1064 - 19 februarie 2018 - ANALIZE

Mircea Cărtărescu - Premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018: Am primit cu mare emoţie vestea
Bursa de la New York a avut o luni neagră, iar prăbuşirea cotaţiilor ''a declanşat'' toate alarmele în SUA
Primul discurs al preşedintelui Trump despre Starea Naţiunii şi renaşterea visului american
de Tiberiu Dianu , Washington , DC

Cel mai bogat om din lume, a cărui avere tocmai a trecut de pragul de 100 de miliarde de dolari, se pregăteşte angajeze 1.000 de IT-işti la Bucureşti - de Ştefan Stan
The Huffington Post: România ar putea fi considerată "cea mai frumoasă țară a Europei"


Mircea Cărtărescu - Premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018: Am primit cu mare emoţie vestea
Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai mari premii literare germane.
"Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lubeck , care-mi vor acorda acest premiu", a scris Cărtărescu marţi pe Facebook.
Potrivit Editurii Zsolnay, premiul, în valoare de 25.000 de euro, este acordat în comun de oraşul hanseatic Lübeck şi de Academia de Arte Frumoase din Bavaria şi va fi înmânat pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Lübeck.
"În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura românească, mai întâi prin volumele sale de poezie, apoi prin romane, povestiri şi eseuri, cu trilogia sa romantică neobişnuită, polifonică 'Orbitor', scriitorul înscriindu-se în literatura mondială", a fost motivaţia juriului.
Născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, Mircea Cărtărescu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980.
Poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, Cărtărescu reprezintă un nume românesc de referinţă nu doar în mediile literare din spaţiul german, opiniile, eseurile şi luările sale de poziţie pe teme de actualitate fiind găzduite în paginile unor ziare de calibru (Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berliner Zeitung etc.).
În anul 2014 a fost încheiată publicarea în limba germană a trilogiei "Orbitor", prin apariţia, la Editura Paul Zsolnay, a ultimului volum al acesteia. În anul 2015, scriitorul român a fost distins cu prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană, al oraşului Leipzig .
Operele sale au fost traduse în limbile germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, fiind premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.
În 2005, a primit Premiul literar "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia, pentru romanul "Nostalgia". De asemenea, autorul a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură "Haus der Kulturen der Welt", Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015), Premiul Leteo, Spania (2017).
Totodată, Mircea Cărtărescu a fost distins cu Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" în grad de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale a României (2016).
În prezent, scriitorul este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti

Expoziţia ''Românii şi Marele Război'' - prezentată, în premieră, în Olanda
Expoziţia foto-documentară "Românii şi Marele Război" s-a deschis joi la Muzeul Huis Doorn din Olanda, informează un comunicat de presă transmis de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).
Evenimentul este organizat de MNIR, în colaborare cu Institutul Cultural Român la Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, în cadrul seriei de manifestări consacrate celebrării Centenarului Desăvârşirii Unităţii Naţionale.
La vernisaj au fost prezenţi Willibrord van Beek, Comisarul Regelui pentru provincia Utrecht, ambasadorul României în Regatul Ţărilor de Jos, Brânduşa Predescu, viceprimarul localităţii Doorn, Jasper van Geijtenbeek, şi dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR.
"Expoziţia 'Românii şi Marele Război' este de mare valoare pentru Muzeul Huis Doorn, din mai multe considerente. Muzeul Huis Doorn este singurul loc din Olanda dedicat memoriei Primului Război Mondial. Expoziţia permanentă din pavilionul muzeului evidenţiază perioada neutralităţii Olandei în timpul Marelui Război. În plus, expoziţia 'Românii şi Marele Război' permite vizitatorilor compare două ţări care au intrat în război ca ţări neutre şi au încheiat războiul în mod diferit. Pentru Muzeul Huis Doorn este, de asemenea, foarte important domnitorul monarh al Regatului României, Ferdinand, a fost membru al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura şvăbească a Casei de Hohenzollern. Muzeul Huis Doorn este reşedinţa în exil a ultimului domnitor monarh al celeilalte ramuri franconiene a familiei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern", a declarat Cornelis van der Bas, curator al Muzeului Huis Doorn şi coordonator al proiectelor dedicate Primul Război Mondial, citat în comunicat.
Cele 30 de panouri foto-documentare ale expoziţiei "Românii şi Marele Război" prezintă situaţia Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern şi internaţional, adoptarea neutralităţii (vara anului 1914), campaniile din 1916 şi 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale.
Discursul istoric este completat de momente definitorii din istoria regalităţii româneşti şi de exponate cu valoare estetică precum replici ale coroanelor regale ale regelui Ferdinand şi reginei Maria, sceptrul regelui Ferdinand şi uniforme militare.
Conceptul expoziţiei este realizat de MNIR, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca .
Iniţiată de ICR Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziţia a fost itinerată în mai multe oraşe belgiene, în perioada decembrie 2014 - iunie 2016. "Românii şi Marele Război" continuă astfel turneul european început în anul 2014, fiind prezentată în mai multe oraşe precum Bruxelles, Aalst, Bruges, Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Chişinău, Milano, Torino, Roma, Trieste, Cremona, Padova, Veneţia, iar acum la Doorn.
Expoziţia va fi deschisă până la data de 1 aprilie

