1043 - 25 septembrie 2017 - ACTUALITATEA ROMÂNEASCÃ

 

Iohannis, o nouă întâlnire cu Trump
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți cu omologul său american, Donald Trump, la recepția tradițională în onoarea șefilor de delegație participanți la ONU, fotografia de la acest eveniment fiind publicată miercuri pe pagina de Facebook a șefului statului.
În fotografie apar președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, care a purtat o rochie bleu, alături de președintele american, Donald Trump, și prima doamnă a SUA, Melania, care a fost îmbrăcată în negru.
Președintele Klaus Iohannis se află începând de duminică la New York , unde participă la Adunarea Generală a ONU.

Iohannis, la ONU: Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare serioasă
Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre rămân o amenințare serioasă, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis la Adunarea Generală a ONU.
"Continuăm fim preocupați de evoluțiile din domeniul securității din regiunea noastră, dar și din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre rămân o amenințare serioasă. Suntem încă martori ai unor acțiuni întreprinse în detrimentul principiilor și normelor dreptului internațional", a spus Iohannis.
El a precizat că proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională și a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice.
"Comunitatea internațională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii și să abordeze aceste conflicte în mod decisiv", a arătat șeful statului.
Iohannis a subliniat că România ar fi onorată își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate.
"Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicam și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu", a conchis el.

Meleșcanu a pledat, la New York, pentru întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a pledat pentru consolidarea bazei normative a medierii și întărirea rolului ONU în activitatea efectivă de mediere, în mesajul său transmis cu ocazia participării, joi, la o întâlnire de lucru a șefilor diplomației din statele membre ale Grupului Prietenilor Medierii din ONU, prezidată de Finlanda și Turcia.
Potrivit unui comunicat al MAE, șeful diplomației române a salutat, în context, accentul deosebit pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl pune pe dimensiunea de prevenire a conflictelor și mediere.
Meleșcanu a subliniat și importanța întăririi cooperării între ONU și organizațiile regionale în acțiunile de mediere.
"A reamintit organizarea la București, în anul 2013, a Conferinței privind medierea în spațiul OSCE și a evocat, în contextul campaniei României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, intenția țării noastre de a readuce acest subiect pe agenda Consiliului de Securitate", precizează sursa citată.
MAE precizează că un alt eveniment la care ministrul Meleșcanu a participat în cea de-a patra zi a segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU a fost reuniunea ministerială informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), sub egida Președinției exercitate în acest an de Belarus.
"Demnitarul român a subliniat în intervenția sa aprecierea României pentru parcursul de succes al Președinției ICE exercitată de Belarus . Ministrul Teodor Meleșcanu a precizat că exercitarea acestui mandat constituie un exercițiu important pentru promovarea cooperării regionale, cu obiectivul mai larg de consolidare a stabilității și securității în arealul ICE. Oficialul român a reiterat poziția constantă a României de susținere a extinderii UE și NATO, pentru statele care demonstrează angajamentul necesar în îndeplinirea criteriilor de aderare. În acest context, ministrul român de externe a reiterat susținerea fermă a României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova. A subliniat totodată că procesul de integrare europeană implică un angajament ferm pentru reforme interne în statele aspirante", potrivit comunicatului.
Conform sursei citate, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, șeful diplomației române a avut întrevederi bilaterale cu secretarul general adjunct al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), precum și cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina.
"Întâlnirea cu oficialul CCG, dr. Abdel Aziz Abu Hamad Aluwaisheg, s-a axat pe discutarea principalelor direcții de dezvoltare a relațiilor politice și economice dintre România și statele din Golf, care constituie una dintre prioritățile politicii externe românești. Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat, în context, importanța aprofundării cooperării sectoriale și a creșterii volumului de investiții pentru consolidarea relațiilor țării noastre cu organizația regională arabă și a prezentat avantajele competitive ale României în domenii precum IT, petrol și gaze, agricultură și educație", se arată în comunicat.
MAE adaugă că a fost abordată, de asemenea, cooperarea dintre UE și CCG, sens în care oficialul român a reiterat sprijinul țării noastre pentru intensificarea dialogului politic dintre cele două organizații, precum și pentru avansarea cooperării în domeniile comerț și investiții, politici macroeconomice, schimbări climatice, energie și mediu.
"Întrevederea a prilejuit și un schimb de vederi privind evoluțiile recente din zona Golfului, partea română reconfirmând atenția pe care o acordă impactului potențial al acestora asupra stabilității și securității regiunii, precum și situației economice și umanitare. A reliefat că România se pronunță pentru rezolvarea disensiunilor pe cale politică, prin negocieri directe și a evidențiat importanța menținerii stabilității regiunii Golfului, de natură să contribuie și la soluționarea crizelor din Orientul Mijlociu", precizează sursa citată.
Potrivit comunicatului, întrevederea cu ministrul afacerilor externe din Bosnia și Herțegovina, Igor Crnadak, a reliefat interesul ambelor părți pentru dezvoltarea accentuată a relațiilor bilaterale, fiind analizate posibilitățile de aprofundare a dialogului politic, precum și a cooperării economice și culturale.
"Ministrul Igor Crnadak a invitat România să profite de oportunitățile oferite de Bosnia și Herțegovina pentru dinamizarea schimburilor comerciale și atragerea de investiții românești pe piața bosniacă. A solicitat sprijinul României pentru avansarea Bosniei și Herțegovina în procesul de aderare la Uniunea Europeană", potrivit aceleiași surse.
În comunicat se mai arată că ministrul Meleșcanu a subliniat susținerea fermă a țării noastre pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovina și a reiterat disponibilitatea României de a acorda asistență de specialitate în procesul de pregătire pentru aderare.
"A încurajat continuarea implementării Agendei de Reforme și accelerării calendarului european, mai ales în contextul dezideratului autorităților de la Sarajevo de a obține statutul de candidat la aderarea la UE în primele luni ale anului 2018", potrivit MAE.

