1043 - 25 septembrie 2017 - COMUNITATEA ROMÂNO-AMERICANÃ

Iohannis, românilor din Philadelphia : rog contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA
Recepție organizată la Ambasada SUA cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii a delegației Ministerului Apărării Naționale
Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului
Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români - Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Anunţ - Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California


 

 

California Travel

Iohannis, românilor din Philadelphia : rog contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA

Președintele
Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, românilor din Philadelphia contribuie în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA.
"Comunitățile românești, așa cum este această frumoasă comunitate din Philadelphia , sunt extrem de importante pentru mine personal, dar și pentru România. (...) Sunteți importanți pentru noi, sunteți vitali pentru păstrarea legăturii cu patria și bazez foarte mult pe dvs și pe ceilalți români din SUA atunci când vine vorba de Parteneriatul Strategic cu SUA. Este extrem de important dvs și celelalte comunități foarte bine închegate, contribuiți cu toții, ca și americanii, la bunăstarea acestei țări și rog contribuiți în continuare la bunăstarea relației dintre țările noastre", a spus Iohannis, la întâlnirea cu românii din Philadelphia .
El a precizat , în momentul în care a fost stabilită vizita sa în SUA, după o "selecție atentă" a comunităților de români, a ales vină la Philadelphia .
"În afară de faptul sunteți o comunitate de care suntem mândri, aveți în Philadelphia o istorie extrem de bogată, în primul rând istoria Statelor Unite, dar iată se întâmplă găsim un document, și astăzi am avut ocazia vedem originalul, care a contribuit la existența statului român. Este acea renumită declarații de principii care, împreună cu opinia fermă a președintelui Woodrow Wilson, a făcut posibilă, de exemplu, Marea Adunare de la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, Ziua noastră Națională, dar și alte popoare, în special din mijlocul și din estul Europei, au putut beneficia de aceste prevederi, care au fost o primă formulă de autodeterminare a popoarelor", a spus Iohannis.
Șeful statului a amintit de întâlnirea sa cu președintele american, Donald Trump, în prima parte a acestui an.
"După această vizită, relația noastră a devenit deosebit de puternică și am reușit dăm o nouă dimensiune Parteneriatului strategic dintre România și SUA", a spus Iohannis.
El a precizat Donald Trump a arătat, la acel moment, apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA.
"M-am bucurat foarte mult cu acea ocazie aflu domnia sa apreciază foarte mult comunitatea de români din SUA și am găsit peste tot români foarte respectați, începând de la Casa Albă, la sediul ONU și în foarte multe locuri. Între timp, nici nu mi se mai pare un lucru special ca, în SUA, lumea salute în limba română", a afirmat șeful statului.
El a fost însoțit la eveniment de soția sa, Carmen Iohannis. A fost prezent de asemenea ambasadorul României în SUA, George Maior, acesta arătând este prima întâlnire a unui președinte român cu comunitatea de români din zonă.
La evenimentul organizat la Union League din Philadephia, cel mai vechi club din Statele Unite ale Americii, au participat aproximativ 100 de persoane.
La finalul discursului, șeful statului a stat de vorbă și s-a fotografiat cu participanții.
AGERPRES

top

Recepție organizată la Ambasada SUA cu ocazia vizitei în Statele Unite ale Americii a delegației Ministerului Apărării Naționale
Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, marți, 19 septembrie 2017, gazda unei recepții cu ocazia vizitei în SUA a delegației Ministerului Apărării Naționale conduse de ministrul Mihai Fifor. Evenimentul, organizat cu sprijinul American-Romanian Business Council, a reunit reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, ai industriei de apărare americane, precum și ai think-tank-urilor din capitala americană .
Cu acest prilej, ambasadorul George Cristian Maior a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite aflat în acest an la cea de-a XX-a aniversare și, în mod special, continuarea dezvoltării acestuia pe toate dimensiunile sale - securitate și apărare, economică și relații inter-umane.
Parteneriatul dintre România și SUA este puternic și evidențiază angajamentul celor două țări pentru securitatea comună, pentru a răspunde împreună amenințărilor de securitate regionale, dar și pentru a consolida relația transatlantică. Dimensiunii politico-militare robuste a relațiilor bilaterale i se adaugă o componentă economică semnificativă, cu efecte benefice pentru țara noastră“, a declarat ambasadorul George Cristian Maior.
Ministrul Mihai Fifor a evidențiat decizia României de alocare a 2% din PIB pentru apărare în 2017 și de a menține acest nivel pentru următorii 10 ani, concomitent cu derularea unor programe importante de înzestrare și modernizare a forțelor armate care implice parteneriate între industriile de apărare ale celor două ţări. Totodată, ministrul apărării a subliniat excelentele întrevederi avute cu oficialii americani, cu secretarul apărării James Mattis, dar și cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al Președintelui SUA, Ricky Waddell.
Directorul Agenției pentru Cooperare în domeniul Apărării și Securității, generalul-locotenent Charles Hooper, a mulțumit României pentru angajamentul alături de SUA în planul securității, inclusiv în Afganistan și în alte teatre de operații. De asemenea, a subliniat ca prioritate întărirea cooperării bilaterale, România fiind un prieten și aliat de încredere al SUA. Generalul-locotenent Hooper a transmis condoleanțe părții române pentru sacrificiul militarului român Mădălin Stoica în cursul unei misiuni în Afganistan.
Vizita ministrului Apărării Naționale continuă în zilele următoare şi va include întrevederi cu membri ai Congresului SUA, precum și cu reprezentanți ai companiilor din industria de apărare.