Malta - Un român şi-a pierdut viaţa în timpul unei furtuni
Un bărbat şi-a pierdut viaţa şi o femeie a fost grav rănită atunci când un copac a căzut peste o furgonetă care îi transporta, în timpul unei furtuni care a lovit sâmbătă Malta, informează Reuters.
Cei doi - provenind din România, potrivit Reuters - se aflau pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri din Malta , din districtul Mriehel, a adăugat poliţia. Drumul, care duce spre oraşul Rabat , din centrul insulei, a fost închis după accident.
Vânturile puternice şi ploile torenţiale au lovit Malta , inundând drumurile, după luni în care nivelul precipitaţiilor a fost cu mult sub medie.
Poliţia şi departamentul de protecţie civilă au recomandat şoferilor evite deplasările, cu excepţia situaţiilor urgente.

Pedepse între 3 şi 6 ani de închisoare cerute în Franţa împotriva a 13 şoferi români de camion
Pedepse cuprinse între 3 şi 6 ani de închisoare au fost cerute vineri în faţa unui tribunal din vestul Franţei împotriva a 13 şoferi români de camion şi a patronului acestora, pentru furtul a 700 de roţi de maşini de mare tonaj, informează presa franceză.
Toţi aceşti şoferi de camion profesionişti lucrau la data comiterii faptelor pentru societatea română Evitrans.
Ei furau roţi în timpul perioadei lor de odihnă, le transportau apoi în România împreună cu încărcătura lor, pentru a le revinde la preţuri cuprinse între 200 şi 350 de euro bucata, echivalentul salariului lor lunar.
Aceasta le permitea uneori "să-şi mărească de cinci ori veniturile prin numărul de roţi furate", a subliniat procurorul Arnaud Marie în faţa tribunalului corecţional din Rennes .
Anchetatorii au numărat 80 de furturi de acest tip comise în perioada noiembrie 2013-noiembrie 2016, însumând un prejudiciu evaluat la 676.000 de euro.
Cei reţinuţi au identificaţi cu ajutorul telefoanelor lor mobile, care au arătat ca s-au aflat în locurile unde au fost comise furturile, de obicei spaţii de parcare a camioanelor în zone industriale.
Procurorul a cerut între trei şi patru ani de închisoare pentru aceşti şoferi, cu pedeapsa cea mai aspră - 6 ani - pentru patronul lor, Silviu Pietroşanu, 42 de ani. Acesta din urmă a încurajat furturile "prin tăcerea sa", absenţa sancţiunilor disciplinare şi "furnizarea de mijloace necesare" realizării lor, a subliniat procurorul.
"Ştiam ce făceau majoritatea şoferilor mei. Îi lăsam facă, pentru a-i păstra", a explicat joi Pietroşanu, deja condamnat în 2012 în Belgia pentru fapte similare. "Nu neg furturile, însă fiecare îşi asumă partea sa de responsabilitate", a adăugat patronul.
Angajaţii săi, născuţi la Pucioasa, la circa 100 de kilometri nord de Bucureşti, au afirmat nu s-ar fi putut descurca financiar fără aceste furturi.
De asemenea, şoferii furau carburant din rezervoarele altor camioane, cu ajutorul pompelor.
Mai mulţi dintre cei plasaţi în arest preventiv sunt cunoscuţi pentru fapte similare comise în Germania, Belgia şi Austria . Verdictul este aşteptat spre sfârşitul zilei de vineri.
AGERPRES

