1050- 13 noiembrie 2017 - ACTUALITATEA ROMÂNEASCÃ

 

Iohannis: E o mare nedreptate că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate
Președintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia celei de-a XXIV-a ediții a Galei 'Topul Național al Firmelor' de la Romexpo, în care susține că este o mare nedreptate faptul că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate și consideră că aceste practici trebuie să înceteze.
"Este evident faptul că, într-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se luptă nu doar cu incertitudinea economică inerentă afacerilor, ci și cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregătirea și buna credință a decidenților politici sunt esențiale. Consider că este o mare nedreptate faptul că eforturile și planurile dumneavoastră de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider că este cazul ca aceste practici să înceteze", se arată în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
El subliniază că mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, care rezolve problemele din prezent fără a genera altele mult mai grave pe termen lung.
"Deși aceste cerințe pentru buna funcționare a mediului de afaceri sunt cunoscute, constat, cu regret, că în ciuda apelurilor la nevoia de predictibilitate economică, inclusiv din partea dumneavoastră, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esențiale, cu mai puțin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor. Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu își pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile și aflate parcă la discreția exclusivă a câtorva decidenți. De aceea am îndemnat mereu la mai multă deschidere a autorităților către dialog și parteneriat. În definitiv, mediul de afaceri trebuie fie un partener și chiar un vector al schimbării în bine, nu victima unei schimbări cu orice preț", adaugă șeful statului.
El susține că este de datoria decidenților politici să ofere soluții la neajunsurile mediului de afaceri.
"Determinarea și seriozitatea cu care întreprinzătorii premiați își conduc afacerile merită apreciate, mai ales în economia noastră, care are nevoie de modele ale performanței. De la dumneavoastră, de la laureații din această seară, decidenții politici au de învățat lecții importante. Este datoria lor ofere soluții la neajunsurile mediului de afaceri, să sprijine înființarea și creșterea firmelor prin politici și măsuri care să răspundă nevoilor mediului de afaceri, nu să acționeze împotriva acestora. În condițiile în care birocrația, concurența neloială și lipsa de predictibilitate afectează și frânează economia, soluțiile trebuie aducă eficiență și etică, deopotrivă în afaceri și în actul guvernării. Economia nu poate progresa în absența eticii, a responsabilității în economie, dar nici în absența responsabilității în decizia politică", afirmă Iohannis.
Președintele reiterează că România traversează, în prezent, o perioadă de creștere economică record în Uniunea Europeană, care a ajuns la 6,1% potrivit ultimelor prognoze economice, însă indică faptul această creștere se bazează, aproape în totalitate, pe aportul consumului, în timp ce investițiile sunt în regres.
"Fără investiții nu putem spera avem o dezvoltare sănătoasă și sustenabilă, care să genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt", mai arată Iohannis.
Șeful statului subliniază că există motive serioase de îngrijorare din cauza reducerii investițiilor străine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar și a reducerii investițiilor publice, aflate într-un continuu și pronunțat regres. El dă drept exemplu faptul că cheltuielile de capital pe primele nouă luni ale anului au scăzut cu circa 20% față de perioada similară din 2016, ceea ce adâncește deficitul investițional din economie, în general.
"Ne aflăm în fața unui dublu paradox economic. Pe de o parte, creșterea economică record nu se reflectă și în creșterea veniturilor la buget. Pe primele 9 luni din 2017, veniturile fiscale au crescut cu mai puțin de 1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în ciuda unei puternice creșteri economice, mediul de afaceri înregistrează o serie de evoluții nu tocmai încurajatoare", indică Iohannis.
El afirmă că performanța economică trebuie susținută prin dezvoltarea consistentă a infrastructurii, care trebuie să devină prioritatea zero a oricărui program de guvernare. Șeful statului mai precizează că o altă provocare a situației economice actuale vizează problema resursei umane și că administrația românească trebuie să facă pași hotărâți către modernitate, către era tehnologiei, prin promptitudine și transparență.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a întâlnit cu omologul său american, James Mattis
Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a avut, miercuri, o întrevedere cu omologul său american, James Mattis, în contextul reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, care are loc la Bruxelles miercuri și joi, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Cei doi oficiali au discutat pe tema priorităților strategice ale cooperării dintre România și Statele Unite ale Americii (SUA) în domeniul securității și apărării, evoluțiilor situației de securitate din regiunea Mării Negre, precum și a implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia privind întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO, continuând astfel dialogul inițiat în luna septembrie la Washington.
În ceea ce privește Parteneriatul strategic cu SUA, ministrul Apărării din România și secretarul american al Apărării au discutat despre oportunitățile de întărire a cooperării bilaterale în scopul consolidării prezenței înaintate a Alianței pe flancul estic și al unei abordări unitare a acesteia, cu accent pe participarea SUA la inițiativele din regiunea Mării Negre.
'Reiterând faptul că România rămâne un partener solid, predictibil și de încredere al SUA, Mihai Fifor a subliniat semnificația angajamentului SUA în regiune și importanța contribuției sale la implementarea prezenței aliate adaptate la Marea Neagră', se precizează în comunicatul MApN.
De asemenea, un subiect important pe agenda discuțiilor a fost cooperarea dintre forțele armate ale României și SUA în Afganistan, în cadrul misiunii NATO 'Resolute Support'. Ministrul Fifor a arătat că România își respectă angajamentul de a continua participarea semnificativă la această misiune și de a contribui, astfel, la securitatea și stabilitatea Afganistanului.
Mihai Fifor a subliniat că întâlnirea cu omologul său american "este o dovadă clară a excelentelor relații de colaborare pe care am reușit să le intensificăm în acest an cu SUA".
"Am transmis cu această ocazie că România își menține angajamentele asumate în cadrul NATO și rămâne un aliat credibil și stabil în regiunea Mării Negre. De asemenea, am avut deosebita plăcere de a adresa secretarului apărării invitația oficială de a participa la reuniunea Bucharest 9 (B9), eveniment ce va avea loc anul viitor în România. Participarea SUA la întâlnirea în acest format va aduce cu siguranță consistență discuțiilor în vederea pregătirii Summitului NATO din iulie 2018", a precizat ministrul Apărării.

