1067 - 12 martie 2018 - EXTERNE

 

SUA: Tinerii "Dreamers", în situaţie tot mai precară, pe fondul disputelor politice
Sute de mii de aşa-zişi "visători" ("Dreamers") din SUA se află de luni într-o situaţie şi mai precară, după ce parlamentarii americani au lăsat să expire termenul stabilit pentru a decide statutul acestor imigranţi ilegali sosiţi în Statele Unite în copilărie, relatează AFP.
Circa 200 dintre ei se adunaseră luni în faţa clădirii Congresului de la Washington pentru a cere adoptarea unei legi care să-i pună definitiv la adăpost de expulzare şi să le deschidă calea spre obţinerea cetăţeniei, aşa cum a propus preşedintele Donald Trump după ce a abrogat decretul din timpul predecesorului său Barack Obama care le oferea dreptul de a studia şi munci în SUA.
Abrogând anul trecut programul în acest sens, cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), preşedintele Trump a dat Congresului termen până la 5 martie pentru a rezolva definitiv problema. Decizia sa din septembrie a fost contestată în justiţie, iar două tribunale au suspendat provizoriu hotărârea administraţiei. Lunea trecută, într-o decizie foarte aşteptată cu privire la un subiect cu potenţial exploziv, Curtea Supremă a refuzat să se sesizeze în acest stadiu, aşa cum cerea preşedintele, motivând că revine mai întâi unei curţi de apel să se pronunţe.
Alte manifestaţii au avut loc luni la New York şi în alte oraşe din SUA. La Washington , poliţia a anunţat în seara zilei că a operat 87 de arestări.
"Congresul nu a făcut nimic până acum şi suntem aici pentru a ne asigura că nu ne uită", a explicat Bruna Bouhid, studentă din Tampa ( Florida ), în vârstă de 26 de ani. "Vrem facem presiuni asupra membrilor republicani ai Camerei Reprezentanţilor şi a preşedintelui acesteia, Paul Ryan, care nu a supus până acum la vot niciun proiect de lege" privind DACA, a menţionat Bruna, imigrantă din Brazilia.
În ce-l priveşte, Trump a dat vina luni pe democraţi, acuzându-i că sunt de "negăsit" când vine vorba de un compromis cu republicanii, care controlează Congresul. "Daţi-le şase luni şi dispar. Unde sunt? Sunt oare pregătiţi să adopte un acord?" - a întrebat retoric preşedintele pe Twitter.
Alexandra Gonzalez, studentă mexicană de 21 de ani, a protestat ţinând în mână o fotografie a vărului său Edder Sanchez, căruia i-a fost revocat permisul de şedere temporară după ce a fost arestat de poliţia din Atlanta ( Georgia , sud-estul SUA). "A fost dus la un centru de reţinere, unde condiţiile sunt atât de inumane încât a acceptat să fie expulzat" către Mexic, de unde plecase cu părinţii săi în urmă cu trei ani.
"Decizia Curţii Supreme arată că mergem în direcţia cea bună, dar trebuie mai creştem presiunea pentru a obţine o lege clară", a continuat Alexandra. "Vrem o rezolvare definitivă şi o cale spre naturalizare", a adăugat ea.
Aproape 700.000 de tineri adulţi beneficiază de programul DACA, tineri care rămân deocamdată într-o "ceaţă" juridică, în timp ce parlamentarii americani sunt foarte divizaţi în legătură cu acest subiect. Justiţia federală ar urma să examineze suspendarea decretului lui Trump de abrogare a DACA tocmai în vară, iar Curtea Supremă va lua abia după aceea o decizie, în timp ce Congresul va discuta un proiect de lege în acest sens doar după alegerile din noiembrie "de la jumătatea mandatului".
Trump a propus o soluţie pentru tinerii 'Dreamers' în schimbul acordării de către Congres a fondurilor necesare pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile sale din campanie, idee respinsă însă de legislatorii democraţi.
În februarie, soarta "visătorilor" a dus la blocarea parţială a activităţii guvernului, determinându-i pe senatori pregătească de urgenţă mai multe proiecte de lege în această problemă. Unul din aceste proiecte, elaborat de aleşi din ambele partide, a beneficiat de un larg consens, dar nu a reuşit să obţină şi majoritatea necesară pentru a fi examinat de Camera Reprezentanţilor, în timp ce preşedintele a dat asigurări, înainte de vot, că-şi va folosi dreptul de veto.
Aceşti tineri "fac parte din prezentul Americii şi din viitorul nostru. Congresul nu trebuie să-i abandoneze, altfel ar însemna că ne abandonăm ţara . Republicanii din Cameră trebuie să prezinte un proiect de lege care să-i protejeze pe 'visători' şi să le ofere acces la naturalizare", a subliniat parlamentarul democrat Steny Hoyer.
La rândul ei, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Sarah Sanders, a afirmat luni că lipsa de acţiune a Congresului în acest subiect este "absolut îngrozitoare", dar Casa Albă încă speră că va putea fi adoptată o lege pentru tinerii "Dreamers". 