top

Bursa de la New York a avut o luni neagră, iar prăbuşirea cotaţiilor ''a declanşat'' toate alarmele în SUA

Bursa
de la New York a avut o luni neagră, ce a dat frisoane investitorilor şi brokerilor pe pieţele financiare, iar prăbuşirea cotaţiilor "a declanşat" toate alarmele în Statele Unite, relatează BBC Mundo.
Indicele Dow Jones de Industriales a încheiat sesiunea la 24.345,75 puncte, cu 4,6% mai puţin faţă de şedinţa precedentă. A fost a doua zi consecutivă de scădere şi cea mai mare depreciere procentuală începând din 2011. În acel an, neîncrederea generalizată în viabilitatea euro şi temerile legate de situaţia delicată privind datoria publică în Spania şi Italia, în plin colaps al economiei Greciei, au dus la "un august de puternice scăderi pe pieţele bursiere".
Mult mai grav a fost ceea ce s-a întâmplat în 2008, când criza financiară apărută în SUA, în urma falimentului băncii Lehman Brothers, a declanşat un seism economic global, ce a lăsat milioane de persoane fără locuri de muncă în toată lumea.
Dar, specialiştii preconizează ceea ce s-a întâmplat lunea aceasta la Wall Street nu este atât de grav, deşi provoacă o atât de mare nelinişte.
Pentru a înţelege ce s-a întâmplat, trebuie reamintite cinci elemente cheie.
Pericolul inflaţiei
Turbulenţele au început vineri, când Departamentul de Muncă al SUA a publicat cifrele privind piaţa muncii.
Comunicatul menţiona o creştere a salariilor cu mult mai mare decât se estimase.
Faptul în SUA a existat o situaţie virtuală privind o ocupare semnificativă a forţei de muncă şi angajaţii au primit salarii mai mari ar putea părea o veste bună. Dar în economie lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Yogita Linaye, corespondent BBC, a explicat: "Salariile cresc şi estimările sunt lumea va cheltui mai mult, ceea ce va face crească preţurile".
Pericolul de inflaţie este un indicator cheie pentru a asigura o economie sănătoasă. În mod normal, "arma" pe care o au băncile centrale pentru a o menţine la nivelul dorit este "preţul banilor", dobânda de referinţă. Pieţele financiare anticipează de ceva timp Rezerva Federală (Fed) o va majora de două sau trei ori anul acesta.
Dar, potrivit lui Ligaye, dată fiind puternica majorare a salariilor, "acum se tem o va face de mai multe ori".
Aceasta va fi una dintre provocările cărora va trebui le facă faţă Jerome Powell, noul preşedinte al Fed. Powell va trebui " ia decizii clare legate de creştere, dar fără a alarma investitorii", subliniază Ligaye.
O serie de analişti au avertizat politica de stimulente aplicată de Guvernul Trump poate duce la o supraîncălzire a economiei, iar unii dintre aceştia au interpretat ultimele zile de la Bursă drept o confirmare a acestor temeri.
Pierderea încrederii
Deocamdată este devreme pentru a spune dacă ultimele evoluţii sunt trecătoare sau anunţă "o lovitură" mai gravă.
"
Ceea ce este evident este multă lume şi-a pierdut încrederea", a declarat, pentru BBC Mundo, Lawrence Harris, profesor de Finanţe la Universitatea de Sud din California .
Deprecierea bursei este un semn există o ofertă mai mare decât cererea de active. Atunci când sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători preţurile scad, aşa cum s-a întâmplat vineri şi luni.
Această evoluţie ar putea fi relaţionată cu unele dintre politicile lui Trump.
"
