1067 - 12 martie 2018 - OPINII

ROMANIA DE AZI - Ispita lui Dragnea - de Andrei Cornea
LUMEA ÎN CARE TRĂIM - Pregătirile pentru înţelegerea cu Phenianul - de Andrei Niţă, Columbus , OH
CONTRAEDITORIAL - Putin și parada armelor nucleare - de Octavian Manea


 

 

ROMÂNIA DE AZI

Ispita lui Dragnea
de Andrei Cornea

Dacă nu ajunge la închisoare în lunile următoare, Dragnea va fi tot mai însetat de putere.
Nereușind o doboare pe d-na Kövesi în chip direct, deoarece e limpede , după avizul negativ al CSM, președintele Iohannis are toată dezlegarea refuzepropunereaministrului Justiției, coaliția PSD-ALDE se chinuie inventeze altceva, pentru a scăpa de „inamicul public nr. 1“. Planul suspendării președintelui, fluturat de un an, pare fi fost abandonat. Într-adevăr, el comporta marele risc de a pune în coliziune directă coaliția cu Uniunea Europeană și în general cu aliații occidentali. Vizita numărului doi al Comisiei UE, Frans Timmermans, probabil i-a convins pe Dragnea și pe Tăriceanu un asemenea demers va fi inacceptabil pentru Comisie și România va fi penalizată aspru. Se va vorbi din nou, ca în 2012, despre o lovitură de stat, se vor anunța sancțiuni, va fi activat probabil Articolul 7. Și într-adevăr, faptul îl suspenzi pe președinte numai pentru motivul nu acționează așa cum o dorești, deși acțiunea sa e legală, n-ar putea fi calificat altfel decât ca o lovitură de stat, chiar dacă te folosești de parlament pentru a acționa. În plus, insuccesul previzibil al demiterii prin referendumul ulterior ar atârna greu asupra coaliției.
Cred s-a sperat, până acum, în intimidarea președintelui, mai ales după campaniile dezlănțuite de Antena 3 și de RTV. S-a sperat probabil și  CSM, și el intimidat, va da un aviz pozitiv cererii lui Tudorel Toader. Nu s-a întâmplat așa, ba chiar modul arogant în care Tudorel Toader și-a prezentat cererea de revocare, dar și conținutul acesteia par să-i fi confirmat pe toți cei care au afirmat acțiunea sa e lipsită de temei faptic și juridic.
Așadar, se pare intenția coaliției este acum aceea de a ataca la CCR refuzul probabil al președintelui Iohannis de a o destitui pe d-na Kövesi, susținând ar exista un conflict constituțional între Executiv și președinte. Acțiunea n-ar mai putea fi criticată de Uniunea Europeană, care nu s-ar mai putea opune unei decizii a CCR, iar președintele ar fi obligat s-o demită pe d-na Kövesi. Totuși, fiindcă liderii coaliției nu sunt siguri de rezultat (demersul este extrem de discutabil, așa cum au arătat-o destui până acum), se pare au decis să-i lase ministrului Justiției inițiativa, încercând se disocieze formal de orice acțiune a sa. Totuși, acesta nu poate acționa singur, ci are nevoie de o decizie a guvernului, care este un guvern politic, așa cum Dragnea nu uită niciodată ne spună. Pe scurt, indiferent de cine, sub raport instituțional, va avea inițiativa unei acțiuni la CCR (ar putea-o avea și Senatul ori Camera Deputaților, ori guvernul), răspunderea politică va rămâne a coaliției.
