1067 - 12 martie 2018 - COMUNITATEA ROMÂNO-AMERICANÃ

România are un nou consulat onorific în SUA 
Scandalos” - De ce scandalul Clinton-Lewinsky mai este relevant şi astăzi - de Tiberiu Dianu , Washington , DC
Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului
Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români - Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Anunţ - Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California


 

 

California Travel

România are un nou consulat onorific în SUA

România
are un nou consulat onorific în SUA, la Hartford, în statul Connecticut, anunţă ambasada de la Washington pe site-ul său de internet, washington.mae.ro. Consul onorific este Dana Roxana Bucin.
Adresa noului consulatului onorific este 185 Asylum Street , 29th Floor, Hartford , CT 06103 . Pentru contact sunt disponibile numărul de telefon (001) 860-240-6081, numărul de fax (001) 860-240-5867 şi adresa de e-mail ctroconsul@gmail.com.
Lista consulatelor onorifice ale României în SUA, disponibilă la washington.mae.ro/node/225, cuprinde acum 19 astfel de reprezentanţe.
Ambasada reaminteşte atribuţiile consulilor onorifici nu implică exercitarea autorităţii de stat. Numai oficiile consulare de cariera pot acorda cetăţenie, vize şi paşapoarte, documente de stare civilă, pot efectua transmiteri de acte judiciare şi extrajudiciare şi pot încasa taxe consulare pentru serviciile prestate. Detalii privind consulii onorifici pot fi consultate pe site-ul de internet al Ministerului de Externe, la adresa www.mae.ro/node/1871. 
AGERPRES

top

Scandalos” - De ce scandalul Clinton-Lewinsky mai este relevant şi astăzi
de Tiberiu Dianu , Washington , DC