Mulţi investitori şi-au dat seama , dacă SUA au un deficit public de 1.000 miliarde de dolari, acesta va trebui plătit sau, cel puţin, finanţat", a afirmat Harris.
Preşedintele SUA a impulsionat o reformă fiscală care a redus impozitele companiilor şi multor salariaţi, dar cu preţul diminuării veniturilor publice şi, în consecinţă, s-a mărit deficitul.
Conform estimărilor Biroului pentru buget din Congres, acesta va creşte până la 1.700 miliarde dolari în zece ani, din cauza reformei.
Acesta este unul dintre motivele pentru care investitorii încep aibă îngrijorări legate de economia ţării.
"Se pare euforia pe care unii au simţit-o în primul moment al reformei fiscale nu ar fi justificată", susţine Harris.
Restricţiile pentru comerţul liber
Experienţa arată pieţele financiare preferă un cadru dereglementat şi facilităţi pentru afaceri. SUA au fost, istoric, un mare campion al comerţului internaţional liber. Guvernul Donald Trump, însă, merge pe o politică protecţionistă pentru a încuraja producţia internă în faţa competiţiei externe.
Guvernul a impus recent taxe foarte mari pentru importurile de maşini de spălat şi panouri solare.
"Ceea ce se întâmplă în ultimele zile este probabil relaţionat şi cu faptul SUA devin tot mai mult anticomerciale", afirmă Harris. Pieţelor nu le place acest lucru, deoarece, atunci când "se restricţionează comerţul, se restricţionează creşterea".
Nimic nu poate creşte la nesfârşit
Deşi deciziile Guvernului influenţează comportamentul bursei, mai există şi alte variabile.
Unele, atât de simple şi inexorabile, precum trecerea timpului.
După criza din 2008, Wall Street a acumulat şapte ani consecutivi de prosperitate.
"Piaţa creşte de suficient timp şi senzaţia şi-a atins limita", precizează Harris. În acest timp, "pieţele s-au bucurat de o stabilitate fără precedent".
"
Când lumea nu percepe riscuri este mai dispusă cumpere şi acum îşi va da seama lucrurile sunt mai riscante decât s-a gândit". Astfel Harris consideră , pe termen scurt, preţul acţiunilor va continua scadă.
Într-un context cu mai puţină siguranţă, marile corporaţii şi entităţi financiare care operează pe piaţă vor avea un apetit mai redus de a-şi asuma riscuri.
"
Strategiile din ultimii ani s-au bazat pe stabilitate şi acum mulţi îşi dau seama piaţa nu era atât de stabilă precum părea".
Cât de mult trebuie ne îngrijorăm?
Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile nu este liniştitor, dar, potrivit lui Heather Long, de la The Washington Post, "nu este momentul intrăm în panică". Analiştii nu preconizează deocamdată un colaps sistemic precum cel din 2008.
"Ceea ce s-a întâmplat ar putea avea impact asupra încrederii investitorilor, dar este greu de imaginat un scenariu precum acela", a dat asigurări Harris.
Importanţa scăderilor din ultimele zile se reduce, dacă se ţine cont de faptul bursa era la maxime istorice.
"Valoarea acţiunilor a scăzut la nivelul la care se afla la mijlocul lui decembrie şi atunci toată lumea era de acord nivelul era foarte ridicat. Asta nu îi va afecta mult pe termen scurt". Inclusiv, semnalează Harris, ar putea reprezenta o oportunitate.
"
Pentru toată lumea care nu a economisit suficient pentru pensie poate fi o ocazie de a achiziţiona acţiuni la un preţ redus", a subliniat acesta.
AGERPRES

top

Primul discurs al preşedintelui Trump despre Starea Naţiunii şi renaşterea visului american
de Tiberiu Dianu , Washington , DC

