1050 - 13 noiembrie 2017 - COMUNITATEA ROMÂNO-AMERICANÃ

Ambasadorul George Cristian Maior s-a întâlnit cu specialiştii români din compania Intel, cu primarul oraşului Portland și a susținut oprelegere la Portland State University, în cadrul vizitei pe care o efectuează în statele Oregon şi Washington
Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului
Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români - Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Anunţ - Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California


 

 

California Travel

Ambasadorul George Cristian Maior s-a întâlnit cu specialiştii români din compania Intel, cu primarul oraşului Portland și a susținut oprelegere la Portland State University, în cadrul vizitei pe care o efectuează în statele Oregon şi Washington
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, efectuează în perioada 7-10 noiembrie 2017, o vizită în statele Oregon și Washington, cuprinzând  întâlniri la nivel economic dedicate atragerii de investiţii americane în România, la nivelul administrației locale, a mediului academic și universitar, dar și cu reprezentanți ai comunității româno-americane.
În contextul vizitei, ambasadorul George Cristian Maior a avut o întrevedere cu specialiști în domeniul IT de origine română din cadrul companiei Intel, la unul dintre sediile producătorului american de componente IT din Portland, Oregon. Ambasadorul român a apreciat prezența Intel în România, la Galați și Timișoara, ca fiind importantă din punct de vedere al volumului activității desfășurate, menționând totodată oportunitățile de investiții în domeniul IT care există în țara noastră.
Ambasadorul George Cristian Maior i-a încurajat pe specialiştii români să mențină o strânsă legătură cu țara și să sprijine parteneriatul României cu SUA prin implicarea activă în viața comunităților din care fac parte, putând astfel contribui la îndeplinirea unor obiective comune importante, inclusiv accederea în programul Visa Waiver. Specialiștii IT ai companiei Intel, în calitate de membri ai comunității românești din SUA, au fost asigurați la rândul lor de sprijinul autorităților române pentru rezolvarea problemelor curente cu care se confruntă românii din străinătate. 
De asemenea, șeful misiunii diplomatice a României la Washington DC s-a întâlnit cu reprezentanții comunității româno-americane din Portland și împrejurimi și conducerea asociației Romanian – American Society, organizatorul reuniunii. 
În cadrul vizitei, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut o întrevedere cu primarul orașului Portland , Ted Wheeler. Pe parcursul discuției, ambasadorul român a accentuat faptul că în zona metropolitană Portland există o comunitate româno-americană activă, care include mulți specialiști IT, antreprenori și cercetători, arătând  că această comunitate, care menține legături puternice cu România, constituie o bază solidă pentru dezvoltarea de proiecte bilaterale în beneficiul ambelor țări. A încurajat participarea companiilor din zona Portland în proiecte comerciale și de investiții în România, precum și lansarea unor misiuni economice la nivelul statului american. O inițiativă de interes comun o reprezintă demersul de înfrățire a orașelor Portland și Iași, în cadrul programului Sister Cities, acțiunea fiind puternic susținută de comunitatea românească din zona Portland .
La rândul său, primarul Ted Wheeler și-a exprimat aprecierea deosebită pentru contribuția comunității româno-americane la viața economică și socială a regiunii, precum și deschiderea totală către proiecte comune de cooperare.
De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior a susținut o prelegere la Portland State University pe tema cooperării strategice între România și SUA pe flancul estic al NATO, reliefând faptul că România poate fi considerată, în mod obiectiv, cel mai solid aliat al SUA din regiune, atât din punct de vedere al excelentei relații bilaterale, cât și în ceea ce privește capabilitățile proprii, stabilitatea politică internă și anvergura economică.
Ambasadorul României a subliniat că, în contextul actualelor provocări de securitate din zona extinsă a Mării Negre, întărirea capacității de apărare și descurajare a Alianței Nord-Atlantice este o necesitate vitală, iar elementul central al acestui efort îl reprezintă intensificarea prezenței americane în regiune. La rândul său, România își asumă în mod concret responsabilitățile unui aliat de încredere, prin dezvoltarea și extinderea propriilor capabilități naționale. În același timp, țara noastră continuă promoveze, în cadrul UE, consolidarea relației transatlantice și asigurarea deplinei compatibilități cu NATO în domeniul securității și apărării. Ambasadorul român a arătat că, deși un dialog constructiv și pragmatic cu Rusia este în interesul tuturor părților, acest lucru nu poate fi realizat decât în condiții de reală deschidere, egalitate și deplină respectare al normelor și principiilor dreptului internațional.
Vizita ambasadorului român la Portland a inclus participarea, ca invitat de onoare, la reuniunea periodică a Corpului Consular din Oregon În acest cadru, ambasadorul Maior a purtat discuții cu reprezentanții celor 27 de țări care dețin consulate onorifice sau de carieră în statul Oregon .
George Maior îi încurajează pe românii din Portland să mențină o strânsă legătură cu țara și să sprijine parteneriatul româno-american
