielberg, şi "All the Money in the World", al lui Ridley Scott, care a trebuit refăcut de urgenţă pentru a-l scoate din distribuţie pe Kevin Spacey, au plecat cu mâna goală de la gala Globurilor de Aur.
La categoria cel mai bun actor într-o dramă, premiul a fost câştigat, fapt puţin surprinzător, de Gary Oldman, distins pentru rolul lui Winston Churchill din "Darkest Hour". La rândul său, James Franco a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru rolul din "The Disaster Artist".
Drama despre terorism franco-germană "In the Fade", a regizorului german de origine turcă Fatih Akin, a câştigat premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.
La categoria televiziune, drama distopică "The Handmaid's Tale" şi miniserialul "Big Little Lies" au câştigat cele mai importante premii la gala Globurilor de Aur, în care poveştile despre femei au fost în prim-planul unei ceremonii dominate de mişcarea Time's Up pentru combaterea hărţuirii sexuale, relatează Reuters.
"The Handmaid's Tale", o ecranizare a romanului cu acelaşi nume al lui Margaret Atwood, a câştigat premiul pentru cel mai bun serial tv categoria dramă şi premiul pentru cea mai bună actriţă într-un serial dramatic. Actriţa Elisabeth Moss i-a dedicat premiul scriitoarei.
"
Margaret, acest premiu este pentru tine şi toate femeile de dinaintea ta şi de după tine care au fost suficient de curajoase pentru a lua poziţie împotriva injustiţiei şi a intoleranţei", a spus Elisabeth Moss.
Miniserialul "Big Little Lies", despre un grup de femei care trăiesc într-un orăşel înstărit de pe coasta Californiei, a câştigat premiul pentru serial cu durată limitată sau film de televiziune, în timp ce Nicole Kidman, Alexander Skarsgard şi Laura Dern au primit premii pentru actorie.
"Acest show este despre viaţa pe care o prezentăm lumii şi care poate fi foarte diferită de cea pe care o trăim în spatele uşilor închise. Vreau le mulţumesc tuturor celor care au rupt tăcerea în acest an şi au vorbit public despre abuz şi hărţuire", a afirmat Reese Witherspoon, actriţă şi coproducătoare a "Big Little Lies".
"Oamenilor care se simt reduşi la tăcere le spunem că îi vedem, îi auzim şi le vom spune poveştile", a adăugat ea.
Nicole Kidman, care joacă rolul unei victime a violenţei domestice în miniserial, şi Laura Dern, ambele implicate în campania Time's Up alături de Witherspoon, au susţinut discursuri orientate când şi-au primit premiile.
"Personajul pe care îl interpretez reprezintă ceva care este centrul conversaţiei astăzi, abuzul. Cred şi sper că putem provoca schimbarea prin intermediul poveştilor pe care le spunem", a afirmat actriţa australiană.
Serialul recent de la Amazon, "The Marvelous Mrs. Maisel", despre o femeie care se transformă în comediană în New Yorkul anilor '50, a fost câştigătorul surpriză al categoriei cel mai bun serial de comedie sau muzical. La rândul său, nou-venita Rachel Brosnahan a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie.
"Sunt atât de multe poveşti despre femei care trebuie spuse. Aşa că, într-un moment în care intrăm în noul an, haideţi ne angajăm unele faţă de celelalte să promovăm aceste poveşti", a spus Rachel Brosnahan.

Lista completă a câştigătorilor Globurilor de Aur la ediţia 2018
Filmul "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" şi miniserialul de televiziune "Big Little Lies" au dominat, duminică seară, ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, cu câte patru statuete. Noul film al lui Steven Spielberg "The Post" nu a primit niciun premiu, iar "The Shape of Water", filmul cu cele mai multe nominalizări (7), a trebuit să se mulţumească doar cu două premii.
Iată cele 25 de premii decernate în cadrul galei de duminică seară de la Beverly Hilton Hotel.
Cel mai bun film categoria dramă: "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri"
Cel mai bun film categoria musical sau comedie: "Lady Bird"
Cea mai bună actriţă într-o dramă: Frances McDormand ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri")
Cel mai bun actor într-o dramă: Gary Oldman ("Darkest Hour")
Cea mai buna actriţă într-un film musical sau comedie: Saoirse Ronan ("Lady Bird")
Cel mai bun actor într-un film musical sau comedie: James Franco ("The Disaster Artist")
Cel mai bun regizor: Guillermo del Toro ("The Shape of Water")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Allison Janney ("I, Tonya")
Cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri")
Cel mai bun scenariu: Martin McDonagh ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri")
Cel mai bun film de animaţie: "Coco"
Cel mai bun film într-o limbă străină: "In the Fade" (Germania-Franţa)
Cea mai bună coloană sonoră originală: Alexandre Desplat ("The Shape of Water")
Cel mai bun cântec original: "This Is Me" (The Greatest Showman)
Cel mai bun serial de televiziune categoria dramă: "The Handmaid's Tale"
Cel mai bun serial de televiziune categoria musical sau comedie: "The Marvelous Mrs. Maisel"
Cel mai bun miniserial sau film de televiziune: "Big Little Lies"
Cea mai bună actriţă într-un miniserial sau film de televiziune: Nicole Kidman ("Big Little Lies")
Cel mai bun actor într-un miniserial sau film de televiziune: Ewan McGregor ("Fargo")
Cea mai buna actriţă într-un serial de televiziune dramatic: Elisabeth Moss ("The Handmaid's Tale")
Cel mai bun actor într-un serial de televiziune dramatic: Sterling K. Brown ("This Is Us")
Cea mai buna actriţă într-un serial de televiziune musical sau comedie: Rachel Brosnahan ("The Marvelous Mrs. Maisel")
Cel mai bun actor într-un serial de televiziune musical sau comedie: Aziz Ansari ("Master of None")
Cea mai buna actriţă în rol secundar într-un serial, miniserial sau film de televiziune: Laura Dern ("Big Little Lies")
Cel mai bun actor în rol secundar într-un serial, miniserial sau film de televiziune: Alexander Skarsgard ("Big Little Lies").

Kirk Douglas, în vârstă de 101 ani, ovaţionat şi aplaudat în picioare de spectatorii de la Golden Globes Awards
Actorul american Kirk Douglas a fost omagiat duminică seară, fiind ovaţionat şi aplaudat în picioare de spectatorii prezenţi la ceremonia de decernare a Globurilor de Aur, în timpul căreia legendarul artist, în vârstă de 101 de ani, a apărut pe scenă alături de nora lui, actriţa Catherine Zeta-Jones, informează The Independent.
Kirk Douglas, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile, a fost aplaudat în picioare de spectatori, după un scurt tribut video care i-a fost dedicat şi care a fost proiectat pe un ecran de mari dimensiuni.
"Ce zici de asta?" l-a întrebat pe actor Catherine Zeta-Jones, soţia fiului lui Kirk Douglas, la fel de cunoscutul actor Michael Douglas."Foarte bine!", a răspuns veteranul actor hollywoodian.
"În 1991, socrul meu, această legendă vie a Hollywoodului, Kirk, a fost recunoscut de Writer's Guild Of America pentru rolul său în eliminarea 'listei negre de la Hollywood'", a continuat actriţa, povestind apoi felul în care Kirk Douglas a decis să îl angajeze pe renumitul scenarist Dalton Trumbo - unul din numeroşii scenarişti hollywoodieni aflaţi pe "lista neagră", în urma acuzaţiilor privind presupusele lor simpatii comuniste - să realizeze scenariul pentru filmul "Spartacus", în regia lui Stanley Kubrick.
"Catherine, ai spus totul", a spus Kirk Douglas zâmbind. "Am lucrat la un discurs, dar nu vreau să-l spun, pentru că nu aş putea urma vreodată după tine", a adăugat el.
Kirk Douglas, născut pe 9 decembrie 1916, a sărbătorit luna trecută împlinirea vârstei de 101 de ani printr-o petrecere la care au participat membrii familiei sale şi câţiva prieteni apropiaţi.