Militarii români vor fi prezenți în Afganistan și în 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat
Militarii români vor fi prezenți în Afganistan și în anul 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, la Bruxelles, în a doua zi a Reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO.
"În ceea ce privește misiunea NATO din Afganistan, am subliniat rolul important al României ca un contributor semnificativ cu trupe la RSM, precum și menținerea angajamentului pe linia asigurării suportului necesar autorităților de la Kabul în planul stabilizării și dezvoltării profilului și capacității Forțelor Naționale de Securitate și Apărare ale Afganistanului. Totodată, am menționat că militarii români vor fi prezenți, alături de aliații noștri, în Afganistan și în anul 2018, respectând toate responsabilitățile asumate la nivel aliat', a precizat ministrul Mihai Fifor, potrivit unui comunicat al MApN remis joi AGERPRES.
Conform comunicatului, cea de-a doua zi a reuniunii miniștrilor aliați ai Apărării a fost dedicată palierului operațional, incluzând o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic în formatul statelor contributoare la misiunea NATO Resolute Support / RSM din Afganistan, o reuniune a Coaliției Globale împotriva DAESH, organizată de către secretarul american al Apărării, James Mattis, precum și o reuniune a statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistență din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), în organizarea Germaniei.
"În cadrul sesiunii în formatul Resolute Support, incluzând participanții, contributorii și beneficiarii acestei misiuni, a avut loc un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor situației de securitate din Afganistan și a contribuțiilor aliaților la RSM. Ministrul român a salutat rolul NATO și al RSM pentru securitatea Alianței, Afganistanului, dar și a comunității internaționale, inclusiv în contextul eforturilor de combatere a terorismului", precizează sursa citată.
Totodată, informează MApN, pe timpul desfășurării reuniunii statelor contributoare la Comandamentul regional pentru instruire, consiliere și asistență din zona de nord a Afganistanului (TAAC-North), organizată de Germania, în calitate de națiune coordonatoare, miniștrii aliați ai Apărării au avut ocazia să poarte discuții mai aplicate privind situația de securitate în regiune, dar și privind eventuale suplimentări de contribuții ale țărilor aliate.
În comunicat se mai arată că agenda de discuții a reuniunii Coaliției Globale anti-DAESH s-a axat cu precădere asupra situației curente de securitate din Irak și Siria și progresele înregistrate în contracararea amenințărilor DAESH.
"În context, ministrul Mihai Fifor a reiterat sprijinul României pentru eforturile comunității internaționale în scopul eliminării depline a amenințărilor DAESH", mai precizează MApN.