În seara zilei de 30 ianuarie 2018 preşedintele Trump a transmis un discurs despre Starea Naţiunii, care a pus o faţă umană pe planul său de a reforma guvernul și de a revigora visul american, ce părea fi dispărut în timpul administraţiei Obama.
Președintele ar fi putut alege livreze obişnuita listă punctuală cu promisiuni, care ar fi fost pe placul Washingtonului pentru o scurtă perioadă de timp. În schimb, el a optat pentru un discurs pasionat și foarte uman, ţesut pe o tapiserie de povești autentice despre americanii de rând, ai căror câțiva reprezentanți fuseseră invitați se alăture asistenţei.
Astfel, ni s-a reamintit de micii proprietari de ambarcaţiuni private, voluntari în acţiunile de salvare a oamenilor în urma unui uragan devastator, de necunoscuţii care protejau alţi necunoscuţi de ploaia de gloanţe de la hotelul din Las Vegas . Am auzit întâmplări cu soldaţi care salvau vieţi în timpul uraganului Harvey din Texas şi cu pompieri care evacuau copii dintr-o tabără californiană de vară amenințată de incendii. Ni s-a adus aminte de deputatul republican Steve Scalise, supravieţuitor al unui malefic atac armat declanşat de un suporter democrat, precum şi de eforturile eroice ale poliţiştilor şi ale personalului medical care i-au salvat viața.
Micii afacerişti din Ohio au reprezentat ilustrarea succesului reformei fiscale a președintelui. Un băiat de 12 ani din California , care a iniţiat o mișcare de răspândire a 40.000 de steaguri la mormintele eroilor americani, a devenit cel mai recent exemplu de veneraţie pentru cei care au slujit patria și pentru cei care onorează drapelul american cu mâna pe inimă și se ridică atunci când se intonează imnul național.
Victimele bandelor de imigranți ilegali au fost reprezentate de părinții lor supraviețuitori din Long Island .
Ni s-a reamintit de lupta constantă a Departamentului de Siguranţă Naţională împotriva infractorilor periculoşi şi a bandelor de răufăcători prin prezența unuia dintre agenții speciali de anchetă ai departamentului, a cărui echipă a arestat circa 400 de infractori. Familia unui poliţist din statul New Mexico , care a adoptat un bebeluş de la o mamă heroinomană necăsătorită, a devenit un simbol al angajamentului actualei administrații de a lupta împotriva epidemiei de droguri și de a asigura tratament adecvat pentru toxicomani.
Lupta și victoria armatei americane contra grupării ISIS din Siria au fost descrise printr-o evocare emoţionantă despre un brav militar care i-a salvat viața camaradului său dintr-o clădire minată, prin respiraţie artificială pe drumul la spital şi în timpul operaţiei. Brutala dictatură nord-coreeană a fost ilustrată prin două cazuri de cetăţeni americani şi coreeni acuzați de "crime împotriva regimului", motiv pentru aceştia fuseseră torturaţi până în pragul morții.
Un sondaj CNN apărut la scurt timp după discursul preşedintelui a relevatreacții foarte pozitiveîn proporţie de 48% şi altelerelativ pozitiveîn proporţie de 22% (împreună totalizând 70%), similare celor de care au beneficiat președinții Bush şi Obama în anii 2006 şi 2010.
Într-o contraargumentaţie mai scurtă, dar şi mult mai ştearsă, tânărul deputat democrat din statul Massachusetts, Joe Kennedy III, a susținut democrații pot eliminafalsele opțiuni” ale republicanilor, partidul său are un "program mai bun" și e capabil lupte pentru ambele categorii de americani”, adică cei de pe coastele de est şi de vest şi cei din interiorul ţării.
Adevărul este însă democrații au ignorat constant interesele celor din interiorul ţării, motiv pentru care ei au pierdut în doar șase ani şi Congresul, și președinția. Încercările lor tardive de a recâștiga această parte înstrăinată a electoratului vor fi cu siguranţă testate în timpul alegerilor parţiale din 2018.
Până una-alta, imaginea Partidului Democrat continuă rămână aceea a unui grup interesat în special de protejarea intereselor așa-numiţilorvisători” ("Dreamers"), adică acei imigranţi ilegali minori beneficiari ai decretului prezidenţial al lui Obama de Deportare Amânată a Copiilor din America (Deferred Action for Childhood Arrivals, pe scurt DACA). Aceştia sunt văzuţi de liderii democraţi ca “o sursă de inspiraţie” și care facmai luminosviitorul Americii.
Spre sfârşit, preşedintele Trump a reamintit tuturor şi americanii sunt visători”. Prin urmare, democrații mai au un drum lung de parcurs în tentativa lor de a-și îndepărta eticheta de partid DACA (altfel spus, “Democrații Acţionează Contra Americanilor”) și de a recâştiga încrederea poporului american.
Tiberiu Dianu, autor al câtorva cărţi şi al unor numeroase articole de drept, politică şi societăţi postcomuniste, locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea în oraşul Washington, DC şi poate fi urmărit pe MEDIUM. https://medium.com/@tdianu

