1050 - 13 noiembrie 2017 - ANALIZE

Românii de pretutindeni
Cum se transformă comerţul online în era smartphone-ului şi a internetului de mare viteză
Stephen Hawking: Tehnologia ne poate transforma viața, dar trebuie știm cum o ținem sub control

Top ştiinţă: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna octombrie
The Huffington Post: România ar putea fi considerată "cea mai frumoasă țară a Europei"


Românii de pretutindeni

Opt români au fost răniți în urma unui accident rutier în Belgia
Opt români au fost răniți, dintre care trei se află în stare gravă, în urma unui accident rutier petrecut pe o autostradă din Belgia în noaptea de marți spre miercuri, relatează website-ul l'avenir.net.
O camionetă la bordul căreia se aflau cei opt români s-a izbit de un camion oprit într-o zonă unde se efectuau lucrări. Potrivit website-ului citat, în vehiculul ce se deplasa către Bruxelles pe autostrada E411 nu se aflau alte persoane în afara celor opt români.
Serviciile locale de urgență au activat Planul Medical de Intervenție (PIM), ale cărui proceduri permit aplicarea măsurilor corespunzătoare pentru acordarea de asistență victimelor unui accident de mare amploare. Răniții au fost repartizați la mai multe spitale din zona localității Namur .
Rețea de hoți originari din România și care operau în Franța, destructurată în urma unei operațiuni comune
O rețea de hoți originari din România, suspectați de 25 de furturi comise în Franța cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro, a fost destructurată, iar nouă cetățeni români au fost arestați în acest dosar pe teritoriul României, a anunțat luni pentru AFP o sursă din cadrul jandarmeriei din Besancon, estul Franței, informează AFP și France Info.
La finalul unei anchete care a durat aproape un an, nouă cetățeni români suspectați au comis 25 de spargeri în galerii comerciale din centrul și estul Franței au fost arestați în România, unde au fost plasați după gratii în așteptarea transferării lor în Franța.
Ei vor fi extrădați 'în termen de o lună' pentru a fi interogați de un judecător de instrucție al Tribunalului de Mare Instanță din Besancon (est), a precizat Pascal Peresse, comandant al secției de cercetări a poliției din acest oraș.
Cei arestați sunt suspectați ar fi devalizat magazine de bijuterii, de ochelari, de parfumuri și de haine de firmă, pentru un prejudiciu evaluat la circa un milion de euro, pătrunzând în magazine și în centre comerciale 'cu ajutorul unor polizoare și altor dispozitive de tăiere', a precizat sursa de informație.
Potrivit lui Peresse, persoanele suspectate făceau parte din echipele ce 'vin în Franța cu singurul scop de a fura un număr maxim de obiecte ce pot fi revândute ușor pe piața neagră'.
Operațiunea, desfășurată în colaborare cu autoritățile judiciare și polițiste ale Franței, a mobilizat și peste 100 de polițiști români.

AGERPRES

top

Cum se transformă comerţul online în era smartphone-ului şi a internetului de mare viteză

