1059 - 15 ianuarie 2018 - ACTUALITATEA ROMÂNEASCÃ

 

Preşedintele Iohannis: Libertatea şi toleranţa religioasă sunt piloni fundamentali ai umanităţii
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul împlinirii a 450 de ani de la recunoaşterea libertăţii religioase în Transilvania prin Edictul de la Turda din ianuarie 1568, în care arată că "libertatea şi toleranţa religioasă sunt piloni fundamentali ai umanităţii".
"Se împlinesc 450 de ani de la postularea la Turda, pentru prima dată în lume, a principiului libertăţii religioase. Tuturor celor care văd în credinţă întregirea noastră spirituală, această aniversare transmite un mesaj deosebit de important: libertatea şi toleranţa religioasă sunt piloni fundamentali ai umanităţii", afirmă Iohannis în acest mesaj, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis AGERPRES.
Potrivit şefului statului, libertatea de conştiinţă şi toleranţa religioasă sunt împliniri istorice ale societăţii noastre, obţinute, dezvoltate şi apărate cu sacrificii.
"
Viitorul nostru ca naţiune presupune fructificarea tolerantă a diversităţii şi se sprijină pe aceste valori ale umanismului european, pe care, cu toţii, le împărtăşim", a transmis Iohannis.

Tudose: 2018 - un an simbol; ar trebui să fim strânşi în jurul aceloraşi idealuri comune, pentru a dezvolta România
Premierul Mihai Tudose a afirmat miercuri seară că 2018 este "un an simbol", în care românii ar trebui să fie "strânşi în jurul aceloraşi idealuri comune", pentru a dezvolta România.
"2018 este un an simbol, este anul Centenarului. (...) Dacă toţi am înţelege acelaşi lucru din acest simbol (...), ar trebui ca toţi să fim strânşi în jurul aceloraşi idealuri comune, să dezvoltăm România, să ne schimbăm un pic mentalitatea, începând de la a încuraja lucrurile bune, la a nu accepta niciunul dintre noi nimic din ceea ce este rău", a declarat Tudose la Antena 3.
Potrivit şefului Executivului, 2018 va fi "un an al marilor proiecte începute".
"
Cred că va fi un an al marilor proiecte începute, care să schimbe România, aşa cum România merită: cu investiţii majore, cu (...) spitale în care îţi găseşti sănătatea, şi nu moartea. (...) Şcoala - pe un proiect naţional, de dezbatere naţională - să schimbe cumva modul de a fi, de a trata elevul. (...) Un an în care să punem bazele construcţiei unui stat care să îşi apere valorile, să îşi întărească rolul de stat. (...) Să învăţăm să mai şi luăm pentru noi de la alţii, nu numai să dăm la alţii. Un an în care câteva companii din România vor ieşi pe piaţa internaţională - săptămâna viitoare sau peste două săptămâni poate sunt în măsură să vă dau o veste bună cu o companie românească, care cumpără o companie din străinătate", a spus Tudose.
De asemenea, şeful Executivului a precizat că nu îşi doreşte "un an liniştit".
"Îmi doresc un an agitat, dar agitat pozitiv, cu lucruri care să se întâmple şi care să fie livrate acestei ţări, fiindcă (...), dacă după 27 de ani de maximă democraţie, am constatat că statul român nu mai ştie să-şi cumpere ceva, să-şi ia un combinat înapoi, lucrurile n-au stat foarte bine. (...) Şi poate constatăm că statul ăsta mai are nevoie de o făbricuţă, de un combinat care a fost privatizat, părăsit şi acum chiar ne trebuie", a mai afirmat Tudose. 

