1085 - 16 iulie 2018 - OPINII

ROMANIA DE AZI - Jalnic - de Andrei Cornea
LUMEA ÎN CARE TRĂIM -
CONTRAEDITORIAL - Iohannis, obligat iasă din cușca în care l-a închis Dragnea - de Cristian Câmpeanu


 

 

ROMÂNIA DE AZI

Jalnic
de Andrei Cornea

Tonul face muzica”, se zice. În cazul nostrupreședintele semnează revocarea Laurei Codruța Kövesimuzica era cunoscută și previzibilă: decizia CCR îl obliga pe președinte.
Și, așa cum am mai spus, oricît de mizerabilă și nedreaptă era această decizie foarte partizană, nu era nimic de făcut decît de executat partitura respectivă. Era inadmisibil ca un președinte și încă unul care abia și-a anunțat intenția de a candida pentru un al doilea mandat încalce flagrant Constituția prin nerespectarea deciziilor CCR, oricît de rele fiind acestea. Precedentul ar fi fost teribil. Apoi, oricîtă dreptate ar fi avut președintele pe fond, nimeni dintre aliații occidentali nu l-ar fi susținut și el o știa prea bine. Așadar, muzica trebuia cîntată.
Dar tonul? Ei bine, tonul a fost, s-o spunem pe față, meschin, penibil, jalnic. După ce a tergiversat mai multe săptămîni– din motive care nu-mi sunt deloc clare – o decizie inevitabilă președintele a dispărut la Bruxelles, lăsîndu-și purtătoarea de cuvînt citească în sfînta limbă de lemn cîteva considerații soporifice despre respectarea statului de drept, despre viitorul luptei anticorupție, despre necesitatea de a evita presiunile asupra justiției, despre faptul deciziile CCR  trebuie respectate de toți, inclusiv de majoritatea guvernamentală.
Președintele n-a avut însă curajul iasă singur ca facă anunțul. ( De ce se temea?) Mai rău, el, care de atîtea ori în trecut a susținut-o pe d-na Kovesi, n-a știut acum găsească cîteva cuvinte de apreciere și de simpatie pentru ea și mai ales pentru munca pe care ea a făcut-o atîția ani. N-a avut curajul spună ia cu inima grea o decizie impusă și nedreaptă, pe care o respinge în calitate de om, dar la care jurămîntul făcut pe Consituție îl obligă. Putea vorbi despre datoria amarnică, uneori, a șefului statului, de a se supune legii. N-a avut curajul vorbească direct, nealuziv, despre realizările DNA-ului din ultimii ani, despre bunele aprecieri internaționale primite de atîtea ori de această instituție, despre rapoartele atît de pozitive din cardul MCV. Și totuși, zeci, sute de mii de oameni au strigat în stradă luni de zile „DNA – vină ia!”, iar procurorul-șef DNA a fost printre cei mai temuți, urîți, dar și apreciați și lăudați oameni din România după 1990. Măcar din interes electoral, dacă nu din solidaritate umană, acest domn Iohannis ar fi putut nu fugă pe ușa din dos ca un hoț prins asupra faptului. nu-mi spuneți speră indulgență de la Liviu Dragnea, ar fi o glumă prea bună! A dat impresia nefericită fie și mulțumirile adresate d-nei Kövesi la finalul forțat al activității erau prea mult! Ce ton spart, dogit!
Contele, fugit din oraș, și-a pus valetul s-o dea afară pe nedorită. Gata. Viața poate continue.
Jalnic președinte! Ba nu: jalnic om.
revista22.ro

LUMEA ÎN CARE TRÃIM

 