SUA cer Coreei de Nord acţiuni concrete înainte de întâlnirea preşedinţilor Donald Trump şi Kim Jong Un
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un numai dacă Phenianul va întreprinde acţiuni concrete, a anunţat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, citată de Reuters.
"Preşedintele nu va avea întâlnirea fără a vedea că în Coreea de Nord au loc paşi concreţi şi acţiuni concrete, astfel încât preşedintele să obţină ceva", a declarat Sanders presei, fără a preciza la ce măsuri se referă.
Un oficial de la Casa Albă, a cărui identitate nu este dezvăluită de Reuters, a afirmat că nu este vorba de noi condiţii pentru întâlnirea celor doi şefi de stat. Agenţia apreciază că aceste comentarii sunt indicii că sfârşitul confruntării dintre Washington şi Phenian pe tema înarmării nucleare şi cu rachete a Coreei de Nord nu este iminent.
Cel mai recent mesaj în reţeaua Twitter al lui Donald Trump nu oferă detalii despre data întâlnirii sale cu Kim Jong Un şi despre eventualele condiţii preliminare: "Acordul cu Coreea de Nord este în bună măsură în lucru şi va fi, dacă se încheie, foarte bun pentru întreaga lume. Momentul şi locul încă nu sunt determinate".
Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud, care a făcut parte din delegaţia sud-coreeană primită recent de liderul de la Phenian, a anunţat joi, la Washington, că i-a transmis lui Trump propunerea lui Kim de a discuta faţă în faţă. "Kim a promis că Coreea de Nord se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil", a precizat oficialul sud-coreean.

Summit Trump-Kim Jong-Un: UE salută o "evoluţie pozitivă"
Faptul că preşedintele american Donald Trump şi-a dat joi seara acceptul pentru un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un reprezintă o "evoluţie pozitivă", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei Uniunii Europene, Maja Kocijancic, citată de AFP.
Întrebată într-o conferinţă de presă cu privire la acest succes diplomatic al administraţiei americane, Maja Kocijancic a salutat "recentele evoluţii pozitive" în relaţiile dintre cele două Corei.
"
Faptul că preşedintele (Donald) Trump este pregătit să accepte invitaţia lui Kim Jong-un la un summit reprezintă o evoluţie pozitivă", a reiterat ea.
Casa Albă a confirmat joi că preşedintele american a acceptat invitaţia tânărului lider nord-coreean.
Perspectiva acestei întâlniri a fost salutată de China, Rusia, precum şi de preşedintele sud-coreean Moon Jae-un, care s-a servit de recentele Jocuri Olimpice de la Pyeongchang, în ţara sa, pentru demersuri destinate unei apropieri cu Nordul.
Referindu-se la numeroasele reuniuni la nivel înalt cu regimul de la Phenian prevăzute pentru viitorul apropiat, Maja Kocijancic a asigurat că UE este "nerăbdătoare să vadă rezultatele".
"Ne-au parvenit ecouri ale angajamentului Coreei de Nord despre începerea negocierilor privind denuclearizarea şi despre reducerea testelor sale cu arme nucleare pe durata acestor negocieri", a afirmat în continuare purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini.
"Dacă aceste ecouri se confirmă în practică, aceasta ar putea crea condiţiile necesare unei soluţii negociate" a lungului conflict diplomatic cu acest regim, a spus ea.
Federica Mogherini ur mează să aibă o întâlnire cu şefa diplomaţiei Coreei de Sud, Kang Kyung-Wha, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la 19 martie la Bruxelles.