Ministrul Fifor s-a întâlnit la Washington cu reprezentanți ai Raytheon, Lockheed Martin și Bell Helicopters
Delegația Ministerului Apărării Naționale, condusă de ministrul Mihai Fifor, aflată în vizită în SUA, a avut întâlniri, la Washington, cu reprezentanți ai unor companii americane din domeniul industriei de apărare - Raytheon, Lockheed Martin și Bell Helicopters.
În cadrul discuțiilor, a fost reiterat angajamentul României de alocare a două procente din PIB pentru apărare în 2017 și menținerea acestui prag pentru următoarea decadă, ceea ce va permite demararea unor programe de înzestrare necesare pentru modernizarea Forțelor Armate ale României, informează un comunicat al MApN transmis vineri AGERPRES.
"Ministrul Fifor a subliniat importanța transferului de tehnologie și de know-how către industria națională de apărare în interesul securității regionale și internaționale. De asemenea, a apreciat rezultatele bune ale întâlnirilor avute, atât în țară, cât și pe parcursul vizitei la Washington , invitând companiile de profil să investească în România", precizează sursa citată.

Iohannis, de Anul Nou Evreiesc: România nu va uita suferința evreilor și își va asuma învățămintele trecutului
Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj cu prilejul Anului Nou Evreiesc, în care a subliniat că România nu va uita suferința evreilor și își va asuma învățămintele trecutului.
"Noul An Evreiesc este un moment deosebit: la chemarea shofarului, el vă îndeamnă, în fruntea comunității evreiești din România, către binecuvântarea lui Dumnezeu și spre un an pe care îl doriți marcat cu împliniri. În lumina candelei ce însoțește sărbătoarea acestor zile, vă rog să deslușiți, stimate domnule președinte al FCER, solidaritatea noastră cu încercata comunitate evreiască din România. Este un moment potrivit să vă reasigur că România nu va uita suferința înaintașilor dumneavoastră, iar statul român își va asuma pe mai departe, deplin, învățămintele trecutului. Fie ca Anul Nou Evreiesc ce începe în aceste zile să vă aducă pace și prosperitate, dumneavoastră și tuturor membrilor comunităților evreiești din România", a afirmat șeful statului în mesaj.
Mesajul președintelui Iohannis a fost prezentat președintelui Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer, de către consilierul prezidențial Sergiu Nistor, în cadrul ceremoniei desfășurate la Sinagoga Mare din București.

Iohannis, mesaj de condoleanțe omologului mexican: Sunt profund marcat de veștile tragice privind dezastruosul cutremur
Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de condoleanțe omologului din Statele Unite Mexicane, Enrique Pena Nieto, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,1, soldat cu sute de morți și de răniți, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
"Sunt profund marcat de veștile tragice privind dezastruosul cutremur care a afectat, din nou, țara dumneavoastră la data de 19 septembrie. Vă rog primiți, în numele meu și al poporului român, întreaga noastră compasiune și solidaritate. Doresc poporului mexican și autorităților multă putere pentru a trece peste această nouă grea încercare a naturii", se arată în mesajul președintelui Iohannis publicat joi de Administrația Prezidențială.
Totodată, șeful statului a transmis condoleanțe familiilor victimelor și urări de grabnică însănătoșire celor răniți.
Miercuri, la Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe Mexicului pentru recentele pierderi de vieți omenești.
"Condoleanțe poporului mexican pentru recentele pierderi de vieți omenești", a spus Iohannis în debutul intervenției susținute în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se desfășoară la New York .
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter a avut loc marți în Mexic și s-a soldat cu cel puțin 230 de morți.

