1085 - 16 iulie 2018 - COMUNITATEA ROMÂNO-AMERICANÃ

Dogmatism contra pragmatism: lungul drum al naţiunii de la noapte către zi
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior a avut o întâlnire cu preşedintele Universităţii George Washington, Thomas LeBlanc
Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului
Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români - Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Anunţ - Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California


 

 

California Travel

Dogmatism contra pragmatism: lungul drum al naţiunii de la noapte către zi
de Tiberiu Dianu, Washington, DC

După
un an în funcție, președintele Donald Trump continuă înscrie puncte în ceea ce privește "promisiunile făcute, promisiunile păstrate". Și acest lucru devine deja evident chiar și pentru detractorii săi.
recapitulăm: retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific; deschiderea explorărilor de gaz şi petrol din Alaska şi Arctica; numirea unui judecător conservator la Curtea Supremă și stabilirea unui record în primul an prezidenţial în materie de numiri de judecători la curţile de apel; distrugerea califatului creat de ISIS; adoptarea unei legi de tăieri masive de impozite şi de creare de locuri de muncă; abrogarea mandatului individual prevăzut de Obamacare (conform cu care cei neasiguraţi medical trebuiau plătească o penalitate lunară neconstituţională); începerea construcţiei Zidului la frontiera cu Mexicul și reducerea imigrației ilegale (prin aplicarea politicii de “toleranţă zero”); intenția anunțată de a retrage Statele Unite din Acordul climatic de la Paris; relansarea economiei naţionale şi reducerea substanţială a şomajului, inclusiv în rândul minorităţilor şi al femeilor; reducerea la jumătate a numărului de regulamente emise de autorităţile administrative; iniţierea reformei NATO în privinţa îmbunătăţirii contribuţiei financiare a aliaţilor; revitalizarea programelor NASA şi crearea unei Forţe Spaţiale în cadrul sistemului de apărare; întâlnirea directă de la Singapore de la 12 iunie 2018 dintre preşedinte şi liderul nord-coreean Kim Jong-un privind denuclearizarea Coreii de Nord şi repatrierea rămăşiţelor umane ale soldaţilor americani ucişi în timpul Războiului din Coreea, evenimente precedate de eliberarea a trei prizonieri americani din Coreea de Nord fără compensaţii financiare; denunţarea acordului nuclear cu Iranul, iniţiat de administraţia precedentă a preşedintelui Obama; mutarea Ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Bineînţeles dacă ar fi ne luăm după elucubraţiile prăpăstioase ale presei centrale americane (dominată de stânga), în curând cerul se va prăbuşi şi va veni Armaghedonul.
Retrospectiv, îmi amintesc , la mai puţin de o săptămână de la alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie 2016, respectiv la 14 noiembrie 2016, a avut loc o conferinţă de presă organizată de fostul preşedinte Obama. Alegerile fuseseră deja pierdute fără drept de apel de Hillary Clinton, care câştigase iniţial doar 232 de electori (în final, doar 227, pentru 5 dintre ei nu au mai votat pentru ea). Donald Trump, pe de altă parte, care avea nevoie doar de 270 de electori pentru a câştiga, a obţinut (contra tuturor prezicerilor presei de stânga) iniţial 306 electori (în final, doar 304, pentru 2 din ei nu au mai votat pentru el). La acea conferinţă de presă, deci, fostul preşedinte Obama a avut o serie de remarci maliţioase despre viitorul preşedinte Trump. Ceea ce era de înţeles, având în vedere faptul protejata lui, Hillary, nu avea cum îi mai continue politica. Printre altele, fostul preşedinte Obama a remarcat, cu un ton de reproş, Trump ar fi fost mai mult un pragmatic decât un ideolog.
Sentimentul meu a fost , făcând această afirmație, fostul președinte a dorit ţintească într-o anumită direcţie, dar efectul afirmaţiei lui a avut un efect de bumerang. Cred intenția lui inițială a fost aceea de a sugera republicanilor din Congres reprezentatul lor, proaspăt ales, nu ar fi fost atât de fiabil ideologic și, prin urmare, Partidul Republican ar fi urmat aibă unele probleme în viitor.
Acestea fiind spuse, cred această declarație ne-a arătat Barack Obama, fără intenţie, desigur, a admis indirect următoarele lucruri:
(1) Obama însuși este un ideolog. Deși întreaga națiune ştia de la bun început acest lucru, prin recunoașterea lui indirectă, Obama a admis, de asemenea indirect, şi :
(2) El, Obama, a fost un preşedinte părtinitor, care a divizat naţiunea americană. Ideologii nu pot reprezenta o națiune atât de diversă ca Statele Unite (și, de fapt, nimeni nu o poate face în mod obiectiv). Admițând acest lucru, Obama ne-a spus el şi-a lăsat ideologia vorbească împotriva unei jumătăți de națiune. Acest lucru a fost dovedit dincolo de orice îndoială prin adoptarea programului de asistenţă medicală naţională Obamacare (votat doar de democrați) și prin multiplele lui iniţiative prezidenţiale (decrete prezidenţiale/ordonanţe executive sau exercitarea discreţionară a dreptului de veto), care au sfidat, la un moment dat, chiar pe parlamentarii democraţi. ne amintim, bunăoară, de votul democraţilor din 28 septembrie 2016 împotriva dreptului de veto al lui Obama contra unui proiect de lege care angaja răspunderea juridică a Arabiei Saudite faţă de victimele americane ale evenimentelor din 11 septembrie 2001.
(3) De asemenea, Obama a recunoscut indirect oponentul său, Donald Trump, fiind "pragmatic", ar putea avea, prin urmare, o marjă mai largă de a acoperi interesele celeilalte jumătăţi a naţiunii americane. Venind din partea unui tradiţional inamic politic al lui Trump, precum Obama, această afirmaţie s-a transformat, aşadar, într-un compliment extraordinar de eficient, deși neintenționat.
În prezent, fiind eliberat de povara prezidențială, Obama poate petrece mai mult timp liber adâncindu-se în lectură (atunci când nu joacă golf). Ar putea începe, de pildă, cu "Arta negocierii".
La urma urmei, acest lucru poate însemna sfârşitul lungului drum al nopţii naţiunii noastre către zi.
NOTĂ – Dreptul de reproducere a articolului, în varianta engleză în original şi varianta română în traducere, aparţine autorului şi este folosit cu permisiunea acestuia.
TIBERIU DIANU, autor de cărţi şi multiple articole de drept, politică şi societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