Trump instituie taxe de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu; Canada şi Mexicul, exceptate
Preşedintele american, Donald Trump, a impus joi taxe pe importurile de oţel şi de aluminiu, ignorând avertismentele repetate ale mai multor aliaţi, în frunte cu Uniunea Europeană, asupra riscurilor unui război comercial cu consecinţe imprevizibile, transmite AFP.
După mai multe zile de intense speculaţii, Trump a semnat, la Casa Albă, documentele controversate care marchează o schimbare protecţionistă clară, notează AFP, la 13 luni de la preluarea puterii.
Decizia de joi a fost anunţată în aceeaşi zi în care 11 state au resuscitat, în Chile, Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), considerat terminat în urmă cu un an odată cu retragerea Statelor Unite.
Aceste taxe, de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile.
Canada, primul partener comercial şi primul furnizor de oţel al Statelor Unite, va fi totuşi exceptată "pentru moment", la fel ca şi Mexicul. O decizie pe termen mediu privind cele două ţări vecine SUA va depinde în special de rezultatul negocierilor în curs asupra Acordului de liber-schimb nord-american (NAFTA).
Potrivit unui oficial al executivului american, toate ţările vizate vor putea începe discuţii cu Statele Unite pentru a negocia, la rândul lor, o eventuală exceptare. 

Brexit: UE 'nu doreşte să construiască un zid care să o separe de Marea Britanie', dă asigurări Donald Tusk
Uniunea Europeană nu doreşte să ridice 'un zid' care să o separe de Marea Britanie după Brexit, chiar dacă divorţul va conduce în mod inevitabil la slăbirea legăturilor dintre cele două părţi, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de France Presse.
'Nu dorim construim un zid', a afirmat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Luxemburg, unde şi-a prezentat viziunea asupra viitoarei relaţii cu Londra. UE 'doreşte ca Regatul Unit să devină prieten şi partener apropiat şi să înceapă negocierile cu privire la viitor într-un spirit deschis şi pozitiv', a adăugat el.
'Având în vedere liniile roşii ale Regatului Unit, doar un acord de liber schimb este posibil' şi 'va fi primul acord de liber schimb din istorie care va slăbi, dar nu va întări legăturile economice", a afirmat preşedintele Consiliului European, o structură comunitară care îi grupează pe liderii celor 27 de state membre.
Donald Tusk a prezentat presei 'proiectul său cu orientările principale privind cadrul pentru relaţia viitoare' cu Regatul Unit, la baza căreia se va afla probabil un acord de liber schimb, dar ale cărui contururi sunt încă incerte.
Brexit-ul 'va conduce inevitabil la fricţiuni' comerciale între UE şi Marea Britanie, având în vedere dorinţa britanică de a părăsi piaţa unică şi uniunea vamală, avertizează Consiliul European în acest proiect de directive de negociere, consultat de AFP.
Acest text urmează să fie aprobat la summitul european din 22-23 martie de la Bruxelles înainte de a deveni o poziţie oficială a UE, notează agenţia de presă franceză.
Negocierile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Regatul Unit nu au început încă, discuţiile concentrându-se până acum asupra pregătirii tratatului de separare, cu dosare grele precum 'factura' pentru Brexit, soarta expatriaţilor şi viitorul frontierei irlandeze.

Germania: Social-democraţii şi-au desemnat miniştrii în guvernul de 'mare coaliţie'
Partidul Social-Democrat german (SPD) a anunţat vineri numele celor şase miniştri ai săi care vor face parte din noul guvern de la Berlin, cel de-al patrulea executiv condus de politiciana conservatoare Angela Merkel, transmit dpa şi AFP.
Anunţul a fost făcut de lidera grupului parlamentar al SPD, Andrea Nahles, şi de preşedintele în exerciţiu al formaţiunii, Olaf Scholz, la sediul SPD de la Berlin. Miniştrii social-democraţi vor fi titularii portofoliilor muncii, afacerilor externe, justiţiei, finanţelor, familiei şi mediului.
Astfel, primarul oraşului-stat Hamburg , Olaf Scholz, va conduce Ministerul Finanţelor şi va deţine şi postul de vicecancelar.
Portofoliul afacerilor externe va fi deţinut de Heiko Maas , până în prezent ministru al justiţiei, funcţie care va fi acum încredinţată Katarinei Barley, până în prezent ministru al familiei.
Ministru al muncii va fi Hubertus Heil, membru al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german) din partea landului Saxonia Inferioară.
Primarul districtului berlinez Neukolln, Franziska Giffey, va deţine funcţia de ministru al familiei, în timp ce noul ministru al mediului va fi Svenja Schulze, fost ministru al cercetării în landul Renania de Nord-Westphalia.
''Am reuşit adunăm o echipă bună'', a declarat vineri Olaf Scholz, după prezentarea miniştrilor social-democraţi din noul guvern german.
Desemnarea celor şase miniştri a fost complicată de hotărârea SPD de a respecta simultan principiile incluziunii şi ale reprezentativităţii - un post de ministru a fost încredinţat unei persoane din estul ţării (Franziska Giffey), trei portofolii din cele şase sunt deţinute de femei (Katarina Barley, Franzi Giffey şi Svenja Schulze), iar un portofoliu este asigurat de un reprezentant al celui mai populat land german, Renania de Nord-Westphalia (Svenja Schulze).
Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, va deţine portofoliile apărării, economiei, sănătăţii, educaţiei şi agriculturii, în timp ce aliatul său bavarez tradiţional, Uniunea Creştin-Socială (CSU), pe cele ale afacerilor interne, transporturilor şi dezvoltării.
După aproape jumătate de an de incertitudine politică în urma unor alegeri parlamentare neconcludente, este de aşteptat ca noul guvern de la Berlin , condus de Angela Merkel, să depună jurământul miercuri, 14 martie. 

