1067 - 12 martie 2018 - ACTUALITATEA ROMÂNEASCÃ

 

Proteste în fața Sălii Palatului, la Congresul PSD
În fața Sălii Palatului, acolo unde se desfășoară Congresul PSD, mai mulți protestatari au scandat "Demisia!".
Aproximativ 100 de persoane au venit cu pancarte, cu steaguri şi scandează în faţa Sălii Palatului "Demisia!".
Sunt, practic, aceleaşi sloganuri pe care le auzim duminică de duminică la mitingurile din Piaţa Victoriei sau din faţa Parlamentului.
Pe pancarte pot citi că acestea cer stoparea legilor pentru corupţi, demisia şi desfiinţarea comisiei lui Iordache, o altă cerinţă a lor este reprezentarea corectă a mandatelor pentru parlamentarii repartizaţi românilor din diaspora.
Într-adevăr, au avut loc nişte împingeri, nişte îmbulzeli, în urma cărora trei persoane au fost conduse pentru a fi legitimate la secţie. A fost şi un, să zicem, dialog între părţi.
Delegaţi social-democraţi i-au huiduit pe protestatarii de aici, din faţa Sălii Palatului.
Trei protestatari, ridicați
Trei protestatari au fost ridicaţi în această dimineaţă de forţele de ordine, în timp ce manifestau în faţa Sălii Palatului din Bucureşti, unde se desfăşoară congresul PSD.
În legătură cu acest incident, Jandarmeria a precizat că trei persoane au fost duse la secţia de poliţie pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Ulterior, acestea au fost sancţionate cu amenzi între 800 şi 3.000 de lei pentru că au împiedicat forţele de ordine să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu.
Totodată, Jandarmeria aminteşte că este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora.
Sursa citată arată că organizarea sau participarea la astfel de acţiuni, desfăşurate în acelaşi loc şi în acelaşi timp cu adunările publice declarate, indiferent de modul de exprimare, constituie contravenţie, dacă nu reprezintă elemente ale unei infracţiuni.

Iohannis: În perioada următoare, vom supune dezbaterii publice proiectul de viziune pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, printr-un mesaj transmis în cadrul Galei "Din apreciere pentru tine" organizată de Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, că în perioada următoare va fi supus dezbaterii publice "proiectul de viziune pentru o Românie modernă şi europeană".
"În perioada următoare, vom supune dezbaterii publice proiectul de viziune pentru o Românie modernă şi europeană, elaborat în cadrul Comisiei prezidenţiale pentru Proiectul de Ţară. Tocmai pentru că antreprenoriatul este factorul cheie al dezvoltării iar antreprenoriatul feminin este indiciul modernităţii în societate şi al şanselor deschise în economie, vă invit să vă alăturaţi acestui demers consultativ, pentru că, sunt convins, contribuţia dumneavoastră aduce plusvaloare, dar şi valori în plus pentru viitorul României!", a afirmat preşedintele Iohannis, în mesajul său care a fost prezentat de Cosmin-Ştefan Marinescu, consilier prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis AGERPRES.
Potrivit şefului statului, antreprenoriatul feminin românesc are "un imens potenţial".
"Este însă nevoie de mai mult curaj, pentru ca femeile de afaceri îndrăznească să devină modele de succes în şi mai multe domenii. Totodată, este necesară o susţinere consistentă şi din partea decidenţilor în materie de politici publice, iar eu doresc să vă asigur de întregul meu sprijin. Am convingerea că, şi prin eforturile şi implicarea dumneavoastră, economia şi societatea noastră vor progresa în deplin acord cu viziunea proactivă, cu valorile şi pasiunea neobosită care caracterizează munca", a transmis Iohannis.
El a precizat că indicatorii privind iniţiativa antreprenorială în rândul femeilor plasează România pe un loc bun în clasamentele de profil.
"
Aproape 40% dintre afacerile din România sunt conduse de femei iar managementul de top este feminin pentru aproximativ o treime dintre IMM-urile din ţara noastră. Aceşti indicatori s-au îmbunătăţit continuu în ultimul deceniu iar România se găseşte, în prezent, în topul clasamentului european privind echitatea salarială între bărbaţi şi femei", a arătat Iohannis.
Preşedintele a menţionat comerţul şi serviciile ca domenii în care pot fi regăsite, cu preponderenţă, companii cu întreprinzători femei.
"Dar femeile s-au afirmat prin performanţe notabile în multe alte sectoare, definitorii pentru economia viitorului, cum ar fi industriile creative şi inovative, care includ domenii cu mare potenţial, precum sectorul IT.
Cunosc faptul că numeroase femei din România privesc cu încredere reorientarea către antreprenoriat iar acest interes merită permanent încurajat. Mediul antreprenorial întâlneşte însă şi obstacole, care transformă uneori afacerile într-o luptă continuă cu birocraţia, corupţia şi cu instabilitatea din sfera deciziilor economice", a susţinut Iohannis.
Totodată, preşedintele a evidenţiat că preocupările antreprenoriatului feminin sunt comune tuturor întreprinzătorilor din România, prin nevoia de predictibilitate şi sustenabilitate.
"În prezent, România se poate lăuda cu o creştere economică record de 7%, însă contextul macroeconomic nu este lipsit de provocări sau riscuri, unele deja semnalate prin dinamica ascendentă a inflaţiei, a dobânzilor şi cursului valutar, care afectează şi planurile de afaceri ale întreprinzătorilor. Ştim cu toţii că mediul de afaceri îşi doreşte politici echilibrate, abordări prudente şi măsuri fiscale fundamentate, care să faciliteze dezvoltarea antreprenorială, nu să o perturbe, aşa cum am văzut că s-a întâmplat recent, prin degringolada din sistemul salarial şi transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajatului", a apreciat Iohannis.
De asemenea, şeful statului a precizat că România are nevoie de o viziune clară asupra dezvoltării antreprenoriatului, o viziune inteligentă pe termen lung, prin care antreprenoriatul românesc să devină "coloana vertebrală a unei clasei de mijloc autentice în societatea noastră".
"Sunt convins că prin astfel de iniţiative, de coagulare a energiilor antreprenoriale din partea femeilor de afaceri, România va avea de câştigat mult şi pe termen lung. Femeile care conduc astăzi afaceri de succes, de milioane sau miliarde de euro, sunt cea mai bună dovadă că şi la noi se poate, sunt cel mai bun exemplu de competitivitate şi progres din economia noastră", a mai transmis Iohannis.