"Scandalos" este un serial documentar al canalului de ştiri FOX (FNC) despre evenimentele care au condus la procedura de suspendare a președintelui democrat Bill Clinton în 1998, adică exact acum douăzeci de aniDocumentarul conține șapte episoade de o oră, difuzate în zilele de duminică, în perioada 21 ianuarie - 4 martie 2018, și relatează controversele începând cu o afacerea de terenuri din anii ’80, denumită Whitewater, din statul Arkansas (al cărui guvernator a fost Clinton) şi până în ultima zi în funcţie a președintelui. Evident, este inclusă şi infama afacere din Biroul Oval privind relațiile sexuale ale președintelui cu Monica Lewinsky, o studentă practicantă de la Casa Albă.
Ştirea despre aceste relaţii sexuale a apărut pentru prima dată pe website-ul conservator Raportul Drudge la 17 ianuarie 1998, iar apoi a fost preluată pe 21 ianuarie de cotidianul naţional Washington Post. Lewinsky a declarat a avut de nouă ori întâlniri cu caracter sexual cu Bill Clinton, din noiembrie 1995 şi până în martie 1997. Iniţial, preşedintele a negat aceste acuzaţii. Ca rezultat, pe 19 decembrie 1998, comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA a demarat procedura de suspendare a preşedintelui pentru infracţiunile de mărturie mincinoasă şi obstrucţionarea justiției.
În cele din urmă, la 12 februarie 1999, Senatul american l-a achitat pe Clinton , permiţându-i acestuia își ducă la bun sfârşit cel de-al doilea mandat prezidențial, care expira la 20 ianuarie 2001.
Singurul președinte împotriva căruia mai fusese iniţiată cu success procedura suspendării de către Camera Reprezentanților a fost democratul Andrew Johnson, pe data de 24 februarie 1868, dar Senatul l-a achitat şi pe el ulterior, la 26 mai 1868.
Unii se pot întreba, în special liberalii democraţi, de ce canalul de ştiri Fox nu pace familiei Clinton chiar şi după trecerea a 20 de ani de la acele evenimente. Aceeaşi întrebare mi-am pus-o şi eu în timp ce priveam documentarul (şi gândeam la romanul După douăzeci de ani al lui Alexandre Dumas). “După toţi aceşti ani”… (vorba celor de la formaţia Journey). 
Problema este însă scandalul Clinton-Lewinsky ar trebui ne fie în mod constant tuturor un avertisment, un semnal de alarmă. Pentru acel scandal a marcat exact momentul erupţiei vulcanice sau al lansării pe orbită a unei demonice politiciene, pe numele ei Hillary (şi Rodham, pentru cei care îşi mai amintesc) Clinton, până atunci doar soția suspendabilului președinte.
Moment după care ea şi-a început vertiginos cariera politică prin jocul victimizării în fața întregii națiuni americane.
După care, fructificându-l din plin în anul 2000, a candidat şi a câştigat un loc de senator în Congresul SUA. După care în 2006 iar a candidat pentru Senat şi iar şi-a câștigat locul.
După care, în ciuda numeroaselor ei schelete din dulapul personal, a candidat şi pentru preşedinţia SUA. De două ori.
Dar mai întâi enumăr selectiv câteva din aceste schelete: “planul Hillary” de asigurări medicale, super-birocratic şi respins Congres şi de opinia publică americană;  "sinuciderea oficială" a consilierului prezidenţial Vincent Foster; Travelgate; Filegate; donațiile chinezești; butonul de "resetare" a relaţiilor cu Rusia; schemele de îmbogăţire rapidă din Haiti sub paravanul fundaţiei caritabile Clinton; Primăvara arabă, care a declanşat erupţia de terorism şi valul de emigranţi musulmani; episodul Benghazi, soldat cu moartea ambasadorului american din Libia; serverul privat folosit ilegal pe când conducea Departamentul de Stat; afacerea ilegală prin care Rusiei i s-a facilitat accesul la producţia de uraniu din SUA; crearea "conspiraţiei" dintre preşedintele Trump şi Rusia; precum și toate favoritismele pe bani cu afacerişti sau diplomaţi străini.
Candidând la preşedinţie pentru prima dată, în 2008, a pierdut nominalizarea propriului partid democrat în favoarea lui Barack Obama. Mi-e imposibil spun dacă acest lucru în sine, având în vedere pe ei doi candidaţi, a  fost bun sau rău.
După care, în 2016 a candidat din nou pentru funcţia de preşedinte şi, prin înşelăciune şi lupte de culise, a câştigat nominalizarea partidului democrat în dauna lui Bernie Sanders.
După care, în ciuda existenţei acelorași schelete din același dulap personal, la care s-a adăugat şi starea ei de sănătate precară, a avut tupeul (sauîndrăzneala speranţei”, în limbajul lui Obama) candideze pentru preşedinţie şi împotriva candidatului republican Donald Trump. Şi a fost cât pe ce şi câştige.
Mulţumescu-ţi Ţie, Doamne, pentru pronia-Ţi cerească, precum şi vouă, Părinţilor fondatori, pentru providenţa pământeană a existenţei Colegiului Electoral!
Americii i-a trecut dramatic glonţul pe la ureche în acea noapte de neuitat, dintre 8 şi 9 noiembrie, a anului de graţie 2016! Americanii ar trebui considere au avut noroc cu carul pentru faptul nu ar fi urmat fie traşi pe sfoară și escrocaţi sistematic de un asemenea specimen de cea mai josnică speţă (chiar dacă jumătate din ei încă nu își seama de asta).
De aceea, doamnelor și domnilor, scandalul Clinton-Lewinsky, chiar şi la douăzeci de ani de la declanşarea lui, continuă rămână pentru noi toţi extrem de relevant.
NOTĂ: Dreptul de reproducere a articolului, în varianta engleză în original şi varianta română în traducere, aparţine autorului şi este folosit cu permisiunea acestuia. Articolul a fost publicat anterior de revista American Thinker. https://www.americanthinker.com/blog/2018/02/israel_at_70_an_american_perspective.html
***Tiberiu Dianu, autor al câtorva cărţi şi al unor numeroase articole de drept, politică şi societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în oraşul Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