Italia: La cinci zile după scrutin, nu se cunosc încă rezultatele definitive
La cinci zile după alegerile legislative desfăşurate pe 4 martie în Italia, raportul de forţe a fost deja stabilit, însă traducerea voturilor în număr de locuri în parlament nu este nici acum definitivă, din cauza unei legi electorale extrem de complicate, informează vineri AFP.
După cum se explică pe site-ul Ministerului de Interne al Italiei, unele procese verbale de la birourile de vot au fost trimise direct la Curţile de Apel, care vor desemna câştigătorii, însă aceste rezultate sunt în continuare aşteptate.
Coaliţia dreapta/extrema dreaptă a obţinut 37% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 37,49% pentru Senat, dintre care 17,37% pentru partidul Liga (extrema dreaptă) al lui Matteo Salvini şi 14,09% pentru Forza Italia (FI) al lui Silvio Berlusconi în camera inferioară şi 17,63% pentru Liga şi 13,43% pentru FI în camera superioară.
Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a obţinut 32,68% din voturi pentru Camera Deputaţilor şi 32,22% pentru Senat.
Coaliţia de centru-stânga a obţinut 22,85% din voturi pentru Camera Deputaţilor, dintre care 18,72% pentru Partidul Democrat (PD), şi 22,99% pentru Senat, dintre care 19,12% pentru PD.
O consecinţă neprevăzută a legislaţiei electorale adoptate anul trecut în Italia şi experimentate pentru prima dată la 4 martie o constituie 'un vid legislativ' denunţat de M5S, care încetineşte de asemenea anunţarea definitivă şi oficială a rezultatelor.
În Sicilia, voturile obţinute de M5S îi oferă acesteia dreptul la 57 de locuri, împărţite între deputaţi şi senatori. Însă partidul nu a prezentat decât 53 de candidaţi în această regiune.
Unii dintre cei prezenţi pe listele pe baza reprezentării proporţionale erau astfel candidaţi în scrutinul pe bază majoritară, în care procedura limita la patru numele pe liste, fără a prevedea înlocuitori în cazul unei reuşite zdrobitoare.

Franţa şi India îşi consolidează cooperarea în domeniile apărării, securităţii şi energiei nucleare
Franţa şi India au semnat, sâmbătă la New Delhi, mai multe acorduri care vizează consolidarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, securitatea şi dezvoltarea energiei nucleare, transmite dpa.
Cooperarea consolidată între Paris şi New Delhi include folosirea reciprocă a bazelor militare, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, care se află într-o vizită în India până la 12 martie.
De asemenea, un alt acord semnat de preşedintele Macron şi de premierul indian Narendra Modi vizează schimbul de informaţii clasificate.
Şeful statului francez a afirmat că Franţa şi India au convenit să elaboreze o strategie pentru operaţiuni navale comune, prin care se va oferi un acces logistic navelor indiene la bazele franceze din Oceanul Indian, cum ar fi Djibouti, o zonă unde New Delhi are îngrijorări în legătură cu implicarea tot mai mare a Chinei.
Un alt acord se referă la reluarea eforturilor pentru construirea celei mai mari centrale nucleare din India . Centrala nuclearo-electrică de la Jaitapur (statul Maharashtra din vestul Indiei) urmează aibă şase reactoare, fiecare cu o capacitate de 1.650 de megawaţi.
Această primă vizită a lui Macron în India de la alegerea sa în mai 2017 are loc la două luni după cea efectuată în China, celălalt gigant asiatic.
În cursul după-amiezii de sâmbătă, preşedintele francez se va întâlni cu 200 de tineri indieni, în contextul în care îşi doreşte dublarea numărului de studenţi indieni care vin în Franţa în 2020.
Macron va co-prezida duminică, alături de Modi, primul summit al Alianţei internaţionale pentru energie solară (ASI), o coaliţie rezultată din COP21 (Conferinţa părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice) şi menită a promova această energie regenerabilă în ţările în dezvoltare. El se va deplasa apoi împreună cu soţia sa la Taj Mahal, cel mai celebru monument din India . Vizita se va încheia luni la Varanasi , cel mai prestigios dintre oraşele sfinte al hinduismului, pe malul fluviului Gange. 