Până în prezent, dezvoltarea infrastructurii reţelelor fixe de internet a fost cea care a susţinut creşterea comerţului online, însă treptat avansul va fi generat tot mai mult de câtre extinderea şi îmbunătăţirea reţelelor de comunicaţii mobile, în condiţiile în care deja peste 40% din comenzile online sunt realizate de pe dispozitivele mobile. Anul trecut, valoarea vânzărilor online de produse s-a situat la 1,8 miliarde euro, în creştere cu 30% faţă de anul anterior, nefiind luate însă în calcul şi achiziţiie de servicii de pe internet - bilete de avion, pachete turistice etc.
"Comerţul online din România a crescut accelerat în ultimii ani, cu 30-50% pe an. Categoric, creşterea s-a datorat în mare măsura dezvoltarii infrastructurii de internet, dar şi evoluţiei retailului şi a schimbării comportamentului de consum al clienţilor. Comerţul online va continua creşterea, însă într-un ritm mai lent. Probabil vorbim de o creştere pe o perioadă de încă 3-5 ani, cu cel puţin 10-15% pe an.", a declarat Mihai Pătraşcu, CEO-ul şi fondatorul magazinului online evoMAG. El a înfiinţat magazinul online în urmă cu 12 ani, când nici nu existau smartphone-uri.
"Traficul de pe mobil s-a dublat în ultimul an. Peste 40% din traficul înregistrat pe site-ul evoMAG.ro provine de pe dispozitive mobile. Ponderea s-a dublat, pe fondul creşterii accelerate a numărului utilizatorilor de smartphone-uri şi tablete şi al modificării comportamentului de consum. Ne aşteptăm ca numărul celor care care accesează site-ul evoMAG.ro de pe dispozitive mobile crească şi mai mult în perioada următoare."
În urmă cu peste15 ani, comerţul electronic era abia la început, printre primele magazine online apărute pe piaţa locală fiind magazinele de electronice. Practic, acestea au pus bazele comerţului pe internet în România, sectorul IT&C fiind astfel în prezent cel mai dezvoltat segment din mediul online. Treptat însă au început intre şi alte sectoare de activitate în retailul online, precum fashion sau industria FMCG. În prezent, sectoarele care se dezvoltă tot mai mult în mediul online sunt industria serviciilor medicale, produsele naturiste, jucările şi produsele pentru copii, dar şi home&deco.
"Acum 15 ani comerţul online era la început invizibil prin rapoarte şi cu vânzări nesemnificative.
Comerţul online a crescut în timp, odată cu creşterea utilizării internetului. Principalii factori de creştere pentru <<e-commerce>> au fost simplitatea, timpul salvat şi banii econonisiţi", a punctat Iulian Stanciu, CEO-ul grupului eMAG, pionierul comerţului electronic din România care astăzi este cel mai mare retailer online de pe piaţa locală.
În prezent tendinţa pe piaţa locală de comerţ electronic este apariţia afacerilor online de nişă, cum ar fi spre exemplu magazine online care comercializează doar lentile de contact sau de "hobby-art" - diferite obiecte pictate sau decorate manual. De asemenea, apar tot mai multe platformele online adresate companiilor (business to business - B2B).
"
Numărul magazinelor online a crescut de la an la an în concordanţă cu evolutia vânzărilor în online. În ultimii 3 ani, vedem ca şi tendinţă în piaţă specializarea magazinelor online, in sensul ca nu se mai deschid magazine care vând de toate, ci magazine specializate pe anumite categorii de produse", a precizat Mihai Pătraşcu.
Numărul de magazine online de pe plan local a ajuns în prezent la peste 7.000, nu sunt însă incluse şi cele care vând servicii, cum ar fi agenţiile de turism şi de bilete de avion online.
"Până la începutul acestui an estimez că aveam între 3.000 şi 4.000 de magazine online. În acest moment cred că avem peste 7.000, din care aproape 6.000 vând pe platforma eMAG Marketplace. Astfel, platforma noastră a devenit motorul de dezvoltare al comerţului online", a menţionat Iulian Stanciu.
În cazul evoMAG, numărul de comenzi online este de asemenea în creştere, însă din punct de vedere procentual, ritmul de creştere a încetinit, dat fiind că businessul a ajuns la un anumit nivel de maturitate.