Adjunctul ambasadorului SUA: Am remarcat că publicul românesc a devenit tot mai puţin tolerant cu corupţia
Adjunctul şefului misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România, Abigail Rupp, a declarat joi, la o conferinţă găzduită de UBB, că România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, lucru care va ajuta la atragerea investitorilor.
"Atunci când suntem întrebaţi care este lucrul cel mai bun de făcut pentru a creşte valoarea investiţiilor americane spunem că trebuie continuată lupta împotriva corupţiei. Am remarcat faptul că anul trecut publicul românesc a devenit tot mai puţin tolerant cu corupţia şi cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a încuraja instituţiile publice să continue să progreseze în acest domeniu", a spus Abigail Rupp în discursul său, susţinut la conferinţa organizată de grupul de analiză Citadel din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj.
Diplomatul american a vorbit şi despre faptul că progresele înregistrate de România în acest domeniu au făcut-o un lider în regiune şi a amintit că între 2014 şi 2016 au fost puşi sub acuzare 242 oficiali de rang înalt şi au fost condamnaţi 142.
Ea a vorbit şi despre parteneriatul strategic dintre România şi SUA şi despre importanţa securităţii, ca parte a acestei colaborări, referindu-se la contribuţia ţării noastre în operaţiunile din Afganistan sau Irak sau în cadrul altor alianţe internaţionale.
Diplomatul american s-a referit în discursul său şi la aspectele economice sau la cele din domeniul educaţiei din cadrul colaborării româno-americane, amintind că ţara noastră a exportat în Statele Unite bunuri în valoare de peste două miliarde de dolari, iar în 2017 importurile din Statele Unite ale Americii au crescut cu 40 la sută. Potrivit lui Abigail Rupp, SUA este în prezent al şaselea mare investitor străin în România.
Abigail Rupp a participat joi la dezbaterea cu tema "100 de ani de la 'Discursul în 14 puncte' al preşedintelui Woodrow Wilson. Ordinea europeană: atunci şi acum", organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai.

Tudose: În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României
Premierul Mihai Tudose spune că, în calitate de român şi de prim-ministru, refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României.
"În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", a scris Tudose, joi, pe Facebook.
Miercuri seară, şeful Guvernului a afirmat, referindu-se la rezoluţia semnată de UDMR, PPMT şi PCM, că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt foarte clare.
"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. (...) Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Tudose, la Realitatea TV, conform site-ului televiziunii.
În replică, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a susţinut joi că premierul Tudose "a jignit profund comunitatea maghiară".
"
Declaraţiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul-ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic (...). Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public", a scris Porcsalmi Bálint, pe Facebook. 

Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2018 şi în 2019
Economia României va înregistra un avans de 4,5% în 2018 şi de 4,1% în 2019, faţă de o expansiune de 3,7% şi, respectiv, 3,5%, previzionată în iunie, se arată în raportul "Global Economic Prospects", publicat, marţi, de Banca Mondială.
De asemenea, instituţia financiară internaţională se aşteaptă ca România să raporteze pentru 2017 o creştere a PIB-ului de 6,4%, faţă de 4,4%, previzionată în iunie.
Expansiunea ar urma să se atenueze în 2020, când economia României va înregistra un avans de 3,5%, se arată în raportul publicat de Banca Mondială.
Instituţia financiară internaţională consideră că noi privatizări în Europa Centrală (unde sunt incluse România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria) reprezintă o oportunitate pentru sporirea productivităţii, în special dacă acestea sunt însoţite de îmbunătăţirea managementului şi a guvernanţei corporatiste, de extinderea accesului la pieţele internaţionale şi de buna funcţionare a cadrului legal şi instituţional. Pe lângă privatizări, există oportunităţi importante pentru întărirea guvernanţei şi, prin urmare, a productivităţii întreprinderilor de stat, ilustrate de eforturile făcute de România şi Macedonia , se arată în raportul publicat de Banca Mondială.
În România, mai multe întreprinderi de stat au fost depolitizate, iar Consiliile lor de Administraţie au fost profesionalizate, în perioada 2013 - 2016. De asemenea, România a adoptat în 2016 Legea guvernanţei întreprinderilor de stat, care îmbunătăţeşte criteriile pentru selectarea şi evaluarea şefilor întreprinderilor de stat şi introduce monitorizarea performanţei pentru alţi directori.
Totuşi, implementarea legii este rămasă în urmă şi rezistenţa la schimbări este semnificativă, avertizează Banca Mondială.
Încetinirea graduală a expansiunii economiei UE va afecta avansul exporturilor în regiune, în special în Europa Centrală, unde PIB-ul ar urma să încetinească, de la 4,7%, previzionat pentru 2017, la 3,2% în 2020, pe fondul atenuării creşterii în Ungaria, Polonia şi România.