Preşedintele Serbiei, primit la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe omologul său sârb, Aleksandar Vucic, care efectuează o vizită oficială la Bucureşti.
Vucic a fost întâmpinat de Iohannis pe platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni, unde, după prezentarea onorului de către Garda de Onoare, s-au intonat cele două imnuri de stat.
Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi şi mai bune, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la Palatul Cotroceni.
"Relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune. Suntem (...) optimişti în această privinţă, fiindcă amândoi ne vom implica fie mai bune. (...) Am discutat, evident, despre relaţia bilaterală, despre ce măsuri ar fi necesare pentru a stimula relaţia economică între ţările noastre. Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest şi este o relaţie economică în creştere. (...) Am avut un schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu faţă de ce am avut acum cinci ani", a declarat Iohannis.
El a precizat că a discutat cu Vucic despre interconectările dintre cele două ţări.
"
Am discutat despre interconectările dintre cele două ţări, atât în domeniul energetic, cât şi transporturi, legături foarte importante şi pentru relaţiile economice între ţările noastre, dar şi pentru cetăţenii care vor vadă cealaltă ţară sau să facă afaceri", a spus Iohannis.
Preşedintele a arătat că a discutat cu omologul său şi despre românii din Serbia şi despre sârbii din România.
"Am vorbit, evident, şi despre românii din Serbia şi despre sârbii din România, vorbesc despre minorităţile noastre, care au un rol foarte important de a întări puntea dintre ţările noastre. Este important de ştiut că s-au făcut paşi în această privinţă şi se vor face şi în continuare paşi importanţi. Eu am subliniat (...) nevoia unei colaborări mai intense şi între specialişti. (...) Domnul preşedinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia mixtă privind minorităţile naţionale", a afirmat Iohannis.
La rândul său, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia şi România sunt legate "de o prietenie tradiţională". El a susţinut că autorităţile din ţara sa se vor strădui să ajute comunitatea română din Serbia .
"În ceea ce priveşte situaţia comunităţii române din Serbia , noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante. (...) Ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât şi de şcolarizarea copiilor ce provin din rândul minorităţii române. Bineînţeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul preşedinte în acest sens", a afirmat Vucic.
El a vorbit şi despre importanţa "îmbunătăţirii relaţiilor economice" dintre cele două ţări.
"
Am discutat despre fluviul Dunărea, despre strategia dunăreană. (...) Cred că acest demers, colaborarea pe Dunăre, ar fi importantă", a menţionat Vucic.