"În acelaşi timp cu creşterea numărului de comenzi, observăm o scădere uşoară a valorii medii a coşului de cumpărături. În prezent, la evoMAG, valoarea medie a coşului de cumpărături este de 650 de lei. Pe segmentul corporate însă, valoarea medie a coşului de cumpărături este mult mai mare, şi în creştere, şi ajunge la 1.000 de lei", a punctat Pătraşcu.
Odată cu dezvoltarea infrastructurii de internet şi a retail-ului online, s-au extins şi alte industrii conexe - procesatorii de plăţi online, spaţiile de depozitare şi firmele de curierat din România, necesare pentru funcţionarea unui business în mediul online.
"Fluxurile operationale s-au schimbat mult faţă de comerţul tradiţional.
Acum 15 ani marfa venea de la depozitul furnizorului la magazine (câteodată şi prin depozitul central al retailerului). Acum marfa vine de la depozitul furnizorului la depozitul comerciantului online, mai departe prin curier ajunge la client. Acest flux nou a generat o creştere pentru 2 pieţe: cea de spaţii de depozitare şi cea de curierat", a explicat Stanciu.
Totodată, dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii şi a comerţului electronic, au permis şi accesul retailerilor la pieţele externe, internetul facilitând comercializarea de produse şi servicii fără bariera graniţelor.
În plus, inovaţiile din industria tehnologică şi dezvoltarea rapidă a tehnologiilor simplifică şi îmbunătăţesc constant procesele şi operaţiunile comercianţilor online, aceştia fiind însă practic obligaţi ţină pasul cu tehnologia pentru a rămâne competitivi pe piaţă.
Potenţialul de dezvoltare al pieţei locale de comerţ electronic este în continuare foarte mare, dat fiind că online-ul reprezintă acum doar aproape 3% din total retail.
"Cred că pentru creşterea comerţului online (care aduce valoare clienţilor, salvandu-le timp şi bani) avem în continuare nevoie de creşterea economiei digitale: îmbunătăţirea accesului la internet în toate zonele ţării, introducerea mai multor materii IT în programa şcolară, informatizarea serviciilor publice, introducerea plăţii cu cardul pentru toate serviciile publice", a punctat Iulian Stanciu.
Până în prezent, dezvoltarea infrastructurii reţelelor fixe de internet a fost cea care a susţinut creşterea comerţului online, însă treptat avansul va fi generat tot mai mult de câtre extinderea şi îmbunătăţirea reţelelor de comunicaţii mobile, în condiţiile în care deja peste 40% din comenzile online sunt realizate de pe dispozitivele mobile. Anul trecut, valoarea vânzărilor online de produse s-a situat la 1,8 miliarde euro, în creştere cu 30% faţă de anul anterior, nefiind luate însă în calcul şi achiziţiie de servicii de pe internet - bilete de avion, pachete turistice etc.
"Comerţul online din România a crescut accelerat în ultimii ani, cu 30-50% pe an. Categoric, creşterea s-a datorat în mare măsura dezvoltarii infrastructurii de internet, dar şi evoluţiei retailului şi a schimbării comportamentului de consum al clienţilor. Comerţul online va continua creşterea, însă într-un ritm mai lent. Probabil vorbim de o creştere pe o perioadă de încă 3-5 ani, cu cel puţin 10-15% pe an.", a declarat Mihai Pătraşcu, CEO-ul şi fondatorul magazinului online evoMAG. El a înfiinţat magazinul online în urmă cu 12 ani, când nici nu existau smartphone-uri.
"Traficul de pe mobil s-a dublat în ultimul an. Peste 40% din traficul înregistrat pe site-ul evoMAG.ro provine de pe dispozitive mobile. Ponderea s-a dublat, pe fondul creşterii accelerate a numărului utilizatorilor de smartphone-uri şi tablete şi al modificării comportamentului de consum. Ne aşteptăm ca numărul celor care care accesează site-ul evoMAG.ro de pe dispozitive mobile crească şi mai mult în perioada următoare."
În urmă cu peste15 ani, comerţul electronic era abia la început, printre primele magazine online apărute pe piaţa locală fiind magazinele de electronice. Practic, acestea au pus bazele comerţului pe internet în România, sectorul IT&C fiind astfel în prezent cel mai dezvoltat segment din mediul online. Treptat însă au început intre şi alte sectoare de activitate în retailul online, precum fashion sau industria FMCG. În prezent, sectoarele care se dezvoltă tot mai mult în mediul online sunt industria serviciilor medicale, produsele naturiste, jucările şi produsele pentru copii, dar şi home&deco.