Actriţa Gillian Anderson a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood
ctriţa Gillian Anderson, interpreta rolului feminin principal din serialul de televiziune "The X-Files", a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood. În cadrul acelei ceremonii, care a avut loc luni, Gillian Anderson i-a adus un omagiu special Danei Scully din "Dosarele X", despre care a spus că este o persoană "înverşunat de independentă" şi un personaj inovator pentru femeile din industria de divertisment, informează PA.
Cunoscuta actriţă, care locuieşte la Londra, a spus că dorea iniţial să joace doar în filme, dar a avut "marele noroc" să îl cunoască pe Chris Carter, creatorul francizei "The X-Files", care i-a oferit rolul agentului special FBI Dana Scully în acest serial poliţist cu accente SF.
"O femeie, care nu era doar obiectul dorinţei unui bărbat, ci o femeie cu voinţă puternică, isteaţă şi curajoasă, pasionată de cariera ei şi înverşunat de independentă", a declarat Gillian Anderson, vorbind despre personajul Dana Scully, în timpul ceremoniei de luni.
"Era o tipologie feminină care nu mai fusese descrisă până atunci în televiziune şi, aşa cum fanii au dovedit-o foarte repede, un model de care aveau nevoie cu disperare femeile de toate vârstele de pretutindeni şi care pur şi simplu nu se vedeau reprezentate pe micul ecran", a adăugat actriţa.
David Duchovny, interpretul personajului Fox Mulder din "The X-Files", nu a putut fi prezent la ceremonia organizată la Los Angeles, însă steaua lui de pe Hollywood Boulevard se află lângă steaua dedicată colegei sale din distribuţia acestui serial.
El i-a transmis un mesaj lui Gillian Anderson: "Întotdeauna vom rămâne legaţi, ca parteneri, prieteni şi, de acum înainte, vecini"
"Este o onoare incredibilă. Mă simt privilegiată şi recunoscătoare", a declarat Gillian Anderson pentru Press Association. Steaua care îi este dedicată este cea de-a 2.625-a care a fost inaugurată pe Walk of Fame din Hollywood .
În vârstă de 49 de ani, cunoscuta actriţă a vorbit în timpul ceremoniei şi despre afilierea ei la Time's Up, o iniţiativă împotriva hărţuirii, care, folosindu-se de scandalul agresiunilor sexuale de la Hollywood, militează pentru drepturile femeilor din toate industriile.
La ceremonie au asistat şi actorii Bryan Fuller - cunoscut pentru rolul din franciza "Star Trek" - şi Joel McHale, care a apărut în al 10-lea sezon din "The X-Files", difuzat în 2016.
Joel McHale a adus un omagiu carierei şi talentului actriţei Gillian Anderson: "Nu există o actriţă mai bună decât ea, succesul ei este de neegalat, iar ea este o legendă culturală".

Trupa Queen şi Tina Turner, printre laureaţii premiilor Grammy onorifice 2018
National Academy of Recording Arts and Sciences din SUA care organizează gala Grammy Awards a dat publicităţii marţi lista laureaţilor acestor premii onorifice, printre care se numără anul acesta trupa britanică Queen şi cântăreaţa Tina Turner, relatează EFE.
Hal Blaine, Neil Diamond, Emmylou Harris, Louis Jordan şi The Meters completează lista celor care vor fi distinşi cu 'Lifetime Achievement Award', un premiu ce recompensează artiştii care au avut o contribuţie importantă la universul muzicii.
La rândul său, compozitorul de coloane sonore John Williams va fi distins cu 'Trustees Award', acordat pentru contribuţia la lumea muzicii a unor artişti care nu interpretează sau nu participă la recitaluri.
Alături de Williams vor mai primi acest premiu, promotorul de concerte Bill Graham şi impresarul muzical Seymour Stein. De asemenea, Tony Agnello şi Richard Factor vor primi un premiu Grammy pentru contribuţia lor la domeniul tehnicii şi înregistrării muzicale.
Academia de Înregistrare va organiza o ceremonie şi un concert special vara aceasta pentru a înmâna premiile onorifice.

Actorul Tom Hanks crede că se va produce ''o schimbare seismică'' la Hollywood după scandalul de hărţuire sexuală
ctorul Tom Hanks a declarat pentru Press Association că se va produce ''o schimbare seismică'' la Hollywood după scandalul de hărţuire sexuală care a zguduit industria filmului.
Laureat cu Oscar, actorul, care poate fi văzut în rolul legendarului editor de la Washington Post, Ben Bradlee, în cea mai recentă peliculă a lui Steven Spielberg, ''The Post'', a adăugat că are loc ''o recunoaştere'' şi că ''s-a produs trecerea Rubiconului''.
Referindu-se la ceremonia Globurilor de Aur de duminică, în care participanţii au purtat ţinute negre în semn de solidaritate cu victimele agresiunilor sexuale, Hanks a declarat pentru Press Association: ''A fost un lucru important''.
''De cele mai multe ori este o petrecere prostească ca un fel de mic dejun cu clătite unde lumea aşteaptă să vadă ''cine va câştiga televizorul color'' aşa că există entuziasm atunci când sunt anunţaţi câştigătorii, dar nu am mai fost într-o încăpere care să fie atât de concentrată pe o schimbare majoră şi completă în industrie'', a menţionat actorul.
''Mereu e vorba de politică, mereu se ţin predici în van, mereu se spun glume despre ce se întâmplă.''
''Dar nu, mişcarea time's up nu este o glumă şi are loc o recunoaştere şi aş spune că ceremonia de săptămâna trecută este prima dintr-o nouă eră care a început, Rubiconul a fost traversat'', a declarat Hanks.
Întrebat despre discursul lui Oprah Winfrey, în care vedeta tv le-a spus tinerelor fete ''că se ivesc zorii unei noi zile'' când nimeni nu va mai trebui să spună MeToo, Hanks a comentat: ''Oprah stătea pe un piedestal şi cred că în timp ce vorbea, pe aleea din faţa hotelului Hilton, apele s-au despicat în două şi deodată puteai vedea baza, iar chelnerii se duceau şi veneau, ca pe o scurtătură. După ce s-a oprit, apele s-au împreunat din nou, dar nu a fost doar un moment însufleţit, a fost un discurs antrenant. ''

Ed Sheeran domină topurile britanice în prima săptămână din 2018
Cântăreţul Ed Sheeran domină topurile muzicale britanice în prima săptămână din 2018 şi ocupă prima poziţie atât în clasamentul albumelor, cât şi în cel al single-urilor, a anunţat vineri Press Association.
Cel mai recent material discografic al cântăreţului Ed Sheeran, intitulat "Divide", s-a menţinut pentru încă o săptămână pe primul loc în topul albumelor, iar cântecul "Perfect" ocupă pentru a cincea oară prima poziţie în topul single-urilor.
Potrivit PA, este pentru a patra oară în istoria topului britanic când un album al unui artist şi un cântec extras de pe acelaşi material discografic ocupă simultan primele locuri în topul albumelor respectiv în cel al single-urilor.
În topul single-urilor din prima săptămână din 2018, locul al doilea este ocupat de cântecul "River" - o colaborare a lui Ed Sheeran cu rapperul american Eminem. Locul al treilea este deţinut de piesa "Man's Not Hot", interpretată de Big Shaq.
Topul 5 al single-urilor este completat de cântecul "Anywhere" (Rita Ora) şi de piesa " Havana " (Camila Cabello şi Young Thug).
În topul albumelor, discul "The Thrill Of It All" al cântăreţului Sam Smith s-a menţinut pe locul al doilea, iar materialul discografic "Human" al rapperului Rag 'N' Bone Man a urcat pe locul al treilea.
Albumul "Revival" al rapperului american Eminem a coborât pe poziţia a patra.
În plin sezon al premiilor cinematografice, coloana sonoră a filmului "The Greatest Showman", considerat de criticii de specialitate o veritabilă extravaganţă muzicală, în care rolurile principale sunt interpretate de Hugh Jackman şi Zac Efron, a urcat 15 locuri până pe poziţia a cincea.
Dubla victorie repurtată de Ed Sheeran în topul britanic marchează un început de an exploziv pentru artist, care îşi va face debutul în serialul animat american "The Simpson" într-un episod ce va fi difuzat de postul Fox duminică seară. În acel episod, Ed Sheeran îşi împrumută vocea unui personaj excentric - un tânăr pianist britanic, al cărui nume este Brendan -, care acceptă să predea lecţii de pian elevei Lisa. 

Pink va interpreta imnul naţional american la Super Bowl 2018
Cântăreaţa Pink va da startul celei de-a 52-a ediţii a Super Bowl şi va interpreta imnul naţional înainte de disputarea finalei din 2018 a campionatului de fotbal american, ce va avea loc pe 4 februarie în oraşul Minneapolis, au anunţat luni reprezentanţii National Football League (NFL), citaţi de Reuters.
Acel moment artistic va marca prima apariţie a cântăreţei Pink pe scena de la Super Bowl. La ediţiile recente ale Super Bowl, imnul naţional al Statelor Unite a fost interpretat de o serie de artişti de marcă, precum Lady Gaga, Luke Bryan şi Idina Menzel.
Interpretarea imnului naţional a reprezentat un subiect de discuţie major în timpul actualului sezon al NFL, în contextul în care numeroşi jucători de fotbal american au ales să îngenuncheze, să se culce pe gazon sau să stea în picioare şi cu braţele încrucişate în timpul intonării imnului, pentru a protesta astfel faţă de inegalităţile rasiale şi faţă de brutalităţile comise de Poliţia din Statele Unite.
Protestele lor au fost criticate de administraţia preşedintelui Donald Trump, care a considerat că aceste acte profund demonstrative reprezintă o ofensă la adresa armatei americane.
Vicepreşedintele Mike Pence a plecat de la un meci din NFL ce a avut loc la Indianapolis în debutul sezonului, după ce mai mulţi jucători au protestat în această manieră în timpul intonării imnului american.
Reprezentanţii NFL au anunţat recent că Justin Timberlake este artistul care a fost invitat să susţină un recital în pauza finalei de la Super Bowl 2018.
De asemenea, NFL a anunţat luni că Alexandria Wailes va interpreta în limbajul semnelor atât imnul naţional, cât şi cântecul patriotic "America The Beautiful".
Gala Super Bowl este cel mai urmărit eveniment difuzat de industria de televiziune americană , care atrage în fiecare an peste 100 de milioane de telespectatori.