Zeci de mii de slovaci cer în stradă demisia premierului Robert Fico
Zeci de mii de slovaci au manifestat vineri la Bratislava şi în alte oraşe, cerând demisia prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, relatează DPA.

Protestatarii cereau eforturi anticorupţie, după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. Pe bannerele lor se puteau citi apeluri la "o Slovacie respectabilă" şi la demisia guvernului, precum şi avertismentul că "Slovacia nu trebuie să ajungă un stat mafiot" sau doar "Ruşine!". Marşurile au fost organizate de activişti civici neafiliaţi politic, care au declarat că nu doresc ca la manifestaţii ia cuvântul niciun politician. Potrivit organizatorilor, demonstraţia din Bratislava a fost cea mai mare din 1989, când fosta Cehoslovacie a răsturnat regimul comunist.
Anunţând protestele cu câteva ore înainte, agenţiile EFE şi Reuters remarcau că premierul Fico nu a reuşit dezamorseze criza politică declanşată după ce Kuciak a fost găsit ucis cu gloanţe în locuinţa sa, alături de prietena lui, pe 25 februarie. Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut de mai multe ori demisia guvernului sau alegeri anticipate. Şeful statului a acuzat puterea executivă că a ignorat timp de mai mulţi ani rapoartele serviciului de informaţii SIS privind influenţa mafiei italiene în Slovacia. 

Canada va adopta măsuri pentru a împiedica violenţele comise cu arme de foc
Guvernul canadian a anunţat miercuri că va lua măsuri pentru a împiedica violenţele comise cu arme de foc şi, totodată, pentru a întări lupta împotriva grupurilor criminale, relatează AFP.
Ministrul securităţii publice, Ralph Goodale, a făcut cunoscută hotărârea sa de "a pune capăt flagelului pe care îl reprezintă violenţa legată de armele de foc", precum şi activităţii grupărilor infracţionale.
Armele de foc sunt la originea a peste o treime din crimele comise în Canada , aceasta sporind cu 40% în 2016, potrivit celor mai recente date ale Institutului canadian de statistică.
Această creştere se explică prin recrudescenţa morţilor în războiul dintre grupările rivale din cartierele cele mai defavorizate ale celor două mari metropole Toronto şi Vancouver , oraş unde drogurile fac ravagii.
"Rata globală a criminalităţii în Canada este cu mult inferioară celei din urmă cu câteva decenii, dar omuciderile, crimele comise cu arme de foc şi activităţile grupurilor infracţionale au crescut continuu", a afirmat Ralph Goodale.
"Numărul omuciderilor comise cu arme de foc aproape s-a dublat în ultimii patru ani şi peste jumătate dintre acestea au legătură cu grupurile criminale", a mai spus demnitarul canadian.
Guvernul federal a convocat miercuri la Ottawa responsabilii pe probleme de securitate din provinciile canadiene şi poliţia pentru o conferinţă naţională.
După cum a subliniat Ralph Goodale, autorităţile au încercat identifice "cele mai bune practici pentru a combate violenţa legată de armele de foc şi grupările criminale".
Înainte de adoptarea "măsurilor împotriva armelor de foc" şi "activităţilor criminale", guvernul va debloca 327,6 milioane de dolari canadieni (205 milioane de euro) pentru o perioadă de cinci ani.A