 

top

Cel mai bogat om din lume, a cărui avere tocmai a trecut de pragul de 100 de miliarde de dolari, se pregăteşte angajeze 1.000 de IT-işti la Bucureşti
de Ştefan Stan

Averea
fondatorului Amazon, Jeff Bezos, a atins pentru prima oară 100 de miliarde de dolari, după ce a crescut cu 2,4 miliarde de dolari peste noapte, în condiţiile în care acţiunile Amazon au urcat cu 2% pe fondul optimismului legat de Black Friday în SUA, scrie Bloomberg. 
Cumpărăturile din online sunt în creştere cu 18,4% faţă de anul precedent în SUA, potrivit datelor date de Adobe Analytics, iar investitorii pariază Amazon îşi va creşte cota de piaţă din totalul cheltuielilor online în timpul sezonului de cumpărături.  
Averea de 100 de miliarde de dolari în face pe Bezos, în vârstă de 53 de ani, primul miliardar din lume care construiască o avere de 12 cifre din 1999, când BIll Gates, fondatorul Microsoft, a depăşit această barieră.
Averea lui Bezos a urcat cu 32,6 miliarde de dolari anul acesta, cea mai mare creştere urmărită vreodată de Indicele Miliardarilor calculat de Bloomberg, un index care măsoară evoluţia averilor celor mai bogaţi 500 de oameni ai planetei. Acţiunile Amazon au urcat cu 5% numai săptămâna aceasta. 
Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a semnat un contract cu Aamazon pentru una dintre clădirile care fac parte din ansamblul Globalworth Campus din zona de nord a Capitalei.
„Am semnat cu Amazon pentru clădirea A din Globalworth Campus. Faptul este a doua cea mai mare din companie şi a ales vină aici înseamnă piaţa din România creşte”, a spus Dimitris Pergamalis, directorul departamentului de construcţii şi dezvoltare al Globalworth.
lobalworth Campus 13.555 mp de birouri.
Ziarul Financiar a scris din vară Globalworth poartă negocieri pentru închirierea unei suprafeţe de către Amazon, însă acum informaţia a fost confirmată oficial.
Globalworth Campus este un proiect de birouri de aproape 88.000 mp suprafaţă închiriabilă compus din trei clădiri, dintre care primele două au circa 27.000 mp închiriabili fiecare. Prima clădire este deja gata, iar următoarele urmează a fi livrate la începutul anului viitor, respectiv cel târziu în a doua parte a lui 2018.
 În cadrul birourilor închiriate de Amazon, cel mai mare retailer din lume, aar putea lucra cel puţin 1.000 – 1.200 de angajaţi ai companiei americane.
Acesta este primul mare deal semnat de Ioannis Papalekas pentru Globalworth Campus din Pipera la un an de când a picat contractul semnat cu cei de la Telekom. Compania de telecomunicaţii urma la acel moment închirieze 25.000 mp de birouri în proiectul fondului de investiţii din Pipera, însă în cele din urmă aceştia au extins contractul cu GTC pentru birourile din City Gate, din Piaţa Presei pentru 13.000 mp în martie anul trecut.
Cine este Jeff Bezos, fondatorul Amazon
Născut în 1964, a studiat Electronică şi Computere la Princeton, de unde a absolvit în 1986 cu „summa cum laude”. In 1988 a început lucreze la Bankers Trust din New York, întâi în cadrul compartimentului tehnic, pentru a ajunge în 1990 cel mai tânăr vicepreşedinte din companie.
Următorii patru ani i-a petrecut la un fond speculativ, D.E.Shaw. Aici a observat potenţialul de business al web-ului. In 1994, el a părăsit locul de muncă din New York , s-a mutat în Seattle , oraş al informaticienilor, unde împreună cu  doi programatori s-a apucat de lucru la ceea ce avea devină site-ul de comerţ electronic Amazon.com.
Capitalul de pornire, 300.000 de dolari, au fost bani imprumutaţi de părinţii lui Jeff, pe care fiul i-a avertizat de la început există o probabilitate de 70% ca investiţia fie nerentabilă. Ulterior, când magazinul virtual a fost lansat, primul milion de dolari a fost plasat în firmă de un grup de 15 investitori,format din rude şi apropiaţi ai lui Bezos.
Ziarul Financiar

top

The Huffington Post: România ar putea fi considerată "cea mai frumoasă țară a Europei"