Maior: Din perspectiva Centenarului, vizita președintelui Iohannis la Philadelphia este un eveniment major
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, a declarat vizita președintelui Klaus Iohannis la Philadelphia este un eveniment major în perspectiva Centenarului Marii Uniri.
"Este o vizită care are o semnificație simbolică aparte, prin faptul la Philadelphia nu este doar locul nașterii democrației constituționale americane moderne, ci și un loc în care românii s-au exprimat pentru drepturile lor la autodeterminare. Deci, în perspectiva Centenarului, vizita domnului președinte în acest loc este, efectiv, un eveniment major după părerea mea", a declarat, joi seara, George Maior, la întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și comunitatea de români din Philadelphia.
Ambasadorul României în SUA a mai spus este prima întâlnire a unui președinte român cu comunitatea de români din zonă.
Klaus Iohannis le-a solicitat românilor din Philadelphia contribuie în continuare la bunăstarea relației dintre România și SUA. El a fost însoțit la eveniment de soția sa, Carmen Iohannis.
La evenimentul organizat la Union League din Philadephia, cel mai vechi club din Statele Unite ale Americii, au participat aproximativ 100 de persoane.
Președintele Iohannis a vizitat joi, la Philadelphia , Liberty Bell și complexul Independence Hall.

Maior: Îmi rezerv dreptul de a-mi apăra reputația față de folosirea abuzivă a numelui meu
Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, vineri, își rezervă dreptul de a-și apăra reputația față de folosirea "abuzivă" a numelui său "în cadrul acestei avalanșe de minciuni, știri false și intoxicări iresponsabile și ilegale".
Reacția lui Maior vine după ce secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a arătat vineri ambasadorul român la Washington coordonează un plan de eliminare a lui Liviu Dragnea, în contextul punerii sub acuzare de către DNA a vicepremierului Sevil Shhaideh.
"Referitor la campania absolut irațională prin care numele meu este implicat în dispute politice interne, doresc precizez întreaga mea activitate este concentrată pe promovarea intereselor naționale ale României în relația cu Statele Unite ale Americii, principalul nostru partener strategic. Nu interesează nicio funcție publică sau politică și am un singur scopacela de a-mi reprezenta țara cu demnitate și eficiență din poziția de ambasador al României la Washington DC . Îmi rezerv dreptul de a-mi apăra reputația față de folosirea abuzivă a numelui meu în cadrul acestei avalanșe de minciuni, știri false și intoxicări iresponsabile și ilegale", susține George Maior, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Maior mai spune el reprezintă exclusiv interesele României, deasupra oricăror dispute politice.
"Ne aflăm în poate cel mai bun an din istoria relațiilor diplomatice româno-americane și desigur mai avem obiective importante de atins în continuare. În calitate de ambasador al României, de diplomat, reprezint exclusiv interesele țării, deasupra oricăror dispute politice. Aceasta este meseria mea", precizează George Maior.
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