"Acum 15 ani comerţul online era la început invizibil prin rapoarte şi cu vânzări nesemnificative.
Comerţul online a crescut în timp, odată cu creşterea utilizării internetului. Principalii factori de creştere pentru <<e-commerce>> au fost simplitatea, timpul salvat şi banii econonisiţi", a punctat Iulian Stanciu, CEO-ul grupului eMAG, pionierul comerţului electronic din România care astăzi este cel mai mare retailer online de pe piaţa locală.
În prezent tendinţa pe piaţa locală de comerţ electronic este apariţia afacerilor online de nişă, cum ar fi spre exemplu magazine online care comercializează doar lentile de contact sau de "hobby-art" - diferite obiecte pictate sau decorate manual. De asemenea, apar tot mai multe platformele online adresate companiilor (business to business - B2B).
"
Numărul magazinelor online a crescut de la an la an în concordanţă cu evolutia vânzărilor în online. În ultimii 3 ani, vedem ca şi tendinţă în piaţă specializarea magazinelor online, in sensul ca nu se mai deschid magazine care vând de toate, ci magazine specializate pe anumite categorii de produse", a precizat Mihai Pătraşcu.
Numărul de magazine online de pe plan local a ajuns în prezent la peste 7.000, nu sunt însă incluse şi cele care vând servicii, cum ar fi agenţiile de turism şi de bilete de avion online.
"Până la începutul acestui an estimez că aveam între 3.000 şi 4.000 de magazine online. În acest moment cred că avem peste 7.000, din care aproape 6.000 vând pe platforma eMAG Marketplace. Astfel, platforma noastră a devenit motorul de dezvoltare al comerţului online", a menţionat Iulian Stanciu.
În cazul evoMAG, numărul de comenzi online este de asemenea în creştere, însă din punct de vedere procentual, ritmul de creştere a încetinit, dat fiind că businessul a ajuns la un anumit nivel de maturitate.
"În acelaşi timp cu creşterea numărului de comenzi, observăm o scădere uşoară a valorii medii a coşului de cumpărături. În prezent, la evoMAG, valoarea medie a coşului de cumpărături este de 650 de lei. Pe segmentul corporate însă, valoarea medie a coşului de cumpărături este mult mai mare, şi în creştere, şi ajunge la 1.000 de lei", a punctat Pătraşcu.
Odată cu dezvoltarea infrastructurii de internet şi a retail-ului online, s-au extins şi alte industrii conexe - procesatorii de plăţi online, spaţiile de depozitare şi firmele de curierat din România, necesare pentru funcţionarea unui business în mediul online.
"Fluxurile operationale s-au schimbat mult faţă de comerţul tradiţional.
Acum 15 ani marfa venea de la depozitul furnizorului la magazine (câteodată şi prin depozitul central al retailerului). Acum marfa vine de la depozitul furnizorului la depozitul comerciantului online, mai departe prin curier ajunge la client. Acest flux nou a generat o creştere pentru 2 pieţe: cea de spaţii de depozitare şi cea de curierat", a explicat Stanciu.
Totodată, dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii şi a comerţului electronic, au permis şi accesul retailerilor la pieţele externe, internetul facilitând comercializarea de produse şi servicii fără bariera graniţelor.
În plus, inovaţiile din industria tehnologică şi dezvoltarea rapidă a tehnologiilor simplifică şi îmbunătăţesc constant procesele şi operaţiunile comercianţilor online, aceştia fiind însă practic obligaţi ţină pasul cu tehnologia pentru a rămâne competitivi pe piaţă.
Potenţialul de dezvoltare al pieţei locale de comerţ electronic este în continuare foarte mare, dat fiind că online-ul reprezintă acum doar aproape 3% din total retail.
"Cred că pentru creşterea comerţului online (care aduce valoare clienţilor, salvandu-le timp şi bani) avem în continuare nevoie de creşterea economiei digitale: îmbunătăţirea accesului la internet în toate zonele ţării, introducerea mai multor materii IT în programa şcolară, informatizarea serviciilor publice, introducerea plăţii cu cardul pentru toate serviciile publice", a punctat Iulian Stanciu.
Ziarul Financiar