Potențialul
turistic al României a fost elogiat într-un articol publicat sâmbătă de site-ul american The Huffington Post, în care se afirmă țara noastră ar putea fi considerată "cea mai frumoasă din Europa". Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf și jurnalist specializat în călătorii, s-a declarat impresionată, printre altele, de Transfăgărășan, arhitectura cosmopolită din București, bisericile fortificate din Transilvania și de castelele Bran și Peleș.
În acest articol, intitulat "Is Romania Europe's Prettiest Country? It Just Might Be" ("Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi"), Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României: "piețe din orașe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munților și o rețea ce pare infinită de fortărețe și biserici".
i nu uităm de Transfăgărășanfără îndoială cel mai spectaculos drum din lume. Frumusețea naturală a României și diversitatea ei culturală ar putea surprindă. Mărginită de Marea Neagră din sud-estul Europei, printre atracțiile acestei țări se află și fluviul Dunăre și Munții Carpați", a adăugat jurnalista americană în debutul articolului.
Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale României în trei categorii principale: "Orașe, cetăți și sate", "Castele, fortărețe și biserici fortificate" și "Alte atracții".
ORAȘE, CETĂȚI ȘI SATE
După vizita sa în România, Patti Morrow spune țara noastră — și în special Transilvaniaeste locul în care se află "unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa".
Jurnalista a vizitat însă mai întâi Bucureștiul și s-a declarat impresionată de Palatul Parlamentului, labirintul de străduțe pavate cu piatră cubică și arhitectura specială din centrul vechi al capitalei, cunoscută în trecut și sub denumirea de "Micul Paris ". Ea a apreciat și magazinele de antichități, cafenelele și galeriile de artă din București.
Informându-i pe cititorii americani în legătură cu istoria Sibiului, jurnalista reamintește localitatea a fost înființat în secolul al XII-lea de sașii germani și le semnalează faptul orașul, al cărui centru și-a păstrat splendoarea medievală, "este probabil unul dintre cele mai frumoase din România sau poate chiar din Europa". Sunt menționate în acest articol arhitectura medievală, turnurile bine conservate, străzile înguste, clădiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor și cele două piețe dominate de bisericiPiața Mare și Piața Mică. Patti Morrow a reamintit și despre Festivalul Internațional de Teatru organizat la Sibiu în fiecare an în luna iunie.
Continuându-și călătoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificată din Saschiz, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, și a alocat un spațiu mai mare Sighișoarei, despre care afirmă este "unul dintre cele mai frumoase și mai bine orașe medievale din Europa". Jurnalista americană a apreciat arhitectura locală, clădirile din secolul al XVI-lea, grație cărora Sighișoara poate fi comparată cu "ambianța magică din orașul vechi din Praga și cu Viena". Ea a reamintit și faptul Sighișoara este locul în care s-a născut Vlad Dracul, sursa de inspirație a personajului literar Dracula.