Problema e d-l Dragnea se pregătește săptămâna asta de un congres extraordinar al PSD, la care, cum se aude, va fi propus candidat al PSD la alegerile prezidențiale din 2019. Or, dacă CCR ar admite o eventuală cerere a coaliției de anulare a deciziei președintelui, însăși arhitectura constituțională a statului ar fi profund modificată. Faptul președintele n-ar mai putea refuza demiterea unui procuror general, asta după ce el deja nu mai poate intra în procesul de numire a președinților Înaltei Curți de Casaţie şi Justiție, l-ar împinge mult în direcția unui președinte ceremonial. România ar deveni tot mai mult o republică parlamentară, fie și deghizată sub aparența semiprezidențialismului. Alegerile prezidențiale vor deveni deci destul de irelevante, mai ales pentru un politician ahtiat după putere precum Dragnea.
Ce va decide deci Liviu Dragnea? se lase pe mâna lui Tudorel Toader, încercând rezolveproblemele cu DNA la CCR, cu unele șanse de câștig, fără riște totuși, în caz de eșec, mult mai mult decât încă o compromitere a deja compromisului Tudorel Toader? Dacă îi iese, scapă el și partidul de Kövesi (nu scapă totuși de procesul în curs), dar, prin decizia CCR, face alegerile prezidențiale relativ irelevante și nu mai are rost se prezinte pe sine drept candidat. Și asta cu atât mai mult, cu cât popularitatea sa e mică, iar câștigarea acestor alegeri împotriva lui Iohannis, în dubiu. Or, dacă pierde alegerile prezidențiale, Dragnea e, probabil, terminat ca autoritate în partid și riscă o ia, politic vorbind, pe urmele lui Năstase, Geoană, Ponta.
Sau se consolează cu Kövesi încă un an la cârma DNA și mizează în schimb pe câștigarea alegerilor prezidențiale, devenind candidatul oficial al PSD? N-ar fi exclus vedem la congres un Dragneaacceptând cu recunoștințăcandidatura din partea PSD, în uralele și aplauzele delegaților.
În acest caz, Dragnea și-ar putea face socoteala , odată ajuns el președinte, PSD-ALDE vor schimba la ordinul său din nou legile justiției, astfel încât să-i redea puterile pe care le-au refuzat lui Iohannis. Va redeveni un președinte mai puternic și „jucător“, poate și sub pretextul  „statul paralel“ nu mai e de actualitate. Judecând după oportunismul iresponsabil al politicienilor români, scenariul nu-i imposibil. Totul este însă ca foștii colegi de partid accepte ca, odată scăpați de Dragnea președinte al partidului, devenit președinte al României, și-l ia în continuare drept jupân. Ceea ce nu-i tocmai sigur. Și, bineînțeles, rămâne loteria alegerilor prezidențiale pe care PSD le-a pierdut sistematic din 2004 încoace.
Oricum ar fi, dacă nu ajunge la închisoare în lunile următoare, Dragnea va fi tot mai însetat de putere. Va fi deci tot mai incapabil se țină în limitele prudenței care l-a caracterizat destul de bine până acum și a acțiunii prin interpuși, pe care, deși n-a dorit-o inițial, i-a fost de folos. Va dori, probabil, nu numai păstrarea puterii pe care o are deja, dar și puterea totală; și nu numai puterea totală, dar și mantia și însemnele ei exterioarepreședinția. Cât timp va mai rezista ispitei candidaturii la președinție? Poate la sfârșitul săptămânii vom avea un răspuns
revista22.ro