top

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Clarificarea dobândirii cetățeniei române de către copilul născut din părinți străini sau fără cetățenie s-a aflat printre măsurile considerate benefice de participanții la dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției a găzduit joi dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române 21/1991, întâlnire la care au participat ministrul Tudorel Toader, reprezentanți ai Direcției de Elaborare Acte Normative, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR — reprezentanța România), precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.
Cu acest prilej a fost reiterată necesitatea actualizării cât mai urgente a cadrului de reglementare privind cetățenia pentru evitarea situațiilor de interpretare neunitară care ar putea aduce prejudicii unor categorii de persoane.
"Proiectul de lege supus dezbaterii reglementează de o manieră detaliată condițiile de fond și procedurale privind dobândirea cetățeniei de către minori. Proiectul aduce clarificări în ceea ce privește dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenieinclusiv în cazul în care numai unul dintre părinți solicită acordarea cetățeniei române. Astfel, minorul dobândește cetățenia română la cererea părinților săi, odată cu aceștia; cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române. Așadar, și pentru minor devine obligatorie parcurgerea procedurii odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române întemeiată pe prevederile articolului 8", se precizează în comunicat.
MJ arată participanții la dezbateri au apreciat ca fiind benefice măsurile legislative cuprinse în proiect, prin care se clarifică dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie.
În cadrul întâlnirii au existat puncte de vedere pentru introducerea în textul de lege propus Parlamentului și a posibilității obținerii cetățeniei române de către minorii născuți pe teritoriul României din părinți cetățeni străini, care nu au obținut la naștere cetățenia unui stat, fiind apatrizi, arată sursa citată.
"O altă temă adusă în discuție de cei prezenți la dezbatere a fost posibilitatea reducerii la jumătate a termenelor de locuire prevăzute la articolul 8 din lege în cazul solicitanților care beneficiază de protecție subsidiară în înțelesul Legii 122/2006 privind azilul în România, astfel încât aceleași reguli fie aplicate atât celor care au dobândit statutul de refugiat, cât și celor care beneficiază de protecție subsidiarăambele categorii de persoane fiind beneficiari ai protecției internaționale", se menționează în comunicat.
AGERPRES

top

Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului

A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.
Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.
Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf
Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro
Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/
Trebuie actualiyate cererile depuse între 15 octombrie şi 1 decembrie 2016
Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare către DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate completeze o declarație prin care opteze fie pentru:
-  renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
-  menţinerea si preluarea cererii de către MRP.
Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

top

Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români
Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Dragi compatrioţi,
Vă rugăm şi vă invităm să vă alăturaşi credincioşilor din această parohie şi să deveniţi ctitori ai bisericii. Donaţiile dvs. sunt tax deductible, biserica fiind non-profit, iar la terminarea construcţiei numele dvs. vor fi înscrise cu lietre de aur în interiorul bisericii.
Vă mulţumim anticipat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru generozitatea dvs.

Moduri de a trimite donaţia: Prin check - scrieţi check-ul pe numele scurt al Bisericii: Saint George Church. Trimiteţi-l la adresa: P.O. BOX 29113, Las Vegas, NV 89126. Pe website, la adresa: www.stgeorgechurchlv.org

top

Anunţ
Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California, păstorită de Preotul Simion Poptelecan, vă invită să participaţi la Sfânta Liturghie în fiecare duminică între orele 13-14, urmată de o masă prietenească (fără contribuţie).
Adresa Bisericii este: 5570 Tuler St., Riverside (după Killer St.). Tel.: (909) 528-9065 sau (909) 446-1238.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă aşteptăm cu drag!

top

O carte a comunităţii româneşti
A apărut şi se poate procura direct de la autor, cartea “Aceste bucurii trecătoare” de George Băjenaru. Preţul unui exemplar este $30.95, la care se adaugă $3.33 pentru cheltuieli de expediere. Cec personal sau Money order pe numele autorului, la adresa: 5 Essex Street, Wakefield, MA, 01880

top

Apel cãtre cititori
Au trecut treisprezece ani de când ne strãduim din rãsputeri, sã punem, sãptãmânal, sub ochii Dumneavoastrã, luminã din lumina Gândului Românesc, oglindind împlinirile si sperantele românilor din tara de acasã si din lumea întreagã.
Eforturile pe care le-am depus si le depunem pentru a vã aduce, în limba românã, informatii din toate domeniile vietii din tarã si din afara ei, presupun o investitie financiarã deosebitã.
În momentul de fatã, ne aflãm, din nefericire, într-un mare impas. Posibilitãtile noastre de a face fatã cheltuielilor de editare, sunt sever limitate.
De aceea facem apel la Dumneavoastrã, cititorii, sã ne sprijiniti cu câte o donatie. Orice sumã va fi binevenitã. Trimiteti check personal sau money order pe numele Meridianul Românesc, la adresa de pe prima paginã.
Cu multumiri anticipate,
Meridianul Românesc

top

.......