Ricky Martin a dezvăluit că s-a căsătorit cu partenerul său, Jwan Yosef
Starul muzicii latino-americane Ricky Martin a dezvăluit că s-a căsătorit cu partenerul său de doi ani, Jwan Yosef ... şi că plănuiesc o petrecere de pomină pentru a marca evenimentul, informează London Evening Standard şi AFP.
"Sunt soţ", a declarat miercuri seara cântăreţul portorican pe postul de televiziune E!, fără a preciza data ceremoniei. "Vom face o petrecere mare în câteva luni", a adăugat artistul recompensat cu două premii Grammy, unul dintre cele mai populare staruri latino-americane.
În vârstă de 46 de ani, Ricky Martin şi-a început relaţia cu Jwan Yosef, un artist suedez de origine siriană, în vârstă de 33 de ani, în 2016.
Cuplul şi-a anunţat logodna în luna noiembrie şi trăieşte la Los Angeles de câteva luni.
"Am făcut schimb de jurăminte (...), am semnat toate documentele pe care trebuia să le semnăm, contractele prenupţiale şi restul", a declarat el.
Artistul poate fi văzut în curând în serialul "The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story", a cărui lansare este programată pentru 17 ianuarie, unde joacă rolul lui Antonio D'Amico, partenerul creatorului de modă, în vârstă de 46 de ani.
Serialul, dedicat momentului asasinării lui Versace la vârsta de 50 de ani de către criminalul în serie Andrew Cunanan, va fi difuzat pe postul american FX.

Gwyneth Paltrow s-a logodit cu unul dintre creatorii serialului "Glee"
Actriţa americană Gwyneth Paltrow a confirmat luni că s-a logodit cu producătorul de televiziune Brad Falchuk, unul dintre creatorii serialelor de televiziune "Glee" şi "American Horror Story", informează DPA.
Cunoscuta actriţă, premiată cu Oscar, a confirmat informaţia publicând pe Twitter un mesaj ce a inclus un emoji care simbolizează un inel de logodnă şi o fotografie care prezintă coperta celui mai recent număr al revistei sale de lifestyle, Goop. Imaginea îi prezintă pe cei doi logodnici în timp ce stau îmbrăţişaţi.
"
Ne simţim incredibil de norocoşi că am ajuns în acest punct din vieţile noastre", a transmis cuplul într-o declaraţie pentru presă, prezentată în emisiunea de televiziune "Good Morning America".
Gwyneth Paltrow, devenită celebră după rolul interpretat în filmul "Shakespeare in Love", şi Brad Falchuk, unul dintre creatorii serialelor de televiziune "Glee" şi "American Horror Story", au o relaţie care a început în 2014.
Deocamdată, cei doi nu au anunţat data la care se vor căsători.
Gwyneth Paltrow a fost căsătorită cu Chris Martin, solistul trupei Coldplay, în perioada 2003 - 2016. Actriţa americană şi rockerul britanic au împreună doi copii şi şi-au anunţat despărţirea în 2014 prin intermediul unei declaraţii de presă comune, ce a inclus o expresie devenită de atunci celebră - "conscious uncoupling" ("despărţire conştientă").
Brad Falchuk are şi el doi copii cu prima soţie a lui, Suzanne Bukinik, cu care a fost căsătorit în perioada 1994 - 2013.

Hugh Grant va deveni tată pentru a cincea oară în şapte ani
Actorul britanic Hugh Grant urmează să devină tată pentru a cincea oară - alături de prietena sa producătoarea TV suedeză Anna Eberstein, informează London Evening Standard.
Copilul va fi al cincilea pentru actor în ultimii şapte ani şi al treilea pentru Hugh şi partenera sa.
Chiar dacă actorul nu a anunţat personal vestea, mama lui Eberstein, Susanne, a confirmat unui ziar suedez că fiica sa aşteaptă un copil.
"Sunt foarte fericită că voi mai avea un nepot.Va naşte destul de curând", a precizat Susanne.
Grant şi Eberstein, care au putut fi văzuţi duminică la gala decernării Globurilor de Aur, au împreună doi copii, un fiu, John, născut în 2012, şi una al doilea copil, născut în decembrie 2015.
Numele celui de-al doilea copil a rămas însă un mister. Naşterea sa a fost confirmată în 2015 de mama Annei în ziarul suedez Örnsköldsviks Allehanda.
Grant mai are doi copii cu Tinglan Hong: Tabitha, născută în 2011, şi Felix, născut în 2013.

Sir Tom Jones a dezvăluit de ce s-a întors definitiv în Regatul Unit
Sir Tom Jones nu se simţea bine în locuinţa sa din Los Angeles după moartea soţiei sale, aşa că a vândut-o şi s-a întors definitiv în Regatul Unit.
Vedeta în vârstă de 77 de ani a vândut reşedinţa din LA şi acum locuieşte permanent în Regatul Unit, ceea ce soţia lui nostalgică şi-a dorit să facă înainte de a muri, relatează duminică Press Association.
Lady Melinda Rose Woodward, care a fost căsătorită cu cântăreţul galez timp de 59 de ani, a murit brusc de cancer la vârsta de 75 de ani, în aprilie 2016.
"M-am întors acum definitiv în Regatul Unit, pentru că soţia mea a murit în 2016''. ''Casa noastră era în LA. Dar nu mă mai simţeam bine acolo'', a declarat Sir Tom Jones pentru Sunday Mirror.
"
A vrut se întoarcă în Marea Britanie, i-a fost întotdeauna dor de casă''. ''Apoi s-a îmbolnăvit şi nu am putut să ne întoarcem. În ultima sa săptămână de viaţă, mi-a spus să mă întorc. Mi-a spus iau un apartament în Londra''. ''I-ar fi plăcut se întoarcă, dar am amânat prea mult acest lucru'', a mărturisit cântăreţul.
Tom Jones, care a revenit de curând pe micile ecrane ca antrenor la ''Vocea Regatului Unit'', alături de Jennifer Hudson, Will.i.am şi noul membru al juriului Olly Murs, a mai declarat că soţia sa decorase casa din Los Angeles .
El a spus că, în afară de fotografii şi de o lucrare de artă, cumpărătorul "a dorit totul, mobilierul şi toate lucrurile", ceea ce, a afirmat el, "a fost grozav pentru mine pentru că nu aş fi putut să pun toate lucrurile într-un apartament".
Sir Tom şi Lady Melinda, cunoscută sub numele de Linda, erau căsătoriţi din 1957 şi au un fiu, Mark.

Vânzări record ale discurilor lui David Bowie, în primii doi ani după decesul cântăreţului
Fanii lui David Bowie din Marea Britanie au cumpărat peste 5 milioane de discuri ale artistului în ultimii doi ani. Celebrul cântăreţ britanic a murit la vârsta de 69 de ani pe 10 ianuarie 2016 şi, de atunci, albumele sale s-au vândut în 2 milioane de copii, iar single-urile sale în 3,1 milioane de unităţi, informează Press Association.
Noile date comunicate de Official Charts Company, care au totalizat vânzările din Marea Britanie pe suporturi fizice, descărcările digitale şi vânzările echivalente serviciilor de streaming asociate discurilor lui David Bowie, după decesul muzicianului, cauzat de cancer hepatic, arată că fanii acestuia au redescoperit întregul catalog al artistului şi au cumpărat cu frenezie albumele sale de tip Greatest Hits, înregistrări live şi discuri aniversare.
Cel de-al 25-lea album de studio al muzicianului - care a fost şi ultimul - intitulat "Blackstar", lansat cu doar două zile înainte de moartea cântăreţului, a ajuns pe primul loc în topul celor mai bine vândute materiale discografice în Marea Britanie în anul 2016, fiind în acelaşi timp cel mai popular album al lui Bowie după moartea sa.
"Blackstar" s-a vândut în 446.000 de unităţi (pe toate tipurile de formate), iar colecţia sa din 2008 "Best Of Bowie" s-a clasat pe locul al doilea, cu 335.000 de copii vândute.
O altă retrospectivă muzicală a celebrului artist, "Legacy", lansată în 2016, a ocupat poziţia a treia, cu 247.000 de copii vândute.
Alte trei albume ale lui David Bowie s-au vândut fiecare în peste 100.000 de unităţi după ianuarie 2016: "Nothing Has Changed - The Very Best Of", "The Rise and Fall of Ziggy Stardust" şi "Hunky Dory".
Peste 3 milioane de single-uri ale cântăreţului britanic au fost vândute după moartea sa. Această cifră include echivalentul celor 241 de milioane de difuzări ale cântecelor sale pe platforme de streaming.
Single-ul său "Heroes" din 1977 a fost cel mai popular în ultimii doi şi a reintrat în topul britanic pentru prima dată în ultimii 39 de ani în săptămâna decesului artistului, ajungând până pe locul al 12-lea.
Colaborarea sa cu trupa Queen, single-ul "Under Pressure", care a ocupat primul loc în topul britanic în noiembrie 1981, a ocupat locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute piese ale lui David Bowie după decesul său, fiind urmată de cântecele "Life On Mars" şi "Let's Dance".