Iohannis: Migranţi vom avea şi în continuare, nu trebuie să-şi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că vor exista migranţi în continuare la graniţa dintre Serbia şi România, precizând însă că nu există probleme între cele două ţări în această privinţă.
"Migranţi vom avea şi în continuare. Nu trebuie îşi facă nimeni iluzii că se va opri fluxul migratoriu. Nu se va opri şi atunci este nevoie de proceduri foarte clare, proceduri comune pentru zona de graniţă, proceduri foarte clare de readmisie şi atunci lucrurile vor funcţiona în continuare foarte bine. Nu am nicio temere în această privinţă. (...) La început, au mai fost câteodată situaţii unde nu s-a ştiut neapărat din capul locului cum să se reacţioneze, dar ele au fost rezolvate din mers şi cred că nu avem nicio problemă între Serbia şi România în această privinţă", a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, aflat în vizită oficială la Bucureşti.
Iohannis a precizat că l-a rugat pe Vucic discute şi cu reprezentanţii Guvernului român despre continuarea şi aprofundarea colaborării în acest domeniu.
"Avem în continuare persoane care au statutul de migrant şi încearcă treacă din Serbia în România. Colaborarea între poliţiile de frontieră, între poliţie, între ministere a existat de la început şi cred că s-a văzut că n-au apărut situaţii de criză la graniţa dintre Serbia şi România. Dar, în acelaşi timp, l-am rugat pe domnul preşedinte ca în discuţiile pe care le va avea astăzi cu reprezentanţii Guvernului României să reia această discuţie, pentru a permite o continuare şi aprofundare a acestei colaborări", a arătat Iohannis.
La rândul său, Aleksandar Vucic a declarat că autorităţile din cele două ţări au avut "o colaborare foarte corectă" în această chestiune.
"Ministerele noastre ale Afacerilor Interne au o colaborare foarte bună. Urmează semnăm unele acorduri, dar eu cred că, în ceea ce priveşte această chestiune, colaborarea noastră este bună, ea poate fi însă îmbunătăţită. (...) Serbia a fost o zonă în care au staţionat foarte mulţi imigranţi, foarte puţini dintre ei au ajuns însă până la frontiera cu România", a spus preşedintele Serbiei.