top

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, în dezbatere publică la Ministerul Justiției
Clarificarea dobândirii cetățeniei române de către copilul născut din părinți străini sau fără cetățenie s-a aflat printre măsurile considerate benefice de participanții la dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției, transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Ministerul Justiției a găzduit joi dezbaterea publică privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române 21/1991, întâlnire la care au participat ministrul Tudorel Toader, reprezentanți ai Direcției de Elaborare Acte Normative, Autorității Naționale pentru Cetățenie, Ministerului Afacerilor Externe, Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR — reprezentanța România), precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale.
Cu acest prilej a fost reiterată necesitatea actualizării cât mai urgente a cadrului de reglementare privind cetățenia pentru evitarea situațiilor de interpretare neunitară care ar putea aduce prejudicii unor categorii de persoane.
"Proiectul de lege supus dezbaterii reglementează de o manieră detaliată condițiile de fond și procedurale privind dobândirea cetățeniei de către minori. Proiectul aduce clarificări în ceea ce privește dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenieinclusiv în cazul în care numai unul dintre părinți solicită acordarea cetățeniei române. Astfel, minorul dobândește cetățenia română la cererea părinților săi, odată cu aceștia; cererea va fi depusă odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române. Așadar, și pentru minor devine obligatorie parcurgerea procedurii odată cu cererea părinților de acordare a cetățeniei române întemeiată pe prevederile articolului 8", se precizează în comunicat.
MJ arată participanții la dezbateri au apreciat ca fiind benefice măsurile legislative cuprinse în proiect, prin care se clarifică dobândirea cetățeniei române de către copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie.
În cadrul întâlnirii au existat puncte de vedere pentru introducerea în textul de lege propus Parlamentului și a posibilității obținerii cetățeniei române de către minorii născuți pe teritoriul României din părinți cetățeni străini, care nu au obținut la naștere cetățenia unui stat, fiind apatrizi, arată sursa citată.
"O altă temă adusă în discuție de cei prezenți la dezbatere a fost posibilitatea reducerii la jumătate a termenelor de locuire prevăzute la articolul 8 din lege în cazul solicitanților care beneficiază de protecție subsidiară în înțelesul Legii 122/2006 privind azilul în România, astfel încât aceleași reguli fie aplicate atât celor care au dobândit statutul de refugiat, cât și celor care beneficiază de protecție subsidiarăambele categorii de persoane fiind beneficiari ai protecției internaționale", se menționează în comunicat.
AGERPRES

top

Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului

A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.
Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.
Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf
Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro
Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/
Trebuie actualiyate cererile depuse între 15 octombrie şi 1 decembrie 2016
Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare către DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate completeze o declarație prin care opteze fie pentru:
-  renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
-  menţinerea si preluarea cererii de către MRP.
Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

top

Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români
Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Dragi compatrioţi,
Vă rugăm şi vă invităm să vă alăturaşi credincioşilor din această parohie şi să deveniţi ctitori ai bisericii. Donaţiile dvs. sunt tax deductible, biserica fiind non-profit, iar la terminarea construcţiei numele dvs. vor fi înscrise cu lietre de aur în interiorul bisericii.
Vă mulţumim anticipat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru generozitatea dvs.

Moduri de a trimite donaţia: Prin check - scrieţi check-ul pe numele scurt al Bisericii: Saint George Church. Trimiteţi-l la adresa: P.O. BOX 29113, Las Vegas, NV 89126. Pe website, la adresa: www.stgeorgechurchlv.org

top

Anunţ
Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California, păstorită de Preotul Simion Poptelecan, vă invită să participaţi la Sfânta Liturghie în fiecare duminică între orele 13-14, urmată de o masă prietenească (fără contribuţie).
Adresa Bisericii este: 5570 Tuler St., Riverside (după Killer St.). Tel.: (909) 528-9065 sau (909) 446-1238.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă aşteptăm cu drag!

top

O carte a comunităţii româneşti
A apărut şi se poate procura direct de la autor, cartea “Aceste bucurii trecătoare” de George Băjenaru. Preţul unui exemplar este $30.95, la care se adaugă $3.33 pentru cheltuieli de expediere. Cec personal sau Money order pe numele autorului, la adresa: 5 Essex Street, Wakefield, MA, 01880

top

Apel cãtre cititori
Au trecut treisprezece ani de când ne strãduim din rãsputeri, sã punem, sãptãmânal, sub ochii Dumneavoastrã, luminã din lumina Gândului Românesc, oglindind împlinirile si sperantele românilor din tara de acasã si din lumea întreagã.
Eforturile pe care le-am depus si le depunem pentru a vã aduce, în limba românã, informatii din toate domeniile vietii din tarã si din afara ei, presupun o investitie financiarã deosebitã.
În momentul de fatã, ne aflãm, din nefericire, într-un mare impas. Posibilitãtile noastre de a face fatã cheltuielilor de editare, sunt sever limitate.
De aceea facem apel la Dumneavoastrã, cititorii, sã ne sprijiniti cu câte o donatie. Orice sumã va fi binevenitã. Trimiteti check personal sau money order pe numele Meridianul Românesc, la adresa de pe prima paginã.
Cu multumiri anticipate,
Meridianul Românesc

top

.......