Alain Delon: Voi părăsi această lume fără regrete
Alain Delon, unul dintre cei mai cunoscuţi actori francezi, a declarat că va părăsi "această lume fără regrete" într-un interviu apărut joi într-un număr special al revistei Paris Match consacrat carierei sale de 60 de ani, informează AFP.
"Viaţa nu îmi mai aduce prea multe lucruri. Am cunoscut totul, am văzut totul. Dar, mai ales, urăsc această epocă, mă face să vomit", a declarat starul francez, în vârstă de 82 de ani, în finalul acestui interviu ce a fost publicat sub titlul "Moi, Delon: l'interview de sa vie" ("Eu, Delon: Interviul vieţii sale"). Interviul a fost realizat de jurnalista Valérie Trierweiler.
"
Sunt acei oameni pe care îi urăsc. Totul este fals, totul este deformat. Nu mai există respect, nu se mai respectă cuvântul dat. Doar banii contează. Auzi vorbindu-se despre crime pe tot parcursul zilei. Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete", a declarat Alain Delon în acest interviu în care a vorbit despre cariera lui, relaţiile dificile cu familia sa, femeile pe care le-a iubit şi prietenii pe care i-a pierdut.
"Aproape toată lumea a murit", a subliniat starul francez, protagonistul din filmul "Ghepardul" (1963), extrem de afectat în urmă cu câteva luni de decesul lui Mireille Darc, actriţa care i-a fost parteneră de viaţă în anii 1970.
Întrebat dacă există o femeie în viaţa lui actuală, actorul a spus că nu a găsit-o încă. "Nu spun că nu există candidate. Sunt 10 candidate, dar, pentru moment, niciuna nu-mi convine pentru a-mi sfârşi viaţa alături de ea (...) putea să mă căsătoresc cu o femeie dacă ea ar fi dispusă să mă însoţească până la sfârşit", a explicat starul francez.
Alain Delon a precizat, de asemenea, că filmările de la ultimul lungmetraj al lui, regizat de Patrice Leconte, în care va juca alături de Juliette Binoche, "au acumulat întârzieri". Actorul şi-ar dori în acelaşi timp urce "pe scenă pentru ultima dată" într-un spectacol de teatru.
Cel mai recent film cu Alain Delon datează din 2008. În acel lungmetraj, intitulat "Asterix aux jeux olympiques", de Frederic Forestier şi Thomas Langmann, celebrul actor francez interpretează cu multă autoironie rolul lui Iulius Caesar. În teatru, Alain Delon a putut fi văzut pentru ultima dată pe afişul spectacolului "Une Journee ordinaire", de Eric Assous, în 2013.

top

LIFE INEDIT

Admiratorii lui Oprah Winfrey îi solicită vedetei să candideze la preşedinţie după discursul de la Globurile de Aur
Admiratorii lui Oprah Winfrey au luat cu asalt Twitterul luni cerându-i vedetei să candideze la preşedinţia Statelor Unite după ce prezentatoarea a ţinut un discurs înflăcărat în cadrul Globurilor de Aur în sprijinul celor care au dezvăluit agresiunile sexuale de la Hollywood şi nu numai, informează Reuters.
Un val de postări pe Twitter cu hashtagurile #Oprahforpresident şi #Oprah2020 au urmat discursului vedetei de la Globurile de Aur în cadrul cărora Winfrey a devenit prima femeie de culoare care a primit un premiu pentru întreaga carieră.
Actriţă, producătoare de film şi televiziune şi directoarea postului de televiziune OWN (Oprah Winfrey Network), Winfrey, în vârstă de 63 de ani, a fost răsplătită pentru faptul că reprezintă un model pentru femei şi pentru că a promovat personajele feminine puternice.
''Discursul acela a fost foarte tare #timesup #oprahforpresident'', scrie realizatoarea postului de televiziune din Boston, Cassy Arsenault, într-una din multele îndemnuri adresate lui Winfrey pentru a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale americane, din noiembrie 2020.
Prezentatoarea de televiziune, câştigătoare a premiului Emmy, Charles Adler, scrie: ''Trei preşedinţi începând cu anii '80 şi-au câştigat cu uşurinţă eticheta de bun comunicatori: Reagan, Clinton şi Obama. #OprahWinfrey ar putea fi următoarea.''
Preşedintele republican Donald Trump şi-a bazat de asemenea campania de succes din 2016 pe reputaţia obţinută în urma participării la emisiunea de televiziune ''The Apprentice''.
În ultimii ani, Winfrey şi-a folosit notorietatea pentru a sprijini candidaţi la prezidenţiale din partea Partidului Democrat: Barack Obama, atunci când lupta pentru a deveni primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, în 2008, şi Hillary Clinton în campania împotriva lui Trump din 2016.
În trecut, Winfrey a declarat că nu este interesată să candideze la preşedinţie, spunând când a fost întrebată despre alegerile prezidenţiale din 2020 într-un interviu pentru CBS din octombrie că ''Nu voi candida la nicio funcţie''.
Cu toate acestea, Los Angeles Times l-a citat pe Stedman Graham, partenerul de viaţă al vedetei, că ar fi spus duminică: ''Oamenii sunt cei care decid... ar face asta cu siguranţă''.
Ceremonia decernării Globurilor de Aur, avanpremiera decernării premiilor Oscar, s-a desfăşurat în umbra scandalului în care zeci de bărbaţi puternici din industria filmului, politică şi media au fost acuzaţi de abuz sexual şi hărţuire.
Winfrey, care alături de cea mai mare parte a vedetelor feminine, a abordat o ţinută neagră în semn de sprijin pentru victimele agresiunii sexuale, este prima femeie de culoare laureată cu premiul Cecil B. DeMille, călcând pe urmele lui Meryl Streep, Steven Spielberg, Barbra Streisand şi Sophia Loren.
În discursul său, Winfrey a elogiat femeile care şi-au făcut cunoscute poveştile de hărţuire sexuală şi abuz şi a declarat că se văd ''zorii unei noi zile'' pentru fete şi femei. ''Iar când noua zi va începe în sfârşit se va datora unei mulţimi de femei minunate, multe aflate aici în seara aceasta, şi câtorva bărbaţi excepţionali, care au luptat aprig pentru a deveni liderii care ne conduc către vremurile în care nimeni nu va mai trebui să spună 'me too' din nou'', a spus Winfrey referindu-se la campania #MeToo destinată conştientizării problemei hărţuirii sexuale.
Winfrey a avut o copilărie săracă, crescută doar de mama sa şi a fost gazda emisiunii care îi poartă numele, ''The Oprah Winfrey Show'', timp de 25 de ani, înainte să renunţe, în 2011. ''Vreau îmi exprim recunoştinţa faţă de toate femeile care au îndurat ani de abuzuri şi agresiune pentru că, asemenea mamei mele, aveau copii de hrănit şi facturi de plătit şi visuri de urmat''.
În discursul său, a rememorat faptul că a fost inspirată, în copilărie, de Sidney Poitier, câştigătorul premiului Cecil B. DeMille, primul actor de culoare care a câştigat un Oscar la categoria ''cel mai bun actor''. ''Mai există încă speranţă dacă în acest moment sunt fetiţe care urmăresc gala şi văd că am devenit prima femeie de culoare care a primit acelaşi premiu'', a spus Winfrey.
Vedeta a produs şi a jucat în ''Selma'' (2014), un film pe tema drepturilor civile, ''The Immortal Life of Henrietta Lacks'' (2017) şi a fost nominalizată la Oscar în 1986 pentru rolul său în pelicula "The Color Purple'', pe care mai târziu a finanţat-o pentru a fi transformată într-un musical pe Broadway.
Chiar şi după ce emisiunea sa nu se mai difuzează, influenţa vedetei în cultura populară rămâne puternică.
Revista Forbes a estimat averea vedetei la 3 miliarde de dolari net şi a plasat-o pe locul al treilea pe lista celor mai bogate femei care au reuşit prin forţe proprii.