Retrospectiva săptămânii
*** Vicepremierul Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), este urmărită penal de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit procurorilor anticorupție, dosarul vizează trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale.
În același dosar, s-a mai dispus urmărirea penală față de Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum și față de Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP, Rodica Gușă, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria și față de Alexandrina Anduța Diaconu, registrator-șef în cadrul aceleiași instituții, pentru complicitate la abuz în serviciu.
"Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private", precizează DNA.
* Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Ea a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că a fost chemată pentru a i se comunica faptul că are calitatea de suspect într-un dosar de corupție. "Am fost informată asupra calității procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect și mai multe nu pot declara, fiind o anchetă penală în curs. În acest moment mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am și o analizez împreună cu avocatul documentele", a afirmat Shhaideh.
* Tot în acest dosar, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, solicită sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea complicității la abuz în serviciu.
"Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat HG 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 — 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative", se precizează într-un comunicat al DNA.
Conform aceleiași surse, prin efectele respectivei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ.
* Acțiunea îndreptată împotriva vicepremierului Sevil Shhaideh reprezintă o parte a unui plan îndreptat împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, consideră secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ștefănescu. "Suntem pur și simplu stupefiați! În plin scandal național ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susținut de înregistrări, filmări, declarații incendiare din interior, scandal care este preluat până și de presa internațională, rămășițele fostului binom, în loc să-și prezinte în bloc demisiile de urgență, continuă bătălia nu numai împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, ci pur și simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăți fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică și, nu în ultimul rând, pentru asanarea instituțiilor statului", susține Ștefănescu, într-o declarație transmisă vineri AGERPRES.
* Uniunea Salvați România (USR) a cerut demisia vicepremierului Sevil Shhaideh "pentru a nu influența ancheta DNA din poziția înaltă pe care o deține".
*** Parlamentul, reunit în ședință comună, a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o declarație referitoare la drepturile minorităților din Ucraina ca urmare a adoptării Legii educației în această țară, document prin care adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații.
Potrivit declarației adoptate, Parlamentul urmărește "cu îngrijorare și maximă atenție" evoluțiile generate de recenta adoptare în Rada Supremă a Ucrainei a legii Educației, care "limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România".
"Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte", se arată în document.
* Totodată, președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii Educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.
"În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice", a declarat Iohannis.
El a subliniat că legea educației adoptată în Ucraina contravine bunelor intenții reciproce. "Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. (...) Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina", a afirmat șeful statului.
El a arătat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu președintele Poroșenko, căruia i-a transmis opinia despre contramandarea vizitei. "I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. (...) Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română", a conchis Iohannis.
*** Moțiunea simplă a PNL "O Românie fără educație de calitate este o Românie săracă" a fost respinsă, luni, de Senat. În favoarea moțiunii au fost 41 de voturi, 68 au fost împotrivă și 9 senatori s-au abținut.
În moțiunea semnată de 37 de senatori PNL și USR se cerea demisia ministrului Educației, Liviu Pop, căruia i se mai solicita "să prezinte în Parlament un raport privind starea învățământului românesc".
Ministrul Educației, Liviu Pop, a afirmat luni, la dezbaterea moțiunii, că situația din învățâmânt, pe care Opoziția a calificat-o drept ''dezastruoasă'', "este rezultatul unor acumulări în timp" și nu ca urmare a faptelor sau acțiunilor sale ca ministru.
El și-a asumat anumite critici referitoare la greșelile pe care le-a făcut în mandatul său și a spus că dorește le corecteze.
"Mi s-au adus nenumărate reproșuri în ultimele luni de când am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal: cum scriu, cum mă exprim. Nu voi încerca mă disculp. În viața, ca și în politică, există greșeli și există erori. Este esențial însă faptul că greșelile se pot corecta. Erorile nu. La cursurile Facultății de matematică se vorbește și despre erorile statistice, care sunt de două feluri: sistematice și nesistematice. Între acestea din urmă (...) se disting erorile de tipul trei care se referă la actul de a încerca să rezolvi exact o problemă greșit formulată. Aceste fapte sunt de nivel individual, dar când comiți erori de tipul trei, nivelul nu mai este individual, ci mai grav colectiv și persistent în timp. Iată de ce îmi însușesc criticile relative la greșeli. După puterile mele încerc le corectez, dar consider că este esențial să evit erorile ce induc efecte colective și persistente în timp", a afirmat ministrul Educației.
*** Guvernul a aprobat, joi, prin ordonanță de urgență, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naționale.
Potrivit unui comunicat al Executivului, Institutul Național de Cercetare Medico-Militară 'Cantacuzino' va fi înființat prin trecerea Institutului Național de Cercetare "Cantacuzino" din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, cu patrimoniul și personalul aferent.
Executivul își propune astfel revitalizeze și să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri, menționează sursa citată.
Ordonanța prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, se va aproba, prin hotărâre de guvern, organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare "Cantacuzino" (numit Institutul Cantacuzino), numărul maxim de posturi, precum și sursele de constituire a veniturilor proprii.
Finanțarea Institutului Cantacuzino se va realiza integral din venituri proprii și în completare din subvenții acordate de la bugetul de stat.
* Miercuri, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat pentru AGERPRES că a solicitat comisarului european pentru Sănătate ca Institutul "Cantacuzino" să fie "pol euroregional" de producție de vaccinuri. El a afirmat că premierul Mihai Tudose va trimite o scrisoare Comisiei Europene pentru a solicita sprijin financiar pentru Institutul 'Cantacuzino'.
*** Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că textul de lege care reglementează detașarea judecătorilor și procurorilor este neconstituțional întrucât nu precizează și condițiile încetării acesteia.
Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curții a luat în dezbatere, joi, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 58 alin. (l) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor care are următorul conținut: "Consiliul Superior al Magistraturii dispune detașarea judecătorilor și procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instanțe sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii, Ministerul Justiției sau la unitățile subordonate acestuia ori la alte autorități publice, în orice funcții, inclusiv cele de demnitate publică numite, la solicitarea acestor instituții, precum și la instituții ale Uniunii Europene sau organizații internaționale".
CCR a admis excepția de neconstituționalitate a acestor dispoziții și a constatat că soluția legislativă, care nu precizează condițiile încetării detașării judecătorilor sau procurorilor, este neconstituțională.