Sute de oameni - la parastasul de 40 de zile de la moartea regelui Mihai I
Sute de oameni s-au strâns, sâmbătă, în incinta mănăstirii Curtea de Argeş, unde a avut loc parastasul de 40 de zile de la trecerea la cele veşnice a regelui Mihai I al României.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat atât localnici, cât şi oameni veniţi din alte zone ale ţării, mulţi dintre ei purtând drapele cu stema Casei Regale a României sau portrete ale regelui Mihai I.
Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, în vechea catedrală episcopală şi regală ctitorită de Neagoe Basarab.
După încheierea slujbei a fost rostită o rugăciune la mormântul regelui Mihai I, aflat în pridvorul noii catedrale arhiepiscopale şi regale, ridicată la intrarea în curtea mănăstirii. Momentul a fost unul privat, în interiorul catedralei având acces doar familia regală.
La ceremoniile religioase au participat, printre alţii, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, principele Radu, dar şi nepotul regelui, Nicholas Medforth-Mills. Aceştia au stat de vorbă cu oamenii prezenţi la eveniment atât la sosire, cât şi după încheierea ceremonialului religios.
După retragerea membrilor familiei regale, toţi cei prezenţi au putut să se reculeagă la mormântul regelui Mihai I.
Măsurile de ordine şi siguranţă publică au fost asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi de poliţişti, nefiind înregistrate incidente.
Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani. Pe 16 decembrie 2017 a fost înmormântat în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală din Curtea de Argeş. 

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti va fi prezent la manifestările dedicate împlinirii a 168 de ani de la naşterea lui Eminescu
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, va participa la evenimentele organizate luni, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.
Potrivit acestuia, diplomatul britanic va depune o coroană de flori la statuia poetului şi va asista la Gala decernării Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu".
De asemenea, ambasadorul Marii Britanii va lua parte la spectacolul susţinut în cadrul galei de Nicu Alifantis, precizează sursa citată.
Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" va avea loc luni, 15 ianuarie, de la ora 17,00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului Botoşani.

Academia Română: Centenarul - un bun prilej de a discuta despre România şi de a ne bucura împreună
Centenarul Marii Uniri este un bun prilej de a discuta despre România, de a ne bucura împreună, toţi românii, indiferent unde se află ei astăzi, de succesul unui proiect politic pentru care promotorii săi vor trebui omagiaţi cum se cuvine, se precizează într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române transmis joi AGERPRES.
"1 decembrie 1918 este un bun prilej de a ne bucura împreună, toţi românii, indiferent unde se află ei astăzi, de succesul unui proiect politic pentru care promotorii săi vor trebui omagiaţi cum se cuvine. A fost clipa astrală a acestui popor, care vine să încununeze un proiect politic amplu, sofisticat şi urmat cu acribie, indiferent de conjuncturi. A fost un succes. Începând cu anii '30, România a intrat deja pe o pantă ascendentă în dezvoltarea ei socio-economică, dar tocmai când aştepta să culeagă fructele efortului politico-economic colosal pentru Unire", afirmă sursa citată în documentul cu titlul "Academia Română şi Centenarul Marii Uniri".
Potrivit Academiei, "Centenarul este un bun prilej de a discuta despre România, România pe care am moştenit-o de la bunicii noştri, România pe care o construim noi astăzi şi România pe care o vom lăsa moştenire copiilor şi nepoţilor noştri".
"Academia Română este perfect conştientă că Centenarul nu este şi nu trebuie să fie exclusiv despre trecut. Centenarul este despre prezentul României şi despre viitorul ei. Performanţa strămoşilor noştri de la 1 decembrie 1918 devine oglinda pe care o punem astăzi în faţa noastră şi, în raport cu ce vedem în oglindă, ne comparăm noi, cei de azi şi proiectele noastre prezente şi viitoare", se arată în document.
De asemenea, se afirmă că, deşi "războiul şi, ulterior, ocupaţia sovietică au surpat cel mai mare proiect statal pe care România modernă l-a avut vreodată", "prin succesul lui 1 decembrie 1918, românii trebuie să înţeleagă că nu este înscrisă nici în 'gena românească', nici în 'psihologia poporului român', nici în geografia sau religia lui vreo fatalitate a eşecului şi a înfrângerii".
"Din moment ce românii au repurtat, mai ales la 1 decembrie 1918, succese politice sau strategice marcante, interne şi internaţionale, înseamnă că se poate. Iar dacă acum nu se poate, eşecul este exclusiv al nostru, al celor de azi, care nu mai pot, la 100 de ani de la Unire, să se ridice la înălţimea înaintaşilor. 1 decembrie 1918 este semnul explicit al faptului că pentru eşecurile de azi nu putem da vina pe nimeni, decât pe noi înşine. Centenarul ne reaminteşte, intempestiv, că nu avem, în realitate, nicio scuză", precizează comunicatul.
Subliniind deschiderea pentru afirmarea menirii şi misiunii sale de for activ în a găzdui şi organiza dezbateri legate de viitorul României, Academia Română respinge aşa-zise "'dezbateri' menite să pună sub semnul întrebării ordinea europeană post-imperială şi post-Trianon" şi care "încearcă să impună forme de reorganizare a statului român fără nicio relevanţă europeană şi să declanşeze 'referendumuri' pentru a pune pe harta separatismelor potenţiale ale Europei şi regiunea noastră, inclusiv sau în primul rând România".
"Tratatul de la Trianon, democraţia liberală, principiile wilsoniene care au stat la baza reconstrucţiei europene, pax americana - sunt pentru România reperele esenţiale ale devenirii ei ulterioare. (...) Academia Română, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, respinge asemenea abordări. Nu poate fi vorba despre tensiuni sau confruntări interetnice într-o Românie care este model în regiune din acest punct de vedere şi dincolo de ea. Într-o Românie care a făcut Unirea cea Mare de la 1 decembrie 1918 fără să existe niciun război civil sau confruntare violentă pe teritoriul Transilvaniei. Românii, maghiarii sau germanii nu s-au luptat în 1918 pentru sau contra Unirii. Pentru cei care astăzi vor pescuiască în ape tulburi, lecţia istorică a Unirii şi a consensului supraetnic de atunci este mai vie ca oricând", precizează Biroul Prezidiului Academiei.
Totodată, "Academia Română năzuieşte şi va face tot ce îi este în putinţă ca anul Centenarului să nu devină nici prilej de vrajbă, nici prilej de tensiuni etnice".
"Cel mai clar semn al reconcilierii pe fond, nu pe formă, româno-maghiare ar fi o sărbătorire împreună, la cel mai înalt nivel politic şi diplomatic - Bucureşti-Budapesta - a Centenarului românesc. Suntem conştienţi însă că nu ne putem bucura cu toţii la fel în 2018. Dar bucuria unora şi tristeţile altora nu trebui transformate în instrumente de luptă politică", se mai arată în document. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online Ada Vîlceanu)