Doi americani au câştigat peste un miliard de dolari la loteria Powerball
Doi americani au câştigat la interval de două zile o sumă cumulată de peste 1 miliard de dolari la jocul loto Powerball din Statele Unite, au anunţat duminică reprezentanţii loteriei potrivit cărora acesta ar fi cel mai mare câştig înregistrat în istoria SUA într-un weekend, relatează luni AFP.
O persoană din New Hampshire (nord-est) a câştigat 560 de milioane de dolari în timp ce două zile mai devreme un alt norocos a dat lovitura obţinând 450 de milioane de dolari în Florida .
Biletul câştigător din New Hampshire a fost vândut în Merrimack , un oraş cu doar 25.000 de locuitori, potrivit reprezentanţilor loteriei.
În Florida , biletul câştigător a fost vândut într-o băcănie din mica localitate Port Richey. Identitatea celor doi norocoşi nu a fost dezvăluită.

Spania, a doua ţară cea mai vizitată din lume după Franţa
Spania a devenit în 2017 a doua ţară cea mai vizitată din lume după Franţa şi depăşind Statele Unite - cu 82 de milioane de turişti străini, a declarat şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, citat de AFP.
"82 milioane de cetăţeni străini au vizitat Spania anul trecut, cu 9% mai mult decât în 2016, generând venituri de 87 miliarde de euro, în creştere cu 12% ", a declarat miercuri Rajoy la un summit al ţărilor din sudul UE axat pe imigraţie.
"Am devenit a doua ţară din lume în ceea ce priveşte numărul de vizitatori şi venitul pe turist", a completat el, lăudând eforturile depuse de industria turistică spaniolă pentru a fi mai competitivă.
Turismul spaniol şi-a a doborât de asemenea propriul record pentru al cincilea an consecutiv, în pofida unui 2017 marcat de atentatele teroriste din august din Catalonia (16 morţi) şi de grava criză politică care a zguduit în toamnă această regiune, cea mai vizitată a ţării.
În octombrie, numărul turiştilor a scăzut cu aproape 5% într-un an în Catalonia, pe fondul unor demonstraţii masive după ce referendumul pentru autodeterminare a fost interzis.
În 2016, Spania a primit 75,3 milioane de vizitatori, situându-se imediat în spatele Statelor Unite, cu 75,6 milioane de turişti, în timp ce Franţa a rămas clar în fruntea clasamentului, cu 82,6 milioane de vizitatori, potrivit cifrelor Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), care va publica luni noile sale statistici pentru 2017.
Numărul de turişti care au vizitat Franţa în 2017 ar putea ajunge la 88 - 89 de milioane de persoane, potrivit unei estimări prezentate în decembrie de către Ministerul Afacerilor Externe din această ţară.

Turkmenistan, cea mai bună destinaţie pentru turismul istoric în 2018
Turkmenistanul a fost desemnat cea mai bună destinaţie turistică în 2018 la categoria "Istorie", în urma unui sondaj realizat de canalul italian de televiziune Rai Tre, în rândul telespectatorilor, informează agenţia de presă ORIENT.
Pe teritoriul Turkmenistanului se află numeroase locuri istorice, precum vechiul oraş Altyn-Depe, din epoca bronzului, sau Nissa, capitala imperiului părţilor, ori monumente din Evul Mediu, cum sunt mausoleele Il-Arslan şi Tekesh sau minaretul Kutlug-Timur.
La începutul lunii decembrie 2017, Turkmenistan a adoptat un program de stat privind scoaterea la suprafaţă a monumentelor istorice şi culturale de-a lungul Drumului Mătăsii şi popularizării moştenirii culturale.
Pe lângă Turkmenistan, Rai Tre a desemnat Polinezia franceză şi Filipinele drept cele mai bune destinaţii turistice în 2018 la categoria "Paradis", în timp ce San Francisco şi Seul sunt câştigătoare la categoria "Viaţă urbană", iar Jericoacoara (Brazilia) şi Peru la categoria "Natură".

Americanii din Boston se vor încălzi cu gaze din Siberia
La începutul acestei ierni nimeni nu se aştepta ca SUA să se aprovizioneze cu gaze naturale din Europa, având în vedere că, în condiţii obişnuite, SUA sunt cel mai mare producător mondial de gaze naturale, transmite Bloomberg.
Însă valul de frig care a lovit recent coasta de Est a SUA a dus la creşterea preţurilor pe piaţa spot la un nivel record, astfel că un cargo cu gaz natural lichefiat a plecat din Marea Britanie spre Boston, iar o parte din LNG-ul de pe nava cargo provine de la un proiect din Siberia care este vizat de o serie de sancţiuni introduse de administraţia de la Washington.
Potrivit datelor analizate de Bloomberg, nava Gaselys urmează să ajungă la Boston în data de 22 ianuarie după ce a încărcat LNG de la un terminal de stocare a gazelor din Isle of Grain, în apropiere de Londra. Acest terminal a primit recent prima livrare de gaze naturale lichefiate de la proiectul Yamal, Siberia , inaugurat la începutul lunii trecute de Vladimir Putin.
"
Gazele naturale de oriunde sunt acum profitabile pe piaţa din nord-estul SUA deoarece preţurile sunt cele mai mari din lume" a declarat Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd. din Londra.
Aceasta va fi prima livrare de GNL din Europa spre SUA după o livrare care a avut loc în luna iunie 2014. Importurile de GNL ale SUA, în principal din Trinidad Tobago via Boston, au scăzut foarte mult după ce în 2016 SUA au început să exporte GNL de la facilităţile de pe coasta Golfului Mexic.
Luna trecută, Rusia a inaugurat proiectul de gaze naturale lichefiate Yamal în zona Arctică a Siberiei, un proiect gigantic construit în condiţii climatice şi geologice extreme. Acest proiect de 27 de miliarde de dolari pe an, unul din cele mai ambiţioase din lume, vizează construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale cu o capacitate iniţială de 5,5 milioane tone pe an, care în 2019 ar urma să ajungă la 16,5 milioane tone pe an. Acest proiect, demarat de producătorul rus de gaze naturale Novatek, grupul francez Total şi cel chinez CNPC, a fost supus unor sancţiuni din partea SUA încă din 2014 din cauza implicării Moscovei în criza din Ucraina.
Cu toate acestea, James Henderson, director la Oxford Institute for Energy Studies, subliniază că nu este nimic ironic în faptul că SUA vor fi aprovizionate cu gaze naturale lichefiate provenite de la proiectul Yamal. "Este o tranzacţie normală. LNG ar trebui să călătorească la nivel global până acolo unde există cerere", a spus James Henderson.
La nivel global, SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze naturale, devansând Rusia, graţie tehnologiei fracturării hidraulice. Potrivit celor mai recente date ale Administraţiei americane pentru Informatii in domeniul Energiei (EIA), SUA au produs în primele zece luni din 2017 o cantitate de aproximativ 626 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 11% mai mult decât a produs Rusia în aceeaşi perioadă. 

Valorile creşterii nivelului apelor în urma topirii gheţarilor, ''mascate'' de scufundarea solului oceanic (studiu)
Măsurătorile şi estimările efectuate timp de decenii pentru calcularea creşterii nivelului oceanelor ar fi putut subestima amploarea acestei probleme, avertizează experţii, deoarece oamenii de ştiinţă nu au luat în calcul faptul că masa totală a suprafeţelor acoperite, aflată în creştere ca urmare a topirii gheţarilor şi a banchizelor, provoacă subsidenţa solului oceanic, informează luni Science Alert.
Potrivit acestei teorii, avansată de echipa de oameni de ştiinţă care a realizat cercetarea, pe măsură ce masa totală a oceanelor creşte în urma topirii gheţii, greutatea provocată de cantitatea de apă în plus determină deformarea şi scufundarea solului oceanic, fenomen ce maschează de fapt volumul real al apei acumulate.
''Pământul nu este o sferă rigidă, ci o sferă care se deformează'', a explicat geologul Thomas Frederikse de la Universitatea Tehnologică Delft din Olanda care a adăugat că ''schimbările climatice nu influenţează numai temperaturile''.
Ca urmare, fundul oceanelor acţionează în mod elastic şi se lasă, iar volumul apei care este în prezent în creştere este mascat în cadrul măsurătorilor realizate cu ajutorul observaţiilor satelitare deoarece acestea indică doar creşterea nivelului apei constatat la suprafaţă.
Pentru cuantificarea gradului în care fundul oceanelor se deformează sub influenţa cantităţii de apă în plus, oamenii de ştiinţă au utilizat diferite estimări ale pierderii de masă a gheţarilor, ale calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica şi ale zonelor în care este depozitată apa.
După calculele lor, timp de aproape două decenii (perioada 1993-2014) creşterea volumului de apă a scufundat solul oceanic cu aproximativ 0,13 milimetri pe an, sau circa 2,5 milimetri în toată această perioadă. Acest lucru nu pare mult, însă în unele regiuni gradul de deformare a solului este semnificativ mai mare - de până la 1 milimetru pe an în Oceanul Arctic şi de 0,4 milimetri pe an în Oceanul Pacific, menţionează sursa citată.
Per total, cercetătorii susţin că evaluările realizate pe masa observaţiilor satelitare ar fi subestimat nivelul creşterii apelor oceanelor cu până la 8%, o valoare ce ar trebui să dea de gândit, potrivit acestora, în special deoarece această variabilă ascunsă va deveni mai semnificativă pe măsură ce încălzirea globală se accentuează.
Descoperirile sunt prezentate în jurnalul Geophysical Research Letters.
Procesul de coborâre a pământului pe care se acumulează depozite de apă a fost accentuat şi de concluziile prezentate în decembrie de o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite care a calculat câtă apă a curs din cer asupra statului american Texas în timpul uraganului Harvey din luna august. Conform estimărilor efectuate pe baza măsurării gradului de compresie a pământului, furtuna de categoria 4 a provocat ploi torenţiale care au ''cântărit'' 127 de miliarde de tone. ''E ca şi cum ai sta pe o saltea, aceasta se lasă. Te ridici, ea îşi revine. Pământul se comportă în mod similar, ca o bucată de cauciuc. Astfel, pământul înregistrează efectele greutăţilor care acţionează pe suprafaţa sa'', a explicat la acea vreme Adrian Borsa din cadrul Scripps Institution of Oceanography.