top

Stephen Hawking: Tehnologia ne poate transforma viața, dar trebuie știm cum o ținem sub control
Tehnologia ar putea repara multe dintre stricăciunile provocate planetei de procesul de industrializare sau ar putea contribui la vindecarea bolilor și la eradicarea sărăciei, însă inteligența artificială trebuie ținută sub control, este de părere fizicianul Stephen Hawking, în mesajul adresat luni în deschiderea Web Summit care se desfășoară la Lisabona, potrivit Reuters.
Omul de știință britanic, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică pe când avea 21 de ani, spune tehnologia poate transforma fiecare aspect al vieții noastre, însă a avertizat inteligența artificială poate pune noi provocări.
Deși pun deja în pericol milioane de slujbe, inteligența artificială și roboții pot fi folosite în beneficiul societății, pentru a reduce sărăcia și a trata boli.
''Dezvoltarea inteligenței artificiale poate fi cel mai bun lucru sau cel mai rău care s-a întâmplat omenirii'', a spus Hawking, într-un videocall, în cadrul ceremoniei de deschidere a Web Summit, cel mai important congres din Europa dedicat noilor tehnologii, la care sunt așteptate participe 60.000 de persoane.
''Trebuie doar fim conștienți de pericole, le identificăm și folosim cele mai bune practici și tehnici de management pentru a ne pregăti din timp facem față efectelor acestora''.
Comentariile lui Hawking vin pe fundalul unei dezbateri aprinse despre avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale, sintagmă folosită pentru a descrie mașinării, operate de un cod, capabile învețe.
Antreprenorul din Silicon Valley, Elon Musk, directorul companiei Tesla Inc care produce mașini electrice și al companiei SpaceX, a avertizat inteligența artificială este o amenințare la adresa existenței umanității.
Pe de altă parte, cofondatorul Microsoft Bill Gates, a declarat într-un interviu publicat recent în WSJ Magazine, nu sunt motive de îngrijorare.
Hawking spune fiecare dintre noi avem un rol în a ne asigura generația de astăzi și cea viitoare sunt implicate în studiul științei de la o vârstă fragedă pentru a crea ''o lume mai bună pentru întreaga umanitate''.
''Trebuie ducem învățarea peste nivelul discuției teoretice despre cum ar trebui fie inteligența artificială și acționăm pentru a ne asigura va fi așa cum vrem noi'' a spus Hawking, care poate comunica cu ajutorul unui mușchi din obraz conectat la un senzor și la un sistem de voce computerizat.
''Aveți cu toții posibilitatea de a lărgi orizonturile a ceea ce este permis sau prevăzut și puteți gândi îndrăzneț. Suntem în pragul unei minunate lumi noi. Este un loc palpitant, dar și periculos, iar voi sunteți pionierii acestei lumi'', a spus omul de știință.
Inteligența Artificială (AI), temă de dezbateri la Web Summit din Portugalia
Dincolo de prejudecăți sau de viziuni apocaliptice, Inteligența Artificială (AI) poate avea o aplicație practică pe termen mediu și scurt, ca accelerator al dezvoltării științifice, au subliniat în cadrul congresului tehnologic Web Summit de la Lisabona mai mulți experți din acest domeniu, relatează miercuri EFE.
Jerome Pesenti, președintele BenevolentTech, o companie dedicată procesului de investigare și transformare a științei cu ajutorul acestei tehnologii, a abordat frontal acest subiect care naște atâtea controverse.
"Ori este o utopie optimistă, ori o amenințare mortală", a rezumat Pesenti, care a abordat la această conferință mai multe teme cheie privind AI și a demontat câteva mituri, precum cel potrivit căruia mașinile vor prelua controlul asupra lumii sau vor ocupa toate locurile de muncă deținute de oameni.
Contrar acestei viziuni negative, expertul a explicat AI va suscita schimbări în relația pe care o avem cu mașinile, printr-o adaptare a oamenilor la sisteme, nu invers. Va ajuta de asemenea la ameliorarea procesului de luare a deciziilor, având în vedere AI permite o procesare a datelor care face mai ușoară înțelegerea lor.
În ce privește locurile de muncă deținute de oameni, el a explicat mașinile vor asuma "sarcini repetitive", ca de exemplu serviciile de atenție acordată utilizatorului, ceea ce va lăsa spațiu oamenilor asume sarcini mai complexe.
AI va ajuta de asemenea la organizarea informației în mod diferit și va putea chiar ne facă gândim diferit ideile.
"Putem crea sisteme care procesează informațiile, articolele sau pentru a face unele descoperiri", a asigurat Pesenti, care a insistat nu există motive ne temem de Inteligența Artificială și trebuie ne distanțăm de prejudecățile apocaliptice.
Web Summit , unul dintre cele mai importante congrese pe tema noilor tehnologii din lume, se desfășoară în capitala Portugaliei în perioada 6 — 9 noiembrie.
AGERPRES