În Sibiel, Patti Morrow a experimentat viața la țară, cazându-se în pensiunea bunicii Eugenia, unde a a învățat prepare brânză și mămăligă și a apreciat gastronomia locală, în special afinata și plăcinta cu mere.
În Brașov, oraș înființat de cavalerii teutoni în anul 1211, jurnalista americană s-a declarat fermecată de combinația colorată și spectaculoasă de arhitectură gotică, barocă și renascentistă.
Patti Morrow a făcut apoi și o vizită în Biertan, unde a admirat biserica fortificată locală, datând din secolul al XV-lea și care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
CASTELE, FORTĂREȚE ȘI BISERICI FORTIFICATE
După ce a vizitat Branul, jurnalista a spus acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnulețe, pasaje subterane și scări în spirală, reprezintă "cel mai notoriu bastion al României". Reamintind cititorilor ei Branul datează din 1212, jurnalista a explicat și misterul și miturile care înconjoară acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula.
Patti Morrow a vizitat apoi cetatea Rupeaunul dintre cele mai vechi situri arheologice din România, întrucât datează din jurul anului 5.500 î.e.n. din perioada paleoliticului—, localitatea CristianBiserica Evanghelică din localitate datează din 1495 — și Râșnovunde a admirat cetatea medievală locală.
A urmat vizita la Castelul Peleș, care impresionează prin cele "160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentistă și amplasarea în pitorescul oraș Sinaia". Finalizat în 1883, Peleșul, reședința de vară a familiei regale a României până în 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrică și a găzduit prima proiecție din România a unui film, în 1906, într-o cameră amenajată sub forma unui cinematograf propriu.
ALTE ATRACȚII
Jurnalista americană a fost impresionată de Transfăgărășan, supranumit "cea mai bună șosea rutieră din lume" de realizatorii emisiunii "Top Gear", dar și de peisajul uluitor al Munților Carpați, potențat de priveliști minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Bâlea și numeroase cascade naturale.
Patti Morrow reamintește Munții Carpați au o lungime de aproape 1.600 de kilometri și mai mult de jumătate din acest lanț muntos se află în România. În Carpații românești, scrie jurnalista americană, trăiesc urși bruni, lupi și râși.
Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile și vinăriile din România, o țară care ocupă locul al 10-lea în topul producătorilor de vin din lume, prin prisma cantităților comercializate. Ea a reamintit și faptul un producător român, Cramele Halewood, folosește exclusiv metode tradiționale de preparare a vinurilor.
Vizita în România a jurnalistei Patti Morrow a fost realizată prin intermediul JayWay Travel, o agenție de turism specializată în organizarea de vacanțe în Europa Centrală și de Est și care asigură posibilitatea unor vizite personalizate, în funcție de dorințele turiștilor.
AGERPRES

top