Cutremur de 6 grade în Papua Noua Guinee, la o săptămână după seismul devastator cu magnitudinea 7,5
Mai multe replici seismice puternice au zguduit luni zonele montane din Papua Noua Guinee, la o săptămână după cutremurul devastator cu magnitudinea 7,5 care a provocat moartea a zeci de persoane, informează Reuters.
Trei replici cu magnitudinea de peste 5 au fost resimţite la primele ore ale zilei de luni în regiunea Southern Highlands, aflată la circa 600 de kilometri nord-vest de capitala Port Moresby, conform Institutului American de Geofizică (USGS).
Una dintre replicile de luni a avut magnitudinea 6.
''Nu am dormit. (Pământul) s-a zdruncinat toată noaptea'', a declarat pentru Reuters prin telefon William Bando, administratorul provinciei Hela, din localitatea Tari, aflată la circa 40 de kilometri de epicentrul replicilor.
''
Ce am trăit în această dimineaţă ar fi putut provoca pagube, însă nu ştim... aproape m-a aruncat din pat'', a descris el.
Centrul naţional pentru intervenţii în caz de dezastre din Port Moresby nu a putut fi contactat imediat pentru a oferi detalii cu privire la urmările seismelor de luni.
Replicile puternice au lovit o regiune deja afectată de cutremurul devastator cu magnitudinea 7,5 de la 26 februarie, cel mai puternic produs în aproape un secol în zona montană activă seismic, eveniment ce a cauzat alunecări de teren şi prăbuşirea mai multor clădiri.
Cel puţin 67 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului de 7,5 produs în Papua Noua Guinee săptămâna trecută, potrivit Crucii Roşii.
''Bilanţul de vineri al Centrului naţional pentru dezastre şi al echipelor de evaluare este de 67 de morţi'', a declarat pentru AFP Udaya Regmi, directorul din Papua Noua Guinee al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
"Aproximativ 143.000 de persoane sunt afectate şi 17.000 de persoane au fost strămutate deoarece locuinţele lor sunt deteriorate total sau parţial şi, prin urmare, nu mai sunt locuibile", a precizat acesta.
Deşi această regiune nu are aşezări urbane, ea este locuită de circa 670.000 de persoane aflate pe o rază de 100 de kilometri faţă de epicentru, conform Crucii Roşii.
Agenţiile umanitare au informat că aproximativ 150.000 de persoane au rămas fără adăpost, apă sau alimente şi au nevoie de aprovizionare urgentă. Australia , Noua Zeelandă şi Crucea Roşie au solicitat intervenţia umanitară de urgenţă, însă zona afectată este greu accesibilă din cauza condiţiilor geografice dificile, a vremii nefavorabile, dar şi a drumurilor deteriorate şi a podurilor prăbuşite.
Guvernul nu a publicat deocamdată un raport.
''Terenul accidentat şi întreruperea comunicării în zona afectată fac ca evaluarea pagubelor dureze, însă ştim că zeci de mii de oameni au solicitat ajutor umanitar'', a informat luni ministrul afacerilor externe din Noua Zeelandă, Winston Peters.
Cutremurele se produc frecvent în Papua Noua Guinee, situată pe "centura de foc a Pacificului", joncţiune a mai multor plăci tectonice.

Noua Zeelandă a încheiat cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor meteorologice
Locuitorii din Noua Zeelandă au avut parte de cea mai călduroasă vară din istoria înregistrărilor meteorologice din această ţară, informează DPA.
Temperatura medie stabilită în vara care tocmai s-a încheiat a fost de 18,8 grade Celsius, cu 2,1 grade Celsius peste media din perioada 1981-2010, conform unui raport emis luni de Institutul Naţional pentru Cercetarea Apei şi Atmosferei (NIWA).
Valul de căldură din luna ianuarie a condus la stabilirea unor valori-record. La 30 ianuarie, în localitatea Alexandra situată în Insula de Sud, a fost atinsă temperatura de 38,7 grade Celsius, cea mai ridicată din ultimii 38 de ani din Noua Zeelandă.
De asemenea, temperatura apelor din jurul ţării insulare au fost mai calde cu 6 grade Celsius peste valorile medii.
În februarie, Noua Zeelandă s-a confruntat cu două cicloane tropicale, Fehi şi Gita, care au cauzat pagube de amploare pe teritoriul statului insular.
Principalul specialist în prognoze din cadrul NIWA, Chris Brandolino, a declarat pentru Radio New Zealand că această vară fierbinte nu a fost foarte surprinzătoare ţinând cont de fenomenul climatic La Nina însă, atât timp cât cantităţile de emisii de carbon se vor menţine la valori ridicate, schimbările climatice ar putea aduce valori-record de temperatură şi în viitor.
''Acest lucru nu înseamnă că fiecare zi, fiecare sezon, săptămână sau lună vor fi călduroase şi vor doborî recorduri'', a spus el. ''Însă, potrivit principiului sau a prognozelor, pe măsură ce analizăm deceniile următoare, (tendinţa) va continua dacă traiectoria emisiilor de carbon se va menţine'', a precizat Brandolino.

AGERPRES

top

.....