Arabia Saudită: Femeile vor fi lăsate în această lună să asiste pentru prima dată la meciuri de fotbal
Femeile din Arabia Saudită vor fi lăsate în această lună să asiste pentru prima dată la meciuri de fotbal în acest regat conservator, au informat luni autorităţile, citate de DPA.
Microbistele vor putea intra pe stadioanele importante din această ţară pentru a asista la trei meciuri între echipe locale din cadrul Ligii Profesioniste Saudite, a indicat Centrul pentru Comunicare Internaţională.
Cele trei meciuri sunt programate pentru zilele de 12, 13 şi 18 ianuarie, se indică în declaraţie, fără a fi oferite alte detalii.
În luna octombrie, Autoritatea pentru Sport din Arabia Saudită, o instituţie de stat, a anunţat că de la începutul anului 2018, trei stadioane, până în prezent deschise doar bărbaţilor, vor fi pregătite pentru a fi primi familii, inclusiv prin alocarea de locuri speciale şi de intrări.
Cele trei locaţii unde va fi permisă prezenţa femeilor sunt Stadionul Internaţional Regele Fahd din capitala Riad, Stadionul Regele Abdullah din Jeddah şi Stadionul Prinţul Muhammad bin Fahd din Dammam, în estul Arabiei Saudite.
În luna septembrie, regele saudit Salman bin Abdulaziz a anunţat că femeile vor putea conduce autovehicule începând din luna iunie, o măsură care a pus capăt unei îndelungate interdicţii.
La originea ridicării acestei interdicţii s-ar afla puternicul prinţ Mohammad bin Salman, care încearcă deschidă această ţară conservatoare şi să îi îmbunătăţească imaginea pe plan internaţional.

Un hotel de gheaţă inspirat din seria ''Game of Thrones'' a fost deschis în Finlanda
Fanii seriei ''Games of Thrones'' care au trăit acţiunea din Nordul îngheţat timp de şapte sezoane au acum ocazia să se cazeze într-un hotel de gheaţă inaugurat recent în SnowVillage (Satul de Zăpadă) din Kittilä, Finlanda, având ca inspiraţie lumea creată de George R. R. Martin.
Lapland Hotels a construit în cadrul SnowVillage un hotel realizat în întregime din gheaţă şi zăpadă, în colaborare cu HBO Nordic, o companie subordonată HBO, relatează People.
Hotelul a fost ridicat în doar o lună, la construcţia sa participând sculptori în gheaţă profesionişti din Rusia, Ucraina, Polonia şi Letonia, iar tematica a fost inspirată de serialul ''Game of Thrones''.
Camerele au ca inspiraţie lumea din seria ''Game of Thrones'', precum Hall of Faces, templul din Braavos dedicat Zeului cu mai multe chipuri, un tron îngheţat străjuit de Munte şi un tobogan de gheaţă în formă de dragon.
Hotelul are 24 de camere, dintre care zece sunt apartamente, fiecare având sculpturi de gheaţă unite încastrate în pereţii de gheaţă.
Oaspeţii hotelului care doresc se bucure de această experienţă deosebită au nevoie de haine de iarnă corespunzătoare deoarece temperatura din interior este situată în jurul valorilor de minus 2 - minus 5 grade Celsius, indiferent de temperatura exterioară, conform laplandhotels.com.
Taxa de intrare în SnowVillage, care se întinde pe circa 20.000 de metri pătraţi, este de 18 dolari, iar preţul unei camere este de 200 de dolari pe noapte.
În SnowVillage există, de asemenea, un cinematograf, iar oaspeţii pot lua masa într-un restaurant îngheţat, cu un bar de gheaţă.
SnowVillage, situat la circa 200 de kilometri deasupra Cercului Arctic, a fost construit în sezonul 2017-2018 pentru a 17-a oară. Hotelul este deschis până la 8 aprilie deoarece, până la urmă... vine vara.

China : Locurile de parcare destinate exclusiv femeilor stârnesc controverse pe tema discriminării sexuale
Semnalizate prin indicatoare imprimate cu un toc de pantof negru pe un fundal roz, spaţiile de parcare dedicate în exclusivitate femeilor, mai late decât cele obişnuite, au stârnit controverse pe tema discriminării sexuale în media de socializare din China , informează marţi Xinhua.
Locurile de parcare amenajate în spaţiile pentru servicii din apropierea autostrăzilor din zonele Jiande şi Tonglu, situate în provincia Zhejiang din estul Chinei, sunt de 1,5 ori mai late decât cele obişnuite, culoarea şi simbolul de pe semnele instalate în dreptul lor indicând faptul că acestea sunt ''doar pentru femei''.
Weibo, cel mai important site de microblogging din China, a fost inundat de mesaje pe tema locurilor de parcare pentru persoanele de sex feminin, mulţi utilizatori susţinând că acestea perpetuează stereotipul conform căruia şoferiţele ar fi mai puţin experimentate în comparaţie cu bărbaţii.
''Este sexism pur. Parcarea depinde de abilităţile de conducere, nu de sex'', a scris pe Weibo unul dintre utilizatori care se semnează 'youyouzizi', potrivit sursei citate.
Totuşi, multe dintre utilizatoarele de sex feminin ale reţelei sunt de părere că aceste locuri de parcare demonstrează preocuparea faţă de persoanele aflate în nevoie şi susţin că mesajele ce invocă discriminarea sexuală reprezintă o exagerare.
Conform unui sondaj efectuat pe Weibo, 63,7% dintre 1.700 de respondenţi cred că iniţiativa de a amenaja locuri de parcare doar pentru femei este o idee binevenită.
Fang Hongying, manager al spaţiului de servicii din apropierea autostrăzii Jiande, a declarat că locurile de parcare destinate în exclusivitate femeilor au fost lansate în luna octombrie 2017 şi că abilităţile de conducere a autovehiculului au constituit doar o parte a motivaţiei care a dus la amenajarea lor.
''Locurile de parcare pentru femei se află în apropierea ieşirilor şi a sistemelor de monitorizare, ceea ce este mult mai convenabil pentru conducătoarele auto care se pot simţi mai în siguranţă când iau o pauză sau merg la cumpărături în clădirea principală, în special noaptea'', a spus aceasta.
În ultimii ani, în spaţiul public din China au apărut numeroase facilităţi destinate exclusiv persoanelor de sex feminin. Printre acestea se numără scaune pe care femeile au prioritate sau coridoare ori vagoane de metrou destinate exclusiv lor. De asemenea, pe aeroporturile din unele oraşe precum Beijing, Shenzhen, Wuhan şi Guangzhou au fost deschise zone pentru verificarea de securitate numai pentru femei, personalul explicând că banda specială îmbunătăţeşte eficienţa şi protejează intimitatea pasagerelor.