LUMEA ÎN CARE TRÃIM

Pregătirile pentru înţelegerea cu Phenianul
de Andrei Niţă, Columbus , OH

Preşedintele american Donald Trump a acceptat îl întâlnească pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un până în luna mai, ca răspuns la invitaţia Phenianului, a informat un oficial din Coreea de Sud. Kim Jong Un a declarat recent este pregătit "denuclearizeze" Coreea de Nord şi suspende testarea rachetelor balistice şi a altor arme nucleare, a declarat şeful Biroului de Securitate Naţională al Coreei de Sud, Chung Eui-Yong.
O întrevedere între Kim Jong-Un şi Donald Trump ar însemna un pas major în rezolvarea tensiunilor ridicate privind ambiţia Phenianului de a îşi dezvolta capabilităţile nucleare. "I-am transmis (preşedintelui Donald Trump) în cadrul întâlnirii noastre, Kim Jong-Un a afirmat este pregătit pentru denuclearizare. Kim şi-a luat angajamentul Pheninianul se va abţine de la viitoarele teste nucleare sau ale rachetelor", a declarat Chung Eui-Yong. "Şi-a exprimat dorinţa de a îl întâlni pe preşedintele Trump, cât mai repede posibil. Preşedintele Trump a apreciat acest lucru şi a informat îl va întâlni pe Kim Jong-Un până în luna mai, pentru a atinge denuclearizarea", a adăugat oficialul sud-coreean. Nu a existat imediat o reacţie din partea Casei Albe la afirmaţile oficialului sud-coreean.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in este de părere potenţiala întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi liderul de la Phenian, Kim Jong Un, ar putea conduce la denuclearizarea Coreei de Nord, a declarat Kim Eui-kyeom, purtător de cuvânt al Preşedinţiei de la Seul. Kim Jong Un i-a spus şefului Biroului de Securitate Naţională de la Seul o întâlnire cu Trump ar fi o evoluţie majoră, a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Casa Albă a confirmat preşedintele SUA, Donald Trump, a acceptat invitaţia liderului regimului de la Phenian. "(Donald Trump) va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi timp ce urmează fie stabilite. Aşteptăm cu nerăbdare denuclearizarea Coreei de Nord. Între timp, toate sancţiunile şi presiunea maximă trebuie continue", a declarat Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Uniunea Europeană a salutat decizia Statelor Unite şi Coreei de Nord de a iniţia negocieri directe, în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, a anunţat intenţia de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. Iniţiativa anunţată de preşedintele SUA, Donald Trump, privind o întrevedere istorică împreună cu Kim Jong-Un este o "evoluţie pozitivă", a declarat Maja Kocijancic, un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă. La rândul său, Marea Britanie a anunţat menţinerea presiunilor asupra Coreei de Nord, dar a salutat iniţiativa discuţiilor directe între Kim Jong-Un şi Donald Trump, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.
Preşedintele american Donald Trump nu se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un dacă Phenianul nu va întreprinde "acţiuni concrete" în ceea ce priveşte denuclearizarea, a declarant Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. "Au făcut câteva promisiuni importante. Au promis denuclearizarea. Au promis vor opri testarea rachetelor şi altor arme nuclare. Întâlnirea nu va avea loc până nu vom vedeam acţiuni concrete care susţină cuvintele şi promisiunile Coreei de Nord", a declarat Sarah Sanders.
Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe nu a specificat ce fel de acţiuni trebuie întreprindă Coreea de Nord. "Înţelegerea cu statul nord-coreean este în lucru, dacă va fi încheiată, şi va fi benefică pentru toată lumea. Timpul şi locul încă nu au fost determinate", a declarat Donald Trump pe contul oficial de Twitter.
Tensiunile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au intensificat în ultimul an, după o serie de teste nucleare şi balistice efectuate de Phenian. Pe fondul tensiunilor, Donald Trump a ameninţat cu distrugerea Coreea de Nord, iar Kim Jong-Un a avertizat ar putea lansa atacuri nucleare contra SUA.
Preşedintele american Donald Trump a precizat discuţiile cu nord-coreenii sunt în desfăşurare pentru a stabili data şi locul întâlnirii cu liderul de la Phenian. "Înţelegerea cu Coreea de Nord este în pregătire şi va fi, în cazul în care va fi finalizată, una foarte bună pentru lume. Data şi locul urmează fie stabilite", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter. Presa nord-coreeană nu a transmis deocamdată niciun comentariu din partea regimului de la Phenian în privinţa unei întâlniri între Donald Trump şi Kim Jong-Un. Până în prezent, niciun preşedinte american nu s-a întâlnit cu un lider nord-coreean.
O delegaţie condusă de către doi înalţi oficiali sud-coreeni s-a aflat la Washington pentru a informa Statele Unite despre discuţiile cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi despre angajamentul Phenianului pentru denuclearizare.
Până data viitoaremai e puţin!