top

Top ştiinţă: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna octombrie

Cunoașterea
științifică se diversifică continuu. Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie sau despre mediu. Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii octombrie.
* Premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit pentru detectarea undelor gravitaționale, un concept lansat de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativității Generale, precum și pentru conceperea și perfecționarea detectoarelor de unde gravitaționale LIGO (SUA) și VIRGO (Italia). Distincția este împărțită între fizicianul german Rainer Weiss, care primește jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate le revine cercetătorilor americani Barry C. Barish și Kip S Thorne, conform Comitetului Nobel de la Stockholm. Cei trei oameni de știință au fost premiați "pentru contribuțiile lor în dezvoltarea observatorului american LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) și pentru detectarea undelor gravitaționale".
* Ipotetica Planetă X, denumită de unii Nibiru sau pur și simplu Planeta 9, se află undeva la limitele Sistemului Solar, iar astronomii sunt determinați o găsească, conform unui comunicat al NASA în care se precizează au fost descoperite numeroase dovezi indirecte ale existenței acestei planete și devine "greu" ne imaginăm Sistemul Solar fără această lume nevăzută. Această ipotetică planetă ar fi de aproximativ 10 ori mai masivă decât Terra și se află la mare distanță, la marginea Sistemului Solar, de aproximativ 20 de ori mai departe de Soare decât planeta Neptun (care se află la o distanță medie față de Soare de 4,5 miliarde de kilometri). Astfel, Planeta 9 ar realiza o rotație completă în jurul Soarelui într-un interval de timp de până la 20.000 de ani. Deși încă nu a fost observată direct, astronomii au descoperit o serie de caracteristici ale Sistemului Solar care pot fi explicate cel mai bine de prezența celei de-a 9-a planete, conform NASA.
* O nouă eră în astronomie a început odată cu detectarea în premieră a undelor gravitaționale și a luminii provenite din ciocnirea și fuziunea cataclismică a două "cadavre stelare" superdense, cunoscute drept stele neutronice, conform NASA. Această descoperire oferă, printre altele, și dovada ciocnirile dintre stele neutronice reprezintă principala sursă de aur, platină și alte elemente mai grele decât fierul din Univers.
Știință&Tehnologie
* Premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Jacques Dubochet, Joachim Frank și Richard Henderson "pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice (cryo-EM) prin care pot fi determinate structurile moleculelor vii în imagini de înaltă rezoluție, conform comunicatului de presă al Comitetului Nobel din Stockholm . Activitatea lor în domeniu va face posibil, în curând, obținerea unor imagini de detaliu ale mașinăriilor intime și complexe ale vieții la rezoluții atomice. Crio-microscopia electronică simplifică și îmbunătățește imagistica biomoleculelor, conducând biochimia într-o nouă eră, se mai precizează în comunicatul Comitetului Nobel.
* Oamenii de știință au creat un țesut artificial de camuflaj inspirat de pielea caracatiței și a sepiei, două animale care își schimbă culoarea pentru se pierde în mediu și a le scăpa astfel prădătorilor. Aceste animale pot să-și modifice rapid textura pielii astfel încât culoarea lor semene cu cea a algelor, a coralilor sau a altor elemente folosite pentru a se camufla, explică inginerii de la Universitatea Cornell, din statul New York, a căror invenție a fost prezentată în revista Science. Cercetătorii au pus la punct un material activ pneumatic care imită funcționarea papilelor, mici formațiuni aflate la suprafața unei mucoase, pe care cefalopodele le activează cât ai clipi pentru a-și schimba înfățișarea.