Expoziție de sculptură a Alexandrei Nechita, în fața Ateneului Român
Artista Alexandra Nechita și-a vernisat marți seară, în fața Ateneului Român, prima expoziție în țară, "Grădina cu sculpturi", eveniment la care a participat și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
"Este pentru prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în țară. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale și — lucrul care mă bucură cel mai tare — sunt accesibile publicului, într-un spațiu mai puțin convențional, care încurajează interacțiunea (...). În fiecare dintre noi există o conversație permanentă între realitate și fantezie. E tema care se reflectă cel mai puternic în acest ansamblu de lucrări (n.r. — opt), dar care nu îngrădește nicio altă viziune", a spus Alexandra Nechita.
La rândul său, Gabriela Firea a relevat importanța evenimentului.
"Pentru capitala României este o onoare să găzduiască o expoziție inedită, specială, a Alexandrei Nechita. În aceste zile sărbătorim practic Bucureștiul, capitala României, prin evenimente culturale de ținută, care au fost apreciate de bucureșteni, de turiștii care ne vizitează. Îi mulțumesc, în numele bucureștenilor, și o felicit deopotrivă pe Alexandra Nechita că a acceptat să vină la București cu această expoziție itinerantă, urbană, specială, inedită, deosebită, pe care să o ofere bucureștenilor, românilor, dar deopotrivă și turiștilor", a spus Firea.
Ea le-a adresat o invitație bucureștenilor viziteze această expoziție a Alexandrei Nechita.
"Ea nu este pentru noi doar micuța Picasso, cea pe care am iubit-o atunci când era mică, dar deja celebră în întreaga lume, ea este deja un artist consacrat cu care ne mândrim și căreia îi urăm mult succes în anii care urmează", a mai spus primarul general.
Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, "Grădina cu sculpturi", lucrări realizate de Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie — 19 octombrie, în fața Ateneului Român, unde sunt expuse opt lucrări de sculptură realizate de cunoscuta artistă.
Plecată din România pe vremea când avea doar un an și jumătate, Alexandra Nechita a revenit în țara natală, unde își dorește să dezvolte o nouă serie de proiecte.
Recunoscută în lumea întreagă pentru picturile sale în stilul cubist realizate la o vârstă fragedă, pictorița română stabilită în SUA a avut la opt ani prima expoziție personală la Biblioteca Municipală din Los Angeles .

AGERPRES

top

...