top

CONTRAEDITORIAL

Putin și parada armelor nucleare
de Octavian Manea

Citit atent discursul lui Putin de săptămâna trecută este mai puțin despre arme nucleare, cât despre miza viitoruluicompetiția pentru big data și inteligență artificială.
Se spune Putineste un organizator de evenimente fără rival“ (Konstantin von Eggert). În această cheie ar trebui văzut și discursul despre starea națiunii ținut de Vladimir Putin săptămâna trecută, pe ultima sută a maratonului electoral. În cele din urmă, simbolistica sa se subsumează prezidențialelor din 18 martie, este un spectacol predilect intern. Discursul despre starea federației este, așadar, ocazia ideală pentru a-și consolida capitalul de legitimitate și autoritate. Multe dintre elementele utilizate se înscriu cu ușurință în registrul cetății asediate, în modelul Rusiei fortăreață, al narațiuniiinamicii externi ne înconjoară, trebuie apărăm patria“. Se ranforsează o serie de constante ale psihicului rusesc menite mobilizeze electoratul în jurul liderului salvator. O bună parte a discursului, desprinsă parcă din negura Războiului Rece și spre care s-a îndreptat atenția internațională, s-a concentrat pe linia deja tradițională a amenințării scutului antirachetă, inclusiv pe desfășurarea elemenelor sale în apropiere de granițele Rusiei (cu precădere România și Polonia). Este și contextul care i-a permis lui Putin să-și arate noile arme nucleare, un arsenal „vândutdrept invincibil, încercând proiecteze narațiunea Rusiei ca mare putere tehnologică. Printre altele, o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, un dispozitiv ICBM hipersonic, o dronă subacvatică nucleară cu rază lungă de acțiune, noi sisteme de lasere. Verdictul experților este însă împărțit. Este pusă sub semnul întrebării capacitatea Rusiei de a produce astfel de arme pe scară largă, dincolo de faza de prototipAltii contestă premisa întregului spectacol al lui Putin cum ar fi nevoie de noi sisteme pentru a răspunde platformelor anti-rachetă existentei care pot fi foarte ușor saturate de o superputere nucleară).
Mulți observatori au interpretat discursul lui Putin ca pe un răspuns la revizuirea posturii nucleare a Statelor Unite anunțată de Administrația Trump în urmă cu câteva săptămâni. De fapt, Rusia este motivul principal al schimbării de direcție față de 2010, când Obama anunța la Praga visul unei lumi lipsite de arme nucleare. Noutatea constă în faptul Pentagonul a anunțat intenția nu doar de a moderniza, dar și de a-și diversifica portofoliul nuclear prin intermediul unor rachete balistice desfășurate pe submarine și rachete de croazieră lansate de pe mare. Măsura răspunde realităților europene, vrea întărească umbrela de „descurajare extinsăoferită aliaților și este generată preponderent de accentul pe care Rusia îl pune pe armele sale nonstrategice în scenariile convenționale. În optica decidenților de la Casa Albă, noile sisteme sunt destinate ridice pragul utilizării armelor nucleare“ și vin pe fondul conștientizăriifaptului Rusia violează tratatul INF și a dezvoltat un tip de arme despre care a spus le va folosi sub constructul escaladării pentru a forța o dezescaladare. Nu vom permite Rusiei ia populația Europei ostatică“,spunea generalul H.R. McMaster (consilierul pe probleme de securitate al președintelui Donald Trump), recent, pe scena Conferinței de la München. Și secretarul Apărării, generalul Mattis, a avertizat Moscova nu mizeze pe faptul ar avea opțiunea contemplării folosirii unei arme nucleare cu randament limitat pentru escaladarea unui conflict convențional, crezând singura opțiune a americanilor estepredarea sau sinuciderea“. Și nu vorbim despre o percepție articulată doar de actuala administrație, ci amplu dezbătută și în Pentagonul lui Obama.Folosirea cea mai probabilă a armelor nucleare astăzi nu are forma schimbului nuclear masiv contemplat în timpul Războiului Rece, ci mai degrabă vorbim despre recursul nechibzuit la atacuri mai mici de către Rusia sau Nord Coreea în încercarea de a constrânge un adversar care deține superioritatea convențională se retragă sau abandoneze un aliat în timpul unei crize“, declara Ash Carter în septembrie 2016.