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, efectuează în perioada 7-10 noiembrie 2017, o vizită în statele Oregon și Washington, cuprinzând întâlniri la nivel economic dedicate atragerii de investiții americane în România, la nivelul administrației locale, a mediului academic și universitar, dar și cu reprezentanți ai comunității româno-americane, informează ambasada României la Washington.
În contextul vizitei, ambasadorul George Cristian Maior a avut o întrevedere cu specialiști în domeniul IT de origine româna din cadrul companiei Intel, la unul dintre sediile producătorului american de componente IT din Portland, Oregon. Ambasadorul român a apreciat prezența Intel în România, la Galați și Timișoara, ca fiind importantă din punct de vedere al volumului activității desfășurate, menționând totodată oportunitățile de investiții în domeniul IT care există în țara noastră.
Ambasadorul George Cristian Maior i-a încurajat pe specialiștii români să mențină o strânsă legătură cu țara și să sprijine parteneriatul României cu SUA prin implicarea activă în viața comunităților din care fac parte, putând astfel contribui la îndeplinirea unor obiective comune importante, inclusiv accederea în programul Visa Waiver.
De asemenea, șeful misiunii diplomatice a României la Washington DC s-a întâlnit cu reprezentanții comunității româno-americane din Portland și împrejurimi și cu conducerea asociației Romanian — American Society, organizatorul reuniunii, având o întrevedere și cu primarul orașului Portland, Ted Wheeler.
Pe parcursul discuției, ambasadorul român a accentuat faptul ca în zona metropolitană Portland există o comunitate româno-americană activă, care include mulți specialiști IT, antreprenori și cercetători, arătând că această comunitate, care menține legături puternice cu România, constituie o bază solidă pentru dezvoltarea de proiecte bilaterale în beneficiul ambelor țări. A încurajat participarea companiilor din zona Portland în proiecte comerciale și de investiții în România, precum și lansarea unor misiuni economice la nivelul statului american.
O inițiativa de interes comun o reprezintă demersul de înfrățire a orașelor Portland și Iași, în cadrul programului Sister Cities.
La rândul sau, primarul Ted Wheeler și-a exprimat aprecierea deosebită pentru contribuția comunității româno-americane la viața economică și socială a regiunii, precum și deschiderea totală către proiecte comune de cooperare.
George Cristian Maior a susținut și o prelegere la Portland State University pe tema cooperării strategice între România și SUA pe flancul estic al NATO, reliefând faptul că România poate fi considerată, în mod obiectiv, cel mai solid aliat al SUA din regiune, atât din punct de vedere al excelentei relații bilaterale, cât și în ceea ce privește capabilitățile proprii, stabilitatea politică internă și anvergura economică.
Ambasadorul român a subliniat că, în contextul actualelor provocări de securitate din zona extinsă a Mării Negre, întărirea capacității de apărare și descurajare a Alianței Nord-Atlantice este o necesitate vitală, iar elementul central al acestui efort îl reprezintă intensificarea prezenței americane în regiune. La rândul său, România își asumă în mod concret responsabilitățile unui aliat de încredere, prin dezvoltarea și extinderea propriilor capabilități naționale. În același timp, țara noastră continuă promoveze, în cadrul UE, consolidarea relației transatlantice și asigurarea deplinei compatibilități cu NATO în domeniul securității și apărării.
George Cristian Maior a arătat că, deși un dialog constructiv și pragmatic cu Rusia este în interesul tuturor părților, acest lucru nu poate fi realizat decât în condiții de reală deschidere, egalitate și deplină respectare a normelor și principiilor dreptului internațional.
Congresmanul Dan Lipinski sprijină includerea României în Programul Visa Waiver
România este unul dintre puținii aliați democrați care nu se află încă în Programul Visa Waiver și cred că acest lucru ar trebui să se schimbe, a declarat congresmanul american Dan Lipinski, citat într-un comunicat postat recent pe site-ul Camerei Reprezentanților din SUA.
"Includerea României în Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securității, ar amplifica relațiile comerciale și economice și turismul reciproc", adaugă Dan Lipinski, care remarcă faptul că, 'de la revoluția română din 1989 care a pus capăt guvernării autoritare comuniste, România a devenit un aliat ferm al Statelor Unite". 'În pofida acestui sprijin ferm pentru apărarea SUA și a Europei, România este unul dintre puținii aliați democrați care nu se află încă în Programul Visa Waiver', a atenționat congresmanul american.
Democratul Lipinski, congresman de Illinois, mai apreciază că, după aderarea la NATO, în 2004, 'România este un adevărat partener de securitate, unul dintre cei mai mari contributori la lupta din Afganistan, care a salutat staționarea forțelor SUA la Marea Neagră și care găzduiește noua brigadă multinațională a NATO".
"Standardele de securitate ale programului includ schimbul de informații privind securitatea cu Statele Unite și anunțarea în timp util a pașapoartelor pierdute sau furate. Țările participante sunt de asemenea obligate să mențină un nivel sporit de combatere a terorismului, de aplicare a legii, de control la frontiere și de (respectare a unor) standarde de securitate a documentelor. România și-a dovedit angajamentul față de Statele Unite și NATO. Ar trebui să demonstrăm angajamentul nostru față de relația bilaterală prin includerea României în Programul Visa Waiver", conchide congresmanul american.
AGERPRES