top

CONTRAEDITORIAL

Iohannis, obligat iasă din cușca în care l-a închis Dragnea
de Cristian Câmpeanu

Imaginea
pe care Dragnea dorește i-o creeze lui Iohannis este aceea a unui câine bine înlănțuit care se ascunde în fundul cuștii, de unde latră spart vorbe goale despre anticorupție și stat de drept. De aceea, Iohannis este obligat acum, când este încolțit, iasă la luptă și contraatace.
Anunțul făcut de Dragnea tema suspendării rămânedeschisăși , prin urmare, semnarea decretului de revocare a doamnei Kovesi nu îl salvează pe președinte era previzibilă din punctul de vedere al războiului declanșat de Dragnea și de PSD împotriva ordinii democratice și de drept din România și era previzibilă în logica oricărui război.
Atunci când câștigi o bătălie majoră mai ales fără întâmpini vreo rezistență semnificativă din partea adversarului, nu are nici o noimă te retragi și devii nobil și magnanim. Mergi înainte până la victoria finală eventual umilindu-ți inamicul, reamintindu-i nu a câștigat nimic prin această retragere și nu a făcut decât amâne inevitabilul. Pe scurt, Dragnea l-a anunțat pe Iohannis s-a umilit degeaba și, ori cu decret ori fără, va veni după el până îl va zdrobi.
Revocarea lui Kovesi nu-i rezolvă lui Dragnea problemele Penale
După ce CCR a anunțat nu va discuta decât în septembrie modificările aduse condurilor penal și de procedură (cu raportor Livia Stanciu), situația lui Dragnea rămâne incertă. Dacă se reia procesul prin care au trecut legile justiției, cu atacuri la CCR din partea opoziției, a președintelui, retrimiteri la parlament, modificări, sesizări ulterioare ale CCR pe alte aspecte după modificări etc, există șanse bune ca pe Dragnea îl apuce 2019 fără o soluție la problemele lui și cu sabia condamnării deasupra capului. De aceea preferă fie el cel care ține în mână sabia suspendării pe care o agită în fața statului paralel și a „protocoalelor DNA” cum făcut-o din nou luni.
Pentru el cea mai bună soluție la problemele penale actuale sau viitoare (Teldrum, Belina) era tot ordonanța de urgență și suspendarea. Dacă la ordonanță a fost nevoit renunțe deocamdată, suspendarea rămâne în continuare pe masă, pentru , fără Iohannis împușcă mai mulți iepuri: distruge de facto, DNA și anticorupția, își subordonează SRI și trece Codurile spre gloria eternă a infractorilor și criminalilor de pretutindeni. Prin comparație cu costurile politice ale unei suspendări, beneficiile pentru el și pletora de mafioți politici sau nepolitici pe care îi patronează sunt incomparabil mai mari, deci are toate motivele o pună în aplicare. Dacă, în plus, îl face pe Iohannis pară un laș care a cedat complet inutil și impotent și a citit la televizor fatwa de condamnare înainte de a fi decapitat în direct la televizor, e bonus.
Precedentul 9/11 sau de ce Iohannis trebuie atace
Una din lecțiile pe care Al Qaeda și Osama bin Laden
au crezut le-au învățat după atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania și asupra USS Cole a fost americanii sunt prea lași și prea leneși ca riposteze și această convingere le-a alimentat îndrăzneala plănuiască și ducă la îndeplinireatacul cel mare” de la 11 septembrie 2001. Americanii erau descriși de propaganda islamistă ca niștecâini fricoși” care latră dar nu mușcă niciodată. Dacă americanii ar fi ripostat masiv și la timp, 9/11 nu s-ar fi produs. Acum, imaginea pe care Dragnea dorește i-o creeze lui Iohannis este aceea a unui câine bine înlănțuit care se ascunde în fundul cuștii, de unde latră spart vorbe goale despre anticorupție și stat de drept. Cu un asemenea ascendent, Dragnea se simte suficient de puternic declanșeze marele atac care pună la pământ stâlpii instituțiilor democratice și domniei legii: separația puterilor în stat, Justiția, instituțiile independente, drepturile individuale.
De aceea, Iohannis este obligat acum, când este încolțit, iasă la luptă și contraatace. Paradoxal, dar prin revocare a scăpat de o mare vulnerabilitate. Niciunul dintre prietenii României din Occident nu ar fi acceptat ca decizia CCR nu fie pusă în aplicare. Ar fi căzut cu toții de acord este vorba într-adevăr de o decizie odioasă, dar nimeni nu ar fi mers până acolo încât susțină deschis încălcarea acesteia. Pur și simplu ar fi considerat pericolele unui asemenea precedent ar fi fost mai mari decât asumarea unei poziții juste și îndreptățite de însăși Legea Fundamentală, dar care sfida decis decizia Curții. Liderii din democrații foarte vechi cum este cea americană știu deciziile Curții Supreme sunt de multe ori inepte, alteori nedrepte și uneori anticonstituționale dar mai știu și structura Curții se mai schimbă și deciziile din trecut sunt de destul de multe ori revizuite. O întreagă jurisprudență a fost anulată pentru a face loc drepturilor civile ale minorității de culoare. Bune sau rele, deciziile Curții au fost însă întotdeauna respectate.
Acum, o dată scăpat de acest cartof fierbinte, Iohannis trebuie întoarcă masa: organizeze un referendum. Întrebările referendumului vor trebui formulate în termeni atât de lipsiți de echivoc încât nu lase nici o urmă de îndoială, nici măcar pentru această CCR, prin neasumarea sa și refuzul de a legifera, Parlamentul încalcă grav Constituția. Precedentul „300 de parlamentaritrebuie evitat iar CCR trebuie constrânsă accepte prin forța formulării și a rezultatului, nepunerea sa în aplicare ar duce Parlamentul într-o situație clară de neconstituționalitate.
Pasul al doilea trebuie fie un atac la însăși constituționalitatea funcționării CCR. Președintele trebuie forțeze schimbarea judecătoruluiîn plus” Petre Lăzăroiu, care în acest moment este un impostor,: funcționează ca judecător CCR fără aibă dreptul. Iohannis trebuie îi desemneze un succesor foarte rapid.
Al treilea pas trebuie fie revocarea lui Dăncilă dacă judecătorii acceptă judece cazul de mare trădare. Oricât ar amenința Dragnea cu apocalipsa. Apocalipsa vine oricum peste Justiție dacă Dragnea este lăsat  în fruntea statului așa amenințările lui n-au nici o valoare. Se poate argumenta nu este deloc o soluție ideală ca problemele politice fie rezolvate prin intermendiul justiției penale, dar aceasta este o dezbatere morală și, eventual, de revizuire constituțională. Așa cu stau lucrurile acum din punct de vedere legal și constituțional, de îndată ce o curte acceptă judece cazul, Iohannis are tot dreptul o revoce pe Dăncilă și nu trebuie ezite.
România stă pe marginea prăpastiei la fundul căreia o așteaptă o autocrație brutală reprezentată de o oligarhie infracțională. Dacă Iohannis nu iese din cușca în care l-a închis Dragnea va rămâne în istorie ca liderul care a închinat țara și legile ei uneitagme de jefuitori”.
revista22.ro

top

...