Comisia ONU pentru Consolidarea Păcii, prezidată de România, îşi concentrează activitatea pe prevenirea conflictelor
Comisia pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU (PBC), prezidată în 2018 de România, îşi concentrează activitatea pe prevenirea conflictelor, în conformitate cu noile obiective ale Naţiunilor Unite de menţinere a păcii în lume.
'În timp ce costul financiar al conflictelor este nesustenabil, costul uman este de nesuportat', spune secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, în raportul privind Consolidarea şi Susţinerea Păcii prezentat luni în cadrul Adunării Generale. Odată ce prevenirea ''devine o nouă religie'' la Naţiunile Unite, schimbarea de paradigmă presupune că, în loc să cheltuim pe conflict, cheltuim pentru pace.
În acest context, planul de lucru al PBC include printre priorităţi abordarea regională, parteneriatele, susţinerea păcii, sinergiile şi comunicarea.
Având în vedere că numărul conflictelor violente aproape s-a triplat în ultimii zece ani, în 2016 paradigma s-a schimbat de la construirea păcii post-conflict la prevenire. Consiliul de Securitate şi Adunarea Generală a ONU au adoptat rezoluţii similare privind revizuirea arhitecturii ONU de consolidare a păcii, care au introdus conceptul de susţinere a păcii, prin prevenirea izbucnirii, escaladării, continuării şi recrudescenţei conflictelor, abordarea cauzelor profunde, asigurarea reconcilierii naţionale şi avansarea spre redresare, reconstrucţie şi dezvoltare.
În noua viziune, prevenirea devine o prioritate transversală şi este văzută ca un set larg de activităţi care abordează cauzele principale ale conflictului. Activităţile clasice de prevenire - cum ar fi medierea, diplomaţia preventivă, cooperarea şi dialogul - se intersectează acum cu Agenda pentru Dezvoltare Durabilă din 2030 şi cu dimensiunea drepturilor omului.
Prevenirea nu numai că salvează vieţi, dar este rentabilă financiar. Un studiu comun efectuat de ONU şi Banca Mondială, publicat la Washington DC la 6 martie 2018 ('Căi pentru Pace: Abordări incluzive pentru prevenirea conflictelor violente') estimează că prevenirea efectivă ar duce la economisirea a 5 până la 70 de miliarde de dolari pe an pentru ţările afectate şi comunitatea internaţională.
Un număr semnificativ de conflicte se află în Africa . Contrar unor stereotipuri, Africa nu este săracă. În timp ce mulţi oameni din ţările africane trăiesc în sărăcie, continentul este bogat în ceea ce priveşte potenţialul uman şi resursele naturale. Potrivit statisticilor, în 2015, ţări din Africa au exportat minerale şi petrol în lume în valoare de 232 miliarde de dolari. Potenţialul de minereuri al Africii este estimate la zeci de mii de miliarde de dolari. Ţările africane au nevoie de condiţii pentru a valorifica această bogăţie pentru propria lor dezvoltare. Pacea, stabilitatea şi democraţia sunt ingrediente esenţiale în acest sens, dar întrucât există multe stimulente pentru alimentarea conflictelor, stimulentele pentru prevenirea acestora sunt prea puţine. Crearea unei păci durabile necesită transparenţă, incluziune, participare şi consultarea tuturor actorilor politici şi sociali din ţările respective, dar şi stimulente pentru dezvoltare. În acelaşi timp, activităţile de consolidare a păcii în toate etapele trebuie să respecte suveranitatea naţionala şi să se bazeze pe proprietatea locală, comentează preşedintele PBC, ambasadorul României la ONU, Ion Jinga, într-un comentariu transmis miercuri Agerpres.
Din perspectivă economică, pe termen scurt, eforturile de consolidare a păcii se concentrează în principal pe ajutorul umanitar şi pe finanţarea instituţională. Dar, pe termen lung, susţinerea păcii necesită crearea unor întreprinderi şi oportunităţi de afaceri, ocuparea forţei de muncă şi creştere economică. Deoarece principala provocare economică a consolidării păcii este de a genera un mediu favorabil dezvoltării durabile, implicarea mai strategică în sectorul privat este esenţială în modelarea şi implementarea priorităţilor pentru consolidarea păcii. Comunicarea are, de asemenea, un rol şi ar fi înţelept să invităm mass-media să devină partener în creşterea gradului de conştientizare cu privire la construirea şi susţinerea păcii, ori de câte ori este posibil.
Costurile războaielor şi conflictelor care au loc în prezent în lume sunt estimate la 10 mii de miliarde de dolari. În ultimii zece ani, comunitatea internaţională a cheltuit 235 miliarde de dolari pentru operaţiuni umanitare, menţinerea păcii şi refugiaţi, din care 45 de miliarde de dolari numai anul trecut. Mai mult de 1,5 miliarde de persoane locuiesc în ţări afectate de conflicte violente. Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc în sărăcie extremă locuiesc în ţări afectate de conflicte şi situaţii fragile şi, dacă nu se iau măsuri concertate până în 2030, se estimează că procentajul celor aflaţi în această situaţie va ajunge la 80% până în 2035. Parafrazând cuvintele lui Mahatma Gandhi, părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente, se poate spune că 'sărăcia este cea mai gravă formă de violenţă'.
Comunitatea internaţională a răspuns prea des numai după ce a început o criză şi ONU a fost în mod tradiţional cunoscută pentru reacţia sa la conflict, mai degrabă decât pentru prevenirea conflictelor. Adunarea Generală a ONU a creat în 2005 Comisia pentru Consolidarea Păcii (PBC - Peacebuilding Commission), organism care oferă recomandări Consiliului de Securitate, Adunării Generale şi ECOSOC în situaţii de importanţă majoră privind consolidarea păcii.