top

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior a avut o întâlnire cu preşedintele Universităţii George Washington, Thomas LeBlanc
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a avut o întâlnire, miercuri 11 iulie 2018, cu preşedintele Universităţii George Washington, Thomas LeBlanc. Discuţiile au vizat cooperarea româno-americană în domeniul educaţiei şi cercetării de nivel înalt, fiind explorată posibilitatea derulării unor parteneriate între universitatea americană şi instituţii de învăţământ superior din România.
Ambasadorul României a prezentat reperele principale ale Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi progresul înregistrat de universităţile din România din punct de vedere academic, al infrastructurii educaţionale şi al legăturilor externe tot mai numeroase şi consistente.
De asemenea, ambasadorul George Cristian Maior, absolvent al Universităţii George Washington unde, în 1992, a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional și Comparat, a încurajat implicarea Universităţii George Washington în proiecte concrete pe dimensiunea educaţiei, ştiinţei, cercetării/inovării, cooperării tehnologice şi culturii din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
Preşedintele Universităţii George Washington, Thomas LeBlanc, a indicat intenţia prestigioasei universităţi americane de a-şi extinde activităţile la nivel internaţional şi a răspuns pozitiv invitaţiei ambasadorului George Cristian Maior de a vizita România în vederea dezvoltării unor parteneriate academice.
Înființată în 1821, printr-o decizie a Congresului, Universitatea George Washington din capitala americană este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din SUA. A fost fondată la cerința expresă a primului președinte al SUA, George Washington, care și-a exprimat dorința, de-a lungul vieții, de a exista o universitate națională în capitala Statelor Unite. George Washington a trimis numeroase scrisori Congresului pe acest subiect și chiar a inclus această dorință în testamentul său.
 Thomas LeBlanc este președintele Universităţii George Washington din 2017, înainte fiind vicepreședinte executiv și rector al Universității din Miami.  Deține un doctorat și o diplomă de master în informatică de la Universitatea din Wisconsin - Madison și o diplomă de licență în știința calculatoarelor de la State University New York - Plattsburgh.
Proclamație de felicitare a României cu ocazia Centenarului Marii Uniri, emisă de guvernatorul statului New Hampshire
Guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, a emis o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. În textul proclamaţiei se arată Marea Unire a Românilor “a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, economiei libere și progresului social”.
În document sunt menționate legăturile strânse dintre România și statul New Hampshire și faptul Statele Unite și țara noastră“împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce”.
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat mesajul transmis de către guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, subliniind recunoștința țării noastre față de sprijinul acordat de președintele Woodrow Wilson în urmă cu o sută de ani pentru realizarea Marii Uniri.
Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.
Statul New Hampshire a devenit, în ianuarie 1776, prima colonie nord americană britanică care și-a înființat un guvern independent față de Marea Britanie și primul stat care și-a stabilit propria constituție. Șase luni mai târziu, New Hampshire a devenit una dintre cele 13 colonii care au fondat Statele Unite ale Americii, iar în 1788 a devenit al nouălea stat care a ratificat Constituția americană.
Statul New Hampshire este cunoscut pentru faptul aici au loc primele alegeri preliminarii (primary elections) pentru funcţia de preşedinte ale SUA, ele fiind stabilite prin lege cu o săptămână înaintea alegerilor primare care au loc în alte state americane. Alegerile preliminarii din New Hampshire sunt considerate unele dintre cele mai importante din SUA, deoarece au parte de o vastă acoperire media, iar analiștii consideră rezultatul acestora influențează opțiunile din alte state care decid candidatul fiecărui partid la alegerile generale pentru funcţia de preşedinte al SUA. 
Ambasada României în Statele Unite ale Americii