Olympus Reloaded, la București: Exercițiu între statele din regiune pentru prevenirea evenimentelor de securitate nucleară
Exercițiul regional Olympus Reloaded, eveniment dedicat criminalisticii nucleare din perspectiva anchetei penale, a fost organizat la București în această săptămână de România în parteneriat cu Inițiativa Globală pentru Combaterea Terorismului Nuclear - IGCTN.
"Ca prim obiectiv regional, exercițiul a consolidat cooperarea și comunicarea dintre statele vecine în cazul unui incident transfrontalier care implică materiale nucleare/radioactive, prin crearea de contacte, atât la nivel instituțional, cât și la nivel de lucru, punând în aplicare astfel acordurile bilaterale existente. Totodată, au fost identificate capabilitățile tehnice și capitalul uman cu competențe în domeniu ale fiecărui stat din regiune, pentru o cunoaștere aprofundată a resurselor la care se poate apela în cazul unui eveniment major de securitate nucleară", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în plan național, exercițiul a testat capacitatea autorităților naționale de a gestiona și ancheta un caz de trafic ilicit cu materiale nucleare sau radioactive. Prin intermediul discuțiilor și prezentărilor, participanții au identificat aspecte din practica națională care ar putea fi consolidate.
Evenimentele au avut loc marți, miercuri și joi, reprezentând un efort comun al MAE și al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei'.
"Olympus Reloaded a avut caracter regional, beneficiind de prezența următoarelor state: Albania, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, Ungaria și Ucraina. Din partea României au participat reprezentanți din cadrul IFIN-HH, Parchetului General, Poliției Române, Poliției de Frontieră și Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare. Statele Unite ale Americii și Federația Rusă au participat la eveniment în calitate de copreședinți ai IGCTN", se arată în comunicat.

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români, temă a întâlnirii dintre Tăriceanu și ambasadorul Canadei
Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români, cooperarea parlamentară între România și Canada, ratificarea Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre UE și Canada și a Acordului de parteneriat strategic între UE și Canada (SPA) au constituit temele abordate joi de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în cadrul întrevederii cu ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, aflat într-o vizită de prezentare.
Potrivit unui comunicat al Senatului transmis joi AGERPRES, Tăriceanu a evidențiat relațiile de cooperare bune între România și Canada, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale, punând accent pe dimensiunea strategică a acestora.
De asemenea, Tăriceanu a amintit și rolul important pe care îl are comunitatea românilor din Canada pentru consolidarea relației dintre țări și a subliniat importanța găsirii unor mijloace adecvate pentru atragerea acestei comunități în dezvoltarea legăturilor bilaterale.
Președintele Senatului a arătat că Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA) a fost supus recent spre ratificare Parlamentului și a exprimat încrederea că intrarea acestui acord în vigoare, în perioada imediat următoare, va duce la sporirea și consolidarea relațiilor economice dintre România și Canada. Totodată, a considerat binevenită introducerea în 2018 a unei legături aeriene directe România-Canada.
Totodată, Tăriceanu a folosit acest prilej pentru a saluta implementarea cu succes, începând cu 1 mai 2017, a primei faze a procesului de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români, exprimând încrederea că aceasta se va încheia cu succes în curând și se va trece la liberalizarea completă a regimului de vize, menționează sursa citată.