Alte corpuri cereşti, în afară de Terra, pe care există zăpadă
Zăpezi de aproape doi metri, animale îngropate în zăpadă sau pur şi simplu moarte îngheţate. Zone din America de Nord se confruntă în această perioadă cu un ger năprasnic care a fost comparat cu condiţiile de pe ...Marte. Potrivit Quartz, temperatura din Canada a coborât la un nivel mai mic decât cel de pe Marte (în timpul zilei), cu vârfuri de -42 ° C în Saskatoon, faţă de -28 ° C pe Planeta Roşie, la 27 decembrie. Astfel de comparaţii au inspirat o avalanşă de relatări pornind de la valul artic de pe continentul nord-american. Între acestea, un articol publicat de site-ul earthsky.org prezintă alte zece corpuri cereşti pe care se află zăpadă.
Furtunile de iarnă sunt un fenomen relativ obişnuit pe Terra, însă zăpada există şi pe alte corpuri cereşti, care sunt acoperite total sau parţial de zăpadă şi gheaţă de mai multe tipuri.
Marte. Polul nordic şi sudic de pe Marte au calote de gheaţă care cresc şi descresc în funcţie de anotimpuri. Aceste calote de gheaţă sunt alcătuite în principal din apă lichidă - acelaşi timp de gheaţă care există şi pe Terra. Totuşi, zăpada care cade acolo este constituită din dioxid de carbon - acelaşi ingredient folosit pentru a produce gheaţă uscată pe Pământ. Dioxidul de carbon există în atmosfera marţiană şi, atunci când îngheaţă, cade pe suprafaţa planetei sub formă de zăpadă. Mars Reconnaissance Orbiter, o sondă lansată de NASA, a realizat o serie de fotografii cu dunele de nisip din jurul polului nordic al planetei Marte. Pantele acestor dune sunt acoperite sezonier cu zăpadă de dioxid de carbon şi cu gheaţă.
Enceladus. Enceladus, una dintre lunile lui Saturn, are gheizere care ejectează în spaţiu vapori de apă. După ce ajung în spaţiu, aceştia îngheaţă şi cad pe suprafaţa satelitului sub formă de zăpadă. O parte din acea gheaţă "evadează" totuşi de pe Enceladus şi devine o parte componentă a inelelor lui Saturn. Vaporii de apă provin din oceanul cu apă caldă ce se află sub suprafaţa acoperită de gheaţă a lui Enceladus. Datorită acestor cantităţi de gheaţă şi de zăpadă, care reflectă razele Soarelui, Enceladus este unul dintre cele mai strălucitoare corpuri cereşti din Sistemul Solar.
Triton. Cea mai mare lună a lui Neptun este Triton, care are cea mai rece suprafaţă cunoscută din Sistemul Solar. Atmosfera lui Triton este alcătuită în principal din azot. Acest azot se congelează pe scoarţa satelitului, acoperindu-l cu un strat gros de gheaţă alcătuită din azot. Triton are şi gheizere, la fel ca Enceladus, însă acestea sunt mai mici şi nu ejectează în spaţiu apă, ci jeturi de azot.
Pluto. La extremitatea Sistemului Solar se află planeta pitică Pluto. În 2016, inginerii care coordonează misiunea sondei New Horizon au descoperit un lanţ muntos pe Pluto, unde munţii sunt acoperiţi cu zăpadă de metan şi gheaţă.
Io. Există câteva zeci de sateliţi care orbitează în jurul lui Jupiter, iar pe unul dintre ei, denumit Io, cad "fulgi de zăpadă" constituiţi din atomi de sulf. În 2001, sonda Galileo lansată de NASAS a detectat aceşti fulgi de zăpadă sulfuroasă deasupra polului sudic al lui Io. Sulful este ejectat în spaţiu de un vulcan aflat la suprafaţa satelitului Io. În spaţiu, sulful se răceşte foarte repede şi formează fulgi de zăpadă care cad înapoi pe suprafaţa sa.
Kepler-13Ab. Zăpada ar putea existe la mare distanţă de Terra şi dincolo de limita Sistemului Solar. Kepler-13Ab este o planetă uriaşă şi caldă, aflată la 1.730 de ani-lumină faţă de Pământ. Este de nouă ori mai mare decât Jupiter şi orbitează foarte aproape de steaua sa. Telescopul Spaţial Hubble a detectat prezenţa oxidului de titan - un mineral folosit la fabricarea cremelor de protecţie solară - în atmosfera înaltă a acestei planete. Pe partea rece a lui Kepler-13Ab, care rămâne mereu ascunsă de steaua sa, gravitaţia puternică a planetei ar putea determina acele molecule de oxid de titan să cadă pe suprafaţa planetei şi să se depună sub formă de "zăpadă".
Europa. La fel ca Enceladus, Europa, o lună a lui Jupiter, este o altă lume îngheţată, ce conţine un ocean lichid sub un strat de gheaţă. NASA intenţionează exploreze Europa prin intermediul unei misiuni ce urmează să fie lansată în jurul anilor 2020.
Mimas. Una dintre lunile de mici dimensiuni ale lui Saturn, Mimas, în pofida asemănării sale cu "Steaua Morţii" ("Death Star") din franciza cinematografică "Războiul Stelelor", este de fapt o sferă alcătuită aproape integral din gheaţă şi are un diametru de doar 198 de kilometri.
Luna. Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter, lansată de NASA, este unul dintre vehiculele spaţiale construite de oameni care au detectat gheaţă în craterele umbrite aflate în apropiere de polul nordic şi cel sudic al Lunii.
Mercur. Deşi este cea mai apropiată planetă faţă de Soare din Sistemul Solar, observaţiile realizate de sonda americană Messenger au oferit dovezi care sprijină o teorie mai veche, potrivit căreia Mercur deţine din abundenţă gheaţă şi vapori de alte materii îngheţate în craterele permanent aflate în întuneric din regiunile sale polare.

top

LIFESTYLE & SĂNĂTATE

Somnul mai îndelungat ar putea să îi ajute pe oameni să adopte diete mai sănătoase
O durată mai mare a somnului nocturn ar putea să îi ajute pe oameni să adopte diete considerate mai sănătoase, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, informează Press Association.
Adulţii care şi-au crescut numărul de ore dormite au consumat apoi în timpul zilei mai puţine alimente bogate în zahăr şi au făcut alegeri nutriţionale mai bune, afirmă cercetătorii de la King's College London (KCL).
Autorii studiului spun că descoperirea lor confirmă legătura dintre lipsa somnului şi calitatea deficitară a dietelor.
În cadrul acestui experiment, ale cărui rezultate au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition, coordonatorii lui au încercat crească durata somnului celor 21 de voluntari, care obişnuiau să doarmă mai puţine ore decât recomandările în domeniu - şapte ore pe noapte.
Voluntarii au participat la discuţii cu un grup de experţi în patologia somnului cu scopul de a-şi mări durata somnului cu 1,5 ore.
Experţii le-au recomandat evite cafeina înainte de a dormi, să îşi construiască o rutină de relaxare în fiecare seară şi să încerce să nu meargă la culcare cu stomacul prea plin sau prea flămânzi.
Dintre voluntarii care au primit aceste sfaturi, 86% au petrecut mai mult timp dormind şi aproximativ jumătate au reuşit îşi crească durata somnului nocturn.
Potrivit autorilor studiului, extinderea tiparului somnului a condus la o reducere cu 10 grame a consumului zilnic de alimente bogate în zahăr, în comparaţie cu cantităţile iniţiale.
Ei au remarcat, de asemenea, tendinţa voluntarilor care au început doarmă mai mult de a-şi reduce cantităţile consumate de carbohidraţi.
În grupul de control, ce a cuprins 21 de participanţi, care nu au primit aceste sfaturi, cercetătorii britanici nu au remarcat diferenţe semnificative faţă de perioada anterioară studiului.
Wendy Hall, cercetătoare la departamentul de ştiinţe nutriţionale din cadrul KCL, a spus: "Faptul că extinderea duratei somnului a condus la o reducere a consumului de alimente bogate în zahăr - ne referim la zahărul adăugat în alimente de producători sau în preparatele gătite acasă, dar şi la zahărul din miere, siropuri şi sucurile de fructe - sugerează că o simplă schimbare a stilului de viaţă poate să îi ajute pe oameni să adopte diete mai sănătoase".
"Am arătat că tiparele somnului pot fi modificate relativ uşor în rândul adulţilor sănătoşi folosind o abordare personalizată. Sper să aprofundăm aceste descoperiri prin studii mai îndelungate, care vor examina aportul nutriţional, şi să analizăm comportamentele asociate somnului mai în profunzime, în special în populaţii care se confruntă cu riscul de obezitate şi cu cel de boli cardiovasculare", a declarat Haya Al Khatib, coordonatorul studiului.