Ambasadorul României la Chişinău, despre declaraţiile simbolice de Unire: Românii au tot dreptul să se bucure în Anul Centenarului
În Anul Centenarului, 'românii, cei care simt româneşte, au tot dreptul să se bucure', a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, invitat marţi seara la postul public de televiziune de la Chişinău, în contextul în care numărul localităţilor moldovene care au semnat declaraţia simbolică de Unire cu România a ajuns la 100, relatează miercuri portalul Deschide.md.
Cu toate acestea, ambasadorul român a insistat că aceste declaraţii au un caracter strict simbolic, fără nicio conotaţie juridică şi care semnifică apartenenţa la anumite idei naţionale.
În aceeaşi intervenţie, Daniel Ioniţă a spus că semnarea acestor declaraţii nici nu îl bucură în mod neapărat, dar nici nu îl întristează în mod special.
'Nu mă bucură pentru că, cu siguranţă, aceste declaraţii vor fi folosite de anumiţi politicieni de la Chişinău tocmai pentru a lovi în România', a spus ambasadorul Ioniţă, evidenţiind sentimentul sincer al unioniştilor.

Miercuri, după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare, de la care au absentat reprezentanţii guvernului şi parlamentului, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-o conferinţă de presă că va adresa în curând o scrisoare (deschisă) ONU şi Consiliului Europei împotriva acţiunilor României care ar prezenta - în opinia sa - 'riscuri pentru statalitatea Republicii Moldova', potrivit Radio Chişinău.
'În viitorul apropiat mă voi adresa cu o scrisoare la ONU şi Consiliul Europei. Eu vreau aflu care este poziţia partenerilor noştri externi faţă de situaţia când un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de parlamentul din România, întreprinde unele acţiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea Republica Moldova ', a spus Dodon.
Consiliul Suprem de Securitate, a mai afirmat Dodon, condamnă Declaraţiile de Unire cu România, semnate zilnic de câte 4-5 localităţi din Republica Moldova . Mai mult, el a anunţat că pregăteşte un proiect de modificare a legislaţiei prin care să fie introdusă răspunderea penală pentru 'acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova'.
'Cei care au aprobat astfel de declaraţii şi continuă o facă vor trebui să răspundă în faţa legii. Orice acţiuni care duc la lichidarea statalităţii sunt anticonstituţionale', a afirmat preşedintele prorus de la Chişinău, care s-a declarat profund îngrijorat de posibilele acţiuni de destabilizare care ar putea avea loc în perioada 24-27 martie şi le-a cerut organelor competente să se autosesizeze.
La 25 mai, unioniştii vor să se adune în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire.
Într-o reacţie la declaraţiile lui Igor Dodon, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, l-a acuzat pe preşedintele republicii că prin astfel de afirmaţii şi ameninţări antiunioniste dezbină societatea.
'Prin interzicerea unor manifestări sincere şi autentice ale oamenilor de reunire cu România nu faci decât dezbini societatea şi să instaurezi o dictatură a gândirii şi a exprimării. Nu prin legi care cer pedepsirea oamenilor pentru ceea ce cred ei se construieşte o societate unită şi civilizată, gata să lupte împreună pentru scopuri comune - bunăstare, libertate şi democraţie', a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, după ce Igor Dodon a ameninţat aleşii locali care au semnat Declaraţia de Unire că vor fi traşi la răspundere.
Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică 'Acţiunea 2012', care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică. 

Principele Radu promovează cooperarea bilaterală printr-o vizită în Maroc
Principele Radu, aflat într-o vizită de lucru în Maroc, a fost primit marţi de premierul marocan Saad Eddine al Othmani, informează Xinhua.
Potrivit unui comunicat al cancelariei premierului, principele a subliniat oportunităţile valoroase pe care le oferă cele două ţări, în contextul creşterii economice a ambelor economii. De asemenea, el a subliniat importanţa intensificării dialogului bilateral pe teme de interes comun.
Prim-ministrul El Othmani a trecut în revistă perspectivele cooperării şi parteneriatelor bilaterale, din perspectiva reformelor iniţiate în Maroc în multiple domenii, precum şi a strategiilor de dezvoltare implementate în sectoare cum ar fi industria, energia regenerabilă, agricultura şi turismul.
Părţile au scos în evidenţă perspectivele cooperării bilaterale prin întâlniri între operatori economici, prin încurajarea investiţiilor, parteneriate şi consolidarea cooperării în domeniile educaţiei şi culturii, arată sursa citată.
Luni, principele Radu s-a întâlnit cu prinţul Moulay Rachid, fratele regelui Mohammed al VI-lea al Marocului. 