Guvernul a aprobat modificările la Codul fiscal, ce vizează impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
Potrivit unui comunicat al Executivului, în domeniul impozitării societăților, ordonanța de urgență adoptată în ședința de miercuri revizuiește sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate și IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit.
"De asemenea, se elimină condiția privind realizarea de venituri din consultanță și management. Menționăm că în prezent, firmele care obțin venituri din consultanță și management pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depășesc 20% din veniturile totale. Totodată, se includ în acest sistem și persoanele juridice care nu intrau sub incidența acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieței de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc și din domeniul extracției resurselor naturale)", se arată în comunicat.
Ordonanța transpune în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, prin: limitarea deductibilității dobânzilor; introducerea impozitării la ieșire — previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României; consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive; introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plății impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, modificările au în vedere atât reducerea cotelor cumulate ale contribuțiilor sociale obligatorii, per total, cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât și reducerea numărului contribuțiilor sociale de la nouă (angajat și angajator) la trei, după cum urmează: contribuția de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuția asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.
Transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor se stabilește astfel: "CAS și CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajați, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, pentru care CAS și CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ".
De asemenea, se stabilește o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă definite potrivit legii.
"Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale", se spune în comunicat.
Actul normativ prevede și modificarea modului de stabilire a CAS și a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente (de exemplu: consultanți, experți contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocați — numai CASS, notari — numai CASS) sau alte categorii de venituri.
"Mai exact, acestea nu mai datorează contribuțiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care în cazul CAS trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe țară", potrivit aceleiași surse.
Ordonanța prevede că se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activități pentru care, potrivit legii, există obligația asigurării în aceste sisteme — avocații, notarii, personalul monahal—, inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective — avocații salarizați etc.
"În prezent, excepția se aplică pentru orice venit din salariu și asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au și calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechități față de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii", se arată în comunicat.
Se modifică și modalitatea de asigurare în sistemul public de sănătate a persoanelor care au calitatea de pensionari, șomeri, persoane aflate în concedii pentru creșterea copiilor, persoane care obțin ajutoare sociale și alte categorii de persoane aflate sub protecția sau în custodia statului.
"Aceste persoane vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuției, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate", se arată în comunicat.
Prin măsurile adoptate, se introduce "Contribuția asiguratorie pentru muncă" în cotă de 2,25% datorată de angajatori.
"Contribuția asiguratorie pentru muncă este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale și asigurării necesarului pentru plata prestațiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariații, respectiv indemnizațiile pentru șomaj, indemnizațiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă și boli profesionale", explică aceeași sursă.
În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.
Modificările aduse Codului fiscal vizează majorarea nivelului venitului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală, respectiv de la 1.500 lei (în prezent) la 1.950 lei — limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere; de la 3.000 lei (în prezent) la 3.600 lei — limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.
De asemenea, pentru salariații care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Klemm despre modificarea Codului Fiscal: Am încurajat întotdeauna Guvernul să poarte dialog cu toți cei implicați
Ambasadorul SUA la București, Hans G. Klemm, a declarat miercuri după-amiază, la Arad, întrebat de jurnaliști cu privire la adoptarea de către Guvern a modificărilor la Codul Fiscal, că a încurajat întotdeauna Guvernul să dialogheze cu toți cei implicați, astfel încât să ajungă la cele mai bune decizii.
Întrebat care este părerea sa cu privire la modificările aduse Codului fiscal, aprobate miercuri de Guvern, oficialul american a spus că aflându-se la Arad în cea mai mare parte a zilei, nu a avut posibilitatea să afle tot ceea ce s-a întâmplat astăzi la Guvern. "Pe de altă parte însă, trebuie spus că am încurajat întotdeauna Guvernul să poarte un dialog cu toți cei implicați, astfel încât să se ajungă la cele mai bune decizii", a spus Klemm, potrivit traducerii oficiale.
De asemenea, ambasadorul SUA a fost întrebat de jurnaliști și cu privire la proiectul de modificare a legilor Justiției și protestele de stradă desfășurate duminică în legătură cu acesta, el răspunzând că îngrijorările administrației de la Washington cu privire la acest pachet legislativ nu s-au schimbat.
"Guvernul american, adică guvernul meu — și accentuez asta — a exprimat, cred pe 29 august a.c., îngrijorări profunde cu privire la acest pachet de legi. Și aceste îngrijorări nu s-au schimbat", a spus ambasadorul SUA, aflat miercuri la Arad pentru o vizită la fabrica companiei Greenbrier Europe.