Asocierea dintre obezitate şi mutaţiile genetice, dovada că această boală ''nu înseamnă întotdeauna lăcomie'' (studiu)
O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a identificat mutaţiile unei gene care ar putea sta la originea unor cazuri de obezitate, reuşita oferind posibilitatea obţinerii unui tratament în lupta cu această epidemie mondială, informează Science Daily.
Analiza efectuată asupra cauzelor genetice ale obezităţii şi problemelor de sănătate asociate ar putea avea o importantă deosebită pentru găsirea unor modalităţi de tratament a acestora.
În prezent, contra obezităţii sunt disponibile unele medicamente, iar altele sunt în teste, însă cunoaşterea mutaţiilor specifice ce cauzează obezitatea le permite oamenilor de ştiinţă să creeze tratamente care să le ţintească în mod specific.
Noul studiul, efectuat la Imperial College din Londra şi publicat luni în jurnalul Nature Genetics, s-a concentrat pe copiii obezi din Pakistan, ţară în care o echipă de specialişti a identificat anterior o asociere între factorii genetici şi această boală în circa 30% dintre cazuri. Asocierea este cauzată de mutaţii recesive cu şanse mari de a fi moştenite şi transmise mai departe copiilor într-o regiune precum Pakistan din cauza nivelului ridicat de consangvinizare.
În urma procedurii de secvenţionare a genomului, au fost descoperite mutaţii ale unei anumite gene asociate cu obezitatea, adenilat ciclază 3 (ADCY3). În cazul mutaţiilor în ADCY3, proteina implicată nu se formează corespunzător şi nu funcţionează normal, fapt ce contribuie la anormalităţi asociate cu tulburări de control al apetitului şi a mirosului şi chiar cu diabet.
''În cadrul unor studii efectuate anterior pe ADCY3 au fost testaţi şoareci care au fost concepuţi fără acea genă, animalele fiind obeze şi lipsindu-le simţul mirosului (anosmie). Când am testat pacienţii, am descoperit de asemenea că ei aveau anosmie, demonstrând din nou o asociere cu mutaţiile din ADCY3", a declarat profesor Philippe Froguel, preşedintele departamentului de medicină genomică în cadrul Imperial College .
Se consideră că ADCY3 are impact asupra unui sistem care asociază hipotalamusul cu producţia hormonilor care reglementează o mare varietate de funcţii biologice, inclusiv apetitul.
În urma identificării mutaţiilor în cazul pacienţilor pakistanezi, cercetătorii au introdus rezultatele în sistemul ''GeneMatcher'', descris de profesorul Froguel drept o ''agenţie matrimonială pentru genetică''. Ca urmare, un alt grup de oameni de ştiinţă, din Olanda, a contactat echipa de experţi căreia i-a împărtăşit propriile descoperiri cu privire la ADCY3 în urma studierii unui pacient care suferea de obezitate. Acest pacient european a moştenit diverse mutaţii ale genei ADCY3 de la ambii părinţi, ceea ce a dus la obezitate.
Alte conexiuni au fost făcute ulterior după ce un un grup de oameni de ştiinţă danezi a studiat populaţia inuită din Groenlanda al cărei număr redus de membri ar fi putut favoriza consangvinizarea. Şi această cercetare a descoperit o asociere între mutaţiile ADCY3 şi obezitate, iar concluziile sunt publicate de asemenea în Nature Genetics.
''Obezitatea nu înseamnă întotdeauna lăcomie, aşa cum se sugerează deseori'', a subliniat Froguel care a adăugat că ar trebui să se adopte ''o perspectivă pozitivă cu privire la noile tratamente care devin posibile''.

Administrarea pe termen lung a ibuprofenului, asociată cu efecte negative asupra fertilităţii masculine (studiu)
Administrarea regulată a ibuprofenului, un medicament utilizat în mod obişnuit contra durerilor sau a stărilor febrile, poate dăuna fertilităţii masculine, conform unui studiu recent, citat de AFP.
"Atenţie la consumul susţinut de ibuprofen la om", a concluzionat o echipă de cercetători din cadrul Institutului naţional de sănătate şi cercetare medicală (INSERM) din Franţa şi din Danemarca în urma unui studiu care a analizat 31 de sportivi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.
Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian vândut fără reţetă medicală în numeroase state sub diverse denumiri comerciale. Acesta se bucură de popularitate în rândul sportivilor pentru efectul analgezic al acestei substanţe autorizate. Însă, pentru unii pacienţi, cum ar fi cei diagnosticaţi cu artrită, medicamentul este considerat necesar.
Aproape jumătate (14) dintre bărbaţii care au fost monitorizaţi în studiul publicat în jurnalul american PNAS şi-au administrat acest medicament zilnic, iar ceilalţi (17) un luat un placebo.
''Administrarea prelungită a unor doze mari de ibuprofen (1.200 mg/zi, timp de şase săptămâni) a avut asupra tinerilor bărbaţi efecte perturbatoare severe asupra sistemului endocrin care au condus la o stare numită hipogonadism secundar'', au afirmat cercetătorii în cadrul unui comunicat al INSERM.
Hipogonadismul secundar este o dereglare a funcţiilor testiculare care se manifestă printr-un un deficit de testosteron - hormonul sexual masculin - ce este compensat prin hiperactivitatea altor hormoni eliberaţi de glanda pituitară (hipofiză).
''Scopul (studiului) nu este de a alarma populaţia. Tinerii care au luat mult Ibuprofen pe perioade lungi de timp e bine să ştie că acest lucru provoacă dezechilibre hormonale", a explicat pentru AFP Bernard Jégou.
"Spre exemplu în cazul unui maratonist care va lua (ibuprofen) înainte şi după probă beneficiile pentru performanţă sau rezistanţa la durere nu sunt dovedite. În schimb, riscurile pentru sănătatea sa sunt confirmate", a adăugat acesta.
Studiile in vitro efectuate asupra testiculelor subiecţilor decedaţi, care aveau în medie 44 de ani, au confirmat de asemenea efectul nociv al ibuprofenului.
Cercetarea lansează câteva întrebări importante, rămase în suspensie. Efectul persistă în cazul întreruperii administrării ibuprofenului? În cazul unei persoane sănătoasă, tinere, ibuprofenul interferează pe termen lung cu producţia de spermatozoizi?
Un profesor britanic de andrologie, citat de Science Media Center , Allan Pacey, a declarat că, deşi studiul are meritele sale, asocierea cu un potenţial declin al fertilităţii rămâne "de ordinul speculaţiei". "Îi îndemn pe bărbaţii care au nevoie ia ibuprofen să continue (administrarea)", a spus acesta adăugând că este nevoie de studii suplimentare pentru a se şti dacă efectele adverse au debutat la administrarea de doze mai mici şi care este incidenţa asupra fertilităţii.

Finlanda: Spray nazal împotriva dependenţei de jocurile de noroc
Un singur puf şi nevoia de a juca dispare: cercetători finlandezi au anunţat luni lansarea unui studiu unic în genul său, menit să testeze eficienţa unui spray nazal împotriva dependenţei de jocurile de noroc, relatează AFP.
Sprayul conţine naloxon, un medicament împotriva supradozei de opiacee care acţionează asupra producerii dopaminei, un neurotransmiţător legat de plăcere şi care are un rol central asupra dependenţei.
"Nevoia de a juca răspunde unui comportament impulsiv (...) aproape imediat. De aceea am căutat un medicament cu efect rapid (...). Sprayul nazal acţionează în câteva minute", a declarat AFP, Hannu Alho, profesor de toxicologie la Institutul National de Sănătate din Helsinki .
Fiecare dintre cei care s-au oferit ca voluntari - Ahlo speră reunească 130 de participanţi - va putea utiliza sprayul timp de o lună. Jumătate dintre ei vor primi un spray placebo.
Potrivit cercetătorului finlandez, studiul reprezintă o premieră de acest tip.
Alţi oameni de ştiinţă au încercat anterior utilizeze o substanţă similară cu naloxon, în capsule gelatinoase, dar tratamentul nu s-a dovedit eficient, deoarece trebuia să treacă cel puţin o oră pentru ca medicamentul să-şi facă efectul.
Rezultatele studiului finlandez vor fi anunţate peste un an şi jumătate.

Cercetătorii chinezi au pus la punct o imprimantă 3D pentru a produce implanturi dentare
Cercetători chinezi au realizat o imprimantă 3D care produce implanturi dentare, tehnologie care va permite obţinerea mai rapidă de implanturi dentare mai ieftine, conform Xinhua.
Este suficient ca medicii stomatologi scaneze cavitatea bucală şi dinţii pacienţilor, iar imprimanta 3D transformă toate aceste informaţii în modele tridimensionale şi apoi începe să printeze dinţi din pastă ceramică, conform Institutului Kunshan de Cercetări Tehnologice din provincia Jiangsu , în estul Chinei.
De obicei, stomatologii folosesc ceară pentru a lua amprentele dentare ale pacienţilor, iar apoi aceste amprente sunt trimise la un atelier unde sunt produşi dinţii falşi. Întregul proces poate dura mai multe săptămâni, în funcţie de cât de complicată este lucrarea.
Prin comparaţie, imprimarea 3D este mult mai eficientă şi duce la economisirea materialelor. Producerea şi implantarea unui dinte obţinut prin imprimare 3D nu durează mai mult de o săptămână.
Costul unei astfel de imprimante este destul de piperat - în jur de 110.000 de dolari - însă chiar şi aşa reprezintă un sfert din preţul unei imprimante 3D produse în afara Chinei.
Autorităţile de la Beijing susţin dezvoltarea acestui sector tehnologic prin facilităţi fiscale pentru producătorii chinezi. Sistemele de imprimare 3D sunt testate în China pentru foarte multe aplicaţii, de la domeniul construcţiilor la cel alimentar, vestimentar şi în domeniul medical, mai ales în ceea ce priveşte chirurgia.

AGERPRES

top