Întrevedere Dăncilă-ambasadorul saudit; premierul a subliniat rolul prioritar al palierului economic în relaţia cu Arabia Saudită
Palierul economic ocupă un rol prioritar pentru Guvernul României în ansamblul relaţiei cu Arabia Saudită, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, joi, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Palatul Victoria cu ambasadorul regatului saudit la Bucureşti, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prim-ministrul a exprimat satisfacţia pentru relaţiile bilaterale excelente dintre cele două state, bazate pe un parteneriat tradiţional şi o bună colaborare în diverse domenii de interes comun.
Dăncilă a transmis, totodată, interesul pentru intensificarea dialogului româno-saudit la nivel guvernamental, prin creşterea numărului de contacte bilaterale, şi a evocat importanţa unei coordonări strânse între mediile de afaceri din cele două ţări, care să faciliteze identificarea de proiecte concrete de cooperare.
"Palierul economic ocupă un rol prioritar pentru Guvernul României, în ansamblul relaţiei cu Arabia Saudită, având în vedere importanţa Regatului saudit în regiunea Golfului", a declarat Viorica Dăncilă, citată în comunicat.
Cei doi oficiali au evidenţiat, totodată, potenţialul important de amplificare şi diversificare a cooperării sectoriale în domenii precum agricultură, energie, transporturi, turism, sănătate, educaţie, cultură, afaceri interne etc., se mai arată în comunicat.

Mişcarea civică #Rezist a primit Premiul GDS pe 2017 pentru susţinerea justiţiei
Mişcarea civică #Rezist a primit, vineri, Premiul Grupului pentru Dialog Social (GDS) pe 2017 pentru susţinerea justiţiei şi a statului de drept.
"În urma unei dezbateri din Grup, am apreciat că a fost mişcarea cea mai relevantă de anul trecut pentru susţinerea societăţii civile, a justiţiei şi a statului de drept din România, în condiţiile în care au fost câteva încercări de forţare a mâinii legislative prin nişte ordonanţe de urgenţă, prin propuneri de legi", a declarat Magda Cârneci, preşedinte al Consiliului Director al GDS, cu prilejul ceremoniei de decernare a premiului.
În cadrul evenimentului, mai mulţi reprezentanţi ai #Rezist au primit diplome.
Magda Cârneci a adăugat că premiul GDS există din 1994 şi că, de-a lungul timpului, a fost acordat unor personalităţi importante, organizaţii şi asociaţii.
Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat, la o dezbatere ce a urmat ceremoniei de acordare a Premiului GDS pe 2017, că activitatea anticorupţie şi protestele au ridicat România în ochii tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) şi nu numai. "După proteste, de la începutul anului 2017, ne văd ca pe un popor vibrant, activ, interesat de soarta ţării, implicat, determinat", este de părere Macovei.
Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat că, în urma protestelor, România a dobândit "un capital formidabil" la capitolul imagine, care nu trebuie pierdut.
"Vom ieşi în stradă la infinit (...) Unde ne propunem ajungem? După glasul străzii urmează glasul organizării politice. (...) În clipa în care Parlamentul va vota 'Suntem pentru penali' (...) atunci e un punct câştigat, pentru că sunt arătaţi în oglinda mizeriei lor. (...) E evident că vorbim de partide noi. Singurul partid nou ce există acum pe scenă e USR, lui i se va alătura un nou partid, bănuiesc că cel făcut de domnul Cioloş, vor face alianţă, dar va fi prea slabă pentru a se opune PSD. PNL nu ştiu ce loc ocupă pe hartă. De câte ori nu a câştigat PSD-ul a existat un punct de opoziţie sub forma unei alianţe", a spus Liiceanu.
Mihai Tudorică de la grupul Rezistenţa crede că, în prezent, se cristalizează nişte poli politici care vor fi în stare la alegerile următoare să vină cu o opţiune bună.
"
Unul dintre obiectivele noastre declarate de anul trecut e acela de a crea şi a aduce, a atrage persoane care la un moment dat să facă pasul şi să treacă în politică (...) Trebuie să terminăm cu ideea că politica e un lucru rău, politica e o formă de implicare civică şi atunci din grupul nostru probabil că în cursul anului acesta vor fi oameni care vor face saltul în politică", a spus Mihai Tudorică. 