* Doi cercetători belgieni au descoperit o breșă în securitatea conexiunilor Wi-Fi care poate compromite orice calculator sau dispozitiv mobil conectat prin protocolul de securitate WPA2. Sistemul WPA2 este un protocol standard folosit pentru securizarea conexiunilor Wi-Fi, iar până acum era considerat un protocol foarte sigur. Doi cercetători belgieni, Mathy Vanhoef și Frank Piessens au descoperit o breșă în securitatea acestui protocol: cheile de criptare care protejează rețelele Wi-Fi nu sunt alese în manieră aleatorie. Ele pot deveni previzibile, fapt care periclitează siguranța tuturor calculatoarelor și dispozitivelor noastre mobile. Metoda folosită de cei doi cercetători belgieni pentru a identifica și exploata această breșă de securitate poartă denumirea KRACK — acronimul de la "Key Reinstallation AttaCK".
Planeta
* Cercetători din Statele Unite au reușit modifice genetic porumbul pentru ca acesta producă un aminoacid conținut în carne, ceea ce ar putea crește valoarea nutritivă a uneia dintre culturile cele mai importante din lume. Cercetătorii s-au folosit de bacteria Escherichia coli (E. coli), pe care au inserat-o în porumb pentru a produce metionină, un nutriment crucial pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului. De această descoperire ar putea beneficia milioane de persoane în țările în curs de dezvoltare, care depind în mare parte de porumb și care ar putea reduce costurile legate de alimentația animală, potrivit studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
* Urmele unor pesticide toxice pentru albine au fost detectate în 75% din mierea produsă pe plan mondial, fapt care stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de știință cu privire la supraviețuirea acestor insecte polenizatoare ce au o importanță crucială pentru agricultură.
* Anul acesta a fost al doilea cel mai călduros din istoria Terrei de când a început înregistrarea temperaturilor, a anunțat Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferică a SUA (NOAA). Temperatura medie de la suprafața pământului și a oceanelor în 2017 a fost cu 0,87 grade Celsius peste media din secolul XX și sub recordul de 0,99 grade Celsius înregistrat în 2016, a precizat Administrația. De asemenea, luna septembrie a fost a patra cea mai călduroasă lună înregistrată până acum, se mai arată în raportul NOAA.
Medicină
Oamenii de știință americani Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young au câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din 2017 pentru studiul lor privind mecanismele moleculare care controlează ritmul circadian, conform Comitetului Nobel de la Stockholm. Cei trei oameni de știință au colaborat la cercetarea ce examinează modul în care ceasurile interne ale organismelor se aliniază cu ciclurile naturale ale zilei și nopții.
* Circa 630.000 de cazuri de cancer, reprezentând aproximativ 40% din toate cazurile de cancer depistate în 2014 în Statele Unite, au fost asociate cu greutatea în exces, au anunțat autoritățile sanitare americane, acestea reiterând avantajele prevenției. Într-o țară în care 71% dintre adulți sunt supraponderali sau obezi, această concluzie publicată de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA reprezintă un ''motiv de îngrijorare'', după cum a comentat într-un comunicat Brenda Fitzgerald, director al acestui organism.
* Una din cinci rețete de antibiotice este prescrisă fără a fi necesară, pentru afecțiuni care se ameliorează de la sine, avertizează agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE) care spune pacienții au un ''rol important'' în stoparea infecțiilor. Prescrierea nenecesară de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă, potrivit datelor statistice, moartea a aproximativ 5.000 de persoane anual, în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E. coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale. Conform estimărilor, până în 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul. Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe, însă antibioticele nu sunt esențiale pentru toate afecțiunile.
AGERPRES