Nu în ultimul rând, discursul lui Putin este util pentru semnalează câteva tendințe globale, o competiție (alta decât cea nucleară), care se desfășoară sub ochii noștri. În mod tradițional, marca puterii americane ține de capacitatea de a-și proiecta puterea mult în afara teritoriului național, la distanțe intercontinentale. Jucăm în deplasare. Luptăm în periferiile Euroasiei“, spune Stephen Rosen, un profesor specializat în strategie militară. Primele două decenii de după Războiul Rece au arătat supremația tehnologică deținută de Occident și mai ales potențialul de a culege roadele revoluției militare începute la jumătatea anilor ’70. Așa ajungem vorbim despre operațiuni chirurgicale, de senzori și rețele de luptă inteligente, care pot să-și lovească ținta cu mare precizie. Efectele s-au văzut în Irak (în 1991 și 2003), în Serbia (1999), dar și Libia (2011), în general campanii care au pulverizat adversari și armate convenționale. Sfârșitul epocii unipolare înseamnă și începutul democratizării acestor tehnologii militare, redistribuția lor către noi centre de putere, precum China și Rusia. În retrospectivă, o consecință devine tot mai limpede când privim comportamentul acestora din urmă: pe măsura acumulării lor, ele dezvoltă un sentiment de invincibilitate regională și un apetit pentru contestarea ordinii internaționale. Tendința momentului a explicat-o foarte bine John Chipman (director general al prestigiosului International Institute for Strategic Studies – IISS – din Londra) în timpul unei prezentări la Davos, în urmă cu câteva săptămâni: „În geopolitică, la fel ca și în afaceri, există ceea ce se numește - first mover advantage“. Există un motiv pentru care firme precum Amazon sau Apple dețin supremația pe nișa lor: au reușit dezvolte primii avantaje competitive prin care își domină concurența. Or, din perspectivă geopolitică, astăzi ne aflăm în stadiul în care „am lăsat aceste avantaje alunece către puterile anti statu-quo“, spune John Chipman. Este o concluzie adânc înrădăcinată la nivelul reprezentanților militari ai SUA, articulată nu doar de actuala administrație (de McMaster și Mattis, de principalele documente strategice), dar foarte prezentă și în discursul fostei administrații. În noiembrie anul trecut, generalul Dunfordeful Statului Major Inter-Arme și principalul consilier militar al președintelui) avertiza despre atrofierea și declinul avantajelor competitive pe care le deținea armata SUA în raport cu marii competitori. Rusia și China investesc de ani buni în doctrine și sisteme de armament vădit anti-expediționare, menite neutralizeze tocmai capacitatea SUA „de a juca în deplasare“, de a-și apăra aliații de pe țărmurile Eurasiei. În mediile de specialiști se vorbește deja despre paritate în sisteme convenționale. Iată realitatea care pregătește terenul pentru competiția cu adevărat importantă (exploatarea militară a big data, a inteligenței artificiale și a roboților), pentru traversarea frontierei viitorului, sugerată inclusiv de Vladimir Putin încă de anul trecut: „Inteligența artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga umanitate..., iar cine devine liderul în această sferă va deveni liderul lumii“.
revista22.ro

top

...