Congres extraordinar PSD / Viorica Dăncilă - noul preşedinte executiv al Partidului Social Democrat; Marian Neacşu, secretar general
Premierul Viorica Dăncilă a devenit sâmbătă preşedinte executiv al PSD, fiind votată de 2.880 de delegaţi prezenţi la Congresul extraordinar al PSD. S-au înregistrat 939 de voturi "împotrivă".
Pentru aceeaşi funcţie, Ecaterina Andronescu a obţinut 541 de voturi "pentru", "împotrivă fiind înregistrate 3.278 de voturi''. Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a obţinut 292 ''pentru'' şi 3.527 ''împotrivă''.
Marian Neacşu a obţinut funcţia de secretar general cu 3.063 de voturi pentru, împotrivă înregistrându-se 668 de voturi. Contracandidatul său, Codrin Ştefănescu a obţinut 668 de voturi "pentru" şi 3.063 de voturi împotrivă.
În cadrul Congresului extraordinar au fost validaţi vicepreşedinţii pe regiuni de dezvoltare:
* Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Suceava): Doina Fedorovici (PSD Botoşani) şi Gabriel Vlase (PSD Bacău)
* Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea, Tulcea): Mirela Furtună (PSD Tulcea) şi Marian Oprişan (PSD Vrancea)
* Regiunea Sud (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman): Carmen Dan - PSD Teleorman (pe locurile alocate femeilor) şi Adrian Ţuţuianu - PSD Dâmboviţa
* Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea): Lia Olguţa Vasilescu (PSD Dolj) şi Paul Stănescu (PSD Olt)
* Regiunea Vest (Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş): Natalia Intotero (PSD Hunedoara) şi Mihai Fifor (PSD Arad)
* Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj): Doina Pană (PSD Bistriţa-Năsăud) şi Gabriel Zetea (PSD Maramureş)
* Regiunea Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu): Roxana Mînzatu (PSD Braşov) şi Bogdan Trif (PSD Sibiu)
* Regiunea Bucureşti - Ilfov: Gabriela Firea (pe locurile alocate femeilor) şi Robert Negoiţă - PSD Sector 3 (pe locul alocat bărbaţilor).
La lucrări au fost prezenţi peste 4.000 de delegaţi. Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu s-au retras din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv. De asemenea, Daniel Florea şi-a retras candidatura depusă pentru funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov. 

USR: Dragnea a atins apogeul discursului naţionalist periculos care riscă să izoleze România
Uniunea Salvaţi România susţine că Liviu Dragnea a atins sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD, "apogeul discursului naţionalist periculos care riscă să izoleze România pe plan internaţional", iar liderul social-democraţilor nu trebuie să ajungă niciodată preşedinte, altfel România riscă să o ia pe urmele "democraţiilor iliberale".
"Liviu Dragnea a început, astăzi, la Congresul PSD, campania pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, adoptând imaginea singurului posibil salvator al României, deşi conduce partidul care a fost cel mai mult în ultimii 28 de ani la guvernarea ţării şi care a distrus economia românească. În discursul de pe scena Congresului, Liviu Dragnea a trasat direcţia autoritaristă pe care România trebuie o urmeze şi a avertizat statele occidentale să nu confunde bunele relaţii cu servilismul. Liderul PSD a atins astăzi apogeul discursului naţionalist periculos, care riscă să izoleze România pe plan internaţional", arată USR, într-un comunicat remis AGERPRES.
Uniunea mai arată că, în ultimul an, cu PSD şi Liviu Dragnea la guvernare, România a devenit cunoscută ca o ţară "cu penali în funcţii publice care modifică legile în interesul corupţilor şi în dispreţ faţă de nevoile cetăţenilor".
În opinia USR, Liviu Dragnea nu trebuie ajungă niciodată preşedintele României, altfel ţara noastră riscă să o ia pe urmele democraţiilor iliberale precum Ungaria, Polonia, Turcia.
"Astăzi, Liviu Dragnea a demonstrat că refuză cultura democraţiei şi de aceea încearcă prin violenţă blocheze orice fel de protest, la fel cum făcea dictatorul Nicolae Ceauşescu. Asistăm, azi, la o desfăşurare a forţelor de ordine complet disproporţionată, care ne aduce aminte de anii '˜80 şi de congresele Partidului Comunist Român. Partidul care a câştigat alegerile cu un scor istoric a avut nevoie de poliţişti şi jandarmi ca să ţină cetăţenii la distanţă. În zona Sălii Palatului, au fost impuse restricţii de circulaţie, iar mai multe filtre nu au lăsat treacă oamenii fără insigne PSD, ceea ce arată clar dorinţele liderului PSD de a reinstaura un stat poliţienesc în România. În discursul de pe scena Congresului, Liviu Dragnea a susţinut că PSD vrea ca cetăţenii acestei ţări să nu mai fie supravegheaţi ilegal sau arestaţi fără motive bine întemeiate, în timp ce protestatarii din faţa Sălii Palatului erau luaţi cu duba şi duşi la poliţie, deşi nu erau violenţi. Este dovada că PSD face reguli doar pentru corupţii din partid, nu pentru toţi cetăţenii, de aceea singura prioritate în primul an şi jumătate de guvernare a fost modificarea legilor justiţiei, la care a anunţat că nu va renunţa", mai declară USR.
Uniunea Salvaţi România anunţă că se va opune cu toate mijloacele "reinstaurării statului poliţienesc" în România şi îndepărtării ţării noastre de UE şi NATO. 