Gorj: Prima acţiune din programul Centenarului, marcată de autorităţi odată cu Ziua Culturii Naţionale
Reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) vor marca, pe 15 ianuarie, odată cu sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale, prima acţiune din cadrul programului "Centenarul Marii Uniri în Gorj", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, deschiderea oficială a programului "Centenarului Marii Uniri" în Gorj va avea loc la ora 10,00, la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu, prin intonarea Imnului de stat interpretat de Yasmin Polacek, după care directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, îşi va lansa cartea "Catagrafia Gorjului 1918-2018" (Oameni, destine, proiecte, idei).
Tot la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" cei prezenţi vor putea urmări, până la ora 12,00, un spectacol artistic (Cvartetul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, concert pian Florin Berculescu, recital din poezia lui Mihai Eminescu, susţinut de actori ai Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu", romanţe, dansuri - Ansamblul Profesionist "Doina Gorjului" şi cântece patriotice - interpret Ovidiu Homorodean din Sibiu). Totul se va încheia cu un cocktail organizat în foaierul teatrului.
Aceeaşi sursă afirmă că, începând cu ora 16,30, la Sala de expoziţii Florin Isuf a CJCPCT Gorj va avea loc lansarea publicaţiilor "Revista Jiului de Sus", nr. 24/2017 şi "Portal Măiastra" (sub egida Uniunii Scriitorilor din România) nr. 4/2017, Editura CJCPCT Gorj, lansarea revistei "Ad Mutrium", editor Casa de Cultură Motru, lansarea Calendarului Gorjului 2018 "Nemuritorii" - Membri ai Academiei Române, originari din Gorj. Tot de la ora 16,30 va fi organizată expoziţia de fotografie Nemuritorii Gorjului, Membri ai Academiei Române, originari din Gorj, şi expoziţia de artă populară gorjenească (arta lemnului - Pompiliu Ciolacu, costume populare).
La ora 17,00, gorjenii sunt aşteptaţi la un vernisaj de expoziţii istorice organizat la sediul Muzeului Judeţean "Alexandru Ştefulescu" din Târgu-Jiu. 

AGERPRES

top

...