top

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Clarificarea dobândirii cetățeniei române de către copilul născut din părinți străini sau fără cetățenie s-a aflat printre măsurile considerate benefice de participanții la dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției a găzduit joi dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române 21/1991, întâlnire la care au participat ministrul Tudorel Toader, reprezentanți ai Direcției de Elaborare Acte Normative, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR — reprezentanța România), precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.
Cu acest prilej a fost reiterată necesitatea actualizării cât mai urgente a cadrului de reglementare privind cetățenia pentru evitarea situațiilor de interpretare neunitară care ar putea aduce prejudicii unor categorii de persoane.
"Proiectul de lege supus dezbaterii reglementează de o manieră detaliată condițiile de fond și procedurale privind dobândirea cetățeniei de către minori. Proiectul aduce clarificări în ceea ce privește dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenieinclusiv în cazul în care numai unul dintre părinți solicită acordarea cetățeniei române. Astfel, minorul dobândește cetățenia română la cererea părinților săi, odată cu aceștia; cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române. Așadar, și pentru minor devine obligatorie parcurgerea procedurii odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române întemeiată pe prevederile articolului 8", se precizează în comunicat.
MJ arată participanții la dezbateri au apreciat ca fiind benefice măsurile legislative cuprinse în proiect, prin care se clarifică dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie.
În cadrul întâlnirii au existat puncte de vedere pentru introducerea în textul de lege propus Parlamentului și a posibilității obținerii cetățeniei române de către minorii născuți pe teritoriul României din părinți cetățeni străini, care nu au obținut la naștere cetățenia unui stat, fiind apatrizi, arată sursa citată.
"O altă temă adusă în discuție de cei prezenți la dezbatere a fost posibilitatea reducerii la jumătate a termenelor de locuire prevăzute la articolul 8 din lege în cazul solicitanților care beneficiază de protecție subsidiară în înțelesul Legii 122/2006 privind azilul în România, astfel încât aceleași reguli fie aplicate atât celor care au dobândit statutul de refugiat, cât și celor care beneficiază de protecție subsidiarăambele categorii de persoane fiind beneficiari ai protecției internaționale", se menționează în comunicat.
AGERPRES

top

Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului

A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.
Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.
Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf
Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro
Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/
Trebuie actualiyate cererile depuse între 15 octombrie şi 1 decembrie 2016
Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare către DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate completeze o declarație prin care opteze fie pentru:
-  renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
-  menţinerea si preluarea cererii de către MRP.
Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

top

Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români
Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Dragi compatrioţi,
Vă rugăm şi vă invităm să vă alăturaşi credincioşilor din această parohie şi să deveniţi ctitori ai bisericii. Donaţiile dvs. sunt tax deductible, biserica fiind non-profit, iar la terminarea construcţiei numele dvs. vor fi înscrise cu lietre de aur în interiorul bisericii.
Vă mulţumim anticipat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru generozitatea dvs.

Moduri de a trimite donaţia: Prin check - scrieţi check-ul pe numele scurt al Bisericii: Saint George Church. Trimiteţi-l la adresa: P.O. BOX 29113, Las Vegas, NV 89126. Pe website, la adresa: www.stgeorgechurchlv.org

top

Anunţ
Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California, păstorită de Preotul Simion Poptelecan, vă invită să participaţi la Sfânta Liturghie în fiecare duminică între orele 13-14, urmată de o masă prietenească (fără contribuţie).
Adresa Bisericii este: 5570 Tuler St., Riverside (după Killer St.). Tel.: (909) 528-9065 sau (909) 446-1238.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă aşteptăm cu drag!

top

O carte a comunităţii româneşti
A apărut şi se poate procura direct de la autor, cartea “Aceste bucurii trecătoare” de George Băjenaru. Preţul unui exemplar este $30.95, la care se adaugă $3.33 pentru cheltuieli de expediere. Cec personal sau Money order pe numele autorului, la adresa: 5 Essex Street, Wakefield, MA, 01880

top

Apel cãtre cititori
Au trecut treisprezece ani de când ne strãduim din rãsputeri, sã punem, sãptãmânal, sub ochii Dumneavoastrã, luminã din lumina Gândului Românesc, oglindind împlinirile si sperantele românilor din tara de acasã si din lumea întreagã.
Eforturile pe care le-am depus si le depunem pentru a vã aduce, în limba românã, informatii din toate domeniile vietii din tarã si din afara ei, presupun o investitie financiarã deosebitã.
În momentul de fatã, ne aflãm, din nefericire, într-un mare impas. Posibilitãtile noastre de a face fatã cheltuielilor de editare, sunt sever limitate.
De aceea facem apel la Dumneavoastrã, cititorii, sã ne sprijiniti cu câte o donatie. Orice sumã va fi binevenitã. Trimiteti check personal sau money order pe numele Meridianul Românesc, la adresa de pe prima paginã.
Cu multumiri anticipate,
Meridianul Românesc

top

.......