 

top

Finanţări nerambursabile disponibile pentru românii de peste hotare + sesiune deschisă pe tot parcursul anului

A fost deschisă sesiunea de finanţări nerambursabile susţinute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu posibilitatea trimiterii cererilor de finanţare pe tot parcursul anului.
Pentru a beneficia de finanţarea nerambursabilă este necesară existenţa unor surse de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului în cuantum de minim 10% din valoarea totală a finanţării acordate.
Pentru mai multe detalii consultaţi Ghidul Beneficiarului 2017: http://www.dprp.gov.ro/wp-content/uploads/2016/11/Ghidul-Beneficiarului-2017.pdf
Cererea de finanțare, însoțită de documentele aferente (v pagina 6 din Ghid), poate fi trimisă electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@mprp.gov.ro
Toate documentele de finanţare se găsesc în format editabil aici: http://www.dprp.gov.ro/finantare/
Trebuie actualiyate cererile depuse între 15 octombrie şi 1 decembrie 2016
Datorită reorganizării Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), persoanele care au depus cereri de finanţare către DPRRP în perioada 15 octombrie – 1 decembrie 2016, sunt invitate completeze o declarație prin care opteze fie pentru:
-  renunţarea la cererea de finanţare depusă la DPRRP, fie pentru
-  menţinerea si preluarea cererii de către MRP.
Mai multe detalii aici: http://www.dprp.gov.ro/in-atentia-celor-care-au-depus-proiecte-de-finantare-catre-dprrp-spre-finalul-anului-2016/

top

Apel pentru toţi credincioşii ortodocşi români
Pentru strângerea de fonduri necesare terminării construcţiei Bisericii ortodoxe române ”Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dimitrie cel Nou” din Las Vegas
Dragi compatrioţi,
Vă rugăm şi vă invităm să vă alăturaşi credincioşilor din această parohie şi să deveniţi ctitori ai bisericii. Donaţiile dvs. sunt tax deductible, biserica fiind non-profit, iar la terminarea construcţiei numele dvs. vor fi înscrise cu lietre de aur în interiorul bisericii.
Vă mulţumim anticipat. Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru generozitatea dvs.

Moduri de a trimite donaţia: Prin check - scrieţi check-ul pe numele scurt al Bisericii: Saint George Church. Trimiteţi-l la adresa: P.O. BOX 29113, Las Vegas, NV 89126. Pe website, la adresa: www.stgeorgechurchlv.org

top

Anunţ
Biserica “Sfântul Nicolae” din Riverside, California, păstorită de Preotul Simion Poptelecan, vă invită să participaţi la Sfânta Liturghie în fiecare duminică între orele 13-14, urmată de o masă prietenească (fără contribuţie).
Adresa Bisericii este: 5570 Tuler St., Riverside (după Killer St.). Tel.: (909) 528-9065 sau (909) 446-1238.
Dumnezeu să vă binecuvânteze şi vă aşteptăm cu drag!

top

O carte a comunităţii româneşti
A apărut şi se poate procura direct de la autor, cartea “Aceste bucurii trecătoare” de George Băjenaru. Preţul unui exemplar este $30.95, la care se adaugă $3.33 pentru cheltuieli de expediere. Cec personal sau Money order pe numele autorului, la adresa: 5 Essex Street, Wakefield, MA, 01880

top

Apel cãtre cititori
Au trecut treisprezece ani de când ne strãduim din rãsputeri, sã punem, sãptãmânal, sub ochii Dumneavoastrã, luminã din lumina Gândului Românesc, oglindind împlinirile si sperantele românilor din tara de acasã si din lumea întreagã.
Eforturile pe care le-am depus si le depunem pentru a vã aduce, în limba românã, informatii din toate domeniile vietii din tarã si din afara ei, presupun o investitie financiarã deosebitã.
În momentul de fatã, ne aflãm, din nefericire, într-un mare impas. Posibilitãtile noastre de a face fatã cheltuielilor de editare, sunt sever limitate.
De aceea facem apel la Dumneavoastrã, cititorii, sã ne sprijiniti cu câte o donatie. Orice sumã va fi binevenitã. Trimiteti check personal sau money order pe numele Meridianul Românesc, la adresa de pe prima paginã.
Cu multumiri anticipate,
Meridianul Românesc

top

.......