Ambasadorul britanic apreciază că este important ca măsurile care se iau în domeniul fiscal să fie clare
Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Paul Brummell, a declarat vineri, la Constanța, că în opinia sa măsurile adoptate în domeniul fiscal trebuie să fie clare, iar climatul economic să fie predictibil.c
El a fost întrebat de jurnaliști cum comentează modificările aduse Codului Fiscal de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern, în contextul unei vizite făcută la Constanța cu ocazia inaugurării expoziții foto-documentare "Calea ferată engleză Cernavodă — Constanța", la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.
"Pentru investitorii britanici, pentru firmele străine, este important ca climatul pentru investiții să fie stabil și predictibil. Deci, este important ca măsurile să fie clare. Urmărim cu interes propunerile și măsurile noi. Bineînțeles că ambasada o respecte legea, ca angajator aici, în România. Dar decizia este a Guvernului pentru că decizia în ceea ce privește sistemul fiscal este o decizie suverană", a răspuns Paul Brummell.

Reîntoarcerea în țară și reinserția socio-profesională a românilor din diapora, discutată de ministrul Păstîrnac cu comunitatea din Bruxelles
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu membrii comunității românești din regiune, reprezentanți ai mediului asociativ, precum și ai mass-media de limba română.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, agenda discuțiilor care au avut loc marți a cuprins oportunitățile de finanțare oferite de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru proiecte și activități, precum și modificările legislative propuse pe legile care vizează sprijinirea românilor din afara granițelor.
În comunicat se arată că a fost abordată și susținerea reîntoarcerii în România, ministrul prezentând măsurile adoptate în vederea facilitării acestui proces, precum programul aflat deja în derulare "Diaspora Start-up", prin care românii pot primi până la 40.000 de euro finanțare nerambursabilă.
În contextul aproprierii Centenarului, oficialul român a prezentat pe larg proiectul MRP dedicat celebrării a 100 de ani de la Marea Unire intitulat 'Centenar prin Înfrățiri', care își propune dezvoltarea de rețele asociative create pe baza legăturilor de înfrățire între localități, asigurând o cooperare structurată, intensă și multilaterală între unități administrativ-teritoriale din România și din comunitățile istorice și emergente, precizează sursa citată.
Ministrul pentru românii de pretutindeni a avut și o întrevedere de lucru cu Emir Kir, primarul comunei Saint-Josse-ten-Noode, în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de înfrățire a acestei localități cu Sectorul 5 din București.
Totodată, în marja deplasării, ministrul Andrea Păstîrnac a luat parte la dezbaterea 'Diaspora românească în Uniunea Europeană', organizată marți la Parlamentul European de către Rombel, Consiliul Românilor de Pretutindeni și GRASP.