România - ţară invitată de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig
România este în acest an invitată de onoare a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig, cel mai important eveniment european de profil dedicat promovării lecturii şi unul dintre cele mai vechi târguri de acest gen din întreaga lume, care va debuta pe 15 martie.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, transmis vineri AGERPRES, alături de partenerii săi, MCIN a arătat atenţia cuvenită evenimentului, organizând peste 60 de evenimente şi invitând în faţa cititorilor germani peste 40 de autori.
"Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig , unde România este ţara invitată de onoare, este unul dintre cele mai importante târguri la nivel mondial. Sunt onorat că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale este organizatorul prezenţei româneşti acolo. Cu ocazia acestui eveniment, în prag de Centenar al Unirii, îmi doresc vorbim mai mult despre ceea ce trebuie să fie cu adevărat România europeană, România culturală, România noastră, a tuturor, ca proiect naţional. Poate mai mult ca niciodată, suntem datori nu doar să privim cu atenţie realităţile culturii româneşti, dar să şi înţelegem că Anul Centenarului Marii Uniri ne oferă ocazia unui nou start, ocazia de a celebra cultura în integralitatea expresiilor sale", a arătat ministrul Culturii, George Ivaşcu, citat în comunicat.
MCIN subliniază că participarea României ca ţară invitată de onoare a ediţiei din 2018 a Târgului Internaţional de Carte de la Leipzig semnifică nu doar reluarea şi stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci şi dezvoltarea de proiecte şi colaborări pe termen lung, în toate domeniile culturale şi academice.
Lista invitaţilor include atât scriitori cunoscuţi şi apreciaţi de către cititorii de limbă germană, precum Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Varujan Vosganian, Filip Florian, Cătălin Mihuleac, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu sau Doina Ruşti, cât şi autori cărora le-au apărut recent volume în limba germană sau sunt prezenţi cu traduceri în antologii: Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Andrei Cornea, Cătălin Mihuleac, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, Emil Hurezeanu, Florin Lăzărescu, Gabriela Adameşteanu, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Branişte, Matei Vişniec, Nicolae Prelipceanu, Radu Găvan, Claudiu M. Florian, Aura Christi, Robert Şerban, Teodor Dună, Adela Greceanu, Bogdan Coşa, Gheorghe Iacob. Acestora li se alătură scriitori de limbă germană cu origini româneşti, precum Cătălin Dorian Florescu, Jan Cornelius, Dana Grigorcea, Iris Wolff, Rodica Draghincescu, Carmen Francesca Banciu sau Traian Pop.
Un moment aparte îl constituie evenimentul pe care îl va deschide scriitoarea germană de origine română Herta Muller: este vorba despre concertul Adei Milea, un spectacol audio şi vizual, în cadrul căruia laureata Nobelului literar din 2009 semnează traducerea în limba germană a textelor, mai informează MCIN.

AGERPRES

top

...