top

The Huffington Post: România ar putea fi considerată "cea mai frumoasă țară a Europei"

Potențialul
turistic al României a fost elogiat într-un articol publicat sâmbătă de site-ul american The Huffington Post, în care se afirmă țara noastră ar putea fi considerată "cea mai frumoasă din Europa". Autoarea articolului, Patti Morrow, blogger, fotograf și jurnalist specializat în călătorii, s-a declarat impresionată, printre altele, de Transfăgărășan, arhitectura cosmopolită din București, bisericile fortificate din Transilvania și de castelele Bran și Peleș.
În acest articol, intitulat "Is Romania Europe's Prettiest Country? It Just Might Be" ("Este România cea mai frumoasă țară a Europei? Chiar ar putea fi"), Patti Morrow a elogiat câteva obiective turistice ale României: "piețe din orașe încântătoare ce datează din timpuri medievale, dealuri cu pante blânde care se întind cât vezi cu ochii, castele învelite în misterul Contelui Dracula, perspective minunate asupra culmilor stâncoase ale munților și o rețea ce pare infinită de fortărețe și biserici".
i nu uităm de Transfăgărășanfără îndoială cel mai spectaculos drum din lume. Frumusețea naturală a României și diversitatea ei culturală ar putea surprindă. Mărginită de Marea Neagră din sud-estul Europei, printre atracțiile acestei țări se află și fluviul Dunăre și Munții Carpați", a adăugat jurnalista americană în debutul articolului.
Patti Morrow a grupat obiectivele turistice ale României în trei categorii principale: "Orașe, cetăți și sate", "Castele, fortărețe și biserici fortificate" și "Alte atracții".
ORAȘE, CETĂȚI ȘI SATE
După vizita sa în România, Patti Morrow spune țara noastră — și în special Transilvaniaeste locul în care se află "unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa".
Jurnalista a vizitat însă mai întâi Bucureștiul și s-a declarat impresionată de Palatul Parlamentului, labirintul de străduțe pavate cu piatră cubică și arhitectura specială din centrul vechi al capitalei, cunoscută în trecut și sub denumirea de "Micul Paris ". Ea a apreciat și magazinele de antichități, cafenelele și galeriile de artă din București.
Informându-i pe cititorii americani în legătură cu istoria Sibiului, jurnalista reamintește localitatea a fost înființat în secolul al XII-lea de sașii germani și le semnalează faptul orașul, al cărui centru și-a păstrat splendoarea medievală, "este probabil unul dintre cele mai frumoase din România sau poate chiar din Europa". Sunt menționate în acest articol arhitectura medievală, turnurile bine conservate, străzile înguste, clădiri din secolul al XVII-lea, celebrul Pod al Minciunilor și cele două piețe dominate de bisericiPiața Mare și Piața Mică. Patti Morrow a reamintit și despre Festivalul Internațional de Teatru organizat la Sibiu în fiecare an în luna iunie.
Continuându-și călătoria prin Transilvania, Patti Morrow a apreciat biserica fortificată din Saschiz, inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO, și a alocat un spațiu mai mare Sighișoarei, despre care afirmă este "unul dintre cele mai frumoase și mai bine orașe medievale din Europa". Jurnalista americană a apreciat arhitectura locală, clădirile din secolul al XVI-lea, grație cărora Sighișoara poate fi comparată cu "ambianța magică din orașul vechi din Praga și cu Viena". Ea a reamintit și faptul Sighișoara este locul în care s-a născut Vlad Dracul, sursa de inspirație a personajului literar Dracula.
În Sibiel, Patti Morrow a experimentat viața la țară, cazându-se în pensiunea bunicii Eugenia, unde a a învățat prepare brânză și mămăligă și a apreciat gastronomia locală, în special afinata și plăcinta cu mere.
În Brașov, oraș înființat de cavalerii teutoni în anul 1211, jurnalista americană s-a declarat fermecată de combinația colorată și spectaculoasă de arhitectură gotică, barocă și renascentistă.
Patti Morrow a făcut apoi și o vizită în Biertan, unde a admirat biserica fortificată locală, datând din secolul al XV-lea și care a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
CASTELE, FORTĂREȚE ȘI BISERICI FORTIFICATE
După ce a vizitat Branul, jurnalista a spus acest obiectiv turistic, cu turnuri medievale, turnulețe, pasaje subterane și scări în spirală, reprezintă "cel mai notoriu bastion al României". Reamintind cititorilor ei Branul datează din 1212, jurnalista a explicat și misterul și miturile care înconjoară acest castel, asociat adeseori cu legenda Contelui Dracula.
Patti Morrow a vizitat apoi cetatea Rupeaunul dintre cele mai vechi situri arheologice din România, întrucât datează din jurul anului 5.500 î.e.n. din perioada paleoliticului—, localitatea CristianBiserica Evanghelică din localitate datează din 1495 — și Râșnovunde a admirat cetatea medievală locală.
A urmat vizita la Castelul Peleș, care impresionează prin cele "160 de camere ale sale, ahitectura lui neo-renascentistă și amplasarea în pitorescul oraș Sinaia". Finalizat în 1883, Peleșul, reședința de vară a familiei regale a României până în 1947, a fost primul castel din Europa care a adoptat iluminatul cu energie electrică și a găzduit prima proiecție din România a unui film, în 1906, într-o cameră amenajată sub forma unui cinematograf propriu.
ALTE ATRACȚII
Jurnalista americană a fost impresionată de Transfăgărășan, supranumit "cea mai bună șosea rutieră din lume" de realizatorii emisiunii "Top Gear", dar și de peisajul uluitor al Munților Carpați, potențat de priveliști minunate spre barajul Vidraru, lacul glaciar Bâlea și numeroase cascade naturale.
Patti Morrow reamintește Munții Carpați au o lungime de aproape 1.600 de kilometri și mai mult de jumătate din acest lanț muntos se află în România. În Carpații românești, scrie jurnalista americană, trăiesc urși bruni, lupi și râși.
Patti Morrow nu a uitat nici podgoriile și vinăriile din România, o țară care ocupă locul al 10-lea în topul producătorilor de vin din lume, prin prisma cantităților comercializate. Ea a reamintit și faptul un producător român, Cramele Halewood, folosește exclusiv metode tradiționale de preparare a vinurilor.
Vizita în România a jurnalistei Patti Morrow a fost realizată prin intermediul JayWay Travel, o agenție de turism specializată în organizarea de vacanțe în Europa Centrală și de Est și care asigură posibilitatea unor vizite personalizate, în funcție de dorințele turiștilor.
AGERPRES

top