Mediul de afaceri românesc e bazat pe microîntreprinderi; dacă pleacă multinaționalele, se stinge lumina în economie
Mediul de afaceri românesc este bazat pe microîntreprinderi, iar dacă multinaționalele se retrag închidem lumina țării, a afirmat, joi, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, la cea de-a XXIV-a ediție a Topului Național al Firmelor.
"Primii 10 clasați în Top sunt 12.377 de companii, adică 1,9% din numărul total al societăților comerciale active la Registrul Comerțului. Este un paradox. Acești 1,9%, ca număr 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăților care au depus bilanțul pentru anul 2016, deci 1,9% din numărul societăților active, este realizată numai de aceste 12.377 de societăți. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei românești. Trebuie ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariați. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanții trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii și iau decizii", a precizat Mihai Daraban.
Președintele CCIR a apreciat că din cauza informațiilor vehiculate în ultimele luni și concretizate "prin ordonanța de urgență de ieri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări".
"Oamenii de afaceri doar simulează tot ce apare în spațiul public", a punctat el.
Daraban a atras atenția că, pentru țările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerțul mondial, de aceea firmele românești trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.
"Dar durata zborului este prea mare pentru frecvența cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susținător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaționalele. Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Mihai Daraban.
Șeful Camerei de Comerț și Industrie a României a făcut apel către guvernanți să înceteze cu atacurile la multinaționale și să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.
"O spun cu tristețe: deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă", a subliniat acesta.
CCIR a premiat 12.377 de companii clasate pe primele 10 locuri la nivel național în domeniul lor de activitate. Premiile de excelență au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacționată la BVB, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.
Pentru prima dată, CCIR a acordat premiul Meritul Comercial. Acesta a ajuns la președinții Camerelor de Comerț și Industrie din București, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vrancea.
Topul Național al Firmelor a premiat cele mai performante companii din șapte domenii de activitate — industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.
Dintre cei 12.377 operatori economici din diferite sectoare de activitate aflați în Topul Național al Firmelor, peste 4.300 activează în industrie, peste 3.400 în servicii, circa 2.600 în comerț, 309 în turism, 462 în cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 în domeniul agricultură, silvicultură și pescuit, iar 592 în construcții.
Cele 12.377 de companii premiate însumează doar 1,9% din totalul celor peste 661.000 de firme care au depus bilanțul contabil la organele fiscale. Firmele aflate în Top însumează o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 12,5 miliarde euro și aproape 1,347 milioane de salariați.
Clasamentul este realizat pe baza unei metodologii complexe și unitare la nivel național, prevăzută de lege și implementată de fiecare Cameră la nivel de județ. Topul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Andreea Păstîrnac: 'Descoperă și cunoaște România' - un program pe care dorim să îl continuăm întreg anul dedicat Centenarului
"Descoperă și cunoaște România" este un program pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dorește să îl continue pe tot parcursul anului 2018, dedicat Centenarului, a declarat, vineri, ministrul Andreea Păstîrnac, la Palatul Parlamentului, unde a avut loc deschiderea celei de-a doua etape a proiectului.
"Descoperă și cunoaște România" aduce la București aproximativ 100 de tineri din Republica Moldova . Aceștia se vor întâlni, timp de trei zile, cu reprezentanți ai autorităților române, a detaliat ministrul.
"Dincolo de dialogul pe care îl veți avea (...) sper că vă veți întoarce acasă cu o dorință de a coopera cu noi, cu idei de cooperare. (...) Dacă data trecută cei dintre dumneavoastră erau studenți de Drept, cei care lucrau în administrație publică — și am întâlnit foarte multe idei legate de aceste domenii — astăzi înțeleg că sunteți foarte mulți care studiați inginerie, științe exacte, în domeniul social și al asistenței sociale. Ne veți îmbogăți cu ideile dumneavoastră", a spus ea.
Andreea Păstîrnac a dat și câteva detalii despre funcționarea programului.
"În general, când realizăm programe sau avem politici dedicate românilor de pretutindeni sau comunităților istorice, avem un instrument care este grupul interministerial, (...) în acest fel încercăm să înțelegem care sunt cele mai bune instrumente pe care să le putem aplica pentru cei aflați în afara granițelor", a precizat ministrul.
Potrivit acesteia, "Descoperă și cunoaște România" se înscrie într-o serie de inițiative similare în întreaga lume.
"Am avut șansa, ca diplomat, în țările în care am efectuat serviciul diplomatic, să discutăm cu tineri din alte state, care participă în programe similare cu programele dumneavoastră. (...) Cred că prin acest program (n.r. — 'Descoperă și cunoaște România'), practic, ne angrenăm într-un efort pe care îl fac foarte multe state care au comunități în afara granițelor, este un model de mare succes peste tot, este un model care practic se bazează pe ceea ce este astăzi lumea modernă, o lume a interacțiunilor, o lume a vitezei de deplasare, a conexiunilor", a mai spus ministrul.
La evenimentul de deschidere de la Palatul Parlamentului au participat reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului.

AGERPRES

top

...